Feest van de Koning, Dag van de Dynastie

15 november is de dag van de dynastie, denkt men vaak. Fout! "Dag van de Dynastie" is de verouderde terminologie. Het is " Feest van de Koning". Enkel tijdens het regentschap van Prins Karel heette 15 november "Dag van de Dynastie". De feestdag dateert van 1866, onder Leopold II begonnen. De datum van 15 november verwijst naar de feestdag van de Heilige Leopold de Goede. Na koning Leopold volgde koning Albert I en het Feest van de Koning verplaatste zich overeenkomstig naar 26 november, naamdag van de Heilige Albert van Haigerloch. In 1933 werd Leopold III koning, en de datum verschoof opnieuw naar 15 november. Koning Boudewijn besliste in 1951 om deze datum te behouden. Ook Koning Albert II bleef bij dezelfde datum.

Nieuwsbrief van de Belgische Ambassade in Bangkok, november 2007


Reacties

#53603

Koen Godderis

 

Een koning die 35% van de Vlamingen als het vuil van de straat beschouwt en discrimineert, verdient helemaal geen feest, maar eerder een uitzetting uit zijn met ons geld betaalde paleis.

Voor mijn part mag hij van morgen in ballingschap gaan leven. En hij niet alleen. Heel zijn roaylistische poppenkast doet hij best mee. Of wij Vlamingen helpen wel een handje. Wij zijn gekend om onze noeste arbeidershanden. En halen die wel eventjes uit onze mouwen tevoorschijn.

Laatste koning der Vlaamse leeuwen is aan zijn zwanezang bezig. 177 jaar te lang heeft dat liedje geduurd.

#53628

EricJans

 

Hoogst interessante berichtgeving, daar in de ambassade van Bangkok. Zéér interessant.

#53637

tweaker

 

@ Koen

35%? mis ik iets? ik dacht eerder aan 100%

ik stel voor de we zowel op 15 als op 26 november een minuut stilte houden voor het heengaan van de democratie ondermeer onder invloed van het heerschap dat die dag gevierd wordt

#53668

Karel

 

Het gevoel voor humor werd in de familie Matthysen blijkbaar zeer ongelijk verdeeld: de ene gaat door het leven als ambassadeur, de andere als Clement Peerens.

#53717

Willy

 

Ter gelegenheid van deze feestdag, en in navolging van wat de burgervader van Antwerpen ons leerde : "Voor verontschuldigingen is het nooit te laat", heeft men volgens mij een grote en unieke kans laten voorbijgaan om voor eens en altijd een streep te trekken door ons koloniaal verleden.
Prins Filip, namens ons koningshuis, en Karel De Gucht, namens de regering, hadden de kans om zich publiekelijk te verontschuldigen voor wat er zich in het verleden in de Congo heeft voorgedaan. Vooral minister De Gucht mist hiermede de internationale trein om samen met zijn "collega Rice" in hetzelfde bad te gaan zitten. De VS willen van Irak een democratische staat maken, ons land kronkelt in alle richtingen om ook zoiets te verwezenlijken in de République Démocratique du Congo. De gebruikte middelen ? Asse op het hoofd strooien en in de spiegel kijken ? Niets daarvan, de mensen weten niet wat goed is voor hen, en vermoedelijk ook de zwarte mensen niet. Is dat zo ?

#71749

kaka sur ton doit

 

bande de petite salop

Band DE PD

#101162

Esref

 

is dat een wettelijke feestdag?

#119160

Volbloed Belg en fier ook nog!

 

Gadverdamme, wat een smerig, walgelijk maar vooral door en door ziekelijk separatisme hier allemaal. Ik zou adviseren om eens een overzicht te maken van de juiste historische feiten. Beseffen jullie wel dat onze voorouders zich omdraaien in hun graf, en hoeveel respect Belgie en de Belgen altijd genoten hebben?

#119161

Volbloed Belg en fier ook nog!

 

O nog iets, met dat overdreven hollandse taalgebruik (zoals ook hier te lezen) plegen jullie regering en jullie media hoogverraad eersteklas! Waarom beleven jullie niet de zogenaamde 'vlaemsche' cultuur maar wordt nederland, een absoluut en door en door waardeloos land, geadoreerd? Nederland die ondertussen ons cultureel pattrimonium heeft overgenomen alsof het van hen is. Juist, Nederland is en masse de Vlaamse taal aan het gerbuiken, alsof het hun bezit is. Tiens, ik dacht dat het niet bestond. En de vlaamstalige media weten dit!!

#119162

Volbloed Belg en fier ook nog!

 

Het is dus gewoon: Dag van de Dynastie! Naar Belgisch of zelfs als separatist naar "vlaemsche" gewoonte.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.