De schuldencrisis kwam democratisch tot stand

Sinds de Britten na de Glorious Revolution de parlementaire democratie uitvonden, kan de overheid niet langer zomaar geld uitgeven. Jaarlijks moet ze toelating vragen voor haar budgettaire plannen aan het volk, dat ook de belastingen betaalt om die plannen te financieren. Dat betekent dat de hele Belgische staatsschuld democratisch tot stand is gekomen. Jaar na jaar heeft het parlement groen licht gegeven voor begrotingen met tekorten. Daardoor heeft het parlement jaar na jaar wat macht afgegeven aan degenen die willen investeren in Belgische staatsleningen. Die investeerders bepalen mee wat moet gebeuren. Ze stemmen met hun voeten: als ze zich terugtrekken uit de markt voor Belgische staatsobligaties, stijgt de rente. Leuk is anders, maar die ellendige situatie is helaas het gevolg van een lange reeks democratische beslissingen.

Ook de druk van Europa op België is democratisch tot stand gekomen. Iedereen was ervan overtuigd dat er meer Europese samenwerking nodig was en dat het economisch beleid in alle eurolanden uniformer moest worden: langer werken, meer concurrentie, efficiënte overheid. Het Europees Parlement is ermee akkoord gegaan. De regeringsleiders en staatshoofden van alle eurolanden eveneens. En ook van die democratische beslissing voelen we nu de gevolgen.

Bart Haeck in De Tijd, 19 november 2011

Reacties

#116305

Marc Huybrechts

 

1) De grondthesis van Haeck is correct.  De Belgen zijn collectief verantwoordelijk voor de overheidsschuld.  Maar de individuele verantwoordlijkheid die zal wel enorm verschillen onder de Belgen, hoofdzakelijk in functie van hun kiesgedrag in het verleden.

2)  Vanwaar kwam/komt die rampzalige idee dat "...het economisch beleid in alle eurolanden UNIFORMER moest worden..."?   Het is precies die (quasi-) 'uniformiteit' die heeft geleid tot de bestaande belabberde toestand van gezamelijk 'over de klif' gaan.      Bedrijven zijn maar efficient wanneer ze in een competitieve 'environment' moeten werken.  Hetzelfde geldt voor overheden.   Zij hebben nood aan competitie IN TERMEN VAN BELEID.  Alleen dan kan men leren wat werkt en wat niet werkt. Alleen dan zal slecht beleid (vrij vlug) afgestraft worden en goed beleid beloond worden door economische wetmatigheden.  Conclusie: houdt de centrale/federale overheid klein, en laat de 'lagere' overheden (individuele deelstaten) competitie voeren in/met hun eigen beleid.  

3) Noteer dat Haeck een stroman/stropop opzet.  Hij stelt dat die Europese uniformiteit de volgende vorm zou hebben aangenomen in het verleden: "...langer werken, meer concurrentie, efficiënte overheid".  Dat lijkt me niet met de waarheid te stroken.

#116314

Pierre Saelen

 

Volledig akkoord met punt 2, dit gebeurt al voor een stuk in de praktijk: Europese administraties voor intellectuele eigendom treden er in concurrentie met nationale of Benelux administraties.
Ik bespaar je de technische details. Ik hou het bij de vaststelling dat de Europese administraties een steeds groter deel van de markt (beschermingsaanvragen) naar zich toe trekken.
Volgens mij zou de "concurrentiepositie" van de nationale en Benelux intellectuele eigendomsadministraties kunnen worden versterkt indien hun wetgevers wat meer vrijheid zouden krijgen bij het uitstippelen van de beschermingsregels. Die zijn nu verregaand geharmoniseerd. Nagenoeg iedereen in de sector ziet dit als zalig makend. (Die harmonisatietendens dateert al van het eind van de 19° eeuw en zet zich steeds meer wereldwijd door.)
Misschien dat de eurocrisis er toe zal leiden dat die consensus in vraag zal worden gesteld. 

#116317

BartVanhauwaert

 

Wat verliest de markt concreet bij het feit dat bijvoorbeeld octrooi-aanvragen eerder Europees dan landelijk gebeuren?

#116316

BartVanhauwaert

 

Ik wil een kanttekening plaatsen bij 2). Er is nu nog steeds ook wetgeving die er baat bij zou hebben om centraler geregeld te worden.  Twee voorbeelden uit mijn persoonlijke ervaring. 

- enkele jaren geleden verhuisde ik van België naar Nederland. Als zelfstandige kijkt de bank uiteraard naar de balans van mijn bedrijfje om te zien of het salaris dat ik mezelf uitkeer wel realistisch is. Door een gebrek aan uniformiteit aan boekhoudkundige en belastingregels kon geen enkele Nederlandse bank mijn Belgische BVBA beoordelen (en dus een marktconforme hypotheekofferte maken). Omgekeerd kocht ik een huis in een constructie die specifiek is voor de Nederlandse woningmarkt waardoor omgekeerd ook geen Belgische bank de hypotheekwaarborg kon beoordelen. Gevolg was dat ik heb moeten kiezen voor een fiscaal minder optimale hypotheekopbouw (concreto meer zelf ingebracht zodat de hypotheel op basis van het salaris van mijn vrouw en mijn diploma is goedgekeurd). Dit betekent echter dat er de komende 30 jaar onnodig geld van mijn persoonlijk rekening naar de Nederlandse staat zal gaan. Economisch gezien niet optimaal dus.

- ik werk samen met een heel klein bedrijfje dat in een niche markt werkzaam is. Daardoor hebben ze klanten en commerciële mogelijkheden over heel Europa. Het zou logisch zijn om per Europese regio iemand in dienst te hebben die de lokale klanten van service voorziet. Iemand in dienst nemen in een ander Europees land (geen grensarbeid dus) is voor een klein bedrijfje echter een onmogelijke bureaucratische horde. De boekhouding moet gesplitst (en uiteraard zijn de regels verschillend genoeg dat je voor ieder land een verschillende boekhouder moet hebben) en de loonadministratie moet gesplitst (ook dat moet dan weer afgehandeld worden volgende de lokale regels). Gevolg is dat dit bedrijfje dit niet doet. De gevolgen zijn dat zowel dit bedrijfje als haar klanten economische kansen laten liggen. 

Zoals altijd geloof ik er niet in dat 1 leidende principe onvoorwaardelijk het juiste is. Sommige beleidsvlakken hebben baat bij versnippering, sommige hebben baat bij centralisatie.

#116320

Marc Huybrechts

 

@ Bart Vh

Met beleidscompetitie bedoel ik hoofdzakelijk dat (deel)staten zelf hun eigen beleid moeten kunnen uitstippelen m.b.t. fiskaliteit, omvang (en vooral) samenstelling van overheidsuitgaven, reguleringsdrift, justitie, enz...  Dat gaat een grote impact hebben op het respectievelijk sukses van de betrokken economieen.  Dat sukses heeft weinig (of niets) te maken met het gemakkelijk maken voor een Belg om zich in Nederland te kunnen vestigen.  Wat goed zou zijn voor de Belgische (of de Nederlandse) economie valt niet samen met wat goed zou zijn voor een klein aantal Belgen die zich in Nederland zouden willen vestigen.   Individueel privaat belang valt niet (noodzakelijk)  samen met algemeen economisch belang.  

Wat uw eerste voorbeeld betreft.  Men kan begrijpen dat u ongelukkig zijt dat er "onnodig geld" van uw rekening naar de Nederlandse staat gaat, maar men kan daar niet a priori uit concluderen dat dat economisch sub-optimaal zou zijn.   In principe wil ik het overheidsbeslag in Nederland niet vergroten met uw "onnodig geld", maar ik denk niet dat dat geld van u een serieuse rol zou spelen in de determinatie van de omvang van dat overheidsbeslag.    In principe heb ik ook niets tegen grotere "....uniformiteit aan boekhoudkundige en belastingREGELS..." , maar dat is vooral een kwestie van conventies en niet van BELEIDScompetitie.   

Uw tweede voorbeeld lijkt me meer relevant.  Het is waar dat kleine bedrijven minder gemakkelijk simultaan op verschillende nationale markten kunnen 'werken', omdat de kosten van "bureacratische horde" door een kleiner zakencijfer zullen moeten gedragen worden.    Dat is een argument voor nationale overheden om meer uniformiteit in regels na te streven.   Ik ben zeker geen voorstander voor het behoud van eigen 'egenaardige' regels die (dikwijls) verkapte vormen van protectionisme zijn om binnenlandse crony kapitalisten te beschermen en somtijds staatskapitalisten.  Maar het is belangrijk dat de lokale/nationale overheden hun eigen beleid kunnen blijven voeren, er daar respectievelijk zullen kunnen voor beloond worden of bestraft worden door de 'markten'.        

#116309

Karl

 

Ik vraag mij af wat er democratisch is aan een beleid dat hangmatten aanbiedt maar er niet bij vermeldt wie dat (ooit) zal betalen. Als je de kiezer een hangmat zou aanbieden en er tegelijk zou bij vertellen dat je na 5 jaar de prijs van de hangmat zelf zou moeten betalen + intresten + kosten van administratie + steekpenningen, geen kat die jou propaganda slikt. Dan vond ik de stelling enkele maanden gelden (in de  Tijd) dat de socialistische uitdeelpolitiek in ruil voor de stem de verantwoordelijke was voor de tekorten toch wat meer inhoud hebben. 

Maar het kan aan mij liggen.

#116321

traveller

 

@ Bart Haeck

 

Zijn die 53 miljard euro borg door het parlement goedgekeurd?

Een bedrag dat België helemaal niet kan betalen en dat België helemaal in een financiële afgrond kan kieperen is zo maar door de "groooote rekenspecialist" Leterme, toekomstige hotemetoot van het OESO, toevallig met Franse steun in Parijs, zonder blikken of blozen met Fillon afgesproken en op papier gezet.

53 miljard euro borg voor Dexia, een bank waar ze dan nog voor de Belgische poot 4 miljard hebben betaald.

Die 53 miljard zijn dan nog 60% van de toxische bank waar de Franse branche werkelijk de grootste verantwoordelijke voor was. Wat is die "democratische" rotzooi tussen de Fransen en de Brusselse salons???

Democratisch, "my ass". We zullen wel zien hoe lang het duurt tot "democratisch" België tot junk status herleid wordt.

Vlaanderen houdt jullie zakken maar open, ze zullen er met een grijpkraan in graaien.