Niks besparen, leve de inflatie!

We lopen met ons gezicht tegen de muur als we nu gaan besparen. De economie zal slabakken, waardoor het nog decennia zal duren voordat we onze staatsfinanciën weer op orde hebben. De enige uitweg die ik zie om uit de schuldencrisis te komen, is door inflatie te creëren. (...)

Besparen zal niks oplossen. Met een tragere groei van 1,5 procent per jaar duurt het nog 30 à 40 jaar voor in België de staatsschuld is afgebouwd. Daar gaan we de komende generaties toch niet mee opzadelen. Kijk ook naar Griekenland. Door al te zware besparingen krimpt de Griekse economie. De inkomsten uit belastingen zullen dalen. Hoe kan zo'n land dan zijn schulden terugbetalen? Je moet zelfs oppassen voor een militaire coup. Neen, besparen heeft geen zin. (...)

Als de prijzen dalen, dan stellen consumenten hun aankopen uit en boert de economie achteruit. Bij inflatie zullen de consumenten sneller geneigd zijn aankopen te doen, want anders worden producten duurder. Inflatie heeft meestal een gunstig effect op de economie. Vele economisten denken dan ook dat inflatie nodig is. Maar het is een boodschap die politici moeilijk kunnen brengen. (...) 

De overheid kan nooit zeggen dat inflatie een goede zaak is voor de economie. Inflatie betekent dat spaargeld minder waard wordt en dat mensen aan koopkracht zullen inboeten. Als je moet zeggen dat het geld minder waard wordt, dan is dat een heel onrustwekkende boodschap. Daarom zeggen politici vandaag niks hierover. Het is makkelijker om te zwijgen. Nochtans zie je vandaag dat in ons land dat de inflatie bijna 4 procent bedraagt. De ECB wil niet meer dan 2 procent inflatie per jaar, maar je ziet dat ze veel soepeler met die norm omgaat. Volgende week wordt zelfs een nieuwe rentedaling van de ECB verwacht. De centrale bank beseft dat het geen zin heeft om te vechten tegen inflatie. (...)

Er is een probleem. De inflatie wordt betaald door de kleine beleggers en spaarders. Voor hen is er geen pasklare oplossing. Goud is te duur. De aandelenbeurs is te gevaarlijk om je als kleine belegger op te wagen. De rente op zicht- en spaarrekeningen is te laag. Ook staatsobligaties hebben een lage intrest. Je zou kunnen beleggen in verschillende munten, want de euro zal door inflatie aan waarde inboeten. Maar in feite wordt de schuldencrisis afgeschoven op de middenklasse. Iemand zal de rekening moeten betalen.

Bruno Colmant, adjunct-CEO van Ageas, partner bij Roland Berger Strategy Consultants, docent UCL, ULB en Vlerick, en voormalig kabinetchef van Didier Reynders, geïnterviewd door Johan Corthouts in De Morgen, 1 oktober 2011

Reacties

#115884

Karl (niet ingelogd)

 

Binnen de huidige tendens van het steeds meer verschuiven van aansprakelijkheden naar de persoon van een bestuurder in een vennootschap, zie ik de tijd rijp om dit ook te gaan toepassen  in de politiek en het beleid. Het zou de toekomstige generaties heel wat last besparen. En laat het ons meteen naar analogie met de fiscale strafwetten ook toepasbaar maken op het verleden zonder verjaring. Dat wordt grote kuis. In de grondwet staat dat elke Belg gelijk is voor de wet.*

Trouwens, men heeft de bankencrisis 'opgelost' met inflatie, gaat men nu de overheidscrisis weer zo 'oplossen'? De rode overheden zijn precies als drugsverslaafden.

*naiëf commentaar

#115885

fred

 

Typisch kortermijndenken van de adjunct-CEO van Ageas...

Als de overheid haar schuldenlast vermindert door opzettelijk inflatie te creëren, dan zullen die gedupeerde investeerders (die de waarde van hun staatsbons zien verminderen) volgende keer gewoon meer intrest eisen. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. En dan zadelen we de 'volgende generatie' op met hogere intrestvoeten wanneer zij zullen willen investeren.

Besparen zorgt op korte termijn misschien voor een groeivertraging, maar het positieve is dat het de overheid verplicht om efficiënter te werken en niet-kerntaken af te stoten, in plaats van naar de gemakkelijkheidsoplossing van de gelddrukpers te grijpen.

#115887

dendof

 

"De enige uitweg die ik zie om uit de schuldencrisis te komen, is door inflatie te creëren."

Want het heeft zo goed gewerkt in 1923?

#115889

Koen Godderis

 

De gouden regel in de grondwet laten opnemen. En dat voor alle EU-lidstaten. Wie zich er niet aan houdt, wordt berecht en vliegt desnoods de bak in. Louche figuren als Dehaene hadden nu al levenslang.

#115892

ivan janssens

 

Inflatie creëren om zo uit de schuldencrisis te geraken. Dat we zoiets te horen krijgen van een kabinetchef van Didier Reynders. Zelfs orthodoxe Keynesianen zouden er van blozen. Zij zouden maar al te graag geld bijdrukken, maar ze zouden ook toegeven dat als we hiermee inflatie krijgen, we nieuwe problemen creëren. Hun stelling is echter dat we geen inflatie te vrezen hebben in een recessie. Moedwillig inflatie tot stand brengen is dus nog een flinke stap verder.

De tekst getuigt inderdaad van korte termijn denken. Op lange termijn is enkel besparen de oplossing. Een overheid met een geloofwaardig besparingsplan geeft om te beginnen een positief signaal naar twee belangrijke groepen: beleggers enerzijds en consumenten/ondernemers anderzijds. Als beide groepen voldoende vertrouwen hebben leidt dit enerzijds tot een lagere rente (beleggers geloven dat de overheid zijn schulden in de toekomst zal kunnen afbetalen - de afwezigheid van dit vertrouwen is nu net wat Griekenland parten sleept, en waarom daar al de besparingsplannen niet lijken te helpen), en meer consumptie/investeringen omdat het dalende overheidstekort het signaal geeft dat de belastingen niet zullen worden verhoogd. Komt daarbij dat een kleiner overheidsbeslag op de economie ook de economische groei bevordert. Alleen een overheid die bespaart, kan de belastingen verminderen. Minder uitgaven leiden dus tot lagere rente, een lager overheidsbeslag en lagere belastingen en meer economische groei. De overheid kan zich toespitsen op haar kerntaken, er tegelijk méér middelen aan besteden (want: minder schuldaflossingen) én ze op een meer efficiënte manier vervullen. Ook dat versterkt de economische groei.

Colmant heeft ook een éénzijdige visie op deflatie. Er is goede deflatie en slechte. Goede deflatie - dalende prijzen als gevolg van stijgende productiviteit - is net datgene wat we mogen verwachten van het vrije markt kapitalisme. Het feit dat dergelijke deflatie niet voorkomt, bewijst dat we geen vrije markteconomie hebben. De overheid gaat ook de goede deflatie tegen door het mogelijk maken van het fractioneel reservebankieren en door het bijdrukken van geld. Slechte deflatie dan weer is het gevolg van het uiteenbarsten van een zeepbel die op zijn beurt het gevolg is van te veel en te goedkoop krediet. Alleen in dit geval kan inflatie een gunstig effect hebben op de economie. Maar dat is dus "zelden", in plaats van "meestal".

#115893

Questing Beast

 

De meest relevante zinnen uit dit citaat zijn de twee laatsten. Zeer cynisch. Structureel wordt er uiteraard niets veranderd. De groei van de Staat en de bijbehorende regelneverij en verkwisting gaat gewoon door. Tot de middenklasse totaal uitgeknepen is. Dan is het game over. Maar dat zal de heren Reynders, Colmant en consoorten een zorg wezen. Tegen die tijd zijn ze al met de Noorderzon verdwenen.

#115895

Karl (zou eens moeten inloggen)

 

Hmm, beleidsvoerders die het volg een rad voor de ogen draaien.

Dit alles ruikt zeer sterk naar een conspiracy theory, niet?

#115916

pj

 

Dit is dus waarom Roland Berger als adviesbureau in België niet veel voorstelt.

#115917

Cogito

 

De prijzen van gadgets, computers en smartphones dalen voortdurend en "schrikbarend". Toch groeit die markt als nooitgezien. Dat deflatie slecht is is slechts een halve zin. De volledige zin is: "Deflatie is slecht voor de overheid".  Simpelweg omdat inflatie belasting is.

#115926

fcal

 

@ Cogito

Deflatie is slecht voor de overheid en goed voor de burger-klant. Het is ontlasting i.p.v. belasting.

#115927

Cogito

 

Amen, Fcal.

#115947

HugoM

 

Inflatie is de oneerlijkste belasting die er bestaat maar het voordeel er van is dat ze sluipend is en de gepluimde burgers dus niet op straat komen.