Terroristen zullen atoomwapens gebruiken

Ik ben in de jaren 50 opgegroeid in Californië, een paar honderd mijl van de beroemde Nevada Test Site. Mijn vader maakte me wel eens heel vroeg wakker: dan gingen we buiten in het halfdonker kijken hoe, stipt om vijf uur, de lucht in het zuiden oplichtte. Een felgele gloed zag je dan, alsof de zon aan de verkeerde kant was opgekomen. (...)

Iedere terrorist met een kelder of een garage kan tegenwoordig zijn eigen atoombom in elkaar knutselen. Ik ben de zestig al even gepasseerd, maar ik ben er zeker van: in mijn leven ga ik het nog meemaken dat één of andere pipo zo'n ding gebruikt. Niettemin: nog een goede avond gewenst daar in België, from sunny Los Angeles.

Jon Else, maker van een documentaire over Robert Oppenheimer, geïnterviewd door nj in Humo, 11 december 2007

Reacties

#56710

joe

 

ik heb vooral schrik van de nucleaire uitverkoop in de ex-ussr gebieden.

#56714

Thomas

 

"Iedere terrorist met een kelder of een garage kan tegenwoordig zijn eigen atoombom in elkaar knutselen"

interessante stelling, maar waarop gebaseerd ? is dat niet hetzelfde als zeggen "iedere terrorist met een garage kan tegenwoordig zijn eigen tank in elkaar knutselen" of is het echt zo simpel ? In dat laatste geval is dat een zwaard dat aan 2 kanten snijdt : als het zo'n onderontwikkelde terrorist lukt, dan lukt het zeker nog 100 duizenden westerlingen. Als er daar 1 zich wil wreken...

#56719

traveller

 

@ Thomas

Het is niet simpel en het basismateriaal is zeer moeilijk te krijgen.
Het is echter wel zo dat het maken zelf, eens je het basismateriaal hebt, niet extreem moeilijk is. Ze zullen niet streven naar een precisiebom maar wel naar een "vuile" explosie die op basis van bvb semtex door een krachtige klassieke explosie vuile plutonium of gelijkaardig materiaal over een stad sector verspreidt. Dat is de grootste nachtmerrie en gemakkelijk te maken.
Bin Laden zoekt al jaren naar het basismateriaal voor zoiets.

#56723

Michel Paelinck

 

Een type I fissiebom is niet moeilijk te maken eenmaal je genoeg splitsbaar materiaal hebt. Een vuile bom is gemakkelijk, maar een kernbom is nu ook niet zo moeilijk hoor. Een beetje burgerlijk ingenieur weet al hoe....

#56733

sankulot

 

dit lijkt me weinig waarschijnlijk; maar laten we ons voor alle zekerheid toch maar weerhouden van alle kritiek op de huidige VS administratie en zijn strijd tegen het terrorisme, want je weet maar nooit ...

#56738

Kaal

 

Het is wel heel moeilijk om zo'n bom te maken. De handleiing kan iedereen verkrijgen. Het materiaal ook, met uitzondering natuurlijk van het splitsbaar materiaal. Dat laatste zal Jan met de pet in zijn gararge niet gemakkelijk kunnen vergaren. Voor een groep als Al Qaeda is het geen onmogelijke taak, maar toch: er zal veel geld, geduld en geluk voor nodig zijn.

Er is echter nog een euvel van formaat : om het splitsbaar materiaal effectief te kunnen splitsen moet je het omringen met klassieke springstof-ladingen die heel nauwkeurig gemonteerd, gedoseerd en geregeld moeten worden, anders krijg je de fissie niet aan de gang. Dat kan in een garage gebeuren, maar Jan met de pet zal die taak niet aankunnen.

Bijkomend probleem : je moet jouw zelfgemaakte kernbom ook kunnen transporteren, wat inhoudt dat die compact genoeg moet zijn. Ook dat is niet vanzelfsprekend.

Ik ga wel akkoord met die Jon Else in die zin dat het de natte droom moet zijn van een aantal terroristen om hun doelen met kernbommen te bewerken. Er zijn dus een aantal mensen op zoek naar manieren om dat te doen. En hoe meer landen kernwapens in hun arsenaal hebben, hoe groter het risico dat die terroristen erin slagen om de nodige ingrediënten te vergaren, nl. het splistbaar materiaal EN de nodige expertise om een werkbare bom te maken.

Daarbij heb je ook nog het risico dat een politicus/bewindsman ooit zou beslissen de eigen nationale kernwapens te gebruiken. Hitler had dat zeker gedaan. Het zou heel naiëf zijn om ervan uit te gaan dat er in de 8 (binnekort meer?) bestaande kernmogendheden nooit of te nooit iemand aan de macht zal komen die deze wapens effectief wil gebruiken.

#56747

Blauwbaard

 

Zo'n 25 jaar geleden stond er in Humo een reeks "tips voor de kleine terrorist".
Het maken van een kernbom werd daarin nogal gedetailleerd beschreven, en ook hoe de maker dat uiteindelijk niet zou overleven wegens de opgelopen straling.

#56751

Thomas

 

@michael

"Een beetje burgerlijk ingenieur weet al hoe".

Ik ken heel wat burgies, maar daar zit er geen een bij die er ook maar aan kan beginnen. Iedereen kan in wikipedia de basis lezen en nog wat opzoeken, maar ik denk effectief dat de enige echte bedreiging is een "dirty bomb" te maken, of nog : wat gepruts in de marge en dan maar hopen dat er iets uitkomt. Het lijkt mij allemaal nogal onwaarschijnlijk eerlijk gezegd.

#56762

sankulot

 

zelfs de fameuze test van Noord Korea had blijkbaar meer weg van een uit de hand gelopen scheet dan wat anders ...

#56770

Kaal

 

@blauwbaard : check deze link eens
http://news.softpedia.com/n...

Het LIJKT eenvoudig maar je moet toch even stilstaan bij wat sommige instructies implmiceren. Bijvoorbeeld :

citaat :
"First, you must arrange the uranium into two hemispherical shapes ... it's highly radioactive ..."

"the shock wave must be carefully shaped into a perfect sphere centered on the pit and traveling inwards. This is achieved by using a spherical shell of closely fitting and accurately shaped bodies of explosives of different propagation speeds to form explosive lenses."

Zo gemakkelijk lijkt het mij echt niet hoor.

#56772

Kaal

 

Trouwens, moest het zo eenvoudig zijn, dan had men het al gedaan. Indien Bin Laden New York had kunnen nuken, al was het met een piepkleine bom, dan had hij dat zeker verkozen boven die aanslagen met die vliegtuigen.

#56776

raf

 

@Kaal:
De inleiding is geestig en toch reëel.

We will look today at what you need in order to make a nuclear fission bomb. You need some money, as it would really help if you were the prince, sultan or other royalty of a small, but rich state. If not, you need to know on a first name basis some evil leader with lots of cash, oil, diamonds and so on, of a small but ambitious country, with a need for revenge on the world.

#56779

Michel Paelinck

 

Dat is het moeilijke type bom, er is een minder efficiënte maar veel gemakkelijkere manier:
http://en.wikipedia.org/wik...

#56792

Bart De Meulenaer

 

Moeilijk of niet, ik denk dat ze het toch kunnen maken. En als ze het niet kunnen maken, kunnen ze ze wel kopen. Dus de moeilijkheidsgraad lijkt mij niet onoverkomelijk. De vraag is WANNEER ze die bom zullen inzetten. Inderdaad, 11 september zou misschien wel een 'interessante' datum zijn geweest. Ik denk echter dat de 'nuke' het laatste wapen is wat die belhamels in de strijd kunnen werpen. Ik weet niet of ze het niet als stok achter de deur willen houden....

#56793

traveller

 

@ BDM

Ze zouden het kunnen maken als vuile bom. Een echte atoombom van het implosieve type zouden ze niet kunnen, veel te technisch en veel te veel specialistenwerk.
Eerst kunnen ze helemaal niet aan het beryllium geraken, een zeldzaam metaal, zeer gecontroleerd en door zeer weinig fabrikanten gemaakt dat zeer zuiver geraffineerd moet zijn om een diafragma-type buitenmantel te maken die de implosie van tientallen kleine gelijktijdige klassieke ontploffingen ondergaat om terzelfdertijd en onder gelijke implosieve druk het plutonium of uranium samen te drukken in een kritische massa. Het ontstekingsmechanisme en de diafragma-vorm van de Beryllium mantel zijn veel te gecompliceerd. Zelfs Noord-Korea is er niet in geslaagd om een gecontroleerde explosie te krijgen en dat zijn wetenschappers die er jaren op werkten. Ze slaagden alleen in een zeer kleine halve explosie met zeer kleine efficientie.
Alleen een vuile klassieke bom ligt in het bereik van de terroristen.

#56794

raf

 

@traveller:

Het eenvoudiger type 'gun' waarbij een subkritische massa via een soort kanonsloop wordt ingeschoten op een 'ontvangende' subkritische massa, lijkt wel binnen de mogelijkheden te liggen. De afmetingen zijn dan wel een handicap.

#56795

raf

 

Ik hecht nog steeds geloof aan de berichten dat een handige Harry de klus kan klaren, en ik heb mij alvast een keukentafel aangeschaft.

#56800

Michael Paelinck

 

Een atoomwapen heeft zo een krachtige symboliek dat ik durf stellen dat indien Al Qaeda dit zal gebruiken ze haar eigen ondergang inluidt. Alle moslims zullen gedeporteerd of gelyncht worden.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.