Het muziekstokje

Het is een rage op heel wat blogs: het beantwoorden van vragenlijstjes die een inzicht zouden moeten verschaffen in de persoonlijkheid, de hobby's, het leven en de gewoonten van de blogger. Ik doe daar normaliter niet aan mee. Ik heb nu eenmaal niet de ambitie om een lifeblogger te zijn. Nieuwsblogger, noemen ze me, hoewel dat woord me ook niet zo ligt. Ik publiceer immers geen nieuwsbulletins, ik mààk geen nieuws, ik "integreer" wel af en toe verschillende nieuwsitems tot een coherent verhaal of wat daarvoor zou moeten doorgaan, en ik geef vooral commentaar op het nieuws. En ja, af en toe probeer ik nieuwe technologische concepten op een eenvoudige manier uit te leggen, of breng ik een verslag van één of ander event of debat, en misschien sluit dat nog het beste aan op de term "nieuws". Maar goed, de vakjes en de etiketten die we erop kleven zijn minder belangrijk. Ik doe dus normaal niet mee aan die vragenlijstjes die zich als memen van blog naar blog verspreiden. Tenzij het om iets heel origineels gaat, zoals het Boekblog-initiatief van Dimitri Antonissen.

Vandaag kreeg ik van Bart Vandamme een estafette-stokje met vragen over mijn muzikale voorkeur. Ik zal de vragen beantwoorden omdat Bart erbij schreef dat hij zeer nieuwsgierig was naar mijn antwoorden, maar voor de toekomst hoeven dergelijke vraagjes niet meer. Hier gaan we:


1.Wat is de totale grootte aan muziekbestanden op je computer?
Nul, zero, nihil. Ik heb een hele kast vol vinyl, singles en LP's dus, uit de jaren '70 en '80. En een stuk of honderd aangekochte muziek-CD's uit de jaren '90. De vinyl singles en LP's kocht ik in de jaren '80, toen ik enkele uren per week radioprogramma's presenteerde op wat toen nog "de vrije radio" werd genoemd. Mijn programma's werden toen in een "syndicated" formule aangeboden en verkocht aan meerdere stations, van West-Vlaanderen tot het verre Limburg. In het jaar 2000, toen Napster een rage was, heb ik intensief honderden muziekbestanden gedownload. Het ging meestal om mijn favoriete muziektracks die ik al op vinyl had, en waarvan ik het makkelijker en beter vond om ze via Napster te downloaden, dan om ze vanaf vinyl te moeten digitaliseren. Die MP3's zijn intussen netjes gearchiveerd op CD-R, en ze staan niet meer op de harddisk van mijn computer. Ik haal ze nauwelijks nog uit hun doosje. Dat geldt ook voor de CD's die ik ooit kocht. Ik ben namelijk een radiomens, en geen CD- of MP3-mens. Ik wil niet hele dagen luisteren naar mijn eigen muziekverzameling, ik wil luisteren naar radiostations die mij kunnen verrassen. En radio is méér dan het aan elkaar plakken van muziektracks, radio is een totaalconcept met een format, presentatie en jingles. Radio ademt een sfeer en een tijdsgeest uit, radio geeft je het gevoel dat je luistert naar de hartslag van een bruisende maatschappij. Mediafilosoof Marshall McLuhan noemde radio de tamtam van de moderne samenleving. Het is ook de reden waarom podcasting mij boeit: niet verder teren op je eigen muziekverzameling, maar je laten verrassen door boeiende content van anderen, of zelf content creëren. Waar Napster vooral een platform bood voor het uitwisselen van hapklare muziek, vormt podcasting een platform voor het uitleven en uitwisselen van creativiteit. Maar goed, we dwalen af. Als radiomens luister ik dus op de autoradio naar Radio 1, Studio Brussel, Donna, 4FM en Q-Music. Tijdens langere autoritten luister ik op de middengolf naar de BBC World Service (648 kHz) en naar het Nederlandse Arrow Classic Rock (675 kHz). Thuis via satelliet naar Britse radiostations als het Londense Heart 106.2, Classic Gold Digital en Solar Radio, naar de Nederlandse 10 Gold en Veronica, en naar het Amerikaanse publieke nieuwsnet NPR. Via internet sporadisch naar KBIG en KOST, beiden uit LA. Op vakantie in de VS bij voorkeur naar talk radio, zowel de rechtse Rush Limbaugh en Michael Savage, als de linkse Al Franken en de gematigde Don Imus.

2. Wat is je laatst gekochte CD?
"Lança Perfume E Outras Manias" van de Braziliaanse zangeres Rita Lee. Ik begrijp niets van dat Portugees, maar de muziek klinkt wel ongelooflijk goed.

3. Wat is letterlijk het laatst beluisterde nummer voor je dit bericht las?
Geen idee. Moet iets op de radio geweest zijn. Nutteloze informatie snel kunnen vergeten is ook een kunst. Geloof me, het vergt oefening, maar eenmaal je deze mentale hygiëne onder de knie hebt is het best nuttig ;-)

4. Geef 4 nummers door die je heel vaak beluistert of die veel voor je betekenen.
Moeilijke vraag. Er zijn bepaalde muziekgenres die ik verkies, eerder dan welbepaalde nummers. Tamla Motown, zwarte soul, old school R&B, Phillysound, eighties funk, soft rock, symphonic rock, classic rock. Namen van artiesten: Smokey Robinson, The Commodores, Aretha Franklin, Steely Dan, Lisa Stansfield, Rose Royce, Scritti Politi, Bruce Springsteen, Bachman Turner Overdrive, Electric Light Orchestra, Madonna. Om dan toch vier specifieke nummers op te noemen: Amii Stewart met "Friends", Gary Wright met "Dream Weaver", David Knopfler met "Soul Kissing" en The Doobie Brothers met "What a Fool Believes".

5. Aan welke 3 (4 of 5 is te zot) personen geef jij het stokje door en waarom?
Skender, omwille van zijn slimme reverse engineering van de VRT-webradio. Visual Hugo, om na te gaan of hij ook een Auditive Hugo is. En podcaster Eug, die dan misschien zijn favoriete muziekfragmenten in een podcast kan laten horen.

Reacties

#4162

Erwin

 

ik las de titel en dacht: LVB heeft het -ook- over de iPod Shuffle? Maar nee :-)

#4163

Louis Le Beu

 

Voor Rush Limbaugh hoef je niet naar Amerika. Die kun je hier ook horen razen op AFN, 'The Voice of the Benelux', de zender van het Amerikaanse leger die uitzendt ten behoeve van het Shape personeel.

#4164

LVB

 

@Louis: het ontvangstbereik van AFN Everberg 101.7 MHz is beperkt tot de driehoek Brussel-Antwerpen-Leuven, en de geluidskwaliteit van die zender is afgrijselijk. Toen ik nog in Leuven studeerde en woonde luisterde ik wel eens naar Wolfman Jack op AFN. Hier in West-Vlaanderen is er geen ontvangst mogelijk, ook niet van de 4 kilowatt-zender van de SHAPE in Casteau.

#4170

Outlaw Mike

 

Luc, in de auto luister ik ook wel naar Arrow Rock maar ze draaien teveel van hetzelfde. Een nummer als "Us and Them" van Pink Floyd draaien ze bijvoorbeeld grijs. Wat ik ook zeer vervelend vind is dat ze meestal niet de minste toelichting geven bij de nummers.Als je dan iets graag hoort heb je geen enkel aanknopingspunt. Meestal tracht ik één volzin uit de tekst te onthouden, of zelfs maar een fragement, en een google voor "lyrics + volzin/fragment" geeft wel eens resultaat. Laatst nog zo achter titel en artiest van een goed nummer gekomen: "Dead in the Water" van David Gray.

Steely Dan, ELO, BTO, Doobie Brothers: als je naar Arrow luistert verwondert me dat niet. Ik denk dat we wat dat betreft aan dezlefde kant van de schutting staan.

#4172

JVS

 

Een tip voor internetradio: SomaFm, vanuit een kelder in het (nog steeds) hippe So(uth of )Ma(rket Street) in San Francisco.

Ze broadcasten verschillende channels in "128k MP3" en "CD Quality 64k aacPlus". Vooral de Indie Pop Rock is zeer te pruimen.

En natuurlijk: San Francisco is cooler dan LA ;-)

http://www.somafm...

#4177

do

 

Wat grappig! Hoewel je helemaal niet van de die vragenlijsten houdt, vind ik de antwoorden toch behoorlijk lang.

Wat ik heel leuk en vooral leerrijk vind is de 'personality test'(http://www.bbc.co...) op de BBC-site. Je komt te weten of je een innovator bent, of eerder een directeurstype, een creatieveling of een rationeeldenkend iemand.

#4182

VisualHugo

 

Het "muziekstokje" gekregen van lvb.net. Een verdedeld soort kettingbrief dat naar je muzikale voorkeuren vraagt. LVB kan je natuurlijk moeilijk iets weigeren, LVB is ook een beetje BV.

http://vh.skynetb...

#4196

JDV.

 

"LVB is ook een beetje BV." Dat vind ik een beetje zwak uitgedrukt ... ten minste als je het blog-land in ogenschouw neemt.

#4199

Frederik

 

Ik moet bekennen dat ik het enigszins betreur te moeten vaststellen dat Klara niet in uw lijstje van favoriete zenders voorkomt. Niet zozeer omwille van de muziek, dan wel om de regelmatig erg boeiende en interessante zaken die erop verkondigd worden.

Vooral op zondag, wanneer Jean-Pierre Rondas (http://www.klara....) gasten uitnodigt voor een interview rond een bepaald thema, kan ik mij moeilijk inbeelden dat LVB deze conversaties mist. Op twee uur zendtijd worden meer zinnige dingen verteld dan tijdens twee decennia StuBru, 4FM en Donna samen. Ik heb al auteurs de revue zien passeren waar jij een artikel over hebt geschreven (ik zou het moeten nakijken).

De thema's gaan vaak over separatisme, nationalisme, Frans en Engels Canada, de VS-politiek etc. Nu zondag gaat het weer over de Islam.

'Rondas' is wellicht één van de meest politiek prikkelende, diepgaande of beschouwende programma's in het hele Vlaamse medialandschap. Let wel: dit zijn slechts vermoedens, want ze gebruiken vaak meer dan vier moeilijke woorden achter elkaar en dan moet ikzelf afhaken. Ik snap er meestal geen snars van.

Neem het van mij aan: zet die radio op Klara de zondag. Het zal renderen én inspireren, daar ben ik van overtuigd.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.