Anversisme

Koen Vidal citeert en vertaalt Valerie Plame in De Morgen van 23 oktober:

Ik weet niet of [Bush] bij deze zaak betrokken was, maar hij beloofde iedereen te ontslagen die verantwoordelijk is voor het lekken van mijn naam (...)

Vincent De Roeck parafraseert Paul Scheffer in een artikel op In Flanders Fields, 24 oktober:
(...) dat het zeker geen vooruitgang genoemd kan worden dat islamieten voortaan hun vrouw enkel nog maar op maandag en woensdag mogen slagen.

Een zekere Steven schrijft in een reactie op dat artikel van Vincent De Roeck:
(...) zoek het anversisme in uw eigen zinsnede (...)

Bij deze reik ik de prijs voor het beste neologisme van 2007 uit aan Steven voor de term "anversisme". Een woord waarvoor Google tot nu toe slechts één enkele hit geeft, en dan nog wel in een Franse tekst. Na de gallicismen, de anglicismen en de germanismen, wordt het Nederlands inderdaad ook geteisterd door een aantal anversismen. Toegegeven, het gaat daarbij vaak om foutief woordgebruik dat zowel in Vlaams-Brabant als in Antwerpen voorkomt, maar gezien de centrale rol die de Antwerpenaars zichzelf toeschrijven, stel ik toch maar voor om het in dit geval bij anversisme te houden in plaats van brabantisme, een term die wel al ingeburgerd is bij neerlandici.

Reacties

#51956

Rick

 

Minister Frank Vandenbroucke, brabander de son état, is ook niet gespeend van anversismen: gisteren geïnterviewd door Radio 1 m.b.t. de heisa rond het dragen van de hoofddoek in gemeenschapsscholen, had het ook over "personeel ontslagen".

Das van bollekes te zoepe mé dane Janssens zeikers?

#51961

laurensv

 

Onlangs gezien op Cafe Foto van De Standaard
http://standaard.typepad.co..."De jongen heeft geen bang,", maag keerde om.

#51964

Neverbeendead Religion

 

Der zit sleet oep den invloed en 't gemoed.

Natuurlijk is iedereen in het nederlandstalige gebied intelligent genoeg om het nederlands correct te praten en te schrijven.
En natuurlijk is iedereen intelligent genoeg om op zijn minst een beroep uit te oefenen achter een bureau met die kunst van het correct praten en schrijven van het nederlands.
En natuurlijk is iedereen intelligent genoeg om er daarom voor gezorgd te hebben dat men achter een bureau zit waar men niet zo snel versleten is als op al die andere plaatsen waarvan onze nederlandstalige fantasie zich wel een beeld kan vormen.

Maar die plaatsen van onze nederlandstalige fantasie moeten wel en ook omwille van onze nederlandstalige fantasie een realiteit zijn.

Het is niet omdat je voldoende intelligent bent, dat je leven correct verloopt naar de standaard van die intelligentie en dat zal je altijd wel eens merken aan de correctheid van de nederlandse taal ook, ik zou zelfs meer durven zeggen, aan de loependen baand.

#51969

Gonzo.Jr

 

Over West-Vlamingen die het verschil niet kennen tusssen die en dat gaan we maar zwijgen zeker?

#51971

Leo Norekens

 

Ettelijke gerechtsdeurwaarderskantoren in Vlaanderen maken pv's van "het aanslagen van aanplakbiljetten".
Dat komt doordat het belangrijkste softwarebedrijf dat gespecialiseerd is in toepassingen voor gerechtsdeurwaarders, in Wilrijk gevestigd is, en Antwerps er dus de voertaal is...

#51974

Steven

 

@Gonzo Jr : Antwerpenaren kennen evenmin het verschil tussen die en dat. Bij voorkomende twijfel gebruiken ze de combinatie, zoals in de zin : "dieje journalist die da veur de Frut schraaft". En niet onbelangrijk : de doorsnee West-Vlaming pretendeert niet dat zijn variant van het Nederlands, AN is.

@LVB : Als er een geldprijs aan vasthangt zou ik toch graag op voorhand het exacte bedrag kennen zodat ik in een "jeroen brouwerske" kan inschatten of u mij wel als winnaar verdient ;)

#51976

Leo Norekens

 

De term "anversisme" is inderdaad een leuk neologisme, maar ik heb wel vragen bij de woordvorming: Antwerpen, Antuerpen, Antwerp, Antwarp, Antverpene, Antverpeno, Antverpenas, Antverpy, Antwerpy, Antwerpium, Antuérpia, Antwerpia,
...Anvers, Anversa, Amberes...

Waarom moest het woord uitgerekend op de (afwijkende) Romaans-Mediterrane variant (Fr,It,Sp,Cat,Roem,Gr) gebaseeerd worden? :-)

#51991

Willy

 

Voor wie een bloemlezing bijhoudt van wat er zoal in de Vlaamse media verschijnt volgt hier mijn mooiste. In haar Knack-bijlage heeft Tessa Vermeiren het over "tearjerkers voor de frontpagina". Subliem.

#51994

Rik

 

Van alle vlaamse dialecten is het Antwerps wel hetgeen dat het meeste voorkomt in de populaire media (film, tv,..) en op die manier zal het AN wel beinvloed worden door uit het antwerps overgenomen woorden en uitdrukkingen. Geen antwerpenaar pretendeert dat zijn dialect gelijk is aan AN, maar de meeste zijn er toch van overtuigd dat hun dialect veel beter klinkt en veel beter verstaanbaar is dan pakweg west-vlaams of limburgs.

#52000

Marco

 

@Rik: " maar de meeste zijn er toch van overtuigd dat hun dialect veel beter klinkt en veel beter verstaanbaar is dan pakweg west-vlaams of limburgs" Dit lijkt me nogal logisch. Het Brabants (waar het Antwerps deel van uitmaakt tot spijt van de sinjoren) is het dialect dat aan de grondslag ligt van het AN.

#52015

Willem

 

Hmmm... Moet het niet "anvercisme" zijn? Want als je 't verfranst als "anversisme" moet je 't dan ook als "anverZisme" uitspreken. Of wordt de link met Anvers dan te onduidelijk? :-D
Overigens doet je voorbeeld met "slaan" en "slagen" me denken aan een foutje dat ik een tijd geleden in de ondertitels van ik-weet-niet-meer-welke bioscoopfilm zag:

"Haar man sloeg ze geregeld".

"Ze" moet "haar" worden, kunnen we (vermoedelijk) uit de context afleiden. Er zijn niettemin genoeg andere voorbeelden te bedenken, die aanduiden dat dergelijk slordig omspringen met grammatica, wel degelijk nog tot verwarring kan leiden; "Haar man schoot ze dood": wie vermoordde wie nu eigenlijk? Des te meer begrijpelijk dat nieuwkomers het met onze taal niet altijd makkelijk hebben!

#52048

Cogito

 

Wat is er mis met Antwerpisme?

#52095

wimadrid

 

@Leo

Ik zie het zo: franse termen voor slechte eigenschappen ;)

#52096

Elhaz

 

@Cogito: "Antwerpisme" klinkt een beetje als een obscure olympische discipline. Met zo'n dik mogelijke nek nog in staat zijn om te kunnen navelstaren.

#52216

Gust

 

Gust vindt dat Antwerpenaren récht hebben op anversismen, simpelweg omdat het universum in Antwerpen begint en eindigt!

#52318

hel decker

 

@Marco
Ik dacht dat het AN gebaseerd was op het Hollands. Antwerps is een Brabants dialect.
@Cogito
Een Sinjorisme?
@Willem
Ja, ergerlijk dat dooreenhalen van 'ze' en 'haar'. En wat te denken van 'De tentoonstelling opende'. Is er dan niemand die zich afvraagt 'Opende wàt?'