Vijftig jaar staatstelevisie

Belgische Radio en Televisie - Nederlandse Uitzendingen - Testbeeld

Het einde van het BRT-monopolie
De VRT viert dezer dagen het feit dat de televisie-uitzendingen een halve eeuw geleden gestart zijn. Mijn jeugdherinneringen aan de "Belgische Radio en Televisie - Nederlandse Uitzendingen" zijn zowel positief als negatief. De BRT-radio is er destijds, dank zij haar slaapverwekkende uitzendingen, in geslaagd om mij als tiener de verdiensten van het liberalisme en van het privé-initiatief te doen inzien. Een hele prestatie: een vijftienjarige heeft immers niet het flauwste benul van economische processen, de onzichtbare hand die voor economisch evenwicht zorgt, of voor de gevaren van een al te sterke greep van de overheid. Maar het contrast tussen de oubollige, stijve, volksopvoedende, slaapverwekkende uitzendingen van de BRT-radio, en de eigentijdse, dynamisch gepresenteerde uitzendingen van het commerciële offshore-radiostation Veronica was zo opvallend, dat het inzicht dat alles wat het privé-initiatief kan en wil doen in plaats van de overheid (zoals het brengen van amusementsprogramma's via omroepkanalen), beter meteen geschrapt wordt uit het takenpakket van de overheid. Uiteraard is de balans vandaag totaal in de andere richting uitgeslagen: de VRT-radio is een geoliede commerciële pretmachine geworden die over de beste en meeste frequenties beschikt, en die in samenwerking met de VAR zo gehaaid de reclamemarkt afschuimt, dat het privé-initiatief (Q-Music, 4FM) kreunt en zucht onder de concurrentie met de staatsomroep, en amper een paar procentjes marktaandeel kan bemachtigen. In de jaren '60 zorgde de BRT-radio ervoor dat je als jongere snakte naar meer privé-initiatief in de ether; in de eenentwintigste eeuw zorgt de openbare omroep ervoor dat je snakt naar een reclamevrije staatsomroep naar Brits model. Het duale omroepbestel dus, met een reclamevrije openbare omroep en commerciële privé-omroepen. En ondanks al haar technische en financiële middelen vertikt de VRT het om dàt soort radio te brengen waar alleen zij goed zou in zijn: een 100% nieuwsradio. All news and talk, no music. De vijf VRT-radionetten zijn in esssentie alle vijf muziekzenders met af en toe wat gesproken woord. Afijn, over de BRT-televisie had ik dus minder te klagen: toen ik kleuter was hadden we thuis geen televisie, en op zondagavond mocht ik bij bomma en bompa naar Klein Klein Kleutertje en The Flintstones gaan kijken. Later hadden we wel een zwart-wit televisie, en daar werden jeugdseries als Johan en de Alverman of Axel Nort druk bekeken. Ach, het was best leuk om de BRT als staatsomroep-naar-Oosteuropees model meegemaakt te hebben: dagelijks geconfronteerd worden met de producten van een verstard ambtenarenapparaat, bezorgt je voor de rest van je leven een kritische ingesteldheid tegenover alles wat ruikt naar verstaatsing.

Reacties

#358

Anne Vermeulen

 

Ik ben de dochter van de schrijver van Johan en de Alverman, (die gelukkig nog altijd leeft) en ik heb gemerkt dat vele mensen nog met nostalgie terugblikken op die periode. Ik kan niet veel oordelen hoe BRT nu is daar ik in t buitenland woon, maar als ik zo commentaren horen zie ik dat de kwaliteit van alle zenders, misschien verstaatst of niet verstaats, gewoon pure commercie is, er zit meestal geen greintje kwaliteit meer in de programma's, het enige doel is dat er zoveel mogelijk geconsumeerd wordt en dat is duidelijk te merken in alle programma's.

Ik mis wel de tijd waarin er af en toe nog eens iets intelligents gezegd werd

#518

Jacky van Maele, DE HAAN

 

Ik heb een prachtige jeugd gehad, spelen in bossen, duinen,weiden...zonder computerspelletjes. Een deel van die prachtige jeugd heb ik te danken aan de prachtige jeugdfeuilletons, dank U!

NB: Lilly en Marleen mogen er best wezen!

#4202

monique schuurmans

 

ik ben op zoek naar de televisie serie DIRK VAN HAVENSKERKE

deze werd eind jaren 70 uitgezonden bij toen nog de BRT.

kent iemand deze serie nog?

alles is welkom.

monique schuurmans

#4212

Albert Mol

 

Lieve Moniekje Schuurmans: neem contact op met het VRT-archief = [email protected] of [email protected] (ik weet het ook niet juist meer)en als Dirk van Haveskerke nog bestaat, kunnen ze het voor je overschrijven. Je zult er wel voor moeten betalen, en flink meer dan voor een cassette uit de winkel, want er zal iemand speciaal voor jouw éenmalige copie monsterachtig grote copieermachines in beweging moeten brengen. Affijn, zo ging het vroeger. Was Dirk van Haveskerke ook geen reeks? Dan gaat het nog meer kosten. Begrijpelijk allemaal in een markteconomie, toch?

#5739

karel gulickx

 

Wij zijn al tijden op zoek naar info over een italiaanse film van pakweg de vijftiger jaren die gaat over de perikelen rondom een snelwandelwedstrijd.

Het is een komische film met neo-realistische trekjes.

De film is waarschijnlijk een paar keer in de zestiger jaren uitgezonden door de brt. Kent iemand hem?

Verwittig: [email protected]

Vast bedankt.

#5743

Albert Mol

 

Maar meneer Gulickx, lees es even wat ik hierboven Moniek Schuurmans heb verteld. Als jouw film door de VRT is uitgezonden, zou je dan niet op dezelfde manier als hierboven beschreven kunnen uitvinden bij de VRT of je die film dan wel informatie erover daar kunt in handen krijgen?

#9868

Kim

 

hoi, ik ben een meisje van 14 jaar dat op zoek is naar informatie over Johan en de Alverman. Mijn broer heeft namelijk de woonwagen die er in voorkomt gekocht en wij zouden graag weten waar hij vandaan komt, het productiejaar...enz. Kan u mij helpen? Gelieve dan te contacteren op volgend e-mailadres, dankuwel!!!!!!!!!!!!

[email protected]

#12941

TT

 

Beste Kim,

was die woonwagen dan niet in het bezit van het Openluchtmuseum Bokrijk, zoals de meeste rekwisieten in die reeks? Vraag daar eens na op de Technische Dienst?!

#35802

Stefan Van Oosterwijck

 

Kan er iemand mij helpen met hetvolgende.
Midden jaren 70' was er op de toenmalige BRT radio 2 elke zondagavond om klokslag 18:30 "familie album" dat programme begon met een kenwijsje (goe weten)Hoe heette dit kenwijsje ? Wie heeft het geschreven ? Hoe heette de presentator en kan ik hem nog begrijken ? U kunt me steeds bereiken op [email protected]

#35818

Joe

 

Was dat niet een zekere Thuur Wouters?

#36319

Stefan Van Oosterwijck

 

Joe,
Zou kunnen, was toen nog tiener.
Leeft die man nog ?

#82433

GIERNAERT GUY

 

Ik ben reeds jaren op zoek naar DE FILOSOOF VAN HAGEM, wie kan me verder helpen?

#120134

serge buelens

 

geachte,hebt u uiteindelijk de serie "de filosoof van haaghem" kunnen bekomen?ik ben er ook al jaren naar op zoek. alvast bedankt voor uw reactie.

#82443

Rick

 

... de filosoof van Haeghem...

#82453

joe

 

Funny dat Rick's filosoof de helft minder Google hits heeft dan die van Giernaert Guy. maar de meeste krijt die van Haagem, zoals in het boek van Jef Scheirs.

Anyhow Giernaert Guy, Titten en Romain zijn al jaren dood.

#82457

Rick

 

Het verschil tussen het feuilleton "De filosoof van Haeghem" en Scheir's boek "De Filosoof van Haagem":

http://nl.wikipedia.org/wik...

Nu, de ene haalt het uit z'n geheugen, nog anderen door opzoeking, enkelingen baseren zich op 'hits'.
Allé, speciaal voor Joe:

Dir bitst nen hittentit ip inze itti giddimme
Dir bitst nen hittentit ip inze itti giddimme
Dir bitst nen hittentit ip inze itti giddimme

Hittentit hier
Hittentit waar?
Hittentitten ginder
En hittentit daar!

Hittentitten x 10

#82467

joe

 

heb ik ooit beweerd dat het aantal hits een criterium is voor waarheid, Rick?

en waarom doe je zo'n effort voor mij met die andere zinnen? tja, cogito krijgt zijn kuren rond 3 uur 's nachts, jij begint blijkbaar vroeger.....

#82481

Rick

 

Sorry, Joe, als ik verkeerdelijk je #82453 geïnterpreteerd heb.

Ja, waarom ben ik argwanend t.o.v. jou. Joost mag het weten...

Bon: ik verander de strofe dan:
Dir bitst nen chickentyp gidimme.

En kom nu niet zeggen dat ik je een kip vind.

#82505

joe

 

ik zal in het vervolg onder een andere naam schrijven. voor een stier als jij ben een een veel te rode lap. (idem dito cogito)

#120782

Vic Dierckx

 

Weet er iemand welke liedjes Lou Marvin op accordeon speelt bij de intro van elke aflevering van "De filosoog van Hagem"? Bedankt op voorhand. [email protected]