De welvaartsstaat is voorbij

De welvaartsstaat is voorbij. Mensen die dat niet begrijpen, hebben geen idee van wat er aan het gebeuren is. Ze willen stoppen met werken op ons zestigste, ze willen steun van het OCMW en ook nog eens vette pensioenen: dat kan gewoon niet meer. De mensen blijven vasthangen aan dromen. Ze denken dat de structuur die dertig, veertig jaar heeft bestaan, tot in de eeuwigheid kan voortleven. (...)

Het zijn toch niet de doppers die jobs creëren, of wel? Negentig procent van de mensen houdt zich bezig met de vijf procent van de mensen die het moeilijk hebben. Zouden we ons niet beter bezighouden met de negentig procent die het niét moeilijk heeft? De overgrote meerderheid krijgt het moeilijk door de wetgeving voor die vijf procent. (...)

Je kan vandaag zelfs geen mensen meer aanwerven. Als je iemand honderd euro betaalt, dan moet je tweehonderd euro op tafel leggen. En dan zegt men dat de Chinezen en de Indiërs ons aan het opvreten zijn. Is dat zo verwonderlijk? Daar betalen ze de lonen die wij in de jaren 30 betaalden. Vandaag willen alle Belgen een hoog loon voor weinig werken. En dan moeten we hier aan de kust vaststellen dat er niemand te vinden is om op zaterdag en zondag te werken. (...)

En herverdelen achteraf heeft geen enkele zin: zo bescherm je mensen die niets willen doen en die nooit iets zullen doen. Ondertussen wordt Vlaanderen een lege doos. Noem me eens vijf grote Vlaamse bedrijven? Vroeger hadden we hier verschillende bedrijven van 15.000 of 20.000 mensen, maar die zijn allemaal verdwenen. Bekaert? Een paar honderd man werkt nog in België, maar in de rest van de wereld zijn het er een paar tienduizend. Als je in België twee of drie keer de lonen moet betalen van het buitenland, dan gaan ondernemers natuurlijk elders. (...)

Ik ben zelf veel groener dan de milieubeweging, die vol extremisten zit. In ons land wil de groene beweging niets toegeven. Neem de zilvermeeuwen, dat is een echte plaag hier aan de kust. Die vogels scheuren de vuilniszakken kapot, ze zitten op de daken van de huizen. Mocht de zilvermeeuw nu nog een heel zeldzame vogel zijn - maar er zijn er honderdduizend. En nu willen de groene ayatollahs een eiland in zee bouwen om die beesten nog méér ruimte te geven. Dat mag een miljard Belgische frank kosten. Zeer interessant is dat. Verjaag die dieren toch, schiet ze desnoods uit de lucht. Het is me allemaal gelijk, maar doe iets aan de ratten van de zee. Ze zijn een ongelofelijke merde.

Leopold Lippens, geïnterviewd door Bert Bultinck in De Standaard, 26 november 2011

Reacties

#116390

Thinker

 

2 woorden: socialisten & vakbonden

samen met de zilvermeeuwen

#116391

traveller

 

Niet alleen de welvaartsstaat, vanavond op Een de eerste keer De Grauwe en Van Cauwelaert over de mogelijkheid van de verdwijning van de euro-en eurozone horen praten.

Lees me hier in de archieven van een aantal jaren terug.

 

Wanneer gaan onze mensen wakker worden, als zelfs onze zogeheten intelligentsia gedurende jaren doof en blind waren, en nog de conclusies niet kunnen trekken.

Zijn er dan geen politiekers met ten minste één oog open?

Vlaanderen onafhankelijk en uit die rot-euro, NU. 

 

#116392

Karl (zitting in ze zofa)

 

Als mini-ondernemer moet ik dit allemaal beamen. De voorbije 5 jaar hebben wij zeker met 10 mensen geprobeerd, alleen jonge mensen en we hebben moeten constateren dat werklust praktisch niet meer te vinden is. We zwijgen nog over de rigide arbeidswetgeving en de pestcontroles. We hebben nu nog 1 werknemer, ooit waren het er 4 vast + geregeld 4 interims. De gestegen verplichte administratie wordt grotendeels door een computer opgevangen en het werk zelf, daarvoor hebben we geïnvesteerd in automatische machines. Een opdracht voor het verzagen van 5000 stukjes visgraatparket duurde vroeger een kleine dag, nu nog een uur. De machine die dat doet kost twee-derde van een manjaar-kost. Om te lachen dus. Voor anderhalf manjaar automatiseer ik mijn schaaflijn. Peanuts dus.

En we zijn weliswaar klein, maar we leveren wel - in een niche markt - aan prestigieuze klanten in Europese design-steden. We bulken van de creativiteit. We voldoen dus aan de Vlaamse premisse van innovatie. Maar het gebeurt soms wel dat we opdrachten verliezen omdat we eigenlijk onderbemand zijn.  Het is mij geen zorg, want de politiek en de wet hebben mij al een paar keer een mes in de rug geduwd (zoals bv 4000 euro ontslagkosten voor een nietsnut die we te lang hadden gehouden).

Ik wil hier nog wel blijven, maar het zal op mijn manier zijn, ik zal wel bepalen hoe ik hier wil bijven produceren. Ik doe dan ook aan doorgedreven de-overheids-bemoeiing; ik verwacht niks van de politiek, want zij nemen typisch alles af, om dan een klein beetje terug te geven. Ik kan zelf ook wel 'de zot houden' met mijn zuurverdiende centen.

Het wordt tijd voor afgedwongen responsabilisering voor de beleidsvoerders. Niet alleen politieke afrekening van het beleid, maar ook boetes en straffen bij wanbeleid.

 

#116393

dendof

 

Als je het volledige artikel leest, bots je ineens op deze uitspraak van Lippens:

'Vandaag is Ierland het enige land met een groei van bijna 2 procent. Dat is een bewijs dat het kan. Maar dan moet men wel moed hebben en de Vlaamse politici hebben die niet. Ze zijn allemaal bang van De Wever. Maar wat heeft De Wever ooit bewezen? Niets.’

Tja, de politici die hun broek niet willen afsteken voor de PS krijgen er ook van langs.

Wat wil Lippens dan eigenljk?

 

 

#116394

fcal

 

Wie heeft er 200 jaar geleden vastgesteld dat een economische interventionistische politiek, feodalistisch of mercantilistisch het altijd moest afleggen tegen de vrije en open markt? Adam Smith.

Sommigen waren het hier niet mee eens zoals Karl Marx en zijn sponsor Friedrich Engels vanaf midden 19de eeuw..

Wie heeft ongeveer 100 jaar geleden aangetoond, dat een interventionnistische economische politiek of het nu van communistische of socialistische makelij was onhoudbaar was en waarom? Tot welke economische school behoorde hij en zijn adepten? Ludwig von Mises en de Oostenrijkse school.

Sommigen blijven echter hardleers. Dat bekopen we nu.

#116395

BartVanhauwaert

 

@dendof : laat ons niet te snel halleluja, Ierland roepen. Het land heeft een enorme klap te verwerken gekregen in 2008 en zal nog jaren een contractief beleid moeten voeren vanwege het mis-gealloceerde kapitaal in de bouw (en financiering daarvan) tijdens de boom-jaren. De huidige groei (trouwens geen 2 maar 1,6% en dalende) is fragiel want erg afhankelijk van de internationale context. Bovendien is de Ierse arbeidsmarkt niet goed afgestemd op de eisen van de sectoren die het juist goed doen. De werkloosheid is er dan ook torenhoog. Ierland is ook geen aantrekkelijk immigrantieland meer. Daardoor zullen de te dragen lasten over minder (en gemiddeld zwakkere) schouders verdeeld moeten worden. 

Voor de lezers die moeite hebben met nuance, deze disclaimer. Ik wil niet zeggen dat Ierland een basket-case is. Maar wel dat er kanttekeningen moeten gezet worden bij het verhaal dat het een lichtend voorbeeld is. Ierland heeft zeker een aantal troeven. Dat het land erin geslaagd is om zijn fiscaal interessante regime voor bedrijven te handhaven ondanks het moeten accepteren van bail-out money is, denk ik, de belangrijkste.

#116396

BartVanhauwaert

 

Lippens vergist zich in de algemene beweging van de verdeling van lasten en baten. En Karl zijn petite histoire illustreert dat mooi.

Vooreerst. Ja, er is een steeds verregaandere last van overheidswege opgelegd aan de meest productieven in de samenleving ten voordele van de minst productieven. Dat kan niemand ontkennen : de welvaartsstaat is vooralsnog springlevend, ze is in België denk ik nimmer geslonken.

Maar die beweging valt volledig in het niet door wat de voortschrijdende techniek toelaat, zoals het voorbeeld van Karl laat zien : hij heeft 7 mensen kunnen ontslagen door een betere automatisatie en doet al dat werk nu met slechts 1 arbeider. Zijn lasten van overheidswege zullen zeker gestegen zijn, maar ze zijn niet 8x zo hoog geworden.

Het gevolg valt eenvoudig te raden : de rijken worden rijker. De armen worden ook rijker, maar minder snel. Je hoeft maar naar de evolutie van de Quote 500 te kijken de laatste jaren om te zien dat dat ook in de lage landen opgaat.

Ik ben het ook niet eens met zijn focus op 'mensen in dienst'. Vlaanderen was veel meer gebaat geweest met een Google in 1998 waar 30 mensen werkten dan tien Bekaerten samen. Het feit dat Vlaanderen er niet in slaagt om nieuwe innovatieve bedrijven groot te maken is een veel groter probleem dan dat de oude grootheden pluimen laten vallen.

#116397

OutlawMike

 

Bart Vanhauwaert, dat mag allemaal wel waar wezen, maar het is dendofs punt niet. Ik haat die

inconsistentie bij Lippens, die vrees ik alleen te verklaren is door het feit dat die kerel een 'vieux

riche' is, een liberaal die liberaal is omdat in zijn tijd rijken de facto liberaal waren. Hij heeft geen wetenschappelijke of intellectuele basis voor zijn 'rechts zijn' . Lippens is a-ideologisch in een tijd waarin - in mijn ogen althans - de ideologische tegenstellingen zeer sterk gedefinieerd zijn.

#116399

jvn1k

 

dixit Outlaw, steeds consistent en met een stevige wetenschappelijke EN intellectuele basis voor zijn rechts zijn (zonder quotation marks). Outlaw for mayor!   Ik was alvast de schimmel van mijn oude frigobox.

#116400

OutlawMike

 

Ik heb het meer op De Panne Joe. Niet zo blase, ligt daar knus tussen de zee en natuurreservaat De Westhoek, mooie wandelingen in de Sahara, schoon standbeeldje van Pol I etc etc.

#116401

Cogito

 

De Sint vergelijken met een frigobox vind ik heel vergezocht, maar hij heeft alvast een proper paard van 't jaar dankzij Ponderosa Joe.

#116402

jvn1k

 

Maar bah ja toch, kijk eens hoeveel cadeautjes je in zo'n frigobox kan duwen?   En de Sint der Sinten, Adrie van Oorschot, die was ook verkoper van Faema producten, waarvan het logo jarenlang de truitjes van Eddy Merckx en Rik Van Looy sierde.  Faema was bij het grote publiek bekend om zijn prettig klinkende koffiemachines, maar in hun gamma hadden ze ook oerdegelijke frigoboxen.  voilà !

#116403

Marc Huybrechts

 

Dat den Joe Brusselaar Eddy Merkx nog kent/kende, dat is niet verbazend.  Maar, dat hij zelfs gehoord heeft van een verbeten en sterke Kempenaar van een bijna-vervlogen generatie, gelijk Rik Van Looy, dat is een pluspunt op zijn rapport.  Soms kunnen laxe Jesuieten over het verre gezichtsveld schouwen.     

#116473

Marc Huybrechts

 

De transformatie van jesuiet naar Bonanza teenager is goed gelukt!   Vroeger zag den Joe zichzelf als een soort Vlaamse (?, nou ja) Jesuit in een canoe die beschaving ging brengen bij zijn geliefkoosde (maar barbaarse) Indianen op de Canadese prairie.   Vandaag kan hij, een beetje laattijdig, erkennen dat hij meer karaktergelijkenissen vertoont met de jongste zoon (ook een Joe) van Ben Cartwright temidden van de Ponderosa dennebomen van de Amerikaanse Southwest.  De drie kenmerken van Joe Cartwright waren: (A) onbeperkt optimisme en (naief) geloof in eigen onverwoesbaarheid; (B) een zekere (ondoordachte) voortvarendheid die hem regelmatig in zware problemen bracht, waaruit hij dan moest gered worden door zijn vader Ben of zijn twee oudere broers;  (C) een zekere goedhartigheid die getuigde van 'goede intenties'.  

#116475

jvn1k

 

nog goed dat ik niet Marc heet of hij had de vermeende karaktereigenschappen van Dutroux er bijgeprojecteerd.     't is nen hobby, zou K. Spiessens zeggen.

#116476

OutlawMike

 

Die avatar zie ik eigenlijk liever Joe. Die cowboy zag er nogal ghey uit. Wil nikske suggereren hoor.

#116479

jvn1k

 

brokeback mountain heeft veel kapotgemaakt bij het imago van de cowboys....

#116481

Marc Huybrechts

 

Alleen maar bij de massa die verslaafd is aan 'Hollywood', Joe.   Hollywood is misgeinformeerd omtrent de meeste menselijke fenomenen, en is zeker geen expert in cowboy life en nog minder in cowboy values. 

Joe Cartwright, als een cowboy karakter, werd geschapen toen Hollywood ideologisch nog vrijer en diverser was en minder in de greep van politiek-correct cultureel-links.  Wat vooral ontbreekt bij Hollywood - en dus den Joe ook - dat zijn: kontext en proportie.   

#116484

jvn1k

 

"bij Hollywood - en dus den Joe ook"

associatie zit bijna goed! (eigenlijk werk ik voor de films van San Fernando Valley, een paar mijlen ten N van Hollywood)

#116488

Neverbeendead Religion

 

In veralgemening is de cowboy zowat het domste dat op deze aarde rondloopt. Als je nu eenmaal van je cultuur en je traditie houdt verdedigt men die het best door daar net niet voor op te komen.

Als hollywood ook de cowboy iets leert is het bv dat de cowboy als figuur of als groep niets voorstelt in de steeds moderner wordende wereld zoals er niet veel cowboy valt te bespeuren in deze trailer van een 'cowboyfilm' die zich in de toekomst afspeelt. 

Misschien is het wel stanley kubrick die in veralgemening de essentie van de cowboy op film heeft gezet.  

When born amongst the cowboys and with a brain it wasn't easy and one needed a lot of character.

Alsof de mensen in de toekomst eens graag terug zouden gaan leven in de tijd van de cowboys en met winter's bone heeft 'hollywood' nog eens een even goede als brokeback mountain afgeleverd met de prachtige is this gonna be our time line. Een hedendaagse film waar men ook niet graag naar terugkeert wanneer men de film eens heeft bekeken en alle personages heeft leren kennen.

#116483

OutlawMike

 

Heu... het waren eigenlijk sheepboys. Maar Hollywood kon dat niet verkopen dus hebben z'er cowboys van gemaakt.

#116404

Cogito

 

Schouwen! Nog een bewijs dat de Sint in aantocht is.

#116405

jvn1k

 

laxe!  en de arme goeie Sint heeft daarenboven diarree!  past op voor uw zonnepanelen!   Music for Life is ook in aantocht.

#116409

Karl

 

Ik wilde dit nog delen. Samengevat, het gaat over speelgoedproducenten die (deels) in België produceren. En daar zijn ze trots op, want de produktie gebeurt toch volstrekt automatisch!

http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_consumptie/Zie_ginds_komt_de_stoomboot_uit_China.9133806-3072.art

#116410

traveller

 

@ Karl

 

Ik gun die mensen alle succes, maar beschutte werkplaatsen en gevangenissen zijn nu niet bepaald kenmerken van een gezonde economische aanpak voor het land.

#116411

Karl

 

Ik begrijp het traveller, maar het is niet aan de individuele ondernemer om een macro-visie uit te tekenen.

#116412

jvn1k

 

Lap, de sossen hebben Economie gekregen.  Tijd om  Buysse Immigration te contacteren.

#116413

Questing Beast

 

Niemand hoeft een macro-visie uit te tekenen. Die ontwikkelt zich spontaan uit de acties van de individuele ondernemers en hun klanten. Het is de arrogantie van "overheidsmannen met grote plannen" die de economie steeds weer in de soep draait.

#116416

Karl

 

ja, correct, maar je kunt ook een macro-visie bouwen zonder iets op te leggen, zo kun je een idee krijgen van waar je met je economie naar toe gaat. Hoeft niet altijd communistisch van inslag te zijn.

#116414

OutlawMike

 

Iemand de weekendeditie van De Stavda gelezen? Commentaar van een veertigtal Belgen, een 'representatief staal' volgens dat linkse vod.

Op één of andere manier zijn ze er in geslaagd niet 1 commentator met een negatieve noot over onze communistische PM te vinden.

#116419

samantha008

 

hello,
vond ik uw site een paar dagen geleden, eerlijk gezegd ik feliciteer u, het is zeer divers en zeer compleet. Ik wens u veel succes, je doet eenfantastische job, bravo, en dank u om tijd te besteden en stellen ons in staat om veel dingen te ontdekken.

horoscope

#116420

Bernard

 

Executive summary.

Sorry, Luc. O a de comments bekijkend.

De welvaartstaat blijft dus bovenal bestaan.

Herdacht & slimmer. Het gaat om beschaving.

#116467

Marc Huybrechts

 

Er is niets "beschavend" aan een staat die steeds meer en meer mensen verslaafd maakt aan 'uitbetalingen' van de staat.  Beschaving staat voor mensen die (a) voor zichzelf (onafhankelijk) kunnen denken, en  die (b) zelfredzaam kunnen zijn, t.t.z. die zichzelf primair verantwoordelijk beschouwen voor het bevredigen van hun economische behoeften en dat niet overlaten aan 'anderen'.  Beide criteria vereisen het behoud van een grote mate van economische vrijheid (en dus van een klein en stabiel overheidsbeslag op de economie) en ook het doorgeven van een aantal morele waarden (waaronder zelfverantwoordelijkheid en compassie als individuele deugden) aan de 'komende' generaties.

Het punt van het citaat onder discussie is precies dat de huidige "welvaartstaat" uiteindelijk tot economische achteruitgang leidt.  In relatieve termen (in vergelijking met de rest van de wereld) doet ze dat al geruime tijd, en er zijn duidelijke indicaties dat ze dat spoedig ook in absolute termen zou kunnen doen (ondanks technologische vooruitgang).        

#116472

Karl

 

Ik beaam. Was vorige week op een bedrijvencontactenbeurs en dan kom je wat kennissen tegen en het enige wat je hoort hier bij de ondernemers in het texas van Vlaanderen, is dat men nog maar heel moeilijk werkwillige mensen vindt. De uitwassen van de sociale hangmatstaat.

 

#116465

traveller

 

Heb zo juist de zevende dag gezien met het economisch/financieel debat tussen 3 intelligente mensen.

Ze snappen het werkelijk niet ofwel denken ze dat het feit er niet over te praten het spook kan doen verdwijnen.

De euro gaat kapot en Europa gaat de financiële dieperik in.

Ik begrijp Merkel helemaal niet.

Engeland's Cameron heeft de enige goede beslissing genomen om Engeland te redden maar hij zal er voor gestraft worden. Hij is beslist niet mijn idool, maar als hij iets goeds gedaan heeft mag ik het wel zeggen.

 

En dit is de reden voor alle rotzooi, "we need a world currency." Dan kun je natuurlijk doen wat je wilt, no checks and balances anymore.

 

https://www.youtube.com/watch?v=FRrv1pSzGyc&feature=watch_response

#116466

Karl (zitting in ze zofa)

 

Ik denk toch dat deel van het probleem is dat de euro niet de eigendom is van diegene die hem bezit, maar van diegene die hem uitgeeft en manipuleert. Niets is wat het lijkt.

Een fundamentele tekortkoming aan het aan ons opgelegd monetair model.

#116469

Marc Huybrechts

 

@ Karl

1) De euro is wel degelijk "de eigendom van degene die hem bezit".  Van wie anders zou hij eigendom zijn?  Maar, degene die hem bezit heeft geen controle over de waarde van de euro op termijn.  Dat geldt ook voor de meeste van uw andere bezittingen, want die waarden zijn afhankelijk van zowel de waarde van de euro als van nog vele andere (oncontroleerbare) factoren. 

2)  Niets zou..."zijn wat het lijkt"?  Dat gelooft u toch niet echt?  Zelfs den Joe beseft dat dit een sterke overdrijving is. 

3) Er wordt geen enkel "monetair model" aan ons "opgelegd".  'Onze' politiekers zijn nog 'soeverein' genoeg om zelf te kunnen bepalen (gelijk Cameron) welk "model" ze aan ons willen opleggen.   En ook 'wij' zijn nog soeverein genoeg om die politiekers tot andere gedachten te kunnen brengen.

...The fault, dear Brutus, is not in our stars,

...But in ourselves, that we are underlings...(W.S.)

 

 

 

....

 

#116471

Karl

 

Ja dat is wat ik bedoel; je hebt geld dat van jou is, maar een ander legt je op welke waarde dat geld heeft (uiteraard meestal dalend). Ik vind dat een perversie van het eigendomsrecht. Zie discussies over geldcreatie. En dat monetair model wordt ons wel opgelegd; je kunt als individu niet meedraaien in onze maatschappij zonder de lokale munt te ommarmen. Ja, je kunt je daar wel voor een deel in onttrekken als je belegt in vastgoed of grondstoffen maar bij transacties moet je het nog altijd weer in geld omzetten. Enkel grote spelers hebben echt keuze.

Nee, het zint me niet al dat gelul over de euro zus en zo. De euro is van het volk die hem bezit. Als het wanbeleid de waarde van de euro uitholt, of als goedkope leningen en securitisatie de waarde van beleggingen ondermijnen, dan is dat misdadig want een inbreuk op het eigendomsrecht.

Wat ik hier neerschrijf gaat verder dan de a priori gepolariseerde juridische organisatie, het is dan ook dat ik mij van die regelneverij minder aantrek en een ethische benadering probeer te maken. Ik besef dat dat niet eenvoudig is. Maar het wordt te weinig gedaan.

#116468

Marc Huybrechts

 

@ Traveller

1) Akkoord, wat Cameron betreft.   Maar, ik denk toch (voor zover ik dat nu kan zien, want de 'details' zouden nog helemaal niet vast liggen) dat Merkel grotendeels geslaagd is in haar doelstelling van de euro nog wat langer overeind te houden zonder Duitse belastingbetalers een zware rekening te moeten presenteren.    Fiskale discipline is blijkbaar incompatibel met de contemporele "welvaartsstaat", althans buiten Scandinavie.  Dat kan men ook in de USA constateren.   En als men bedenkt wat er gebeurd is met de fameuse 'Maastricht criteria' (beloftes ten tijde van de oprichting van de euro), hoe zou men kunnen geloven dat er nu wel meer fiskale discipline zou kunnen komen?  Belgie met Di Rupo aan het hoofd heeft geen groot gewicht in het Europese drama, maar zet wel een zekere (negatieve) 'culturele toon' in Bruxelles die men niet mag onderschatten.  Zo een beetje gelijk Washington DC een nefaste invloed heeft op het gedrag van vele Amerikaanse politiekers die uit verre individuele Amerikaanse staten komen. 

2)  Die hypothetische "world currency" moet men niet vrezen, want die is ondenkbaar zonder een wereldregering.  En een wereldregering blijft ondenkbaar omdat er geen overeenstemming bestaat in de wereld omtrent elementaire politieke bestuursprincipes en nog minder omtrent fundamentele menselijke waarden.  Ondanks alle palabers en tegengestelde beweringen.           

#116470

traveller

 

Akkoord dat de "worldcurrency" een "onmogelijke" droom is van die "wereldleiders", maar dat een belangrijke bankier zoals Rothschild zoiets zegt is toch je reinste onzin en geeft hun heersersmentaliteit weer.