Telefoons afluisteren in België

LVB, enkele decennia geleden
LVB
Vorig jaar hebben de politiediensten in ons land 2.562 telefoonlijnen afgeluisterd. Legaal, na een gemotiveerd verzoek van een onderzoeksrechter. Dit afluisteren gebeurt al twee jaar via een centrale tapkamer, de CTIF (Central Technical Interception Facility, Centraal Technisch Interceptiesysteem). De apparatuur, die van Israëlische makelij is, kan telefoongesprekken, GSM-gesprekken, faxen, e-mails (officieel: "data", dus wellicht alle TCP/IP-verkeer) en SMS-berichten onderscheppen. "Die staat in verbinding met alle internetproviders en telefoonoperatoren", zei Marc Van Laere van de Federale Politie gisteren in De Tijd. De kosten van dit afluisteren zouden volgens De Morgen om en bij de 15 miljoen euro bedragen. Afluisteren van telefoongesprekken wordt ingezet bij de bestrijding van zware criminaliteit zoals moord, drugshandel, corruptie, afpersing, bedreigingen met aanslagen, gijzeling, ontvoering van minderjarigen, informaticacriminaliteit, witwassen, brandstichting, telefoonterrorisme, georganiseerde misdaad, wapenhandel, mensenhandel, hormonenhandel en zwendel in nucleair materiaal.

Ter vergelijking: Nederland telt 39 tapkamers, en er zouden jaarlijks 90.000 tot 200.000 lijnen (geen gesprekken) worden afgeluisterd door de gerechtelijke diensten.Reacties

#9802

Briggs

 

Oh ze kunnen meer dan louter afluisteren.

LVB Geen goesting om een -Raad-de-zendlocatie-Van-Verstrepen te organiseren ?

#9804

Kul

 

waarom?

#9806

Norbert

 

Verstrepen is niet meer dan een bruine streep in een onderbroek.

#9807

Norbert, witwasser van zijn hemden

 

Terzake: kent er iemand tips om het aftap-risico te omzeilen?

Ik neem aan dat Web-based emailen ook niet veilig is? Misschien met Pay & Go GSM-en? Wat met vast telefoneren via een andere provider waar je eerst een carrier-select prefix moet voor dialen?

#9809

dof

 

"Ik neem aan dat Web-based emailen ook niet veilig is?"

Tenzij je https gebruikt. Of al je berichten laat encrypteren natuurlijk.

#9810

Bema

 

@LVB: Toch een vraagske over die peiling. Enkele dagen geleden heb ik aan die peiling deelgenomen. Daarna kreeg ik enkel nog de resultaten te zien op mijn vaste pc. Toen ik wat later mijn laptopke inlogde, kon ik nogmaals stemmen en kreeg ik weer enkel de resultaten te zien.

Eergisteren (zondag dus) kon ik plots terug stemmen met mijn vaste pc. Achteraf herinnerde ik mij dat ik zaterdag mijn vaste pc naar een herstelpunt had gezet omwille van problemen.

Nu heb ik nog een vaste pc in huis die op internet staat die enkel gebruikt wordt door de kinderen om te chatten. Met dat ding kan je dus gemakkelijk een peiling beduvelen als ik het goed begrijp?

#9811

Willem Dezwijger

 

De Nederlandse politie is inderdaad wereldkampioen afluisteren. Dan kunnen ze namelijk lekker op het bureau achter hun gevulde koek en saucijzenbroodjes blijven zitten. Ze komen alleen op straat om lawaai te maken voor meer salaris, en om snelheidsovertreders te flitsen. De Nederlandse politie is namelijk ook wereldkampioen verkeerssnelheidscontrole.

#9814

geen zorgen tot paniek

 

CTIF kan vandaag enkel telefoon (POTS) en GSM (incl. SMS) afluisteren. Internet verkeer dus enkel indien men via dial-up werkt. CTIF bereid een systeem voor om ook algemeen Internet verkeer te tappen (dus ook kabel & adsl) maar dat zal nog even duren. Initieel wordt overigens enkel gedacht aan email, chat en IM.

#9816

Skender

 

E-mail is eigenlijk een vrij onveilig medium. Als je een mail krijgt weet je niet wie de afzender is. Iedereen kan gelijk welk adres als afzender opgeven. Bovendien wordt alles als gewone tekst over het netwerk verzonden. Op elk netwerk waar je mail langskomt kan men dus meelezen. Er bestaan systemen om beide tekortkomingen te verhelpen, maar die worden enkel gebruikt door techneuten. De gewone gebruiker blijkt het vooral belangrijk te vinden dat mailen zo eenvoudig mogelijk blijft. Dat anderen kunnen meelezen lijkt hen niet te interesseren. Zelfs de meest elementaire vorm van beveiliging: zorgen dat je wachtwoord versleuteld wordt als je je mail ophaalt, staat op de meeste PC's gewoon uit.

#9817

geen zorgen tot paniek speaks bullshit

 

aaaaaah, het internet is veiliger dan.

#9819

Cogito

 

Had LVB toen al een kalend voorhoofd?

#9820

Briggs

 

Norbert:

Vraag het eens aan die bruine streek in uw onderbroek.

PGP encryptie kan je gebruiken om de boel te vergrendelen.

Of er voor SMS encryptiemogelijkheden zijn weet ik niet.

In alle geval bestaat er buiten de aftap ook de opsporing van actieve GSM's, ook terugwerkend in de tijd.

Pay & Go en zulke abonnementen verhullen slechts de identiteit van de persoon...die kan nog steeds achterhaald worden via andere methoden.

#9828

mannix

 

amai, wat spannend allemaal!

#17919

Michel

 

Met onze software op je Nokia gsm kan je gesprekken afluisteren.Rond de telefoon meeluisteren/kijken.
Anti-diefstalalarm zorgt dat het spy-safetymobieltje veilig bij jou blijft.En encrypted sms.

bron :
http://www.spyphone.nu
http://www.spyphone.be
http://www.spy-safetyphone.nu

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.