Vette blunder in De Morgen, dikke pluim voor HLN

Vandaag viel mijn oog op een artikel in De Morgen waarbij ene Arie Elshout, correspondent van De Volkskrant in de VS, schrijft dat Michael Bloomberg, de burgemeester van New York, "een streep [zette] door transgene vetten".  Het ging natuurlijk over transvetten, maar de term "transgeen" is in deze context volledig fout.  Transgeen duidt immers op een resultaat van genetische manipulatie, terwijl transvetten daar niets mee te maken hebben. De "trans" in transvetten slaat gewoon op een trans-configuratie van een dubbele binding, waarbij de waterstofatomen zich aan beide kanten van de dubbele binding bevinden. Transgeen is een zaak van biologie, transvetten zijn een zaak van scheikunde. Een eenvoudige Google search leert ons dat de on-term "transgene vetten" al 325 keer voorkomt. Het geeft een idee van de onkunde over wetenschap die in journalistieke middens schering en inslag lijkt te zijn.

Daarmee komen we opnieuw op het onderwerp van het CD&V-wetsvoorstel over het verbod op transvetten, palmolie en kokosvet in voeding.  Deze blog was op 3 mei de eerste om het probleem met dit wetsvoorstel aan te kaarten: het verbod op transvetten valt toe te juichen, maar het verbod op palmolie en kokosvet lijkt eerder ingegeven door protectionisme dan door zorg voor de volksgezondheid.

Het onderwerp is intussen opgepikt door minstens één massamedium. In Het Laatste Nieuws van 11 mei interviewde Peter Verbruggen professor Frits Muskiet en voedingsauteur Pascale Naessens.

Frits Muskiet, Europees expert inzake voedingsvetten:

"Misschien moeten [de twee CD&V-senatrices] eerst eens een cursus gezonde voeding volgen, voor ze met nieuwe wetten zwaaien. Iedereen weet dat transvetzuren ongelooflijk slecht zijn. Alleen de grootindustrie omarmt ze: het zijn goedkope vetten die lang meegaan en vet eten een lekkere smaak geven. Ik sta achter elk verbod daarop. Maar dan blijkt hoe onwetend de twee senatrices zijn, als ze ook palm- en kokosolie en cacaoboter over dezelfde kam scheren. Dat zijn verzadigde vetten die het lichaam nodig heeft. Sterker nog: het menselijk lichaam maakt ze zelf aan. Er zijn zelfs studies die aantonen dat kokosolie beschermt tegen diabetes en het is algemeen bekend dat ze de stofwisseling snel omzetten in energie. Cacaoboter wordt in sommige landen zelfs verplicht als ingrediënt om van echte chocolade te spreken en palmolie wordt door verschillende specialisten aangeprezen als een natuurlijk antioxidant. En net die vetten willen de Belgische senatrices weg, samen met de ongezonde transvetten. Onbegrijpelijk."

Pascale Naessens:

"Als het wetsvoorstel toch goedgekeurd wordt, vrees ik voor nog meer gezondheidsproblemen. Omdat de positieve effecten van deze plantaardige verzadigde vetten zouden verdwijnen. Kokosnootolie heeft bijvoorbeeld antivirale en schimmelwerende eigenschappen en is ideaal om in te bakken. Net omdat het een verzadigd vet is, blijft het stabiel en kan het hoge temperaturen aan. Plantaardige verzadigde vetten bevatten ook veel antioxidanten. Bovendien zal de industrie met deze nieuwe wet geneigd zijn over te schakelen naar goedkope omega 6-vetten zoals maïs-, zonnebloem- en sojaolie. Er is nu al een opstoot van de omega 6-vetten, wat ontstekingen in de hand werkt en opnieuw leidt tot hart- en vaatziekten. Het ene probleem wordt dan enkel vervangen door het andere."

Hoewel de twee senatrices volhouden dat hun wetsvoorstel gebaseerd is op een advies van de Hoge Gezondheidsraad, blijkt nu dat deze raad een bijkomend, gedetailleerd advies wil geven over palm- en kokosolie. Bart Croes, woordvoerder van de CD&V-senaatsfractie, stelt nu dat het raadzaam is om te wachten op dit bijkomend advies, en het wetsvoorstel vervolgens bij te sturen indien nodig.  

Het lijkt er dan ook op dat het verbod op palmolie en kokosvet in het wetsvoorstel te wijten was aan een ietwat te voortvarende interpretatie van het aanvankelijke advies van de Hoge Gezondheidsraad.

Reacties

#118969

Jimbo_

 

VD&V senatrices!? Voorheen Democratisch en Vlaams? ;)...

Is de blunder van de Morgen overigens een echte blunder of een subliminaal verstopt verzet tegen genmanipulatie in de voedingsindustrie? Uiteindelijk moesten ze maar gewoon de titel van het wetsvoorstel C&P'en, maar ze hebben er ~zelf~ voor gekozen om transvet te editeren tot transgeen vet. Een mens vraagt zich af waarom...

(Ik vind trouwens niet meer terug hoe ik kan inloggen om onder mijn geregistreerde naam te posten, maar dat is uiteraard omdat ik een oen ben)

Jimbo

#118971

Leo Norekens

 

Jimbo: helemaal onderaan, links van de site meter en boven de copyright-mededeling staat "inloggen of registreren". (In piepkleine letters inderdaad.)

#118972

Jimbo

 

Merci! Ziet dat ne keer werken!

(Het blijkt overigens niet zozeer te klein maar eerder 'te ver naar onder' - mijn excuses overigens voor de off-topic)

Jimbo

#118970

Ivan Jansens

 

Uit het advies van de Hoge Raad (http://www.health.belgium.be/internet2Prd/groups/public/@public/@shc/documents/ie2divers/19080447.pdf):

"Tot slot benadrukt de HGR de problematiek rond het vervangen van TVZ (transvetzuren) door bepaalde plantaardige oliën, in het bijzonder palmolie die een te hoog gehalte aan palmitinezuur bevat en kokosolie met een te hoog gehalte aan laurinezuur. Bovendien wordt palmolie vaak zonder medeweten van de gebruiker (onder de vermelding "plantaardige olie") in tal van voedselbereidingen toegevoegd. Wanneer het gebruik van vaste of semi-vaste vetten nodig is, is het meer aangewezen de TVZ door bronnen rijk aan stearinezuur te vervangen. Voor olieachtige toepassingen is het nog beter enkelvoudig verzadigde oliën te gebruiken zoals die van olijven en bepaalde zonnebloemvariëteiten."

Dat is alles. Over cacao wordt niets gezegd. Nu kan je discussiëren over de waarde van dit advies (mij lijkt het eerder waardeloos te zijn - stearinezuur is overigens ook een verzadigd vet), maar om je hierop te baseren om een verbod op kokosolie, palmolie en cacaoboter in te voeren, is gewoon waanzinnig.

#118973

jvn1k

 

ik denk ook dat bashen op palmolie en kokosolie uit een protectionistische reflex komt.  wijzelf zijn al een tijdje op kokosolie overgeschakeld voor braden en bakken.

http://livewell360.com/2008/08/coconut-oil-the-magic-potion/

Verder, ik lees dagelijks DM, en zie meer en meer kleine blunders in artikels waar ik toevallig iets over afweet.  Ik zie het ook geregeld in de teksten die mijn kinderen moeten leren op school.   Zoals ik al eerder zei: amateurisme tiert her en der weliger en weliger, en het gaat er niet op verbeteren.     

#118974

BC

 

"meer en meer kleine blunders in artikels waar ik toevallig iets over afweet."

Zo gaat dat, jvn1k! Wie 'iets' afweet over bepaalde onderwerpen, kan zelden de krantenberichtgeving over die onderwerpen lezen zonder nekpijn te krijgen van het neen-schudden.

"Kwaliteitskrant", my achin' ass!

#119240

Henri Maffels

 

Ik ben het hier helemaal mee eens. Jammer dat kwaliteit niet meer hoog in het vaandal staat tegenwoordig.

#119007

JW - Ondernemer

 

Wat ons eigenlijk als eerste opviel met betrekking op die blunders & pers in België is dat er op het gebied van pers aandacht in vergelijking tot Nederland geen 'kwaliteits' initiatieven zijn. Dus men blijft vasthouden aan de oude / vertrouwde merken terwijl er geen alternatieven zijn als bijvoorbeeld in Nederland 'de correspondent'. Oké ik zeg niet dat dit goed is, maar wat wel direct opvalt is dat het lijkt alsof België een beetje stilstaat in verhouding tot de rest van Europa!