Boudewijn Bouckaert neemt ontslag uit VLD-partijbestuur

Boudewijn Bouckaert neemt uit eigen beweging ontslag uit het VLD-partijbestuur. Hij blijft gewoon lid van de partij, en de procedure die tegen hem in gang gezet werd bij de statutaire commissie, wordt stopgezet. De positie van Bouckaert was de voorbije 24 uur verder onder druk komen te staan nadat hij een satirisch schotschrift had gepubliceerd, getiteld "Gebeten om te Bijten". Daarin neemt hij vooral de krant De Morgen en haar hoofdredacteur Yves Desmet op de korrel. Maar ook Karel De Gucht en de gebroeders Verhofstadt moeten het in het schotschrift ontgelden. Bouckaert zelf werd vorige week in De Morgen hard aangepakt, en in het schotschrift legt Bouckaert uit dat hoofdredacteur Desmet gebeten is op Bouckaert omdat zijn pleidooi voor centrumrechtse frontvorming indruist tegen het door Desmet gekoesterde centrumlinkse beleid, dat een centrumlinkse en 'progressieve' VLD nodig heeft om aan de macht te kunnen blijven.

Het pamflet stond sinds woensdagavond op de weblog van Nova Civitas. Bart Brinckman schreef er in De Standaard van vrijdag een artikel over, en vermeldt op het einde dat Bouckaert zijn schrijfsel "een inschattingsfout" noemt, en dat het artikel van het web gehaald werd. Donderdagavond laat verdween de link naar het artikel inderdaad van de homepagina. De tekst bleef echter bereikbaar via de rechtstreekse URL, ten gevolge van een eigenaardigheid in de weblogsoftware Movable Type. Vrijdagmiddag omstreeks 14 uur was het artikel niet langer bereikbaar via de directe URL, nadat de webmaster het bestand via FTP had verwijderd van de server. De Standaard en Michel Vuijlsteke herpubliceren intussen, blijkbaar zonder toestemming van de auteur, de volledige tekst van het artikel op hun weblogs.

Reacties

#10895

NN.

 

Was het schotschrift de aanleiding, of was de oorzaak de aanleiding tot het schotschrift ? Ik denk dat de oorzaak dieper ligt, je kan geen olie en water mengen, je kan geen vrijheid van mening propageren met een partij en daarna ze binnen de partij beknotten.

Het is enkel een groot man die zijn visie gestand blijft, consequent blijft en er zelf een streep onder trekt. Dat verdient alle respect.

#10897

Michel Vuijlsteke

 

Ik had er eigenlijk niet bij stilgestaan dat ik best toestemming vroeg voor herpublicatie.

Nu ja, de kat is uit de zak, het kalf verdronken, en dies meer.

Zoals ik schreef: ik vermoed dat Professor Bouckaert het stukje eigenlijk vooral geschreven heeft om te tonen hoe volgens hem Desmet zou aangepakt worden door Desmet zelf.

Maar "een inschattingsfout" is inderdaad wel het minste dat je ervan kan zeggen.

#10898

koen

 

Bouckaert blijft in het VLD-partijbestuur zetelen en zal "in alle onafhankelijkheid zijn standpunt publiekelijk blijven toelichten": Zo weet u, beste liberale vriend, dat er aan de top van de partij nog een beetje debat bestaat er er geen DDR-regime heerst. Freedom for all.

http://lvb.net/it...

doodzonde ...

#10899

Michel Vuijlsteke

 

...en voor de rest lijkt het me vooral een tragisch gebeuren: een overtuigde (rechts-)liberaal die met lede ogen moet zien hoe zijn partij implodeert, en hoe hij daar zelf niets aan kan doen--integendeel zelfs.

Niet dat ik me in de verste verte in zijn politieke gedachtengoed kan vinden, maar ik kan me de vertwijfeling inbeelden die tot het bewuste stukje geleid heeft.

#10912

Pascal Van Hecke

 

Over het herpubliceren:

Boudewijn Bouckaerts voornaamste verdediging is dat de citaten uit hun context zijn gerukt, en dat het uit de citaten niet blijkt dat het om een Yves-Desmet persiflage gaat. Dat blijkt wel uit de volledige tekst, dus lijkt het mij enkel in zijn voordeel te zijn dat zijn tekst nog volledige op sommige weblogs te vinden is...

(maar dat is geen antwoord op de vraag of dat herpubliceren al dan niet met toestemming moest)

#10927

Briggs

 

BB trekt zich terug. Waarom ?

Als hij bestraft werd dan zou de rechtervleugel van de VLD wegbreken. Ik betwijfel dat de VLD een opstand van haar rechtervleugel kan veroorloven, dat zou de doodsteek zijn.

Doodsteek niet alleen voor de VLD maar voor de links getinte regeringen (enkel als die rechtervleugel ook rechts zou meewerken).

#10937

Leo Norekens

 

Gaan we nu doen alsof de positie van Bouckaert pas "onder druk was komen te staan" na de publicatie van dat satirisch stukje? Ik dacht dat hij het stukje geschreven had NADAT zijn Tertio-interview een bommetje had doen ontploffen. Had Somers toen al zijn kaarten niet uit z'n borstzakje gehaald?

Bouckaerts geestigheden zullen zijn zaak wellicht niet gediend hebben, maar wellicht stond zijn lot toch al vast (en is het stuk ook vanuit die veronderstelling geschreven).

Kan iemand zich overigens dat gesprekje tussen Bouckaert en Somers voorstellen? Filiberke die Gobelijn de les komt spellen...

#11708

Cogito

 

...en Gobelijn die prompt toegeeft dat hij zich weer eens "vernist" heeft.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.