Zwaarlijvigheid, windenergie en verlicht despotisme

Geert Noels
Geert Noels
Humo: Andere merkwaardige uitspraak die u doet: er is een verband tussen BMI [Body Mass Index] en de uitstoot van CO2.

Geert Noels: Dat is niet eens zo vreemd. Die problemen zijn namelijk allebei het gevolg van lage energieprijzen: als energie weinig kost, wordt er meer CO2 uitgestoten, maar wordt ook voedsel goedkoper. En dat stimuleert om méér te eten. Obesitas op zich doet de vraag naar energie ook al groeien: dikkere mensen gebruiken vaker de auto en zetten sneller de airco aan. Ons eetpatroon en onze voedingsgewoonten zijn radicaal veranderd, en dan wordt er nogal snel met een vermanende vinger naar de fastfoodindustrie gewezen. Wel, dat is fout. Dat we dikker worden, heeft alles te maken met de extra calorieën die we opnemen tùssen de maaltijden door. Als er één schuldige is, dan is het de snackindustrie: die is in z'n eentje verantwoordelijk voor 90% van de stijging van het calorieverbruik. (...)

Humo: Zit er meer muziek in hernieuwbare energie - wind, water, zon?

Geert Noels: (...) Bij windenergie heb je nog andere nadelen: de repetitieve slagschaduw van windmolens kan bijvoorbeeld depressies veroorzaken - je kan het vergelijken met de marteltechniek waarbij men waterdruppels laat vallen op iemands voorhoofd. En windmolens op land zijn sowieso onzin. Als je opbrengst wil, moet je de zee op. (...)

Humo: Nog een driesterrenquote uit uw boek: 'De sterkte van China is haar verlicht despotisme'

Geert Noels: Ik denk dat in elk regime fundamentele rechten worden geschonden, ook in onze ultrademocratie. Ik pleit ook niet voor een dictatuur. Mijn punt is alleen: als je voor elke kleine beslissing de goedkeuring van de hele bevolking moet vragen, glijd je snel af naar immobilisme. (...) In een regime zoals het Chinese is het gewoon makkelijker om crisissen te managen.

Geert Noels, hoofdeconoom bij Petercam, geïnterviewd door Tom Pardoen in Humo, 18 november 2008, naar aanleiding van zijn boek "Econoshock"


Reacties

#72293

ivan janssens

 

"als je voor elke kleine beslissing de goedkeuring van de hele bevolking moet vragen, glijd je snel af naar immobilisme"

Rare redenering voor een econoom. Als je die kleine beslissingen overlaat aan de vrije markt dan vermijd je perfect het probleem van immobilisme. En grote beslissingen: als je vind dat je grote beslissingen niet kunt overlaten aan de markt, maar aan de politiek, dan lijkt het me toch nodig om daar de bevolking zeggenschap in te geven.

#72294

ivan janssens

 

"In een regime zoals het Chinese is het gewoon makkelijker om crisissen te managen."

Dat valt nog te bezien. Grote crisissen heeft het regime nog niet gekend, en misschien gaat het aan de huidige wel ten onder:

http://www.tnr.com/politics...

#72297

Briggs

 

Hopelijk blijft ie uit de politiek.

#72302

BC

 

"Als er één schuldige is, dan is het de snackindustrie: die is in z'n eentje verantwoordelijk voor 90% van de stijging van het calorieverbruik."

En ik die dacht dat het de mensen zelf zijn, die die snacks vreten...

Recent op de Standaard site: South Park zet aan tot geweld tegen roodharigen: http://www.standaard.be/vid... (de hele aflevering: http://www.southparkstudios...)

Is dat niet de verantwoordelijkheid op de verkeerde plaats leggen? (De Standaard meldde eerder reeds: "De controversiële animatiereeks South Park gaat over het leven van vier kinderen voor wie politieke correctheid geen prioriteit is." Wat een omschrijving!)

#72306

traveller

 

Zullen we gissen naar zijn diploma? MBA?
Hoofdeconoom bij Petercam, amaai.
Waarschijnlijk eert hij de stelling: zeg wat ge wilt, als je maar bekend raakt.

#72313

Prott

 

Het zou me verbazen dat je hoofdeconoom kan worden met slechts een MBA en geen andere economische vooropleiding.

#72317

EricJans

 

@ Prott:

Misschien zijn papáá?

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.