10 lessen uit 10 jaar bloggen

Tien jaar geleden, op 1 januari 2003, schreef ik mijn eerste blogpost, diezelfde dag gevolgd door een tweede artikel. Deze blog viert vandaag dus zijn tienjarig bestaan.  Een maand later begon ik ook citaten toe te voegen op mijn blog, twee jaar later ook Engelstalige artikels. Sinds het begin werden meer dan 8 miljoen pagina-opvragingen geteld, uiteraard een peulschil in vergelijking met wat de websites van de mainstream media halen.

Wat heb ik geleerd uit tien jaar bloggen?

  1. Hersengymnastiek. Jezelf verplichten om regelmatig iets te schrijven, biedt voordelen. Het is niet alleen gymnastiek voor de hersenen. Het helpt je ook om concepten, redeneringen en nuances die anders slechts vluchtige gedachten zouden zijn, te fixeren zodat ze als basis kunnen dienen voor verder denkwerk en verdere rijpingsprocessen.
  2. Opiniediversiteit. Tien jaar geleden vond ik dat het opinielandschap in Vlaanderen gedomineerd werd door mainstream media met een eenzijdig centrumlinkse kijk op de actualiteit.  Vandaag stel ik vast dat de "sociale media" op het internet een tegengewicht bieden. Zelfs in die mate dat we nu kunnen spreken van een inflatie aan opinies.  Via blogs, Facebook en Twitter worden er dagelijks zoveel opinies geventileerd, dat je je kunt afvragen wat het uiten van een opinie er vandaag eigenlijk nog toe doet.
  3. Waanwijs. Naast een incrowd die naarstig meedoet met het ventileren van opinies, is er nog altijd een groot deel van de bevolking dat zich afvraagt waarom iemand überhaupt zijn opinie zou willen ventileren op het internet. Zij vinden dat dit neerkomt op egotripperij, ijdelheid of het affirmeren van het eigen grote gelijk. Bij dat deel van de bevolking is er in die tien jaar niets veranderd.
  4. Sociale media. Tien jaar geleden was er nog geen sprake van Facebook of Twitter. Vandaag zijn Twitter en Facebook belangrijker dan blogs. Ik blog vandaag minder dan vroeger, omdat ik de lat voor mijn blog hoger heb gelegd. Ik publiceer via een getrapt systeem: als ik snel en vluchtig iets wil posten, dan gebruik ik Twitter als het in minder dan 140 tekens kan, Facebook als het iets langer is. Bloggen is voor de grondiger uitgewerkte ideeën die als minder vluchtig worden beschouwd.
  5. Journalistiek. Toen ik tien jaar geleden met bloggen begon, had ik niet de indruk dat dit ook maar iets met "journalistiek" te maken had.  De mainstream media en de beroepsjournalisten hebben echter de mening ingang doen vinden dat bepaalde blogs ook een vorm van journalistiek waren. Ik heb nogal wat twijfels over de waarde van het begrip "journalistiek". Ik vind het een term uit het verleden, uit een tijd toen schrijven voor een ruim publiek over actualiteit een kunst en een privilege was van kleine schare mensen die daartoe opgeleid waren. Zoals ik eerder al eens schreef: in de Middeleeuwen had je ook een kaste van "klerken", beroepsschrijvers die hoog in aanzien stonden. Enkele eeuwen later wekte het woord "klerk" hoogstens nog een associatie op met een klasseerder van het type "Jomme Dockx" in een grijze stofjas. Zo ook zal de term "journalist" zijn glans verliezen, omdat vrijwel iedereen in staat zal zijn om journalistiek te bedrijven.
  6. Mediabelangstelling. Deze blog was onderhevig aan wisselende belangstelling vanuit de mainstream media. Soms haalden blogartikels de kranten, een enkele keer kwam ik op tv of verscheen ik met foto in de krant. Dat wekte soms bij andere bloggers wrevel op. Ik heb echter zelf nooit de media gecontacteerd om de aandacht op mij of op mijn blog te trekken.
  7. Rechts. Tien jaar geleden was de overheersende factor in de Vlaamse politiek de strijd tegen het Vlaams Blok. Het cordon sanitaire, en de richtlijn van Louis Tobback dat het Vlaams Blok "met alle middelen" moest bestreden worden, primeerde boven alles. Door sommige slordige of benevelde observatoren werd een blogger die zich als "rechts" of "rechts-liberaal" profileerde, al gauw in de extreem-rechtse hoek geduwd. Wie het opnam voor de vrijheid van meningsuiting voor alle politieke stromingen, inclusief het Vlaams Blok, werd door sommigen zelf als een Blokker beschouwd. Wie meewerkte aan initiatieven waar ook Blokkers bij betrokken waren, die zich niet hield aan het principe van de algehele maatschappelijke uitsluiting van Blokkers, die moest zelf wel minstens een Blok-sympathisant zijn, zo redeneerden sommigen, of toch minstens iemand die het Vlaams Blok/Belang in de kaart speelt. Niet mijn probleem: 'guilty by association' is een zwaktebod van mensen die moreel failliet zijn of niet over de gave des onderscheids beschikken. Honi soit qui mal y pense.  
  8. Woordcultuur. In de loop van die tien jaar heb ik ook wat geëxperimenteerd met video en audio, al dan niet onder de vorm van "podcasts".  Nu mensen steeds meer gebruik maken van video in plaats van tekst om ideeën over te brengen, geloof ik meer dan ooit in de waarde van het geschreven woord. Video schakelt het kritisch vermogen van de kijker meer uit dan het geschreven woord dat doet. Een tekst kun je op je eigen tempo lezen, je kunt pauzeren bij de passages die je eigenaardig overkomen en ze nog eens opnieuw lezen. Tekst is nuttig voor communicatie van kritische mensen naar kritische mensen. Video - zeker als hij verknipt en gemonteerd is - is vatbaar voor manipulatie van intellectueel luie mensen (cfr. televisie als massamanipulatiemiddel). Een uitzondering zou ik maken voor artistieke video, die ontroerend mooi kan zijn. Audio is nuttig voor communicatie naar mensen die op dat moment in een situatie zitten waarin ze niet kunnen lezen: in de auto, op de fiets, op wandel.
  9. Commentaren. Reacties van lezers kunnen soms dusdanig goed onderbouwd zijn, dat ze een welkome correctie vormen op mijn blogposts, of dat ze mij zelfs van mening kunnen doen veranderen. Sommige lezers verwarren echter blogcommentaren met instant messaging en chatting; nog anderen spelen op de man in plaats van op de bal.  Een kleine minderheid aan commentaarvandalen zorgt ervoor dat het ongemodereerd toelaten van commentaren de facto niet realistisch meer is, want ze halen de kwaliteit van het medium naar beneden.
  10. Vrij denken, vrij spreken. Ik heb me nooit gestoord aan kritiek op wat ik schrijf, wel aan kritiek waarom ik iets schrijf. Bedoelingen aangewreven worden die je niet hebt, of ter verantwoording geroepen worden om wat je schrijft, is nooit aangenaam. In een democratie zou spreken over politieke en maatschappelijke thema's de regel zou moeten zijn, en zwijgen de uitzondering. Informeel kreeg ik veel positieve reacties naar aanleiding van mijn blog, ook uit de hoogste regionen van politiek en economie. Enkele keren kreeg ik ook, naar aanleiding van bepaalde blogposts, met een eerder negatieve weerslag af te rekenen, ook in mijn beroepsleven. Zwijgen om den brode is echter iets waartoe ik mij nooit zal verlagen, en druk uitoefenen in die zin werkt bij mij averechts. Van het CGKR, bijgenaamd de gedachtenpolitie, heb ik in de voorbije tien jaar echter nooit last gehad, in tegenstelling tot sommige andere bloggers.

Al kan de frequentie waarmee ik publiceer in de toekomst blijven schommelen zoals ze in het verleden ook varieerde, het is de bedoeling om deze blog te blijven volschrijven. Tot over tien jaar, voor tien nieuwe lessen!

 

Reacties

#118539

Prosper Mortier

 

Reeds tien jaar interessante lectuur. Keep up the good work!

#118540

traveller

 

Een dikke proficiat Luc en het allerbeste voor de komende 10 jaar. 

#118541

DavidG

 

Hopelijk kunnen we over 10 jaar nog eens kijken wat de evolutie op lvb.net is.

#118542

Koen Godderis

 

Keep up the good work Luc.

#118543

Rick (NI)

 

Proficiat, Luc. Op weg naar nog eens tien jaar dagelijks minstens één keer klikken op LVB.net

#118544

Antoine Griffon

 

Mijn oprechte felicitaties Luc! 10 jaar al. En ik die met mijn 5 jaar al een veteraan onder de bloggers was. Ik ben dus nog een snaak, en ik voel me vandaag weer wat jonger.

Aanvankelijk schreef ik eerst hier en daar wat op kranten en nieuwsfora  tot ik mede om dezelfde redene  als jij met een blog begon en op 8 februari een waarom-intro schreef: Het Veulen en de oude krokodil:   http://agriffon.blogspot.be/20... .

Er zijn dus nog 'oudere' krokodillen dus, en hopelijk toenemend wijzere.

Tot lezens collega blogger.

 

#118546

Stijn

 

De aanhouder wint. Weinigen die het tien jaar volhouden. Erg mooi om te zien dat u na tien jaren nog steeds bezig bent. Waar is de tijd dat jouw foto van de Very Large Array hier nog in de header prijkte. 

#118548

Raf Milis

 

Proficiat Luc!

Hoe zijn trouwens de inkomsten van je blog geëvolueerd? Ik herinner me een post van je over de diverse inkomsten van je blog.

#118549

LVB

 

@Raf: De inkomsten van mijn blog zijn vanaf 2010 serieus gedaald. Voor het overzicht van de inkomsten van 2009, zie http://lvb.net/item/8250 . Reclameregie Adhese lijkt zich niet meer om blogs te bekommeren, merk ik ook op andere weblogs, zodat die inkomsten tot nul teruggevallen zijn. Google Adsense leverde in 2012 ongeveer een derde op van wat het in 2009 was.

#118557

Leo Norekens

 

Proficiat !

Ben hier, zoals velen, begin 2005 verzeild geraakt door een artikel van Paul Belien in 't Pallieterke. Sindsdien altijd met plezier en soms met passie teruggekeerd, eerst als Voadre, later als Leo. De laatste tijd is het kalm geweest (geen degengevechten meer in afwezigheid van Peter Van de Ven en Bart Hollevoet) , maar ik lees nog steeds graag mee, en soms moet ik nog eens mijn ei kwijt.

#118560

Neverbeendead Religion

 

Wat weinigen hier zullen weten is dat lvb de afgelopen tien jaar niet alleen twitter en facebook heeft toegevoegd naast zijn blog maar ook youtube en dan welbepaald dat hij op deze webpagina in debat is gegaan. En omdat er nog een cadeautje aan wijsheid of een les afkan hier nog een stukje tekst dat ingaat op die essentie van nullen en enen en dergelijke: Als de wetenschap die zich bezighoudt met de studie van de realiteit zoals die is ook de menselijke afspraken die aanduiden wat de realiteit nog meer is moeten gaan omschrijven als de realiteit zoals die is zal men moeten gaan afspreken dat de realiteit is wat iedereen daar zoal over kan afspreken met zijn of haar grote verbeelding en creativiteit met taal die van inhoud is voorzien. Life's what you mistake it (for). Ivm met de digitale taal, de nullen en enen, gaat het in werkelijkheid nog niet eens over nullen en enen. Een zender zendt twee frequenties naar een ontvanger wiens toestel de twee met voldoende foutenmarge kan onderscheiden en er de nul en de een van maakt waarna de software met menselijke afspraken bepaalt wat die gemaakte serie van nullen en enen zoal zou kunnen betekenen in het nieuwe domein dat niets meer met de realitiet zoals die is te maken heeft. Als ik hier een serie nullen en enen zet die iedereen hier doet lezen dat lvb nog maar een jaar aan het bloggen is, is dat een menselijke afspraak die we allemaal kunnen aanvaarden als de realiteit zoals die is maar dat is dan natuurlijk niet zo.

#118562

Neverbeendead Religion

 

Life's what you mistake it (for) En zo blijkt in deel 2 dat een circleclerk niets te maken heeft met het metaforische verschijnsel op deze blog doorheen de jaren dat circle jerk heet.

#118563

jvn1k

 

Proficiat met de jubilee, Luc.  

Ik was er al bij vanaf het eerste uur.  Heb er velen zien komen en gaan, waaronder een paar waarvan ik hun afwezigheid wel betreur, want ik voel me nu en dan als het enige steentje in de sandalen van de mainstream hier op de blog.

#118564

Filip

 

Ook van mijnentwege een hartelijke proficiat.

Ik was er ook bij van het eerste uur. Je liet natuurlijk een grote leegte bij be.politics.
Ik mis nog steeds geen enkele post, maar je zult weinig posts van me vinden wegens het omgekeerde probleem van Joe. Er zijn er hier namelijk genoeg - in de eerste plaats LVB zelf natuurlijk- die het zoveel eloquenter dan ikzelf kunnen zeggen.

#118565

Marc Huybrechts

 

Bedankt, Luc, voor het verschaffen van) een platform waar "vrij denken, vrij spreken" mogelijk blijft, en waar "uitgewerkte ideeen" kunnen verkondigd worden. Oppervlakkige sociale media zijn niet mijn 'cup of tea'.

Heb je ook een theorie waarom het CGKR je gerust gelaten heeft?

#118566

Jan Ottenbourg

 

Proficiat Luc!
Altijd aangenaam en interessant om lezen uw artikels.

#118567

Herman (Dailybits)

 

Jou inkomenposts uit 2009 (en voorgaande jaren) blijven nog steeds 1 van de inspiraties, waarom ik vandaag ook even heb laten zien, wat er te verdienen is met bloggen in België:

 

http://www.dailybits.be/item/e...

 

 

#118568

Benny Marcelo

 

Ik zal straks een extra glaasje bubbels drinken op die 10 jaar bloggen en nog eentje opdat je er zult mee doorgaan. Net zoals Leo ben ik via 't Pallieterke op je blog terecht gekomen na een zeer positieve referentie van P. Beliën. Hopelijk tref je het daar in de VS maar vergeet je ons niet. Veel succes nog met alles wat je onderneemt.

#118569

jvn1k

 

Ah, dààrom dat ik me hier zo een vreemde eend voel!  Ze zijn hier haast allemaal via 't Pallieterke binnengekomen!

#118570

Benny Marcelo

 

Haast allemaal??? Maar Joe toch, gij zijt helemaal geen steentje in de sandaal, gewoon gefrustreerd.

#118571

jvn1k

 

Blij dit van JOU te horen, Benny!

(sorry Luc dat dit afglijdt in een chat, maar als ik direct aangesproken wordt voel ik me dikwijls geroepen om te reageren)

#118572

Publius

 

Time flies. Heel fijne post. Persoonlijk vind ik facebook en twitter overroepen. Facebook vertrouw ik niet en twitteren vind ik zo relatief. Ik hou toch echt wel meer van een blog en "substantie". Het zal wel aan mij liggen.  Voor de rest, heel puik artikel.

#118573

fcal

 

Eerst en vooral welgemeende gelukwensen met het 10-jarig bestaan van deze breed geschakeerde, inventieve en bij uitstek open blog met discussieruimte. Ik denk LVB voor het eerst ontmoet te hebben in 1999 op het kortstondig bestaande VLD-forum. Parallel hieraan bezocht ik zoals bepaalde anderen hier de de toen nog ongecensureerde DS Muurkrant. Dat was voor de 38-jarige Peter Vandermeersch aan deze vrijheid een einde maakte en de krant resoluut in de 'naïef-linkse' richting drong. Na een aantal omzwervingen op zoek naar een vrijere discussieruimte waarbij op een bepaald tijdstip een eigen forum gesticht werd en ondergebracht werd op een Amerikaanse provider, ben ik uiteindelijk dan toch ook hier beland. Aanvankelijk vond ik de teneur wat ideologisch maar na verloop van tijd kwamen er meer en meer verscheidener onderwerpen aan bod waarbij in tegenstelling met veel anderen een internationaler klankbord geboden werd. Ik hoop dat het zo mag blijven. 

#118574

chris impens

 

Gefeliciteerd! Zoals vaak: er valt weinig aan toe te voegen.

#118591

Neverbeendead Religion

 

Aangezien het links-rechts debat hier al geruime tijd saai is naar mijn smaak bij dit tienjarige bestaan van deze blog stel ik hier eens voor dat lvb een post schrijft met daarin een poll voor de geregistreerde gebruikers in verband met de verdergaande automatisering. Zelf beschouw ik ford genk, om iets nationaal te noemen, niet als iets dat met rechts of links te maken heeft maar met de verdergaande automatisering. Het eindpunt van de verdergaande automatisering is de volautomatische wereld waarna enkel diegenen die zich geroepen voelen zich met updates en upgrades van dat gegeven gaan bezighouden. Het eindpunt heeft enkel maar extra voordelen vanwege alle voordelen van voordien zonder eender welk nadeel van voordien. Men kan nog werken en telkens van wanneer men wil en altijd tot het moment men niet meer wil en wanneer men niet werkt doet men ook wat men wil of wat is toegelaten in de volautomatische wereld die alles wat die te bieden heeft democratisch of met evenveel kans biedt aan iedere burger. De ene vindt dat men dat eindpunt constant verder moet trachten te realiseren en de andere van niet omdat er een tussenperiode zich eerst zal aandienen waarin een werkende minderheid een niet werkende meerderheid financieel zal moeten bekostigen terwijl dat niet haalbaar zal zijn en het hele economische wereldsysteem zal doen instorten met alle denkbare negatieve gevolgen. De ene vindt het in die context de taak van de politiek om zich daar al op voor te bereiden om die tussenperiode op een humane manier op te vangen. Een langdradige poll maar ik denk niet dat lvb, indien hij deze poll hier zet, kan inkorten zonder een van de meerdere nuances verloren te laten gaan en dan is het niet meer de poll die er toe doet.

#118593

Marc Huybrechts

 

Als LVB zich geroepen zou voelen van een dergelijke poll te organizeren, laat ons hopen dat de vraagstelling van die poll duidelijker zou zijn dan wat Neverbeendead hier komt voorstellen. De geestelijke verwarring in zijn betoog is angstaanwekkend. Wat zou trouwens het nut van een dergelijke poll kunnen zijn? Aantonen dat een meerderheid even geestelijk verward zou zijn dan N...

Er zitten minstens twee zware misconcepties in het verwarde betoog van N...

1) De idee van een "volautomatische wereld" is een volstrekte illusie, een illusie die nu al bijna twee eeuwen de ronde doet (sinds het begin van de zogenaamde 'industriele revolutie'). Automatisering verhoogt de productiviteit van productiefactoren in een economie, en dus ook het potentiele per capita inkomen. Maar, automatisering kan nooit het economische kernprobleem van schaarste volledig oplossen. Waarom? Omdat menselijke behoeften minstens even snel toenemen als het per capita inkomen over de tijd. Denk bijvoorbeeld aan de steeds toenemende vraag naar medische behandelingen of verzorging in de context van een stijgende levensverwachting. En hetzelfde geldt op talrijke andere menselijke terreinen. Menselijke behoeften (en dus de aggregate vraag in een economie) zijn ONeindig, en zij komen steeds in botsing met de realiteit van een beperkt totaal inkomen in diezelfde economie. Er is geen vergelijking, bijvoorbeeld, tussen de behoeften van een typische Belg vandaag en de behoeften van een Belg in de 19de eeuw. Moderne economieen bestaan grotendeels uit diensten, niet uit gefabrikeerde producten.

2) De idee zelf dat men jonge mensen zou kunnen laten denken (of aanzetten) van niet te moeten gaan werken in de toekomst is uiterst destructief, zowel voor die jongeren zelf (moreel gesproken) als voor de macroeconomie. Voor die jongeren ondermijnt dat het morele plichtsbewustzijn van zelfverantwoordelijkheid, en voor de economie garandeert het dat het schaarsteprobleem zal verergeren (i.e. de menselijke behoeften zullen sneller toenemen dan het inkomen om ze te kunnen voldoen of opvangen).

#118596

Neverbeendead Religion

 

1-De volautomatische wereld is die waarin ook robots zijn in menselijke vorm met herkenningsoftware die zo goed is geworden dat men er de nodige hiërarchie van te ondernemen acties aan kan koppelen. En die herkennen de realiteit beter dan een mens met hun extra zintuigen als infrarood visie om maar iets te noemen. Hun ogen hebben ook veel meer frames per seconde en pixels per frame met de synchrone verwerking van die datastroom ter beschikking. Dit is geen sci-fi maar technologica en de evolutie daarvan.
Wie zaken als boston dynamics volgt, zoals daniel h. wilson wiens boek robopocalypse waarschijnlijk verfilmd zal worden door steven spielberg, is er van het eerste uur bij.
http://www.imdb.com/title/tt1541155/
Momenteel is de fase van de stationaire fabrieksrobot achter de rug en is men begonnen aan het autonome vervoer. Men zou denken dat een autonoom vliegtuig na de autonome auto komt terwijl er nu veel meer drones in de lucht zijn dan legale autonome auto's op de baan.
Het beroep chauffeur is momenteel datgene dat on its way out is met zaken als de google car en de eerste amerikaanse staat die daar autoplaten voor heeft gelegaliseerd.
Een tijd geleden had ik op deze blog gezet dat de medische hulpverlening waarschijnlijk de laatste sector zou zijn die volautomatisch gemaakt gaat worden waarna de machtige volautomatische operatie scene (ook een tussenperiode) met de millennium rasactrice noomi rapace te zien was in de film prometheus.
http://youtu.be/YqGnc6ex2YY
Rasacteur michael fassbender die de robot van dienst speelt na deze scene: i didn't think you had it in you.
De regel ivm met de weg naar volautomatisering is dat datgene wat er verbeterd wordt er voor altijd is en bijdraagt om alles beter te maken.
2-Dat jongeren die in de tijd vanwege de technologische evolutie afstand nemen van hun werk daardoor afstand nemen van hun zelfverantwoordelijkheid.
Dan zijn enkel diegenen die nu in grotten leven en elke dag te voet en lopend gaan jagen of exact hetzelfde en even hardwerkend leven, en in de kwetsbaarheid van hun primitieve omstandigheid, als de eerste mensen diegenen die geen afstand namen van hun zelfverantwoordelijkheid. De eerste verkenners op mars jagen trouwens op een hele andere manier zoals men nu al weet. Volautomatisch of hoe heet dat en ja, verkenning en datavergaring is momenteel een vrij primitief volautomatisch gegeven maar wie de wereld niet volgt, zoals boston dynamics en dergelijke, denkt altijd dat het daar zal bij blijven.

#118611

Marco

 

Dag Luc,

een beetje aan de late kant,
maar ook van mij een dikke proficiat met je 10 jaar bloggerschap.

Een geluk dat lvb.net er nog is denk ik vaak als mijn haar weeral eens is recht
komen te staan bij het lezen van de klassieke online kranten en tijdschriften.

Keep up the good work !

Ook een woordje gericht aan Joe:
Ik zou het een verarming vinden mocht die zich hier niet meer vertonen.

Niet dat daar veel kans voor is denk ik, want ik vermoed dat hij stiekem geniet van zijn solo-optredens. :-)

 

 

 

#118612

Marco

 

Dag Luc,

een beetje aan de late kant,
maar ook van mij een dikke proficiat met je 10 jaar bloggerschap.

Een geluk dat lvb.net er nog is denk ik vaak als mijn haar weeral eens is recht
komen te staan bij het lezen van de klassieke online kranten en tijdschriften.

Keep up the good work !

Ook een woordje gericht aan Joe:
Ik zou het een verarming vinden mocht die zich hier niet meer vertonen.

Niet dat daar veel kans voor is denk ik, want ik vermoed dat hij stiekem geniet van zijn solo-optredens. :-)

 

 

 

#119474

Rudy

 

Proficiat en bedankt voor het goede werk, veel beter dan het "goede doel".

#119475

koendp

 

Via RSS nog een teken van leven ontvangen van deze blog. Onze blogmaster is geëxpatrieerd naar de USA. Moet ik nu ook een facebook account aanmaken om nog interessante discussies mee te maken? Ik pleit ook schuldig aan te veel lurken en te weinig meediscussieren. Ik denk toch terug met melancholie naar de originele invalshoeken van deze blog. Enfin soit.