BV's in de politiek

Veel BV's lijden zelfs inkomensverlies door de overstap naar de politiek. Ze bekennen kleur en zijn verbrand bij de andere kleuren. Margriet Hermans zag haar zangcarrière kelderen, Jaak Pijpen zag opdrachten door de neus geboord door het ACV, sp.a-professor Marleen Temmerman krijgt haar onderzoeksprojecten moeilijker gefinancierd. Tot overmaat van ramp verliezen ook heel wat BV's aan populariteit: niet al hun fans delen hun gedachtegoed.

Jeroen Verelst in De Morgen, 10 mei 2008

Reacties

#63472

Onthoud wie ik ben

 

schoenmaker, blijf ...

#63473

oxbow

 

Ik wil mij niet uitspreken als een BV al dan niet capabel is voor de politiek; maar een BV wordt in de eerste plaats gekozen voor zijn/haar bekendheid; in de hoop dat de trouwe fans deze persoon zullen volgen tot in het stemhokje. Gelijk het artikel zegt, in de politiek moet je nu eenmaal kleur bekennen (alhoewel dit heden ten dagen er niet aan te zien is) en zal je onvermijdelijk een deel van je supporters voor het hoofd stoten; wat een onmiddelijke impact zal hebben op je carriere buiten de politiek.
En dan zal het kiezen worden (tenzij je op het niveau van Clouseau zit :) ), de carriereschade enigszins beperken en als een grijze muis doorgaan in de politiek of voluit gaan voor de doctrine; met de steun van de media.
Het opvallendste voorbeeld hiervan vind ik die 0110 concerten waar de meeste deelnemers een hele tijd achteraf één voor één beloond werden door ze "in the picture" te brengen op de openbare zender; op allerlei manieren zoals zendtijd voor de muziekgroep, een special, een carriere-overzicht en dergelijke.
Conclusie: BV's kunnen enkel verliezen in de politiek.

#63476

joe

 

Iemand die populair is bij een breed publiek en zo geld verdient mag niet tot een kamp behoren want dan stoot hij de andere kampen af. Voor de 1110 concerten hebben de meeste artiesten zich in zo'n bocht gewrongen om zich onder de noemer "verdraagzaamheid" te scharen, want dat is toch breder dan tegen het VB.
De broer van Lotti heeft zich wel tot een kamp geout. Ergens zou ik hem daarvoor moeten respecteren, maar die kwast stelde toch geen knijt voor? Ik denk dat hij nu meer verdient met Vlaamsche Zangfeesten en feestjes van bruinere allure op te vrolijken.
En Margriet Hermans' "zangcarriere", tja, wat heeft dat eigenlijk voorgesteld? (of zat ik op een andere planeet?)
Financieel zal die al bij al beter af zijn in de politiek.
Dus enkel artiesten onder de noemer "has-beens" of "going-nowhere" zullen in de politiek gaan, de anderen lopen met een grote bocht om Vandelanotte, Somers, Vogels en Vandeurzen heen.

#63485

Benny Marcelo

 

Voor een groot deel heb je gelijk Joe.
Maar wat ik vrees is dat er geen "verdraagzaamheid"-concerten meer gaan komen. Zonder het te zeggen wist het kleinste kind dat het tegen het VB gericht was, na de raid van Van Temsche.
Na de moord op P. Mombaerts of Guido De Moor niks concert van de verdraagzaamheidshelden. In groen en spa-kringen, en dus ook bij de BRT, wordt Barman de hemel in geprezen. De grote hoop van de mensen hebben de barmannekes en van bellingeskes met hun verdraagzaamheidskomedie wel door hoor!
Wat ze ongewild in de kijker gezet hebben is de poging van de mainstreammedia, vooral de BRT, om het allochtonengeweld te verdoezelen.
Het erge is dan weer dat het begrip verdraagzaamheid een positieve klank zou moeten hebben maar het gevoel varieerd eerder van ironie naar gewoonweg negatief.

#63488

Elveebee

 

"...in de politiek moet je nu eenmaal kleur bekennen (alhoewel dit heden ten dagen er niet aan te zien is) en zal je onvermijdelijk een deel van je supporters voor het hoofd stoten; wat een onmiddelijke impact zal hebben op je carriere buiten de politiek.
En dan zal het kiezen worden (tenzij je op het niveau van Clouseau zit :) ), de carriereschade enigszins beperken en als een grijze muis doorgaan in de politiek of voluit gaan voor de doctrine..."

In grote lijnen heb je gelijk, Owbow. Maar er is nog een andere groep 'artiesen', nl. degenen die niét 'in de politiek' gaan, maar zich wel politiek outen. Hun fans liggen niet wakker van het feit dat hun idool hetzelfde gedachtegoed deelt (tenzij ze het te gortig maken zoals de kluchtzanger die onvedraagzaamheid predikt, en zelfs dan nóg...). Een kleine schare fans oordeelt een artiest op kwaliteit of naar smaak. Het grootste deel volgt zoals kinderen achter de rattenvanger van Hamelen lopen. Als de promotiemachine maar sterk genoeg draait, krijg je alles en iedereen verkocht. Wie niet op tv komt, bestaat niet.
Dus, 'artiesten' die zich in een bepaalde richting politiek outen (al dan niet actief) kunnen er ofwel zeer wel bij varen, of hun eigen doodvonnis tekenen. Zélfs Clouseau en Helmut Lotti konden niet anders dan hun sympathie betuigen, tegen hun zin én tegen hun opvattingen in, aan het Concert van de Haat.
Dat 'dans-voor-ons-of-geen-brood-meer-mentaliteit' geldt trouwens niet alleen voor artiesten. De broodroof gaat veel verder. Een gekende zanger die onder pseudoniem ook erg knappe scenario's schreef van jeugdreeksen op de toenmalige BRT, werd plots aan kant geschoven toen bleek dat hij voorstander was orde, discipline en maatschappelijk respect. Drie eigenschappen die regelrecht indruisen tegen de anarchie die de linkse kerk wil opdringen.

#63494

A.Rouet

 

'knappe scenario's '

Zoals die hulde voor 'Bert-VMO-Eriksson'? Den Durver!

Au revoir mes amis, ik Cannes niet wachten.

#63496

pica

 

Ik heb het meer voor le beau léon degrelleen de collabo's van de generale societeit, ok arouet?*nn*zelaar.

#63501

Nicolas (niet ingelogd)

 

A.Rouet: over wie hebben jullie het. Enleighten me

#63505

joe

 

@Nicolas: ik denk dat we a.rouet weldra op de webcam van de Bd de la Croisette kunnen spotten. Ik vraag me wel af: met of zonder hoed....

#63509

Rick

 

Op de Croisette, met een Che-T-shirt, zoals het een 'gauche-caviar' past wellicht.

#63526

EricJans

 

Alsof 'de politiek' dat niet wist vóór ze met die hype begonnen. Maar toen moest een dam worden opgeworpen tegen de Vlaamse reflex van de bevolking en dus was de redenering: als het niet baat, schaadt het niet.

Véél en véél erger is het uiteindelijke resultaat van die BV-politiek.
Want veel méér dan dat de BV in de politiek geïnfiltreerd zijn is de politiek in de showbizz geïnfiltreerd... en in de media... en zodoende in alle mogelijke uitstalramen van de publieke opinie, met uitzondering van de weblogs. Op weblogs wordt er nog vrij gesproken. Geen wonder dat er zo weinig politici en zo weinig BV's aan de debatten deelnemen. Geen wonder dat het vrije spreekrecht op die weblogs steeds nadrukkelijker en steeds méér onder politieke druk komen te staan.

#63743

A.Rouet

 

Nicolas

Elveebee had het over -of all artists- Jef Elbers, peu connu in de Martinez in Cannes. Arno, Axelle en die 2 broers uit de Ardennen ( pour la toisième fois, ils sont favories.)daarentegen ....
Of ik hier mijn 'panama' draag met dit kloteweer joe? Neen, Béatrice vindt me hier best 'down to earth', hoogstens BCBG.
En ja Rick, den Che staat hier zeer in de picture op de Croisette.
Met jullie alles goed, zo lees ik, ça me fait beaucoup de plaisir.
A la prochaine!