Ken uzelve

Het humanisme moet sowieso veranderen. Dat is nu nog gebaseerd op de aanname dat er authenticiteit is van gevoelens. Die bestaat niet meer. Kijk naar al die verkiezingen die door Cambridge Analytica gemanipuleerd zijn. Verkiezingen gaan over gevoel, maar dat kan allemaal gemanipuleerd worden op een schaal die vroeger ondenkbaar was. Dat luisteren naar je gevoelens was leuk in de negentiende eeuw. Vandaag zeggen dat je naar je hart moet luisteren, is een verkeerd advies. Want je hart kan gekaapt zijn door Vladimir Poetin, die via allerlei algoritmes heel goed weet hoe hij bij jou op de angst- en haatknop moet drukken. Wanneer je dan naar je hart luistert, luister je in feite naar een vreemde macht.

We zullen veel meer moeite moeten doen om ons bewustzijn te begrijpen. Het oudste advies dat er bestaat: ken uzelve! Mensen zijn zo makkelijk te manipuleren omdat ze zichzelf niet goed kennen. Ze vertrouwen op alles wat in hun geest omhoogplopt. Als je je bewust bent van je haat en je angsten, is het makkelijker om afstand te nemen van fake news dat daarop wil inspelen.

Yuval Harari, auteur van "Homo Deus", geïnterviewd door Wouter van Noort en Hendrik Spiering in De Standaard, 12 mei 2018, en NRC Handelsblad, 4 mei 2018.

Reacties

#120361

Marc Huybrechts

 

Zelfkennis is zeker belangrijk, en niet gemakkelijk. Het menselijke bewustzijn wordt bepaald door zowel gevoelens als de rede of verstand. Ik zie geen reden om de “authenticiteit van gevoelens” in vraag te stellen. Wat men voelt is wat men voelt. Waar het opaan komt is van het verstand niet te negeren en van de gevoelens niet te laten domineren. Dat is hoofdzakelijk een kwestie van bereidheid om talloze (soms ogenschijnlijk contradictorische) empirische observaties te willen maken en over de mogelijke implicaties ervan te willen nadenken om redelijke afwegingen te kunnen maken.

Dus, in tegenstelling met Harari, denk ik niet dat men de eigen “haat en angsten” goed zou moeten kennen om afstand te kunnen nemen van “fake news”. De eigen haat en angsten die kent men doorgans heel goed, want dat is precies wat men ....voelt. De enige bescherming tegen fake news kan enkel berusten op de rede of verstand, en die wordt gevoed of gevormd door een attitude van voorzichtigheid (afwachting) en van bereidheid tot empirische observaties te maken over de tijd en rond de wereld.

#120365

fcal

 

@MH

Kunt u een e-mail sturen naae [email protected]? Ik ben niet meer zo zeker aangaande uw e-mail adres gezien ik noodgedwongen mijn e-mailprogramma's al een paar keer heb dienen te vervangen. Ik had u graag een persoonlijk bericht gestuurd.

Dank bij voorbaat,

Frans Caleeuw

#120362

fcal

 

Een citaat uit het vraaggesprek in de NRC.

"Kijk naar al die verkiezingen die door Cambridge Analytica gemanipuleerd zijn. Verkiezingen gaan over gevoel, maar dat kan allemaal gemanipuleerd worden op een schaal die vroeger ondenkbaar was."

En ik dacht vernomen te hebben, dat toen de voorverkiezingenfase voorbij was, dit analyse-centrum door kandidaat D. J. Trump, voor verdere diensten bedankt werd omdat de database van de Conservatieven meer houvast bood. Het koppel Facebook/Analitica heeft dus weinig invloed gehad tijdens de beslissende fase van de VS-verkiezingen. Uiteraard gaan verkiezingen bij veel mensen over gevoelens. En hij of zij, die het meest waarachtig overkomt ten aanzien van de kiezer heeft dan een 'pre'.

Blijkbaar is Yuval Harari gevoelig voor nepnieuws, tenminste als men dit citaat in overweging neemt.