Hypotheekschuld in België vs. Nederland

Nederland heeft een groter probleem dan België. Ik vind het tekenend dat de nieuwe directeur van de Nederlandse Centrale Bank roept dat de hypotheekschuld omlaag moet. De hypotheekschuld van alle privépersonen in Nederland is liefst 128 procent van het bruto binnenlands product. In België is dat volgens mij maximaal 50 tot 60 procent. Iedereen zegt wel dat de staatsschuld in België groter is, maar de Nederlandse gezinnen zitten veel dieper in de schulden.

Er dreigen drama's. In Nederland kon je heel makkelijk schulden aangaan. Dat is ook de reden waarom de huizen er zo duur zijn. Nederlanders betalen enkel de rente van hun hypotheek af en die recupereren ze fiscaal. Aflossen doen ze niet. Ze rekenen erop dat ze na twintig of dertig jaar hun huis met meerwaarde kunnen verkopen. Maar dat plaatje is aan het keren. Sinds de kredietcrisis stijgen de huizenprijzen niet meer.

Duco Sickinghe, CEO van Telenet, geïnterviewd door Sebastien Rousseau en Dieter Snoeck in De Tijd, 12 november 2011

Reacties

#116243

NL'er

 

Wie een goed blog met boeiende reacties wil lezen over de Nederlandse huizenmarkt/zeepbel, kan terecht op:

http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/

De hypotheekrente-aftrek heeft vele jaren het schulden maken-zonder-aflossen gestimuleerd. Handhaving daarvan is voor de regeringspolitici in Den Haag een heilig huis; bij de oppositie leeft wel de wens tot afschaffing of afbouw, in combinatie met algehele hervorming van de woningmarkt. Het kabinet wil er niet aan, uit electorale angst, zeker sinds de opkomst van Geert Wilders, een zeer felle verdediger van de status quo op de woningmarkt (en niet alleen daar). Net als de nieuwe DNB-directeur (Klaas Knot) verwacht ik vele drama's, zeker als er een recessie komt.

#116244

Karl (niet ingelogd)

 

Hoe gaan we over tien-twintig jaar deze van overheidswege gestimuleerde monetaire expansie met als gevolg inflatie (duidelijk zichtbaar in de vastgoedmarkt) met behoud van artificieel laag gehouden intrestvoeten noemen?

Scamflatie?

#116245

Cogito

 

Susflation (sustained inflation)?

#116246

Cogito

 

Geen Google results voor susflation of susflatie. Newly coined?

#116248

Marco

 

@cogito eigenlijk moet het in het Nederlands duurflatie of volflatie (voortdurend, volgehouden) worden ;-)

#116258

BartVanhauwaert

 

Ja, de Nederlandse woningmarkt is volledig disfunctioneel. De hypotheetaftrek is een heilig rechts huisje dat ooit toch voor de bijl zal moeten want het is natuurlijk een enorme marktontwrichting. Rente is tot 30 jaar 100% aftrekbaar dus het is fiscaal niet aantrekkelijk om hypotheekschuld af te bouwen. Een goed overgangsplan zou zijn om vanaf nu die aftrekbaarheid over de lengte van de hypotheek af te bouwen volgens een (eventueel fictief) aflossingschema over pakweg 25 jaar. 

Daarnaast is ook de vermogensbelasting een mechanisme dat de persoonlijke schuld aanwakkert : iemand die bijvoorbeeld geld opzijzet voor een auto wordt daarop belast. Zijn tweelingbroer die zich gelijk in de schulden steekt vermijdt natuurlijk deze belastbare vermogensopbouw en kan bovendien het bedrag van de lening aftrekken van zijn andere belastbare vermogen.

#116382

Dixit

 

Het is altijd erg in de mode geweest onder de Nederlanders om eerst een lofzang te houden over die schattige belgjes ( "Oh, zo bescheiden, oh, zo Bourgondisch...") en dan hun eigen vaderland onder te kakken. Duco is geen uitzondering blijkbaar. Laten we dan maar een wat neutralere bron - als het over Nederland gaat - citeren uit mijn krant van vandaag. "'La Belgique est, avec l'Italie ***et les Pays-Bas***, un des rares pays qui, lorsque l'on retire les dettes nettes de l'Etat et celles des entreprises, dispose encore d'un montant d'épargne positif' note Julien Manceaux, économiste chez ING Belgique."

In België is de overheid spilziek en zijn de burgers nijvere spaarders. In Nederland zijn de burgers creatief met geld, maar het zijn ook hele nijvere spaarders. Overigens is de woningmarkt waarschijnlijk wel verstoord.

#116389

BartVanhauwaert

 

@Dixit : zou het kunnen dat bij dat Nederlandse spaarvermogen ook de pensioenfondsen zijn bijgerekend? Deze zijn op zich rijkelijk gespekt maar ik denk niet dat de gemiddelde Nederlander erop rekent dat hij een deel van zijn opgebouwde pensioen in de laatste afbetalingen van zijn huis moet stoppen.

#116406

Dixit

 

Helaas heeft Julien Manceaux geen verdere details verstrekt, maar ik vermoed, dat je gelijk hebt. Nederlanders zijn grootaandeelhouders, omdat hun pensioenfondsen grootaandeelhouders zijn. Voor het makro-economisch plaatje maakt het echter niet uit [i]waar[/i] het geld precies zit. Er zijn niet meer schulden aangegaan, dan er geld is. Het ganse land leeft niet boven zijn stand.