Racistisch Kuifje: het was de schuld van een rechts krantje

Ach, Hergé heeft zich zijn leven lang verontschuldigd voor dat album. Hij wilde vooreerst een verhaal brengen. Hij had niet de pretentie de werkelijkheid weer te geven. Je moet de lezer niet voor dom houden. Je moet trouwens niet Hergé verwijten maar zijn opdrachtgever. Hergé was in 1930 een jonge, naïeve tekenaar die werkte voor de krant Le XXième Siècle. Dat was een rechts krantje en dan ben ik nog vriendelijk. De uitgever wilde van Hergé een verhaal waarin de zogezegde weldaden van het Belgisch kolonialisme werden bejubeld.

Jean Auquier, directeurvan het Belgische Centrum voor het Beeldverhaal, geïnterviewd door Joost Loncin in Het Nieuwsblad, 8 augustus 2007

Reacties

#46079

Spartacus

 

Natuurlijk zal deze franstalige redenering ook toegepast worden op de (Vlaamse) collaborateurs : "Ach, je mag het ze niet kwalijk nemen, ze waren jong en naïef, het was hun opdrachtgever, het Duitse naziregime, die de enige schuldige was..."

#46092

Greg

 

Het was trouwens dezelfde krant als waarvoor Léon Degrelle werkte, de man die Hergé in contact bracht met strips waarin al tekstballonnen werden gebruikt en op wie volgens sommigen Kuifje gebaseerd zou zijn.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.