Humo over de doofpotten van Laken (1)

(...) [omstreeks 1984:] Plaats van de huiszoeking was een kantoortje in de Shell-building naast het Centraal Station, hartje Brussel. Tot hun verbazing kwamen de speurders terecht in een soort mini-Zwitserland. Een oude man in stofjas zat er een immense collectie mappen en fichebakken te bewaken. Dit was, bleek, de sectie geheime en anonieme rekeningen van de Generale [Bank]. "Het ging niet over miljoenen, maar miljarden. Honderden geheime rekeningen! We vielen van de ene verbazing in de andere. Opeens dook daar een rekening op die, volgens wat daar stond, eigendom was van - toen nog - prins Albert. Er was er ook één op naam van koning Boudewijn. De halve koninklijke familie had er een rekening. (...) Binnen de kortste keren verscheen de Brusselse procureur-generaal Van Honsté ten tonele. Hij beval ons onmiddellijk te stoppen en terug te keren naar ons bureau. En vooral: niks op papier te zetten". (...) Uit (...) notities is op te maken dat "alle speurders" die dag door Van Honsté werden "verplicht" een schriftelijke verklaring te ondertekenen waarin ze beloofden noot met wie dan ook te praten over wat ze in de Shell-building hadden gezien.

Douglas De Coninck en "een speurder" in Humo, 16 januari 2007

Reacties

#34579

Joe

 

Wie een beetje thuis is in Private Banking weet dat geheime en/of genummerde rekeningen nog steeds bestaan bij Belgische banken. In de meeste gevallen worden ze niet door een IT systeem ondersteund :-)

#34588

Cogito

 

Als libertariër vind ik hier niets fouts mee. Hoewel je bij een Koninklijke parasietenfamilie zowizo de vraag kan stellen welk gedeelte van hun geld nu eigenlijk rechtmatig is verkregen. Sinds Leopold II geen rotte frank vrees ik. Maar ik ben blij te horen dat dat nog bestaat, niet-geïnformatiseerde bankrekeningen.

#34590

Briggs

 

Ik heb er een probleem mee. Als daar genoeg geld op staat dan hebben ze geen nood aan een dotatie. Overigens moet men belastingen betalen op de rente/intrest die men verkrijgt op een bankrekening vanaf een bepaalde rente-opbrengst. Ik wil wel eens nazien of ze dat ook gedaan hebben :)

#34600

Joe

 

't zijn niet allemaal royals hoor, je moest bijvoorbeeld eens weten hoeveel franse (ex-)topindustriëlen zo'n "geheime" niet-geinformatiseerde rekening hebben in B....
Dat zit natuurlijk onder de radar van de officiële audits. En banken zijn beschermd wild.

#34610

Briggs

 

Mijn reactie is evenzeer geldig voor de rest hoor,niet alleen de royals maar zij staan specifiek in het vizier gezien de huidige context.

#51947

Robin Oog

 

ge moet niet vragen hoe machtig het systeem is dat de moordpartijen in de delhaize, op de parking van de colruyt etc. nog steeds willen afschermen van onze "democratische" rechtsstaat en onze publieke opinie. Dit terwijl ook in de zaak dutroux dertig getuigen "overleden" zijn, nog voor ze konden worden opgeroepen als getuige in maart 2004.