Waarom de CD&V van koers wijzigde

De nieuwe koerswijziging kwam er na een rampzalig verlopen vergadering van de verruimde CD&V-top, donderdagavond. Die nam geen genoegen met de koninklijke verklaring om de formatie op gang te trekken. Op verzoek van Yves Leterme zelf stelde koning Albert donderdagmiddag voor om de aanslepende communautaire discussie aan een groep van Wijzen over te laten. Verlost van elke communautaire besogne kon de formateur prompt zijn regeerakkoord afronden.

Aanvankelijk volgde de CD&V-top de zienswijze van de formateur. Maar gaandeweg bleek de kritiek onbeheersbaar. De crisis van België leek uit te draaien op een crisis binnen de partij en het kartel. De N-VA zat in zak en as en begreep dat ze zonder garanties op een staatshervorming niet tot een regering kon toetreden. Gisterenmiddag zette het kartel daarom opnieuw hoog in.

Bart Brinckman in De Standaard, 10 november 2007

Reacties

#52998

tweaker

 

of vlotjes vertaald: ze begonnen te beseffen dat het grootste volksverraad uit de geschiedenis nefast zou zijn voor hun toekomst

een mens zou al voor minder van gedacht veranderen! neemt niet weg dat je ernstige twijfels kan hebben bij't feit dat ze initieel wel verklaarden bereid te zijn dat volksverraad te plegen... eens een tsjeef, altijd een tsjeef

#53011

tweaker

 

zo, nu weten we waarom...

http://www.standaard.be/Art...

[mededeling van LVB: dit is dezelfde link die als bron bij het citaat stond, maar de tweaker-link werkt alleen voor abonnees]

Leterme is blijkbaar de verrader, niet CD&V

#53019

Leo Norekens

 

"...gaandeweg bleek de kritiek onbeheersbaar."

Bedankt David Geens en andere partijleden die de leiding met mailtjes, telefoontjes en sms-jes bestookten.

#53070

traveller

 

Fantastisch, eindelijk een democratische Vlaamse reactie in een meerderheidsscenario. 't Kan me niet deren hoe het afloopt, ze worden stilletjesaan volwassen. Doe zo voort David Geens & Cie.
Natuurlijk wil ik wel dat het afloopt met een serieuze staatshervorming.

#53075

Leo Norekens

 

Hadden e-mail en gsm al bestaan ten tijde van Egmont, dan herinnerden alleen de historici zich nu nog dat de Franstaligen ooit faciliteiten hadden geëist. :-)

-----
Laattijdige TOEVOEGING : De idee van faciliteiten dateert natuurlijk wel van vóór Egmont, maar men begrijpt wel wat ik bedoel...

#53077

traveller

 

@ Leo

We zijn wel een beetje gedrogeerd door de euforie vandaag maar er schijnt toch een onmiskenbare kentering te zijn. Dit is toch voorzichtig genoeg hé?

#53088

Leo Norekens

 

Ik bedoel maar, als (ALS !) ze daarboven gezwicht zijn voor de druk van onderuit, dan hebben de moderne communicatiemiddelen daar onmiskenbaar een rol in gespeeld. Wie vandaag een verontwaardigde brief schrijft of een protestmars organiseert, komt onherroepelijk te laat. Dat was toen ook al zo, maar het was het enige wat de mensen hadden.

#53097

Briggs

 

Ahuh, ik denk dat Brinckman gelijk heeft. Alleen heb ik de impressie dat men in de pers opteert voor de overkill.

#53114

fcal

 

Me dunkt, dat Brinckman het niet zo juist voor heeft. Hij stelt het steevast voor alsof alleen Yves Leterme de enige speler is in dit politieke spel mede met zijn partij en zijn zogenaamd dreigende extreme kartelpartner.

Zijn verhaal is echter dit van de Franstalige politieke klasse, dat vlijtig nagepraat wordt door de slaafse Vlaamse, veelal Belgicistische, volgelingen, zoals nagenoeg alle Nederlandstalige journalisten in de MSM.
Zij voorspellen sinds 3 maand het ergste onheil. Het kan bovendien niet rap genoeg gaan, 'snel onder de plank door' en liefst 'plat op de buik' vertalen ze de Franstalige oekazen. Ze begrijpen zogezegd nooit wat er aan de hand is en wijten alles aan de onervarenheid en incompetentie van de formateur. Ondertussen houden ze zich onledig met de beschadiging van deze laatste, van zijn partij en kartelgenoot.

Nochtans zijn ze getuige, net als wij, van een andere onderhandelingstactiek in het regeringsformatieberaad, die laten we wel wezen, ook een eersteling is in Vlaanderen. Het blijkt echter bij hen niet door te dringen en zodoende gaan hun meeste voorspellingen de mist in.

Men heeft het over een 'rampzalig verlopen vergadering van de verruimde CD&V-top'. Rampzalig voor wie? Na 150 dagen van aandringen op een staatshervorming in een afgezwakte confederale richting zou men zich plots moeten neerleggen bij een ondemocratische koninklijke beslissing voor een ‘Paars’ statu quo. En deze koninklijke verklaring kwam er zogenaamd op verzoek van Leterme, alsof Reynders en Milquet hieraan niet ten gronde lagen. Belachelijk!

Ook de redenering over de besluitvorming binnen de CD&V en het kartel raakt kant noch wal. 'Kritiek onbeheersbaar', 'in zak en as' ... wat een nonsens!

De weg, die vandaag door het kartel gevolgd wordt, is er een zonder bravoure, voorzichtig stapje voor stapje in de richting van de enige politieke constellatie, die België enige kans tot overleven biedt: het confederalisme. En dit gebeurt op een veel te bescheiden, te beperkte en hier en daar onvolledige wijze, wat inhoudt, dat binnen 4 jaar er weer allerlei moet bijgestuurd of vervangen worden. Aangenaam vooruitzicht!
Daarom ben ik steeds voorstander geweest van een diepgaande, grondige verandering van het Belgische staatsbestel in de richting van een volwaardig confederalisme. Trouwens dit is een oplossing, die ook voor de Franstalige landgenoten de waarborg biedt op niet-inmenging en zelfstandigheid. Indien dit niet lukt, moet men zich beraden of men niet tot de scheiding dient over te gaan.