Vuilbek

Theo van Gogh was een vuilbek, en zijn scheldproza droeg niets bij tot een constructief maatschappelijk debat. Dat is zowat de consensus in de Vlaamse mainstream media, na de aanvankelijke consternatie over de aanslag op de vrije meningsuiting. Het debat in het VRT-programma "De Zevende Dag" was op dat vlak symptomatisch: de term "goede smaak" viel er zowat om de minuut. Mia Doornaert heeft de uitzending ook gezien en slaat vandaag in De Standaard weer spijkers met koppen: "Je vraagt je af waar de protesten bleven toen Fahrenheit 9/11 van de vuilbek Michael Moore de palm van het festival van Cannes kreeg", schrijft ze, waarbij ze zich afvraagt hoe de reactie zou zijn als een christelijke fundamentalist Moore had doodgeschoten. Lees een uitgebreider citaat op mijn citaten-log, of het volledige artikel, dat onder de titel "Boerka noch babe" in het teken staat van de internationale vrouwendag.

Reacties

#2681

bart

 

Ze onderschrijft wel niet jou tolerantie rond de hoofddoek. Zowel Mia als jij brengen goede argumenten naar voor. Ik ben er zelf toch nog niet helemaal uit.

#2684

Dr Ernst

 

"Ik vind dat ook alle Vlaamse vrouwen een boerka moeten dragen!", zei een Islamitiet om te provoceren.

Provocerend heb ik geantwoord: "Als ze al eens begonnen met een onderbroek!"

#2695

Joe

 

Moore zal nooit over de schreef van het fatsoenlijke gaan.

Bijvoorbeeld: toen de oud-hoofdredacteur van Vrij Nederland Joop van Tijn pas dood was schreef van Gogh dat diens keelkanker was ontstaan door 'een klemzittend kuthaar van Ageeth Scherphuis' (medewerkster VN). Gans Nederland was gegeneerd maar Van Gogh had er achteraf spijt van niet wat harder te hebben uitgehaald.

En wie was Van Gogh zelf? Intimi beschrijven hem als een waanzinnige. Seks- en coke-verslaafd, venijnig, gewelddadig en diep gestoord.

#2708

palmer doubel in Waregem

 

de vuilber columnist wordt gedood wegens het uiten van zijn vrije mening door een islam extremist en terrorist.

Een week ervoor werd een Euro-commissaris Rocco B. politiek afgestraft wegens zijn homofobe uitspraken.

Hij werd dus gestraft om zijn vrije mening.

De extreem conservatieve vice-president van de VS Dick C. heeft een lesbische dochter en hij valt de presidentskandidaat Kerry aan omdat deze dat oin een politiek TV debat heeft aangehaald.

Weer een gevan van vrije mening.

#2711

Joe

 

Ergens gelezen: "palmer doubel is een pedofiele ezelneuker die niets liever doet dan hondekeutels eten en zweetoksels likken en winden opsnuiven van oude nonnen. Hij zou beter in zijn stinkend kot blijven, een dwangbuis om zijn afzichtig lijf snoeren, en vooral zijn vuile mond houden in deze blog."

Is dit ook een geval van vrije mening?

#2715

Reagens

 

Yup, vrije menigsuiting. Beetje cru geformuleerd, maar soit das dan ook weer vrije keuze.

#2716

Eric Jans

 

Ik heb nog ooit een monitorscursus gevolgd om chiro-leider te worden.

't is 20 jaar geleden.

Eén van de mensen die daar 'les' gaven was Dré Stemans (de latere VRT-'Felice'). Daar werd ons geleerd dat 'provocatie' een communicatietechniek is: sociaal bewust provoceren was het credo. Het diende om vastgeroeste gedachten op losse schroeven te zetten.

Ik heb stellig de indruk dat de techniek vandaag nog bestaat en toegepast wordt door mensen als Theo Van Gogh. Alleen zijn de provocateurs (Provo's') van toen het establishment van vandaag: een verzameling overjaarse mei-'68ers.

Grappig om te lezen hoe zij zich vandaag tegen alle regels van het spel in 'geprovoceerd' voelen.

Eén klein verschil slechts: de provocateurs tegen rechts (toen) werden niet neergekogeld zoals de provocateurs tegen links (nu).

#2721

palmer doubel in Waregem

 

antwoord aan joe is : dit is een schoolvoorbeeld van wat een vrije meningsuiting niet moet zijn op een blogforum.Dit lijkt zeer sterk op laster en eerroof.

Kortom een uitspraak van een blogger die zo laf is zijn laster te verbergen achter zijn naamloosheid.

Eén enkele houblok maakt nog geen vuur.

Denk eraan anonieme Joe dat er bij de dwazen honderd maal meer afkeer voor de verstandige te vinden is,dan bij de verstandige voor de dwaas.

#2729

Quattro

 

Woensdag op radio 1 gehoord: een reactie van Tom Lanoye:

Vrije meningsuiting is heel belangrijk, men mag zeggen wat men wil, maar men moet er zijn verantwoordelijkheid voor kunnen opnemen. Een moord is natuurlijk niet goed te praten, maar een stijl hanteren van "ik mag iedereen zwartmaken en vernederen, ik hoef me toch niet te verantwoorden, want er is een vrije meningsuiting" zoals Van Gogh hanteerder is fout. Dit is dezelfde stijl van het Vlaams Blok. Van Gogh was in België veroordeeld als racist: doelbewist een groep aanvallen en daarbij veralgemenen en zo aanzetten tot onverdraagzaamheid. (letterlijk 'ik vind de islam een achterlijke cultuur voor randdebielen)

Ik sluit me aan bij zo een visie. Als iedereen er zo zou op lospaleveren, dan zou de vrije meningsuiting niet meer aux serieux genomen worden, en werken we zelfs contraproductief. Blijf verantwoordelijk voor je eigen daden en woorden.

En voor de duidelijkheid, iemand daarom vermoorden is absoluut verkeerd, in alle omstandigheden

#2735

JVS

 

@palmer doubel: ik denk dat je de bal misslaat. De vuilbekkerij die Van Gogh uitkraamde (door jou "het uiten van vrije mening" genoemd) word op even plastische en crue wijze gekarikaturiseerd door Joe. Hij gebruikt voor de gelegenheid jouw (schuil-?)naam. Maar dit bestempel je dan verbolgen als laster en eerroof.

Wat is dan volgens jou het verschil?????

#2834

Hubert

 

Sorry mensen.

Een beschaafd land is een land waar ieder burger gemene lasterijke praatjes mag vertellen en daarvoor slechts een veroordeling voor de correctionele rechtbank te vrezen heeft (uiteraard als de feiten bewezen zijn). Waarom? Omdat in een beschaafd land het recht op vrije meningsuiting onvoorwaardelijk en onaantastbaar is.

Subjectieve termen als 'vuilbekkerij' en 'stijl' zijn altijd bereid ten dienste te staan van de 'macht'!

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.