Heisa rond een illegale metalen kerstboom

[Foto: Rogier Noort, Creative Commons BY-NC-SA 2.0]

 

Op de Brusselse Grote Markt staat dit jaar een futuristische kerstboom. Het kunstwerk uit hout, staal en doek is bekleed met LED-verlichting en werd ontworpen door de Franse kunstenaars Pierre Schneider en François Wunschel.

De komst van deze kerstboom veroorzaakte heel wat weerstand. Liefst 20.000 mensen ondertekenden een petitie voor het behoud van de traditionele kerstboom. Eén van de punten van kritiek is dat de vervanging van de klassieke kerstboom door een kunstmatige, om religieuze redenen zou zijn gebeurd: een christelijk symbool werd vervangen door een neutraal symbool.  Of dit meespeelde bij de beslissing weet ik niet, maar als het klopt, dan lijkt me dit een nogal kromme redenering.  Elk symbool dat op een kerstboom gelijkt, of dit nu een echte boom is dan wel een gestileerd modernistisch kunstwerk, verwijst hoe dan ook naar de traditie van Kerstmis, een christelijk feest.  De kerstboom zelf is een heidens symbool dat tijdens de kerstening van onze contreien geïntegreerd werd in de christelijke cultus, om deze beter aanvaardbaar te maken. In de bijbel is wel sprake van een kerststal, maar niet van een kerstboom!

Ik heb de negatieve heisa rond deze futuristische kerstboom dus nooit begrepen. Ten eerste symboliseert dit kunstwerk wel degelijk een kerstboom. Ten tweede vind ik het contrast tussen de klassieke gebouwen en het moderne kunstwerk goed geslaagd (te vergelijken met de glazen piramide voor het Louvre). Ten derde vind ik dit kunstwerk veel mooier dan bijvoorbeeld dat samenraapsel van oranje stokskes van Arne Quinze dat permanent aan het Vlaams Parlement staat opgesteld. 

Nu blijkt ook dat deze Kerstboom "illegaal" werd gebouwd. Dat zegt meer over de stroeve, ja zelfs absurde reglementeringen in België dan wat anders. Als zelfs de overheid niet vlot een tijdelijke constructie op haar eigen grond mag zetten zonder ellenlange bureaucratische procedures, dan zijn we diep gezakt.

 

 

 

 

Reacties

#118505

jvn1k

 

de argumentatie dat ze een christelijk symbool willen slaat natuurlijk op niets.  

en smaken verschillen.  ik vind het persoonlijk een wangedrocht, zowel qua object op zichzelf als qua contrast met de grote markt.  En ik verslikte me wel even toen ik Luc's vergelijking las met de piramide voor het Louvre  :-)

Nu, als je in brussel centrum rondloopt dan zie je dat mooie gebouwen totaal om zeep geholpen zijn. . de benedenverdiepingen zijn "verbouwd" tot gokhuizen, trash stores, pitabars of groezelige arabische cafés, en de bovenverdiepingen niet eens meer bewoond, laat staan gebruikt.  de mooie facades zijn vernield en dikwijls hangt er een schreeuwlelijk reclamepaneel op.  Dus ja, de stad is qua architectuur totaal aan het verkloten (chapeau Freddy Thielemans die alleen maar aan hoeren en boeren en handje-contantje denkt), dat wangedrocht op de grote markt (betaald door Electrabel nota bene) past dus perfect in dit plaatje.

 

#118509

Marc Huybrechts

 

Ik ben geneigd van voor een keer den Joe bij te treden, maar zijn schilderachtig Vlaams taalgebruik kan ik op verre na niet benaderen.    

#118510

jvn1k

 

Wel, terwijl ik typ heb ik uitzicht op schilderijen van Spilliaert, Valerius De Saedeleer, en mezelf.  Vandaar....

#118515

Guido t'Sas

 

Ik kan de redenering van LvB volkomen volgen. De kerstboom is een oer-heidens symbool en pas in de vorige eeuw, tamelijk langzaam tot in de christelijke huiskamers doorgedrongen, het eerst bij de beter gesitueerden. Het lied 'Oh Dennenboom' ('wat zijn uw takken wonderschoon') heeft evenmin iets  met christus' geboorte te maken. 

#118517

jvn1k

 

tot daar volg ik hem ook :-)

#118518

Marc Huybrechts

 

Née, die "tot daar" is verkeerd.

Guido zou beter LVB herlezen, en vooral die zin die begint met..."Elk symbol dat op een kerstboom trekt.....".

#118522

Johan B

 

Nu je het zegt, er staat een contradictie in de tekst. Als de kerstboom zowel een heidens als een christelijk symbool is, dan kan hij niet "hoe dan ook" verwijzen naar Kerstmis.
Als hij naast een kerststal staat natuurlijk wel. En dat was in Brussel het geval, dacht ik.

#118525

LVB

 

Ik had moeten schrijven: "in oorsprong een heidens symbool".

#118520

Anonymous

 

Wie excatedra verkondigt dat "het" kunstwerk beter past op de Grote Mark ,dan de pyramide bij het Louvre zou eens speciaal moeten de grote markt rondtoeren om die pseudo den te bekijken onder alle hoeken,en niet volgens een goed geschoten kiekje.En hoeveel keren was je al om de pyramide bij het Louvre gelopen ,overdag of s'avonds.Heb een hekel aan mensen die denken dat hun oordeel het enige juiste is.

#118521

jvn1k

 

Anonymous : wie is dan die persoon die ex cathedra verkondigt dat dit brussels kunstwerk beter past op de Grote Markt dan de pyramide bij het Louvre" ?