De Daltons vormen een regering

Een gastcolumn van Pierre Saelen.

Oef, Alexander De Croo is dan toch een echte liberaal, want nu dreigt hij om op de liberale kernthema's voet bij stuk te houden. Een liberaal profiel dat toch verschilt van dat van N-VA omdat Alexander De Croo zich communautair soepel, zeg maar passief, heeft opgesteld. 

Waar is de tijd? De tijd van de collectieve "Oef, Alexander De Croo is dan toch een echte Vlaming, want omwille van B-H-V trekt hij de stekker uit de federale regering." Langer dan enkele luttele uurtjes heeft dat oefgevoel toen niet geduurd, maar geen erg: toen was het een Vlaamse "Oef". Nu is het een liberale "Oef". Nu, is het echt menens. Nu zullen we onze "Oef" niet moeten inslikken. Eindelijk.

Slimme jongen toch, die De Croo jr. Een echte Dalton, maar dan niet Averell. Die rol van domme slungel, die komt Wouter Beke toe. Die is echt buiten categorie.

Door in juli heel gretig ja te antwoorden op Di Rupo's onderhandelingsnota, steunde Jack De Croo het plannetje van Joe Gennez om Averell Beke los te weken van Lucky De Wever en konden de vier Vlaamse Daltons lekker zonder N-VA onderhandelen. Door daarna communautair een passieve houding aan te nemen isoleerde De Croo jr. CD&V aan de onderhandelingstafel. 

Met Beke's futiele pogingen om toch maar een zo Vlaams mogelijk communautair akkoord binnen te halen, verschoot CD&V reeds al haar kruit. Tijdens de begrotingsonderhandelingen kan die partij zich moeilijk nog eens veeleisend opstellen. Het halfslachtige communautaire verzet van CD&V was bij voorbaat futiel, omdat zij als kopie van het Vlaamse origineel hoogstens de restfractie van de wat "lauwere" Vlamingen tijdelijk kon doen aangroeien door sommige wijfelende Vlaamse kiezers terug los te weken van de N-VA. 

Alexander De Croo snapte maar al te goed dat die wijfelende groep kiezers niet de echte inzet was. Net zoals met het cordon sanitaire toen dat het Vlaams Blok op haar hoogtepunt was, gaat de strijd immers niet om de Vlaamse kiezer in het algemeen, maar enkel om de kiezer die niet voor het Vlaams Blok (of nu voor N-Va) wil stemmen, want die andere Vlaamse kiezers tellen toch niet mee om uit te maken wie er in België effectief macht mag uitoefenen. Zo hebben de Franstaligen en de koning het nu eenmaal beslist.

Dank u, moet De Croo jr. hebben gedacht, want met haar communautaire houding heeft CD&V de herwonnen wijfelende Vlaming nog niet finaal voor haar doen kiezen. Het budgetaire luik zal bij hen voor de beslissing zorgen: Open VLD of toch maar de zichzelf constant tegensprekende CD&V. 

Daarom is het nu de beurt aan Alexander De Croo om tegen Di Rupo's belastingsplannen ten strijde te trekken. Nu is het ogenblik aangebroken om moeilijk te doen en zelfs om met een wijde Q-zwaai de Arco-aandeelhouders geschenkjes te doen die de staat zich gewoonweg niet kan veroorloven. Het doel: alle rechtse lauwe Vlamingen voor zich te winnen en de CD&V herleiden tot haar ACW-vleugel.

De principiële, liberale opstelling tegen Di Rupo zal zelfs door sommige radicalere Vlamingen worden gesmaakt, want de meesten van hen zijn toch rechtse kiezers. Prima marktpositionering. Althans dat denken De Croo jr. en zijn immer gulle minister Q. Niets is minder waar.

Om te beginnen bestendigt Alexander De Croo daarmee zijn profiel van een aangespoeld politicus die geen tactisch inzicht bezit, want, op wat lauwe steun van de MR na, staat hij er nu alleen voor in een discussie die juist over de core business van een triomferende PS gaat. Bestendigt, want in tactische blunders is De Croo jr. niet aan zijn proefstuk toe. Zie de domme en onhandige wijze waarop hij destijds de stekker uit de federale regering trok. Dit deed zijn tactisch imago, laat staan zijn principieel imago, al geen deugd.

Alexander De Croo zou sindsdien moeten weten dat de partij die er als laatste de stekker uittrekt, niet door de kiezer wordt beloond. Des te meer omdat de kiezer altijd het origineel verkiest boven de kopie. Door met drie maanden vertraging met net dezelfde fiscaal-budgetaire kritieken op de proppen te komen als Bart De Wever, heeft De Croo jr.alleen  de perceptie versterkt dat de N-VA dé liberale partij is en Open VLD hoogstens een slechte kopie. 

Indien De Croo jr. nu opnieuw ongrondwettelijke verkiezingen zou uitlokken, dan wordt het verkiezingsthema gegarandeerd een liberaal thema (besparingen versus nieuwe belastingen), maar dan wel eentje dat rijkelijk overgoten is met een oer-Vlaamse, communautaire saus.

Dit is gewoonweg politieke zelfmoord. De N-VA zou hem dankbaar zijn voor nog eens zo'n godsgeschenk. Zou Alexander De Croo beseffen dat hij blufpoker speelt? Indien niet, dan zal Elio Di Rupo hem dit wel heel vlug duidelijk maken. 

Di Rupo maalt er immers niet om indien het land uit elkaar zou vallen op basis van een socialistisch-liberale tegenstelling die niet langer te overbruggen valt. Een mooier splitsingsscenario kan Di Rupo zich echt niet indenken. Enkel dan kan Di Rupo de levensnoodzakelijke minimale bezuinigingen (en dus niet enkel nieuwe belastingen) aan zijn eigen achterban verkopen en toch nog minstens tien jaar in het zadel blijven. De socialistische premier van Griekenland kan hier enkel maar van dromen. 

Moest het ooit echt tot een splitsing van het land komen, dan zal Di Rupo zelfs bereid zijn om Brussel te dumpen in ruil voor een fors lager aandeel in de te verdelen federale schuld, want Frankrijk zal haar precaire rating niet opofferen voor enkele armtierige morzels grond. De gebeurtenissen van dit weekend met Dexia hebben dit wel duidelijk gemaakt. 

Het moment is niet opportuun, want financieel staat Frankrijk er niet goed voor, waardoor ze het nu al kregelige Duitsland zeker te vriend moet houden. Daarenboven weet Frankrijk maar al te goed dat Vlaanderen en niet België haar wingewest  is. Een zich verzelfstandigend wingewest strijk je niet nodeloos tegen de haren in, dat hou je zoveel mogelijk te vriend, zolang de geldstromen richting de Franse hoofdzetels niet al te drastisch worden drooggelegd.

Frankrijk heeft geen haast. Na 181 jaar wachten komt het heus niet aan op enkele decennia meer of minder. Ooit verdwijnt Wallonië in de Franse anonimiteit en, wie weet, ook Vlaanderen. Het volstaat om wat samenwerkingsverbanden te creëren en wat afspraken te maken die je nadien eenzijdig niet naleeft om tot poreuze grenzen te komen. Meer moet dat niet zijn. Franstalige expertise zat op dit vlak, zelfs bij Dexia.

In haar doodsstrijd staat Open VLD nu voor een tweesprong. Ofwel kiest De Croo jr. met nieuwe verkiezingen voor euthanasie, ofwel kiest hij als goede katholiek om zijn partij nog wat paliatieve zorgen te gunnen door nog maar eens de liberale principes over boord te gooien en te plooien voor de ijzeren wil van Elio. Pech voor de geloofwaardigheid van Open VLD, want opnieuw zou Open VLD een wel heel slechte kopie zijn van het origineel, maar op dat vlak was ze dit al.

Het is zelfbedrog om te denken dat in dit stadium behoorlijk bestuur nog een voldoende geneeskrachtig medicijn zou zijn om de partij eventjes te doen heropstaan. We zijn nu niet medio 2000 en Open VLD is CD&V niet. Ideologie was nooit het sterke punt van deze laatste. 

In de huidige context van het euro-banken-débacle kan elk minister- of bestuurdersmandaat enkel maar het beeld versterken van een stelletje politieke prutsers die het land in een versneld tempo richting bankroet en totale uitverkoop leiden. Sinds Sabena is de track record al behoorlijk lang geworden. Een enkele halfkordate Turtelboom zal dit beeld niet kunnen wijzigen. Eén zwaluw maakt immers de lente niet.

Met haar CVP-achtergrond is Turtelboom overigens de enige Open VLD politicus die iets van palliatieve zorgen afweet. Daarvoor telt Open-VLD te weinig oud-overlopers vanuit de vroegere CVP. Bij CD&V kunnen ze daarentegen bogen op decennialange ervaringen in het verstrekken van paliatieve zorgen aan een langzaam wegterende politiek partij. Niet zo bij Open VLD.

Ministerpostjes en bestuursmandaten in banken en andere slecht gerunde (semi-)overheidsbedrijven hebben enkel een pijnstillende werking voor de betrokken politicus en dan nog, zie Dehaene en zijn opstandige Celie. 

In de huidige context versterken die mandaten enkel maar het beeld van een stelletje onbekwamen voor wie het enkel om de postjes met bijhorende poen te doen is. Ook op dat vlak is Open VLD natuurlijk maar een flauwe kopie van het origineel, genaamd sp.a, net zoals CD&V overigens, maar of dit een geruststellende gedachte is, laat ik over aan Alexander De Croo en co. Het kan zijn bazen in ieder geval worst wezen. "Nog één glas wodka" denken die.

Alle zijn grootse verklaringen ten spijt ziet het er naar uit dat Alexander De Croo zich opgetogen zal verklaren met enkele dode mussen die in schoonheid zullen kunnen wedijveren met de schijnsuccesjes van Wouter Beke. 

En zo zal het Vlinderakkoord tot een verst(r)ikkingsregering leiden, tenzij de beursspeculanten eerstdaags nog maar eens een versnelling hoger zouden schakelen, waardoor Di Rupo alsnog in snelheid zou worden genomen. De ratingbureaus hebben de aanzet daartoe al gegeven.

Reacties

#115975

HugoM

 

Misschien is de uitleg wat simpeler en zijn Alexander en Q geschrokken van de verdergaande aftakeling, zie de recente opiniepeiling waar de OVLD blijft achteruitgaan en de CD&V stabiliseert. Ze rennen dus als kiekens zonder kop van links naar rechts in de hoop per ongeluk tegen het goede thema aan te hollen dat de trend keert. Niks taktiek dus.

De mens heeft het ook niet makkelijk met schoonmoeders als De Gucht, VHS en zeepsmoel Somers (die Mechelen naar het failliet drijft) die in de coulissen staan te grommen met gewette messen.

#115978

traveller

 

@ Pierre Saelen

 

Een dikke proficiat.

#115981

dendof

 

Is er een plan B?

Ik heb altijd al gedacht dat dat zuiver bluf is, dat zelfs een franstalige zal verkiezen om liever een paar wooordjes nederlands te leren dan in abjecte armoede te gaan leven.

 

 

 

 

#115982

Karl (zou eens moeten inloggen)

 

Ok, maar nu het 'blauwe' kamp ongeveer knock-out ligt, zeilt het - weliswaar gehavende - rode kamp ons allen met strakke zeilen de vernieling in. Ze hebben onderweg het gele roro vlot tegen de dokken geschoven en kunnen mooi hun zin doen. Vacuum heet zoiets, en in de natuurkunde vult een niet-afgesloten vaccum zich snel, hetzij in dit geval met de verkeerde ideologie.

#115983

EricJans

 

De zich stabiliserende cd&v heeft zich verschrompeld tot haar ACW-vleugel... die echter zo goed als faiiliet is.
Het einde van het land lijkt nu wel héél dichtbij te komen. Misschien moet n-va met een vakvereniging beginnen om alle ontevredenen binnenkort te kunnen opvangen? 

#115984

Johan Vandepopuliere

 

Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat men met de dreiging van een financiële meltdown en de likkebaardende Aziatische tijgers nog altijd bezig is met partijpolitieke stratego-spelletjes. De politieke dieren staan misschien wel enigszins los van de werkelijkheid, maar de klok luidt toch oorverdovend momenteel?

Ik denk dus dat de ongerustheid van De Croo "genuine" is en geen maneuver in een bordspel.

#115986

fcal

 

@ JVDP

De 'oprechte' en 'ongeveinsde' ongerustheid van de heer De Croo werd pas openbaar een week geleden. De financiële situatie van de Europese linkse verzorgingsstaten is al enkele tientallen jaren belabberd. Wat men er ook van denkt, een oplossing kan enkel gevonden worden in een systeem waarin de staten en deelstaten of gewesten en gemeenten een zelfregulerende subsidiariteit hebben zodat met inspraak van de burger tot op het laagste niveau de tering naar de nering gezet wordt. Elk systeem, dat de financiële en democratische verantwoording versluierd is nefast. Dit geldt voor de EU, België en bepaalde andere staten. Terzelfder tijd dient de vrije markt zonder alle ballastregelgeving de bereidwilligen de mogelijkheid bieden te ondernemen en welvaart te produceren en verwerven. Zoniet worden Europa en zeker België economische kerkhoven.

#115987

traveller

 

@ fcal

 

En dat is ook de reden dat de financiële verzwakking van Vlaanderen, ingebouwd in dit nieuw staatshervormingsmonster een ramp is voor Vlaanderen en feitelijk ook voor Brussel en Wallonië.

JVDP schijnt niet te beseffen dat die Vlaamse aderlating nooit had moeten gebeuren en dat het belangrijker voor Vlaanderen was zich financieel eerst te versterken vooraleer de economische problemen aan te pakken.

Nu is het een verlies/verlies situatie.

 

Verder, breaking news!!! Arcelor Mittal sluit de Waalse hoogovens, ik weet nog niet specifiek de welke.

Dit wist ik al van zodra Mittal ze kocht en eerst de Belgische staat heeft gemolken. Mittal melkt die bedrijven tot op het bot met zijn interne boekhouding.

Voor jullie informatie: die bedrijven maken echte winst maar zijn strategisch slecht gelegen voor Mittal, echter niet voor die bedrijven zelf.

Mittal gaat nu eerst proberen Wallonië en België te pompen en als het niet lukt zal hij ze sluiten terwijl dat helemaal niet nodig is.

Electrabel en Distrigas

Fortis

Dexia

Arcelor Mittal

 

We worden gerold waar we bij staan.

#115988

jvn1k

 

we worden gerold terwijl ze memmen over BHV

#115990

traveller

 

@ jvn1k

 

BHV is pas een uitwas van het grote probleem: het onwerkzame België dat ondertussen tot een onwerkzaam Vlaanderen heeft geleid, want de zelfde figuren in de vleespotten.

BHV is een detail probleem dat niet op de agenda zou mogen komen als hoofd probleem.

Het hoofd probleem is de Vlaamse onafhankelijkheid.

Als je ziet dat Wallonië zelfs niet in staat is zijn historische industrie te behouden, en ze hebben echt wel levensvatbaarheid als onafhankelijke industrie in onze monopolitische wereld, en als je merkt dat Vlaanderen maar aan dat steriele PS blok blijft hangen, vraag je je werkelijk af wanneer de Vlaming zijn ogen zullen open gaan?

Ik had graag eens een uurtje met BDW over die problemen gesproken en hem gevraagd wanneer hij in God's naam zijn talenten efficiënt gaat beginnen gebruiken? 

#115991

jvn1k

 

talenten kunnen overruled worden door grove onbekwaamheden.   zijn talent is wel dat hij zogezegd serieus en onpopulistisch overkomt.  en "intelligent" natuurlijk, en zij die zich ten onrechte een beetje slmmer voelen dan het gemiddelde gaan dan voor hem voor de bijl, cfr Francesca Vanthielen die dat onlangs zo luid in de boekskes moest uitroepen, die dwaze gebotoxte kwakkelgans.

#116003

Questing Beast

 

Het Waals-Vlaamse gehannes is slechts een minimieme voetnoot in de geschiedenisboekjes. Het gaat momenteel over het failliet van de verzorgingsstaat met zijn herverdelingspolitiek en dat probleem speelt zich af op Westers, zoniet mondiaal niveau. De kern van het probleem is dat een overgroot deel van de bevolking pal achter dat failliete model staat. De discussies gaan slechts over de aan te brengen gradaties, niet over een alternatief en levensvatbaar model. Met andere woorden de uitkomst is er één van tijd: gaan we snel overkop of langzaam? Met of zonder Walen, de stroom van productieve inkomsten zal afgebogen worden naar waar de financiële putten het grootst zijn. Of die putten nu in Luik dan wel Athene liggen maakt au fond niets uit.

#116004

traveller

 

@ Questing Beast

 

En daarom mijn gehamer op Vlaamse Onafhankelijkheid en uitstap uit Europa om niet in die marxistische stroom meegesleurd te worden.

#116005

LVB

 

@traveller: De laatste 50 jaar zijn in België zowat alle veranderingen die voor minder marxisme hebben gezorgd, er gekomen onder druk van Europa, en tegen de wil van de bestaande drukkingsgroepen in België (vakbonden, politieke partijen) in:

- privatiseringen van staatsbedrijven 

- deregulering van de markten waarin de staatsbedrijven actief waren

- vrij verkeer van kapitaal

- verbod op subsidies aan bedrijven behalve in zeer precies beschreven uitzonderingen

Trek Vlaanderen los uit Europa, en bovenstaande evoluties zullen weer teruggeschroefd worden, met meer marxisme (de staat die zelf een economische speler wordt) als gevolg.

#116006

Marc Huybrechts

 

@ Luc

1) Het is waar dat multilaterale instellingen (IMF, OECD, EEG/EU, enz...) in het naoorlogse verleden doorgaans een liberaliserende invloed hebben uitgeoefend op nationale economieen.  Dat is, me dunkt, de resultante van de confluentie van twee factoren die vandaag grotendeels 'uitgespeeld' zijn: (A) de naoorlogse constructie van economische instelllingen was grotendeels een Amerikaaanse inventie of Amerikaans-geinspireerd, en (B) de zucht of streven naar meer Europese eenheid.   Sommige Europese landen, waaronder Belgie, hebben daar in grote mate van geprofiteerd; andere Europese landen (e.g. Zwitserland, Nederland...) hadden dat minder nodig (t.t.z. ze liberaliseerden met of zonder 'Europa').  

2) Een belangrijke vraag is of die instellingen vandaag nog door dezelfde liberale geest worden beinvloed. Ik durf dat betwijfelen, zowel wat de wereldinstellingen als de Europese instellingen betreft.    De 4 factoren die u vermeldt (privatisering, deregulering, vrijer kapitaalsverkeer, beperking van bedrijfssubsidiering) waren vroeger dikwijls standaard onderdelen van de conditionaliteit verbonden met IMF programmas voor overheden (en soms ook voor Wereldbank project-leningen).   Vandaag is dat veel minder het geval, en de idee zelf van conditionaliteit is sterk aangetast geraakt.    Binnen Europa is de klemtoon verschoven van marktunificatie naar (A) tax harmonisering en naar (B) (over)regulering, twee factoren die gemakkelijk competitie kunnen belemmeren in plaats van aanmoedigen.  

3) Ik denk dat men een duidelijk onderscheid moet maken tussen politieke en economische unificatie.  Het is perfect mogelijk van economich liberalisme te combineren met nationalisme evenals met politieke unificatie, en het is evenzeer mogelijk van economisch socialisme te combineren met zowel nationalisme als met politieke unificatie. 

4)  Ook al heeft de EU binnen de Belgische context in het verleden tot een zekere  economische liberalisering geleid, het  is helemaal niet zeker dat dit zo in de toekomst zal blijven duren.   In een puur Vlaamse context zou de EU daar misschien zelfs niet voor nodig geweest zijn.   En het is ook duidelijk dat de Europese reguleringsdrift dermate sterk is tegenwoordig dat er terug centrifugale krachten worden losgekweekt in een aantal EU landen (vooral in het VK).   Wie economisch liberalisme beoogt moet zich bezorgd maken over zowel politieke als economiche machtsconcentratie, en echt politiek federalisme is zeker verkiesbaar boven een centrale eenheidsstaat in dit opzicht.  

5) De ganse Westerse wereld leeft al geruime tijd in een soort van sociale welvaartseconomie met talloze overheidsinterventies en vele zogezegde 'stakeholders', dit in tegenstelling met de rest van de wereld.   Een belangrijk verschil met 50 jaar geleden is dat de economische omvang van overheden (relatief ten overstaan van BNP) sterk is toegenomen, en ook dat politieke tolerantie voor overheidsingrijpen in economische beslissingen sterk is toegenomen.   Dat betekent dat de potentiele impact van overheidsingrijpen, zowel ten goede als ten kwade sterk is toegenomen.   Het is dan ook belangrijk dat er een zekere marktdiscipline moet behouden blijven om slecht economich beleid van overheden  te kunnen beperken.   Bijvoorbeeld, in het verleden konden interestvoeten een zekere 'disciplinerende' rol spelen m.b.t. overheidsuitgaven.   Vandaag is dat veel minder het geval, zeker in Amerika omwille van het huidige gevolgde monetaire beleid, dat onverantwoordelijk fiskaal beleid 'accomodeert', vooral op federaal/centraal niveau, maar zelfs ook enigzins op het niveau van sommige VS-staten.   In Europa ook is het cruciaal belangrijk dat de talrijke overheden verantwoordelik bliven voor hun eigen gedrag, en dat men geen irreponsabel gedrag aanmoedigt onder het mom van 'solidariteit'.   Met andere woorden, Europa is er op lange termijn niet mee gediend van het 'Belgisch model' te adopteren, i.e. halfverborgen transfers van sommige 'redelijke' overheden naar anderen om slecht economisch gedrag/beleid elders te blijven financieren.                   

#116007

Karl (niet ingelogd)

 

"Het is dan ook belangrijk dat er een zekere marktdiscipline moet behouden blijven om slecht economich beleid van overheden  te kunnen beperken.  "

 

Is dit niet wat u in een vorige discussie met mij pertinent tegensprak? Ach, wijsheid komt soms vlugger met de jaren dan men het zou anticiperen. Maar toch proficiat. De wereld is weer een beetje slimmer.

#116019

Marc Huybrechts

 

@ Karl (maar alleen als hij ingelogd is)

In antwoord op uw vraaag: nee, de noodzaak van marktdiscipline voor overheden, dat heb ik nergens tegengesproken.   Ik zal maar veronderstellen dat er hier een misverstand is, want ik weet echt niet waarom u zoiets zou kunnen denken.   Noteer ook dat het ene voorbeeld van marktdiscipline dat ik hier gebruikte betrof interestvoeten, en ging dus eigenlijk fundamenteel omtrent de noodzaak van echte onafhankelijkheid van de monetaire overheid ten overstaan van de (momentele) politieke overheid. 

#116008

Karl (niet ingelogd)

 

Ik denk dat het 'Marxisme' in #116005 eerder 'corporatisme' moet zijn, en ja, dat kan leiden tot collectivisme.

Maar!

Wat zien we vandaag gebeuren in de EU? We zien een zuidelijke Europa dat voortdurend siesta neemt, het UK komt ook onwillig wakker uit een verleden van servants en boys en de rest van landjes lopen mee als kippen zonder kop. Er is in de EU 1 supermacht, en dat is Duitsland. In dat land wordt een strategie uitgezet en ze wordt gevolgd. Niet zoals in bv. Frankrijk waar de kippen zonder kop zomaar wat in het ijle rondhossen. Het is maar met een goede strategie dat een land zich nu economisch kan profileren en daardoor de macht kan grijpen (pas op: het Duitse model is ook grotendeels gebaseerd op goedkope oostblok-import, Europa leeft nog steeds als in een koloniaal model) en daar komen de parallelen met snorremans van midden vorige eeuw weer tot leven (ja, men durft dat nu al in de krant te zetten, niet alle journalisten zijn blijkbaar achterlijke papegaaien, er zijn er ook die ingaan op populaire trends). Ach, kijk maar naar de dictatoriale maatregelen in Portugal; niets duidelijkers om te illustreren dat de gewone man slechts werkvee is ten dienste van een elite die traag maar gaandeweg de riem strakker aantrekt. Dat de huidige situatie het gevolg is van een losbandig socialistisch beleid, is correct,  echter het is de werkende massa die ervoor opdraait (zoals altijd trouwens, want het is slechts daar dat er geld te vinden is) en het is dat aspect dat zeer verontrustend is: de riem wordt aangezet op zo'n manier dat het werkvee het slikt. Over een paar honderd jaar staan we in de EU misschien wel aan te schuiven voor een slecht brood. Je kan alleen maar hopen dat men tegen dan de juiste koppen heeft laten rollen van de guillotine, maar een goed oog heb ik er niet in in deze poppenkast-wereld.

#116015

LVB

 

@Karl: U kunt niet consequent tegelijk tegen "dictatoriale maatregelen in Portugal" zijn, en tegen "losbandig socialistisch beleid".  De ambtenaren en werknemers die vandaag in Portugal bloeden omwille van de saneringen, hebben vroeger geprofiteerd van dat losbandig socialistisch beleid. Zij zijn mee verantwoordelijk, en niet zomaar onschuldige slachtoffers. Hetzelfde geldt voor de Grieken, en straks ook voor de Belgen.  Onze leiders hebben het land boven zijn stand laten leven, maar zij hebben ook de Belgen zelf boven hun stand laten leven, via royale uitkeringen, overdreven sociale bescherming, inadequate controle op sociale fraude enz.  En de Belgen hebben zich dat laten welgevallen.  Zoals Paul Belien het ooit uitdrukte: ook kiezers kunnen corrupt zijn. Hij had het toen wel over de Walen, maar ik zou durven stellen dat dit ook voor België in zijn geheel geldt.

#116018

Karl (zou eens moeten inloggen)

 

@LVB: beetje eenzijdige benadering in #116015; het is niet alleen de werkende klasse die geniet van een sociaal systeem. Maar zij financieren het wel grotendeels. De essentie van mijn statement, en die is u waarschijnlijk ontgaan, is dat de citroen te ver wordt uitgeperst. En terwijl we toch leven in tijden van het in mekaar stuiken van allerhande systemen, als de citroenen ophouden met sap geven, hetzij via massale stakingen, hetzij via zwarte economie, krijgen de overheden veel grotere problemen. Merk op, en dat heb ik niet zelf uitgevonden, dat in de beleidsdiscussie over zwarte economie er een afweging bestaat tussen de hoogte van belasting en de omvang van de zwarte economie; je kunt maw niet blijven taksen verhogen zonder tegenreactie.

Het statement van Belien is in zekere zin een kip of ei-dilemma. Hoewel, het is de politiek de belooft en de kiezen die voor die politiek kiest. Er is niks misdadig aan een kiezer die voor zijn eigen voordeel kiest. De vraag stelt zich of je van elke kiezer kunt verwachten of hij een voldoende groot socio-economisch inzicht heeft in de maatschappij. Die vraag stelt zich niet voor een politieker, bij hen is dergelijk inzicht een vereiste.

#116009

EricJans

 

@ LVB:

 

<<De laatste 50 jaar zijn in België zowat alle veranderingen die voor minder marxisme hebben gezorgd, er gekomen onder druk van Europa, en tegen de wil van de bestaande drukkingsgroepen in België (vakbonden, politieke partijen) in (...)>>

 Historisch gezien lijk je me hier de begrippen 'liberalisme' te verwarren met 'vrije markt'. Wat je zegt is 'juist' in zoverre je het - zeer terecht - hebt over 'de laatste 50 jaar'. 
Daarvoor - en dus voordat de 'Liberale Partij' zich in begin jaren '60 zou omdopen in 'PVV' - bestond er een liberalisme dat helemaal niet tegen staatsinterventionisme gekant was en dat niet als ''ideologisch vijandig' aanschouwde of predikte. 

Geschiedkundig was staatsinterventionisme niet noodzakelijk 'anti-liberaal', dacht ik.

#116010

EricJans

 

@ LVB:

In het oude België waren de liberalen zo tuk op het vermengen van staat en kapitaal dat ze het hoofdkantoor van de Société Générale bij wijze van spreken in de slaapkamer van de Belgische koningen zouden gevestigd hebben; als dat gekund had. 

 

#116011

traveller

 

@ LVB

 

Eerst hadden we de EGKS, een eerste stap naar collectivisme, en dan het Europa van de staten, sinds jaren evoluerend naar een Europese staat onder druk van de politieke potverteerders die een reusachtige kaas zien.

Het is heel duidelijk wat er gaande is gezien het Europees rekenhof de rekeningen niet meer goedkeurt sinds een zeer groot aantal jaren, 9 jaar geloof ik.

De klokkenluiders die het potverteren aanklagen worden buiten gepest en niemand van de politiekers protesteert.

Het is heel duidelijk dat Europa gewoon een groter België is.

Het is België en de Brusselse graai- en controle geest dat de Vlaamse politiek beheerst en verlamd. De laatste maanden hebben we toch genoeg gezien dat de Vlaamse politiekers geen tegengewicht vormen tegen het Waals blok. Gevolg, suivez le guide PS, met de medewerking van het hof en het ganse "establishment" dat zich in het systeem vetmest.

Dit is geen tijd van mooie theorieën, zo lang Vlaanderen aan het Belgisch systeem is geketend gaan we finaal tegen de muur.

De grote Vlaamse vernieuwing zal van de zakenwereld komen die de zaken beu is en zich gereed maakt om te vertrekken. Maar die vernieuwing lukt niet zo lang die zakenwereld naar de Brusselse pijpen moet dansen, ze hebben er hun buik van vol.

Remi Vermeiren, voor wie ik veel respect heb, zou een beetje meer potjes moeten oplichten, hij weet perfect hoe Vlaanderen uitgeknepen en politiek monddood wordt gemaakt.

Een losgemaakt Vlaanderen krijgt onmiddellijk een ander politiek uitzicht. De media zullen bevrijd worden en zullen hun mening, wat die ook is, luidkeels kunnen verkondigen want de Vlaming zal een Belgisch soort Vlaanderen nooit accepteren. Daarom moet Brussel in het begin ook niet bij Vlaanderen horen, alleen nadien als ze op onze voorwaarden komen. Chantage kan door 2 partijen gespeeld worden.

De droom van Europa dat meer vrijheid voor de burgers zal verwezenlijken is een utopie, de manier waarop een nitwit als Barroso en een aal zoals HVR worden gekozen is gewoon een aanfluiting van alle democratische principes, maar dat telt gewoon niet zo lang Merkel en Sarkozy maar gelukkig zijn. 

 

 

#116013

Karl (zou eens moeten inloggen)

 

Ik moet traveller gelijk geven. Europa is één groot corporatistisch bolwerk van belangengroepen, lobbyisten en machtsconcerns die de regels beïnvloeden. Dat de EU de vrije markt zou vrijwaren is slechts schijn. De vrije markt in de EU is er meer een van institutionele olie- en monopolies dan dat het een echte vrije markt kan zijn. In een echte vrije markt spelen namelijk de machtsverhoudingen niet.

#116020

Questing Beast

 

Akkoord met de analyse dat de EU één groot corporatistisch bolwerk is dat voor elke regel die de markt ogenschijnlijk vrijer maakt er meteen tien andere tegenaan gooit die het voor kleine ondernemingen moeilijker maakt te overleven. Maar ik denk ook dat traveller's droom dat een onafhankelijk Vlaanderen (dat naar mijn mening zoals hij weet in het zelfde collectivistische bedje ziek is als België als geheel) zich even uit de EU zal losrukken niet meer zal zijn dan dat: een droom. Denkt u werkelijk traveller dat de EU zal toelaten dat één zijner regio's zich niet alleen losrukt uit het nationaal bestel maar uit het ganse Europese netwerk? WHO of niet, de EU zal zulk een regio meteen en zonder pardon economisch wurgen, als waarschuwing voor de anderen. Ik vrees dat we voor zulke dingen al veel te ver heen zijn. De Europese bevolking wenst socialisme en ze krijgt socialisme. Vergis u niet: de discussies aan de toog gaan niet over het beperken van de Staat maar over in wiens zakken de "publieke" middelen dienen te verdwijnen. Iedereen heeft zijn favoriete projectjes die door de anderen dienen te worden gefinancierd. Dat de huidige problemen te wijten zijn aan het failliet van een dergelijke mentaliteit ziet nagenoeg niemand in.

#116021

traveller

 

@ QB

 

We kennen elkaars standpunten goed genoeg.

Mijn grootste argument is dat men klein Vlaanderen gemakkellijk kan veranderen, Europa en België nooit.

Vlaanderen in Europa en België ook niet.

Vlaanderen in afspraak met Rusland, China, Afrikaanse landen, V.S. voor allerlei diverse redenen, ook vuile redenen, kan Europa een neus zetten.

En dan doen meteen andere kleine landen mee.