Amerikaanse en Europese founding fathers

(...) De founding fathers [van Europa] zaten fout, zei [Verhofstadt in "Zomergasten"]. Ze hadden niet met kleine stapjes mogen beginnen, maar hadden ineens de Verenigde Staten van Europa moeten stichten, zoals de Amerikanen hun Verenigde Staten van Amerika.

Welja, in 1948 was er ongetwijfeld een enorm draagvlak bij de Fransen en Belgen en Nederlanders en Luxemburgers om maar ineens met de Duitsers één staat te gaan te vormen.

Ook om andere redenen houdt die vergelijking geen steek. De Amerikaanse Revolutie was het begin van een avontuur, van een totaal nieuwsoortige staat die niet op gezamenlijke origine maar op ideeën en idealen was gebaseerd. Het begin van de Europese integratie daarentegen was het einde van een groot avontuur, van de eeuwen waarin Europa de wereld domineerde. De Europese integratie is niet uit zelfvertrouwen geboren, maar uit de uitputting van twee wereldoorlogen.

Twee: Amerika is gebouwd op een tabula rasa, is een land met één taal, één president, één parlement. De Europese naties zijn het product van een lange geschiedenis. Hun veelheid van talen en identiteiten vormt een rijkdom. Maar die rijkdom maakt het tegelijk onzin om van een Europese staat te spreken die iets zoals de VS zou zijn.

Dat onderkennen is geen uiting van euroscepticisme, maar van eurorealisme. En de geschiedenis wegborstelen is geen uiting van visie, maar demagogie. (...)

Mia Doornaert in een opiniestuk in De Standaard, 5 september 2011

Reacties

#115427

Koen

 

Ons Mia kan er anders ook wel wat van, van de bal misslaan bedoel ik. " De Amerikaanse Revolutie was het begin van een avontuur, van een totaal nieuwsoortige staat die niet op gezamenlijke origine maar op ideeën en idealen was gebaseerd. " zo orakelt ze. Ik moet hier helaas wel verduidelijken dat de Amerikaanse Revolutie weinig te maken hadden met idealen maar met economische gronden en goedbegrepen eigenbelang. Geen belastingen aan de "vreemde" heerser en zelfbestuur. Dat laatste uiteraard enkel voor de gegoede blanke klasse. Er is echter wel een gelijkenis in die zin dat de EU ook snel afgleed naar een louter economisch project. Dat we vandaag nog steeds geen sociaal laat staan politiek Europa hebben is daar niet vreemd aan. 

#115430

Marc Huybrechts

 

@ Koen

1) We mogen best veronderstellen dat "economische gronden en goedbegrepen eigenbelang" overal zouden moeten meetellen.  Het is dus maar normaal dat die 'gronden' en dat 'belang' (waar u naar verwees) meetelden tijdens de Amerikaanse Revolutie op het einde van de 18de eeuw.  Echter, belangrijker nog is dat die economische gronden en goedbegrepen eigenbelang het aanhangen van "idealen" niet uitsluit.  Integendeel, de VS Constitutie, met haar 'organisatie' van overheid en machtsbeperking, evanals de Bill of Rights, die respect voor de rechten van het individu beoogt, zijn prachtvoorbeelden van "idealen".  Uw juxtapositie van eigenbelang met idealen is dan ook verkeerd, en eigenlijk kleinzielig van geest.   

2)  Het is altijd verkeerd van de geschiedenis te beoordelen op basis van contemporele 'opinies'.  Men moet historische gebeurtenissen in hun relevante context proberen te plaatsen en beoordelen als men zou willen 'begrijpen'.    Uw verwijzing naar "gegoede blanke klasse" zit er dan ook volledig naast, en is een typische uiting van gevangenschap in uw eigen cultureel hokje van Belgique in de 21ste eeuw. 

Inderdaad, in de VS in de 18de eeuw heeft een "gegoede klasse" een aantal idealen als organisatorische principes afgekondigd die de grondslag hebben gelegd voor de langst-ononderbroken democratische republiek in de wereldgeschiedenis.   Het feit dat die klasse toen "blank" was, is een resultante van een complexe geschiedenis, en is niet iets waar zij zich om zouden moeten schamen.    Wat denkt u dat het raciale karakter was van de "gegoede klasse" in Belgique (dat toen nog niet bestond als dusdanig) in de 18de eeuw, of in China in de 18de eeuw, of in Congo (bestond ook nog niet als dusdanig) in de 18de eeuw?   In Belgique werd het enkelvoudig stemrecht voor mannen ingevoerd na WO1, en voor vrouwen na WO2, telkens na bevrijdende 'interventies' van Amerikanen en Canadezen.   Wat denkt u dat het ras was van de "gegoede klasse" in pre-democratisch Belgique, dus voor die bevrijdingen plaats grepen?    Blank, ja.   Vandaag bestaat er nog steeds een "gegoede klasse" in Belgique, in de zin dat niet alle Belgen 'gelijk' zouden zijn voor de wet, zoals de politieke processen en arbitraire strafrechterlijke vervolgingen van bepaalde 'meningen' duidelijk illustreren.  En van een republiek valt er nog steeds niets te ontwaren in B.   

3)  Er zit een fundamentele contradictie, eigenlijk een teken van onbegrip,  in uw verward betooog.   U erkent de validiteit van "geen belastingen aan de vreemde heerser en zelfbestuur", en beklaagt tegelijkertijd de afwezigheid van een "sociaal" Europa.   De permanente transfers van Vlaamse belastingen naar een 'koning' (Albert) en naar de francofonie om economische INactiviteit van PS-kiezers in Wallonia en Bruxelles te financieren zouden geen "belastingen aan de vreemde heerser" zijn?  Wat zou "heersen" kunnen betekenen als het niet zou zijn de  capaciteit van belastingen te kunnen opleggen aan anderen?  En toekomstige 'Europese' transfers van hardwerkende en sparende Duitsers om de veel kortere werkweek in France en de pensioenen-op-50 van Grieken ondermeer te financieren, zouden geen aanslag op "zelfbestuur" zijn?     Uw vermeend "sociaal" Europa is incompatibel met zelfbestuur en met zelfverantwoordelijkheid, en dus met duurzame 'democratie'.   En, naarmate de VS meer en meer afgleidt naar een vermeend "sociaal Amerika", en dus haar oorspronkelijk federaal karakter en haar constitutionele machtsversnippering opgeeft, des te meer dat de democratie ook daar in gevaar zal komen.        

#115431

LVB

 

@Koen: "de EU snel afgleed naar een louter economisch project".

De voorloper van de EU, de EEG (en daarvoor de EGKS) is gestart als een louter economisch project.  Bij de start van de EU is politieke eenmaking nooit een concreet doel geweest, eerder een vaag toekomstperspectief.  Zoniet zouden bepaalde lidstaten (UK, maar ook veel Oost-Europese landen) nooit ingestemd hebben met de oprichting of met hun toetreding.

Ik denk niet dat de EU vandaag meer of minder "politiek" of "economisch" is dan tien jaar geleden.  Misschien wel in vergelijking met wat de Belgische media en Belgische politici als Martens, Dehaene en Verhofstadt ons voorhielden dat Europa zou worden.

Een sociaal Europa?  Gelukkig is dat er nog nooit van gekomen.  Had het aan het "sociaal" België gelegen, dan was Belgacom (of liever, de RTT) nog steeds een 100% staatsbedrijf, en had de Post nog steeds een monopolie.  In België is dat pas geliberaliseerd en gedereguleerd omdat het "moest van Europa".

Ik houd werkelijk mijn hart vast voor wat dat "sociaal Europa" allemaal zou kunnen betekenen.  Een pan-Europese DDR?  Of denkt u werkelijk dat een sociale zekerheid naar Belgisch model, of vakbonden naar Belgisch model, een weldaad voor heel Europa zou kunnen zijn? 

#115434

dendof

 

"[D]enkt u werkelijk dat een sociale zekerheid naar Belgisch model, of vakbonden naar Belgisch model, een weldaad voor heel Europa zou kunnen zijn?"

 

Het kunnen toch niet allemaal cynische zakkenvullers zijn, hé, er moeten toch ook wat naieve idealisten tussenzitten.

 

#115437

Marc Huybrechts

 

@ dendof

"Naieve idealisten" zijn dikwijls gevaarlijker voor het welzijn van anderen dan "cynische zakkenvullers".  Vooral wanneer het gaat om fundamentalisten, die hun geloof of ideaal met absolute zekerheid aanhangen, en dus niet open staan voor contra-informatie en tot dilemmas van andere concurrende idealen.   Zij geloven in iets te sterk, en zijn dus gemakkelijk 'blind' voor de noden en rechten van anderen.  Zij kunnen dikwijls ook fungeren als 'stoottroepen' voor echte zakkenvullers (denk aan cult-leiders) en soms zelfs voor megalomanen en narcissisten (in de politiek).   

"Cynische zakkenvullers", daarentegen, die geloven eigenlijk in niets (in vele gevallen dikwijls zonder dit zelf goed te beseffen).  Hun zakkenvullerij is zeker geen ideaal, en zij beseffen dat ook wel.  Daar zitten dus geen fundamentalisten onder, en dat kan ook tot een zekere 'natuurlijke inwendige beperking' leiden in termen van wat zij bereid zijn van te doen of ondernemen TEGEN anderen (zolang zij maar hun zakken kunnen vullen).    

#115440

OutlawMike

 

Ditto wat Marc Huybrechts zei. En mijn houding vis-à-vis Europa leunt wel aan bij die van Luc. Ja, er is een lawine van dikwijls onzinnige wetgeving en regelneverij. Maar anderzijds zijn er zowaar eurocommissarissen die concurrentie vrijwaren.

En het wegvallen van de grenzen heeft niet alleen het economisch verkeer van goederen en diensten sterk bevorderd, maar ook allerhande synergieen mogelijk gemaakt.

In het kort, ik ben voorzichtig pro verdere Europese integratie, zelfs voorzichtig pro Europse superstaat. Of minstens, ik zou pro zijn indien die superstaat op één of andere manier 'lean' kon gehouden worden. Ijdele hoopp allicht.

Wat Verafstoot betreft, die bewijst weer eens ten overvloede dat hij van alles iets weet maar van niets alles. Dat hijzelf de gelijkheid van beide premisses in de eenwordingssaga's van Europa en Amerika kan orakelen wijst op een onvoorstelbare ignorantie van de Europese context post WWII. 

#115536

Pierre Saelen

 

"Welja, in 1948 was er ongetwijfeld een enorm draagvlak bij de Fransen en Belgen en Nederlanders en Luxemburgers om maar ineens met de Duitsers één staat te gaan te vormen."
Welja, in 1950 stelden de Fransen voor om met de "zes", dus samen met de Duitsers, een gezamenlijk Europees leger op te richten. 1952 waren het diezelfde Fransen die het door hen verwekte Europese kindje net voor de "bevalling" lieten stikken.
Met andere woorden, twee jaar verder in het verwerken van het oorlogsverleden.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_Defensie_Gemeenschap 

#115617

BartVanhauwaert

 

@LVB : je neemt het 'sociaal europa' blijkbaar als synoniem met pakweg wat de Waals/Franse linkerzijde als sociaal beleid beschouwt. Dat zou kunnen, maar is niet noodzakelijk. Een sociaal Europa had ook gestoeld kunnen worden op de meer moderne invulling die Labour, de Nederlandse, Duitse en zelfs soms Vlaamse socialisten er aan geven.

Als een sociaal Europees beleid ervoor kan zorgen dat Belgische vakbonden eerder opschuiven naar wat hun collega's in Nederland (of zelfs in Frankrijk wat betreft de private sector) ervan maken, dan graag, bijvoorbeeld.

De roep om 'een sociaal Europa' uit de jaren negentig in Belgie was de manifestatie van het ontkennen van de nieuwe werkelijkheid na de val van het communisme. Het zegt eigenlijk meer over het Belgie van toen, dan het Europa van nu. In Nederland is er bijvoorbeeld geen zinnig mens die eraan twijfelt dat het Europese project heden ten dage belangrijke sociale beleidsgevolgen heeft en dat het 'sociaal Europa' dus reeds lang realiteit is. 

#115652

NR

 

Verhofstadt weet niet over wat hij praat: de 13 Amerikaans staten zijn niet van de ene dag op de andere overgegaan naar een Federale staat.  Er werd immers eerst, en dat kwam ook niet zonder slag of stoot, een confederatie gevormd.  En hij gaat ook voorbij aan de discussie in de VS over "states rights".