Tromsø

Tromsö
Tromsø is de grootste West-Europese stad die boven de Poolcirkel gelegen is (voor wie mocht twijfelen: de IJslandse hoofdstad Reykjavik ligt onder de Poolcirkel, maar de Russische stad Murmansk ligt erboven, en telt 350.000 inwoners). Meer dan 54.000 mensen leven op dit Noorse eiland 's winters gedurende twee maanden in complete duisternis, die slechts enigszins gemilderd wordt door het Noorderlicht (de Aurora Borealis) of door de maneschijn. Momenteel wordt het daar 's nachts niet donker: de zon gaat nog wel eventjes kortstondig onder, maar de avondschemering en de ochtendschemering overlappen elkaar. Wie zich aan een primitief vissersdorp verwacht, vergist zich: dit is een rijke stad waar dagelijks cruiseschepen aanmeren, waar een universiteit en diverse wereldvermaarde musea gevestigd zijn. Een eiland ook dat via twee bruggen, een tunnel en een luchthaven met de rest van de wereld verbonden is, en waar je van de ene kant naar de andere kant van het eiland kunt rijden via een indrukwekkend kilometerslang netwerk van tunnels.

Kabelbaan in Tromsdalen
Even buiten Tromsø, in Tromsdalen op het vasteland, neem ik deze kabellift naar een nabijgelegen bergtop, die een prachtig panorama biedt op de stad.

Tromsö
In een reisgids las ik dat men Tromsø wel eens "het Parijs van het Noorden" noemt. Zelf vind ik "het Monaco van het Noorden" een beter passende titel. Alleen de temperaturen zijn wel sterk verschillend met Monaco: 12 graden aan de zuidoostelijke kant, amper zeven graden aan de noordwestelijke kant. En op de berg van waar ik deze foto's neem, komt de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt uit: 3 à 4 graden.

Ingezoomd op Tromsö
Op dit detailbeeld zijn een aantal interessante zaken te zien: rechtsonder een deel van de brug die het eiland Tromsö verbindt met het vasteland. Midden onderaan de haven. Bovenaan de brug die de verbinding vormt met het eiland Kvaloya. Ook de luchthaven is bovenaan in beeld te zien.

Luchthaven van Tromsø
Ingezoomd op de luchthaven van Tromsø en de brug naar Kvaloya.

Kathedraal van Tromsø
Dit is de kathedraal van Tromsø, die eigenlijk op het vasteland in Tromsdalen ligt, en die uitblinkt door een opmerkelijke architectuur.

Cruiseschip meert aan in Tromsø
Te land, ter zee en in de lucht: een cruiseschip meert aan in de haven van Tromsø, terwijl een ULM door het beeld scheert.

Polarlys
Met het blote oog niet te lezen vanop die afstand, maar met de zoom van de camera en mits hoogste resolutie achteraf toch nog te herkennen: het cruiseschip heet Polarlys, en het blijkt één van de schepen van de Hurtigruten te zijn, een ferrylijn waarmee je de hele Noorse kust, heen en terug, in elf dagen kunt afvaren.

Ingezoomd op het centrum van Tromsø
Ingezoomd op het centrum van Tromsø.

Tromsö: brug
De brug die Tromsø met Tromsdalen verbindt.

Straat in Tromsø
Terug met beide voeten op de grond: een straat in Tromsø.

Reacties

#239

Fustigator

 

Jammer dat ik niet van tevoren wist dat je in Tromsø ging aanbelanden , anders had je twee goede vrienden van mij kunnen begroeten: Wim Vader de onderdirecteur van het Museum voor Natuurwetenschappen te Tromsø en Børre knudsen, bisschop van de vrije lutherse kerk. Twee boeiende mensen die allebei zeer goed nederlands spreken, overigens.

#321

De Vermetele

 

Mooie foto's. Ben zelf Tromsö ontvlucht. Te koud. We zijn 's nachts in de (verwarmde)wc van de camping in Tromsdalen gaan schuilen om onderkoeling te voorkomen. Het lukte niet om enige warmte in de slaapzak te genereren, zelfs met alle kleding + bivakmuts aan. Het label van de ultra-lite Makro-slaapzak gaf bedriegelijke temperatuurparameters aan.

#645

gerhard

 

die stadt tromsö ist sehr schön ja das muss ich sagen

#1177

Trabka Basia

 

Leuke foto's Luc.

#2828

jean pierre leneveu

 

je tiens a dire a luc un grand bravo pour ces belles photos.j'ai moi-meme eu la chance de vivre a tromso pendant 4ans. de 1988à191992.encore merci pour ces bons souvenirs!!!

#116674

Elise

 

trouveras-tu ce message?

#4185

Wolfgang Verraes

 

fantastisch

#4842

Estelle

 

Deze site is cool! Ik ken iemadn uit Tromsø en wil er ook heel graag een keer naar toe !

#15317

Deus

 

Haha, I live in Tromsø :D :P Its beautiful here indeed :)

#15719

Master at Work

 

Hele mooie fotos, ik heb er wel zin in om een keer heen te gaan :) lijkt me wel gezellig en ook wel boeiend om de stad te zien.

#16279

terence

 

ik ga in februari of maart naar Tromsø. Wat zijn de aanraders daar? Waar moet ik absoluut wel/niet heen en waar kan je lekker, maar goedkoop eten ed?

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.