Biztribe hield zijn eerste bijeenkomst

Wat voorafging: internet-centered social business networks zijn sinds begin dit jaar in opmars. Orkut, LinkedIn, Ecademy, en nu ook Biztribe, het Belgische initiatief van internet-pionier Alexander Dresen. After The Hype, zo heet zijn bedrijf, creëerde drie communities die rond sociale relaties draaien. LookNmeet is het netwerk waar vooral jongeren vriendschappen sluiten, Datik is de dating-community, en Biztribe is het netwerk waar ondernemers, kaderleden en professionals elkaar ontmoeten. Via het internet, maar ook in levende lijve. Zoals Ecademy al een paar meetings organiseerde in Mechelen, zo hield Biztribe woensdag zijn eerste samenkomst in het historische hart van Gent. Het werd een stijlvol gebeuren waar de champagne rijkelijk vloeide en waar het culinaire aspect onder de vorm van een zevengangenmenu niet te versmaden was. De foto's hieronder geven een sfeerbeeld.Reacties

#1296

Maurice

 

Wat zeggen jullie zo tegen elkaar tijdens zo'n events? "Oh, wat zijn we toch allemaal ontzettend belangrijk, en het is zo ontzettend goed dat we elkaar kennen?" Of "Mijn BMW trekt op naar 100 in 6 seconden!" "Ik heb gisteren een vis van 4 kilo gevangen!"

Of wordt er stiekem gedacht "Mmmm, lekker stuk is dat, die zou ik wel eens willen shaggen... alhoewel dit meer iets is voor Alexander's andere website"

#1297

Clo Willaerts

 

Ik heb een heel fijn gesprek gehad over relationele databases. Dan nog een ander over IVR-oplossingen in combinatie met flashcom-servers. Kortom, een perfecte avond :-)

#1299

Cataclast

 

Allemaal heel gezellig en ongetwijfeld fijn, maar toch blijf ik mijn vragen hebben bij zulke onderonsjes.

In mijn beginjaren heb ik me ook weleens laten vangen aan zulke meetings en cursussen, maar zo goed als nooit overstijgden ze het regionale niveau en bleken de contacten die ik er opdeed zo goed als waardeloos.

Gelukkig hebben wij als bedrijfsleiding de onderlinge afspraak dat we niet doelloos alle congressen en etentjes aflopen maar ons enkel concentreren op bv relevante stakeholders meetings van de EC, of congressen met een interessante deelnemerslijst.

Niet essentiële 7-gangenmenus, champagnebrunchen,... gunnen we wel aan het jonger personeel, kunnen die wat de jup gaan uithangen.

Ben ik blij dat ik vroeger een studie gekozen heb waarmee ik 90% kans had om in het buitenland te belanden... ;-)

#1300

Cataclast

 

overstegen *blush*

#1302

Norbert

 

Welke BV's waren er zo allemaal?

#1316

Frans Gerbosch

 

Je kunt natuurlijk de vraag stellen of 'netwerken' nu zo belangrijk is of niet voor een onderneming. Het antwoord zal hierbij van bedrijf tot bedrijf afhangen en vooral van type, kapitaal, diensten of producten, grootte, geschiedenis, ....

Sommige pure productiefabrieken met een beperkte markt aan afnemers en een wereldfaam in hun nichemarkt zullen dan voor zichzelf snel uitmaken dat netwerken voor hun niet zinvol is... Maar volgens mij is dit toch niet helemaal correct.

Je 'netwerkt' om contacten te leggen en hoe meer bedrijven je kent hoe meer je de juiste firma voor de juiste behoefte kunt vinden. Je zoekt als firma niet alleen afnemers, maar soms zoek je ook leveranciers van grondstoffen of van diensten zoals boekhoudkantoren, drukkerijen, verzekeringskantoren, onderhoudsbedrijven, organisatiebureau's voor je personeelsfeest, ...

In mijn nog vrij jonge loopbaan heb ik me toch al vaak in een positie geweten dat ik me de vraag stel van waar vind ik dat product of die specifieke kennis, waar vind ik dat profiel, waar kan ik die dienst inhuren, ... Je kan natuurlijk de Gouden Gids open slaan of eens op Google zoeken, ...Dat zal allemaal wel resultaten opleveren, maar je kan ook je rolex openslaan en daar in gaan kijken. Als je bv een advokaat zoekt weet je met in de gouden gids te bladeren niet of het persoonlijk zal klikken. Dat weet je ook niet als je dit aan je vrienden vraagt, maar je weet wel als je elkaar al enige malen hebt gesproken over "het zaken doen", "de hedendaagse politiek" of "wat doe jij en wat doe ik" of er kans in zit of helemaal geen kans in zit dat het klikt.

Als je kritisch bent ingesteld, stel je je de vraag of het met elke leverancier moet klikken... Strikt genomen hoeft dit niet, maar het praat in vele gevallen wel makkelijker zeker met je advokaat, al hoeft hij niet mijn beste vriend te zijn of te worden, als hij me maar begrijpt en aanvoelt wat ik van hem/haar verwacht.

Anderzijds kan je ook je zelf of je firma introduceren bij mensen die nooit aan jou zouden denken als ze een Gouden Gids open slaan (simpel weg omdat je er bv veel te klein instaat, of net niet in die rubriek vermeld staat).

Heel wat KMO's die niet de mega budgetten hebben om veel promotie te doen, bouwen via dergelijke kanalen hun klantenportefeuille uit. Het is arbeidsintensiever, maar veel minder kapitaalsintensief en het werkt!

Voor Business Consultants bv zijn dergelijke bijeenkomsten belangrijk wat promotioneel en qua naam zullen zij het nooit winnen van kleppers als PWC, AA, CapGemini, ... maar anderzijds kunnen zij voor een KMO misschien het antwoord zijn op een behoefte die door de groten niet kunnen ingevuld worden door (meestal) veel te duur!

Laat ons dan ook niet overloos zitten strijden of dergelijke bijeenkomsten hun nut hebben of enkel een leuk uitje voor een junior in de firma op zoek naar een levenspartner....

De meesten zullen er niet elke keer iets uithalen, maar soms ontmoet je oude contacten terug waarvan je het spoor bijster was... Concreet heb ik ooit een tijdje voor een project bij een grote Belgische Telecomspeler contact gehad met een account manager die toen werkzaam was bij de marktleider van storage oplossingen. Toen mijn opdracht daar afliep, stopte hij ook met werken voor die firma.... Op deze BBQ hebben we elkaar na enkele jaren terug gesproken en heb ik vernomen dat hij nu zijn eigen firma heeft waar ik misschien ooit beroep op zou kunnen doen. Maar, wat misschien sneller zal gebeuren door de verschillen en de specificiteit in de diensten die we beiden aanbieden, zal ik ooit een klant met een specifieke behoefte die door de andere kan ingevuld worden, met vertrouwen doorsturen omdat ik me zijn correcte en stipte business houding als een van zijn belangrijkse eigenschappen herrinner.

Dit leidt niet tot een directe return op korte termijn, maar anderzijds zal hij ook ooit wel eens een klant hebben met een behoefte waar ik een gepaste oplossing voor kan bieden...

En zo zijn dergelijke bijeenkomsten budgetair verantwoorder dan een dure eenmalige advertentiecampagne.

De resultaten zijn hiervan niet meetbaar. Maar anderzijds heb ik van deze avond meer genoten dan van een avondje voetbal kijken of de zoveelste replay van een film die ik al 3 maal heb gezien dus de verloren tijd is voor mij althans niet 'verloren'.

#1317

Frans Gerbosch

 

Om terug te komen op een van de bovenstaande vragen over "wat zeg je zoal tegen elkaar ?" Je praat over van alles, misschien hier en daar wat oppervlakkig omdat je misschien niet aan elke wildvreemde wil vertellen voor wie je bv hebt gestemd bij de laatste verkiezing of dat je van die of die minister toch iets meer verwacht, of anderzijds bespreek je bepaalde dagdagelijkse beslommeringen over problemen, hindernissen of behoeften omdat je toevallig in gesprek bent geraakt met niemand die in die sector actief is. Soms maake je dan ook concrete afspaken om nadien in de normale werkomgeving concreter op bepaalde problemen of behoeften in te gaan, maar het eerste contact is gelegd, het ijs gebroken.

bovendien heb ik op deze concrete BBQ geleerd dat er bedrijven bestaan die zich specialiseren in bijzondere besparingsplans op verlichting of een full serviced movemanagement aanbieden voor kantoren, anderzijds weet ik nu waar ik terecht moet voor een applicatie die als accesscontrole in om het even welk andere applicatie kan ingebouwd worden en die werkt op basis van een fingerprint of waar ik advies kan krijgen om bv een distributiekanaal in Griekenland op te zetten... Of ik er ooit beroep op zal doen ? Dat kan ik nu niet zeggen maar ik weet bij wie ik terecht kan en door de dubbele mogelijkheid van contact via Internet en contact in real life, zal ik mijn contacten makkelijker kunnen volgen en bijhouden enerzijds en geregeld met interessante contacten kunnen uitbreiden anderzijds.

Dus mij zie je zeker terug op dit soort meeting al zal ik er ook niet altijd zijn. ;-)