Staatsschuld en vertrekbelasting

(...) Belgische overheidsschuld wordt wel traditioneel gemeten en uitgedrukt als een percentage van het Bruto Nationaal Product, wat we met z'n allen (dus ook inwoners en bedrijven) jaarlijks produceren in België.  Macro-economen gaan immers uit van de economische verbondenheid van een overheidsschuld met haar inwoners en bedrijven, die door diezelfde overheid steeds zwaarder belast kunnen worden (klinkt bekend in België) om die overheidsschuld terug te betalen.  We zien in het Griekse verhaal dat dat niet langer opgaat: de bevolking revolteert, of ... verhuist gewoon naar het buitenland. (...)

[O]p vlak van fiscaliteit moet bij een emigratie in veel landen afgerekend worden aan de grens. Dat is nog niet zo op vlak van overheidsschuld, duidelijk ook niet in Griekenland, maar ook niet in België.  Dat brengt ons meteen bij de hamvraag uit het begin van mijn betoog: van wie is de overheidsschuld, of aan wie zou ze toegerekend moeten worden bij een vertrek uit België - zowel van een hele regio als van één burger? (...)

Juridisch kan de toerekening aan burgers gebeuren door een bijzondere "vertrekbelasting", hoewel het zeer de vraag is of dat in overeenstemming zou zijn met het bij verdrag gewaarborgde recht van het vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie. (...)  Ik laat mijn kids dit stukje lezen. De Belgische erfzonde kan nog aan hen voorbijgaan.

Advocaat Pieter Laleman in Netto, 12 november 2011

Reacties

#116259

BartVanhauwaert

 

Tja, als je een vertrekbelasting heft, dan moet je ook omgekeerd bij aankomst een gelijke heffingskorting geven op de nog te voldoene schuld. Dat is de logica van de belastingschuld aanrekenen op het moment van staatsburgerschap tijdens het oplopen van die schuld.

Die logica lijkt mij trouwens niet zo'n heel slim idee. Want uiteindelijk moet je natuurlijk gaan compenseren voor het feit dat een deel van die schuld infrastructuurwerken heeft bekostigd die de belastingbetaler nu niet meer kan gebruiken en ook omgekeerd dat een nieuwkomer infrastructuur gaat gebruiken waar hij niet voor heeft betaald. Etc. De bureaucratie zou het ongetwijfeld een geweldig plan vinden.

 

#116260

Karl

 

Billenkletser!

#116262

Marc Huybrechts

 

1) Advokaat laleman vraagt: "Van wie is de overheidsschuld?".  Als advokaat zou hij het antwoord beter moeten weten dan de meesten.  Dat antwoord is: "de overheidsschuld is de schuld van de betrokken overheid", en van niets of van niemand anders.   Dat is de juridische optiek. 

 2) Een overheid kan op talloze manieren proberen inkomsten (revenues) te verzamelen.   Een vertrekbelasting gaat nooit veel kunnen opbrengen, en valt zeer gemakkelijk te omzeilen.  Het is dus geen efficiente manier om overheidsinkomsten te bekomen.  Dat is de optiek van fiskaal beleid. 

3) De morele optiek is de moeilijkste en meest complexe om verder te ontrafelen.   De morele verantwoordelijkheid voor het bestaan van een overheidsschuld gaat sterk varieren tussen individuen en zelfs tussen verschillende generaties.  Om maar twee 'gemakkelijke' aspekten te vermelden: het voorbije kiesgedrag van het betrokken individu en zijn/haar consumptie van overheidsuitgaven (benefits).  Er is geen praktische manier om de specifieke individuele verantwoordelijkheid te verbinden met een specifieke (individuele) vertrekbelasting.  Het is dus onvermijdelijk dat een vertrekbelasting een oneerlijke en ongelijke behandeling van de burgers impliceert.   De fameuse woorden van John Kennedy kunnen hier opgerakeld worden:  "Ask not what your country can do for you. Ask what you can do for your country".    Er zijn betere manieren om de eigen (ex-) natie te helpen dan een "vertrekbelasting" te betalen, en iedereen moet dat met zijn eigen geweten uitvechten.  De relevante vraag hier is of naief-linkse Belgen nog wel met hun geweten weten te vechten.  Daarenboven, de opbrengst van een vertrekbelasting gaat door Di Rupo en consoorten gebruikt worden om de overheidsuitgaven te verhogen, niet om de bestaande overheidsschuld af te betalen.    

    

#116264

fcal

 

@MH,

Ik meen ergens gelezen te hebben, dat zo'n vertrekbelasting bestaat in de VS en bijzonder prijzig is. Hebt u daar meer informatie over?

#116265

Marc Huybrechts

 

@fcal

Het woord "vertrekbelasting" kan van alles betekenen.  Doorgaans gaat het om kleine 'fees' die reizigers moeten betalen in vele luchthavens rond de wereld voor het gebruik van de betrokken infrastructuur.  Meestal wordt het betaald door de luchtvaartmaatschappijen en is het al verrekend in de vliegtiketten.   Dat is vergelijkbaar met een tol /peage. 

In de VS (Canada enz...) bestaat er een "Expatriation tax" die bedoeld is om belastingsontduiking te bestrijden door miljonairs en biljonairs, dus superrijken die hun nationaliteit opgeven om geen inkomensbelastingen te moeten betalen en die zich dan vestigen in 'belastingsparadijzen' (met een directe luchtlijn naar Miami, New York of LA). Ge kunt daar een mooie uitleg over lezen op Wikipedia.     Het gaat dus eigenlijk om een 'extensie' van de inkomensbelasting, en heeft niets te maken met enige arbitraire toewijzing van een bestaande overheidsschuld aan vertrekkende burgers.    

 

 

#116267

BartVanhauwaert

 

Dat de bedoelingen van die expatriation tax mooi zijn ('superrijken die naar een belastingparadijs verhuizen pakken' - echt iets wat een naief linkse Belg zou zeggen) verhult niet dat het een ordinaire vertrekbelasting is waar ook gewone mensen onder kunnen vallen als ze het geluk hebben wat bemiddelder te zijn.

Je vergeet ook te vermelden dat Amerikaanse staatsburgers altijd en overal belastingplichtig zijn in Amerika, zelfs als ze (permanent) in het buitenland wonen en daar hun inkomsten verdienen. Dit gaat niet enkel op voor hen die zich vestigen in een belastingparadijs, maar ook voor de ex pat die legitiem verhuist om ergens een buitenlandse afdeling te leiden. Er is weliswaar een ruime vrijstellingsregeling en volledige aftrek van belasting betaald in het buitenland, maar het principe blijft in mijn ogen totaal verkeerd.

#116270

jvn1k

 

maar MH had het wel degelijk over rijken die hun nationaliteit opgeven, dus geen staatsburger meer zijn. 

#116273

BartVanhauwaert

 

De expatriation tax wordt ook geheven op burgers die hun nationaliteit niet opgeven maar permanent in het buitenland gaan wonen.

#116271

Marc Huybrechts

 

@ Bart Vh

Uw sarcasme is misplaatst.  Ik ben ook "vergeten" van te vermelden dat het gisteren zonnig was in Virginia en dat er een storm woedde aan de westkust van Alaska.  Wat is de relevantie?

Fcal stelde een vraag aan mij, en ik heb daar gewoon een 'positief' (feitelijk) antwoord op gegeven door te verwijzen naar het bestaan van een "expatriation tax".   Het was zeker geen normatief antwoord, en ik heb absoluut niets gezegd over de pros en cons van die tax.   En ik heb ook niets gezegd over de juridische belastingsplicht van Amerikanen ten aanzien van hun buitenlandse inkomsten.  

Het zou alleszins duidelijk moeten zijn dat die "expatriation tax" niets te maken heeft met de bestaande overheidsschuld, en dus ook niet vergelijkbaar is met de conceptie van "vertrekbelasting" onder discussie hier.  Het is geen "ordinaire vertrekbelasting" maar gewoon een instrument om te verzekeren dat 'vertrekkers' (in de zin van nationalitietsverzakers) aan hun inkomstenbelastingverplichting(en) hebben voldaan.  

Persoonlijk ga ik akkoord met de doorsnee "naief-linkse Belg" (NLB) dat iedereen aan zijn/haar belastingsverplichtingen moet voldoen.  Maar, in contrast met de doorsnee NLB, meen ik dat hetzelfde principe moet gelden voor alle wetten, i.e. dat alle wetten effectief  moeten geimplementeerd worden (dus geen tolerantie voor illegale immigratie, voor vakbondsgeweld op straat, occupy Wall Street nonsens, enz...).    En ja, ik meen dat er aan een 'nationaliteit' zowel rechten als verplichtingen moeten verbonden worden.  Een nationaliteit mag nooit 'gratis' zijn, zoniet bekomt men een land van onserieuzen.  Zelfs den Joe beseft dat "freedom is not free".  Het is dus helemaal niet duidelijk dat "het principe" dat u aanklaagt "verkeerd" zou zijn.  Maar, dat is een andere discussie. 

#116277

fcal

 

@MH

Bedankt voor de info. Heb ondertussen een artikel gevonden op Forbes.com over deze materie en zo te zien is de regeling niet van de poes maar bovendien ook uiterst ingewikkeld. De vrijstellingsmarges zijn dan daarbij relatief laag, in de regio van zoiets als 350.000 euro (eigen woonst telt mee). Net zoals alle belastingen slaat deze dus niet alleen op de miljardairs, die bovendien gewoonlijk over de nodige justitie- en belastingexperten beschikken om de schade te beperken, maar vooral op de goed verdienende uitwijkeling, de welvarende in het buitenland tewerkgestelde expat of de binnengespeelde Latino met heimwee.

http://www.forbes.com/2010/03/23/expatriation-exit-tax-limbaugh-obamacare-personal-finance-robert-wood.html

#116278

Marc Huybrechts

 

@ fcal

Inderdaad, het ziet er naar uit dat de regeling niet "van de poes" is, en ik vraag me af hoe ze dat effectief zouden kunnen administreren.   Maar, dat zal de 'big government types' nooit weerhouden.   Het lijkt me vooral om een 'capital gains tax' te gaan voor relatief-rijke 'vertrekkers'.  Zo zijn er (relatief) niet veel in Obamaland, ondanks BOH en Rush Limbaugh.

Conclusie: ...."being a U.S. citizen can be expensive".   In principe heb ik daar geen probleem mee.   Men denkt er dus best twee keer goed over na.   Zoals het liedje zegt, "Heimwee doet ons hart verlangen, naar de heimat onzer jeugd, naar de ....", maar niet naar de Belgische 'koninklijke' fiskus. 

#116263

Thinker

 

vertrekbeslasting=staatsschuld/bevolking

 

iemand?  ik ben te lui vandaag

#116266

Onthoud niet wie ik ben

 

geweldig idee! en dan direct ook een "entry-tax" ? voor mensen die naar hier komen ? 

#116279

Thinker

 

ben ik blij al een paar jaar weg te zijn uit België... ik geef met veel plezier ook m'n nationaliteit op als dat moet!

#116280

Cogito

 

Waar ben je naar toe gegaan Thinker?

 

#116284

Marco

 

@Thinker: Een kleine 33000 euro per persoon. De Grieken dienen echter 44000 euro per persoon te betalen.

#116373

Pieter Laleman

 

Dear All,

 

ik ben de auteur van het citaat. De reacties bewijzen dat het altijd nuttig is om de bron te raadplegen en dus het hele artikel te lezen. Dan ziet de lezer dat ik helemaal geen voorstander ben van een vertrekbelasting en het een gek en Europeesrechtelijk wellicht zelfs verboden zet zou vinden. Alleen zie ik dat vele landen een fiscale exit tax heffen of een verlengde heffingsbevoegdheid proberen af te dwingen op inwoners die emigreren (zie Nederland, Frankrijk..). Er hoeft dus maar één Di Rupo (of concreter Anne Poutrain) te zijn om ook op vlak van overheidsschuld diegenen die het zinkend schip verlaten nog snel even te "pakken". Het is net ironisch dat precies het vrij verkeer van personen binnen de EU zo'n heffing onmogelijk zou maken. In zekere zin is daardoor de schuld al de facto gemeenschappelijk - daarvoor hoef je zelfs geen Eurobonds uit te geven. Men kan dus aan de Belgische erfzonde - de overheidsschuld- ontsnappen door te emigreren (dan niet naar Italië of Griekenland..).  En daar krijg ik idd vragen over door de volgende generatie ondernemers. Die mobieler zijn, vaak al een productievestiging hebben in landen waar het tot voor kort niet leuk was om te gaan wonen, maar die hun achterstand in woonconfort snel inhalen. We dreigen dus de verankering voor de tweede keer te missen: na ondernemingen, zullen ondernemers zelf het anker lichten. Voor dhr Huybrechts, die mij overigens geheel onbekend is, maar ongetwijfeld jurist is gezien zijn goedbedoelde juridische tips voor mij, onkundige: wees gerust, ik weet aan wie de overheidsschuld juridisch toebehoort. Maar het behoort net tot de soevereiniteit van een Staat om haar burgers en ondernemingen te belasten om die schuld af te wentelen. In die in kan een schuld doorgerold worden. Maar enkel naar diegenen die zich nog binnen het fiscaal schootsveld van die Staat bevinden. En op dat vlak is België zich in de eigen voet aan het schieten. En ja, ik ben dus beschaamd over die gigantische schuld wanneer ik in discussie treed met mijn (niet domme teenager) kids. En geef ze dus antwoord op hun vraag hoe ze aan een wurgende belasting kunnen ontsnappen die nodig zal zijn om zelfs maar de helft van alle beloftes aan onze generatie (pensioenen, ziekteverzekering etc) waar te maken. Dat op een niet al te polemische manier duidelijk maken in 3500 tekens/500 woorden vergt soms een uitnodiging aan lezers om tussen de regels door te lezen. Wat mag verwacht worden van de niet zo talrijke lezers die De Tijd inclusief bijlages doorploegen en effectief lezen. Zinnige reacties natuurlijk altijd welkom.

P. Laleman

#116378

Pierre Saelen

 

Mooi.
Inhoud en stijl bevestigen mijn eerdere vermoedens. Dit is inderdaad dezelfde Pieter Laleman als die van het jaar na mij.
Nu begin ik me wel af te vragen of de Marc Huybrechts van op lvb.net dezelfde persoon is als onze Antwerpse advocaat en prof zeerecht en zeeverzekeringsrecht van destijds. Zou die na zijn emeritaat naar Virginia zijn verhuisd?

#116379

Marc Huybrechts

 

@ PS

Nee, prof zeerecht en zeeverzekeringsrecht in Antwerpen ben ik nooit geweest, wel docent economie in de Fidji Eilanden (tandengeknars bij den Joe) en later in Nieuw Zeeland.  Die andere Marc Huybrechts, vermoed ik, zit nog steeds in het Antwerpse, maar ik heb daar geen informatie over.  

#116381

jvn1k

 

waarom zou ik tandenknarsen, MH?  De economiefaculteit van de Fidji's staat zeer hoog aangeschreven, veel hoger dan Northwestern, UCLA, Columbia, Dartmouth, LSE,....  

Luc kent mij als iemand die niet jaloers is dus ik kan enkel zeggen: chapeau!   Nu, zat jij ook achter die fantastische marketing-strategie van het gebottelde Fidji-water?

#116383

Marc Huybrechts

 

@ Joe

De economiefakulteit aan de University of the South Pacific (oorspronkelijk een vaarwelgeschenk van de Britten aan een aantal landen in de Stille Zuidzee), houdt zich inderdaad niet bezig met indruk te maken op de naief-linkse Westerse mainstream media.  Maar, dat kun je nu toch echt niet menen, Joe, die inclusie van UCLA, Columbia en LSE in je lijstje?  Dat zijn in grote mate lopende-band producenten van 'lege lucht' in combinatie met moreel-relativisme.   Je zou beter denken aan Harvard, Stanford (Hoover), Chicago, en ja zelfs George Mason Univ in het noorden van Virginia.  De tijden, zij veranderen, Joe, en we moeten proberen op tijd mee te roeien en soms, wanneer ze niet veranderen (die tijden) dan moeten we durven tegenstroom te varen.

Waarom tandenknarsen?  Wel, je jongste verwijzing naar...."de rok van Taylor Swift"..., iemand waar ik nog nooit van gehoord had, heeft je sybariete reputatie  nog eens versterkt.  Vlamingen van mijn generatie waren geneigd om de Stille Zuidzee te associeren met de 'blote' schilderijen van Gauguin, les Marquises eilanden van Jacques Brel, en ja voor de cognoscenti zelfs met de half-narcotische yaqona/kava drank van de Fijianen.  Ik dacht, misschien wat naievelijk, dat jij dat allereerst zou associeren met tropische nachten en dansende grasrokjes rond een vuur. 

Nee, het "gebottelde Fidji-water" is ontsproten uit het brein van de een of andere ondernemende Californiaan.  Zo meen ik ergens gelezen te hebben, maar ik ben daar niet zeker van.      

    

#116384

LVB

 

Het woord "sybariet" kende ik niet, nu is het een interessante aanvulling van mijn vocabularium.

Zelf associeerde ik Fiji niet met erotiek of hedonisme, wel met een onafhankelijke en veraf gelegen eilandengroep waarmee misschien wel zaken te doen zijn.

Op 23 april 1998, vlak na de ontsnapping van Marc Dutroux, schreef ik volgende tekst in nieuwsgroep be.politics (mijn blog bestond toen nog niet), gemotiveerd door mijn schaamte om Belg te zijn:

 

De voorbije uren kwam in mijn fantasie volgend scenario opduiken ... 

Enkele creatieve geesten onderhandelen met een mini-staatje over de toekenning van nationaliteit aan enkele honderdduizenden tot enkele miljoenen Belgen die van hun nationaliteit af willen.  Bijvoorbeeld in ruil voor de nationaliteit van de Fiji-eilanden. 

Campagne wordt opgestart onder de titel "doe afstand van uw Belgische nationaliteit".  Duidelijke voorlichtingscampagne over voor- en nadelen, rechten en plichten die men verliest en verkrijgt bij de wisseling van nationaliteit. 

Men blijft uiteraard in België wonen en werken, maar dan als migrant.  Met alle rechten en plichten die daar bijhoren.  Maar men is niet langer bevlekt met de Belgische nationaliteit, het beschamende etiket dat ons in de rest van de wereld onsterfelijk belachelijk maakt. 

De Belgo-Fijisten kunnen zich verenigen in een soort mutualiteit om zich te verzekeren tegen alle materiële en financiële nadelen die het verlies van de Belgische nationaliteit hen eventueel zou kunnen bieden en om het hoofd te bieden aan de nadelen die het migrant-zijn in eigen land zou kunnen opleveren. 

Het verlies van politieke rechten zoals stemrecht dient men er dan maar bij te nemen.  Of liever, de meesten zullen het een aangename manier vinden om te ontsnappen aan de stemplicht :-) 

Misschien is dit de legale en geweldloze methode om de Belgische on-staat te ontmantelen of de Belgische ziekte te genezen.  't Is uiteraard maar een denkpiste ontsproten aan mijn onstuitbare fantasie ... dient verder uitgewerkt te worden door juristen en/of politici.  En ik claim geen copyright, auteursrecht op royalties op dit idee :-)  Ik beweer zelfs niet dat ik er zelfs voorstander van ben. 

En nu maar hopen dat het Vlaams Blok niet aan de macht komt, anders vliegen we allemaal in een C-130 naar de Fiji-eilanden :-)

 

#116388

Marc Huybrechts

 

@ Lvb

Ge hebt toen een slecht voorbeeld gekozen, Luc. om aan de Belgen als alternatief aan te bieden.  Fiji heeft wel het een en ander met Belgique gemeen.  Om te beginnen heeft het ook 2 grote ethnische groepen die permanent 'vechten': de oorspronkelijke 'Fijianen' (een mengeling van Melanesiers en Polynesiers) ) en de Indiers  (die geimporteed werden door de Britten in de late 19de eeuw en vroege 20ste eeuw om de suikerrietplantages uit te  baten).  Over de laatste eeuw zijn de Indiers een kleine meerderheid geworden. En gelijk in Belgique voert de economisch-passieve minderheid (de Fijianen) daar de plak over de harderwerkende  meerderheid van Indiers(+de kleine rest).   Na de onafhankelijkheid in 1970, heeft de democratie (nagelaten door de Britten) er 8 jaren stand gehouden, en sindsdien heerst er een soort van "verlicht despotisme" onder leiding van het leger (door de Fijianen gecontroleerd) en moet de Indische elite zich beperken tot hard werken en de economie op pijl houden.    Als de Belgen zouden moeten kiezen tussen het entourage van Albert&Co en de meest recente Fijiaanse brigadier-generaal-met-de-onmogelijke-lange-naam, dan blijven ze beter 'subjecten' van Albert.    Ik denk dat het onder de contemporele Vlaams-nationalisten echt niet slechter zou kunnen (geweest) zijn dan onder die 2 opties van u in 1998.      

#116385

jvn1k

 

Tja, MH ik had toevallig wel al gehoord van Taylor Swift, de grote winnares van de American Music Awards.  Dat passeert toevallig ook de revue van de current events die ik volg, of ik haar nu lust of niet.  

#116386

OutlawMike

 

'of ik haar nu lust of niet'

Jajaja.

#116387

jvn1k

 

verder ga ik volledig akkoord met Mh's stelling over "producenten van lege lucht".  ik noem het eerder "gebakken lucht".

#116380

Marc Huybrechts

 

@ Pieter Laleman

1) Nonjurist zijnde wil ik u zeker geen "juridische tips" geven. Niettemin ligt het voor de hand dat een overheidsschuld juridisch de schuld blijft van de betrokken overheid en van niemand anders.  En ja, overheden kunnen allerlei belastingen heffen, en soms ook geld scheppen uit 'thin air', om die schuld te helpen aflossen, of eerder te kunnen blijven 'dragen' (debt servicing).  Die belastingen kunnen zij niet alleen op eigen "burgers" heffen, maar somtijds ook op bepaalde buitenlandse staatsburgers en vooral ook op bedrijven.  Zoals u zegt, het gaat om een "fiskaal schootsveld" van de betrokken staat/overheid.  

2) De vraag is of het verstandig/realistisch zou zijn om een "vertrekbelasting" te verbinden aan de bestaande overheidsschuld.  Ik denk van niet, hoofdzakelijk omdat het vangnet (vertrekkende Belgen) minuskuul is, en omdat een dergelijke belasting gemakkelijk te omzeilen valt.  Tenzij de afgang naar een soort 'politiestaat' in Belgique nog sneller zou gaan verlopen dan ik nu al vrees, en men het vrije personenverkeer aan banden zou gaan leggen met exit visas en dergelijke (gelijk weleer in de USSR, DDR enz...).    

3) Belgie is nog steeds meer een immigratieland dan een emigratieland.  En al die nieuwe Belgen (inclusief de nog recente snelBelgwet Belgen) zullen de bestaande overheidsschuld er moeten bij nemen, t.t.z. zij zullen veel gemakkelijker in het "fiskaal schootsveld" vallen van Albert Cobourg en zijn talrijke ministers dan de zeldzame Belgen die zijn weggevlogen.