CD&V ten oorlog tegen palmolie en kokosvet

Twee senatrices van CD&V, Sabine de Bethune en Cindy Franssen, hebben een wetsvoorstel ingediend om transvetten in de voeding te verbieden. Op zich een lovenswaardig initiatief, want het verband tussen transvetten en hart- en vaatziekten is wetenschappelijk bewezen. In landen als Zwitserland, Denemarken, IJsland en Oostenrijk zijn transvetten in voeding al verboden, net als in de restaurants in New York.

Wat bij lezing van het wetsvoorstel echter opvalt, is dat kokosolie en palmolie op een bijna sluikse manier mee betrokken worden in het verbod. Palm- en kokosolie zijn samen met cacaoboter de plantaardige oliën die het hoogste gehalte aan verzadigde vetzuren bevatten. Plantaardige verzadigde vetzuren zijn echter helemaal geen transvetten. Integendeel, naast de natuurlijke transvetten van dierlijke oorsprong, ontstaan transvetten precies door de industriële hydrogenering van onverzadigde plantaardige vetten. 

Het is zeer vreemd hoe in de toelichting van dit wetsvoorstel uitvoerig wordt gesproken over de gevaren van transvetzuren, terwijl het verbod op palm- en kokosolie er nauwelijks in toegelicht of verantwoord wordt. Nochtans worden in het wetsvoorstel al deze vetten aan dezelfde strikte norm onderworpen: maximum 2 gram per 100 gram olie of vet. In de toelichting staat dat palmolie en kokosolie "hoogstwaarschijnlijk even schadelijk zijn als transvetzuren", een bewering die niet gestaafd wordt door wetenschappelijk onderzoek.

Bijna grappig wordt het, als men bedenkt dat een aantal plantaardige verzadigde vetten tegenwoordig als gezondheidsproduct worden gepromoot, terwijl het wetsvoorstel hen afschildert als ongezond. Kokosolie zou beschermen tegen diabetes, cacaoboter wordt door de wetgever als verplicht ingrediënt (minstens 25%) opgelegd om van "echte" chocolade te kunnen spreken, en rode palmolie wordt her en der aangeprezen als een natuurlijk antioxidans.

Is het toeval dat kokos- en palmolie buiten de EU worden geproduceerd, vooral in Azië? Terwijl de EU de derde grootste producent van zonnebloemolie en de grootste producent van olijfolie en raapzaadolie is. Of hoe onder het mom van zorg voor de volksgezondheid een verkapte vorm van protectionisme wordt tot stand gebracht.

 

Reacties

#118932

Karl (ni)

 

Jezus, weer van die corporate sponsored laws. Kokosvet is de minst ongezonde manier om frieten te bakken. Dat ze eens al dat vergif dat ze margarine noemen verbieden in de plaats. Trouwens, cholesterol uit vet is niet het meest accute probleem, dichtslibben van aders door gluten is hetgeen niet verteld wordt; niet verwonderlijk, ze draaien tegewoordig ovrtal graan in als vulmiddel.

#118940

Herman

 

Karl, wat zit jij nou uit je nek te lukken. Gluten die aderen dichtslibben... What's next? Aardstralen?

#118944

Karl (ni)

 

Het is wat ingewikkelder dan zomaar gluten die aderen doen dichtslibben, maar het is een feit dat (overmatig) gebruik van tarwe heel wat chronische ziekten veroorzaakt die bij wonder verdwijnen als overgeschakeld wordt op glutenvrij dieet of een graanvrij dieet tout court. 

En met overmatig bedoel ik echt wel dat momenteel overal graan in gedraaid wordt, het is een goedkoop vulmiddel. Trop is teveel.

Over die aardstralen weet ik ook het een en het ander, ik weet nog veel meer, en ik weet nog veel niet, maar ik sta er wel voor open om het te leren.

En u blijft bij de officiële propaganda?

#118946

Cogito(ni)

 

Aardstralen, *facepalm*.

#118947

Karl (ni)

 

Ja Cogito, er is nog zo veel te ontdekken. Voor mij zijn aardstralen fluctuaties in het aardmagnetisch veld omwille van een onregelmatige geologische structuur. Ik vermoed dat je daardoor veranderingen in de polarisatie van cellen krijgt, en dat is dan misschien verwant aan de onbewezen effekten van elektrosmog. Als je weet dat ons lichaam nauwgezet zijn bloed-aciditeit bewaakt, maw dat kan en mag niet veel fluctueren, dan klinkt het aannemelijk dat dat lichaam ook beter af is met wat regelmaat qua magnetische invloeden. Dit onderdeel van de fysica wordt heel slecht begrepen (zwaartekracht) en natuurljk als een paar baardapen met zoiets onnozels als een wichelroede dan komen aandraven over een wetenschappelijk niet detecteerbaar fenomeen (bij gebrek aan testmethodes), dan krijg je een situatie zoals nu. Ik vind het heel onwetenschappelijk om dan wegens onwetendheid de observaties koudweg te negeren, ofwel is dat bewust, maar dan begeef ik mij op een ander discussieniveau.

#118934

BC

 

 

Kokosolie is erg verzadigd, maar dat is vaak ook nuttig, zoals ook Karl hierboven aangeeft, omdat het de stabiliteit van de olie bij verhitting niet in gevaar brengt. Verder zijn 66% van de vetzuren van kokosolie zogenaamde "medium chain triglyceriden" (vetzuren met een koolstofketen van 6 à 12 C-atomen), die op een ietwat andere manier** worden verteerd dan de langere vetten. Verder is het volgende ook interessant, ivm de kwestie kokosolie en gezondheid:

"Lauric acid has been found to increase total cholesterol the most of all fatty acids. But most of the increase is attributable to an increase in high-density lipoprotein (HDL) "good" cholesterol. As a result, lauric acid has "a more favorable effect on total:HDL cholesterol than any other fatty acid, either saturated or unsaturated"."

Laurinezuur is een vetzuur van 12 C-atomen, en kokosolie bestaat voor maar liefst 50% uit vetten met ketens van die lengte. (En daarnaast dus ook nog voor 16% uit vetten met ketens van 10 of minder C-atomen.)

Bodybuilders (maar ook mensen die om medische redenen zoals epilepsie een zogenaamd 'ketogeen' dieet volgen) voegen vaak extra calorieën toe aan hun dieet via een mengeling van caprylzuur (C8) en caprinezuur (C10), afkomstig uit kokosolie.

(**MCTs passively diffuse from the GI tract to the portal system (longer fatty acids are absorbed into the lymphatic system) without requirement for modification like long-chain fatty acids or very-long-chain fatty acids. In addition, MCTs do not require bile salts for digestion. Patients that have malnutrition or malabsorption syndromes are treated with MCTs because they do not require energy for absorption, utilization, or storage.)

 

#118937

Karl (ni)

 

Moet ik er ook nog even bijvermelden dat bij het beschouwen van individuele stoffen het geheel van de metabolisatie moet bekeken worden. Het is niet omdat stof X goed is, dat de inname van die stof het gewenste resultaat geeft, zeker als deze stof via de darmen moet binnenkomen moet je de chemie daarin bekijken. Bovendien is het meestal een wisselwerking van meerdere elementen. Dat maakt eenzijdige labo-tests weinig nuttig.

Maar het is geen slechte praktijk om zo natuurlijk mogelijk te eten; dus voedsel vers van het veld, ongesproeid, niet verwerkt en zo weinig mogelijk verhit. Maar als je dat wil toepassen, past dat heel moeilijk in onze westerse levensstijl; zelf kweken vergt veel tijd en als je het moet kopen, moet je om de 2 dagen naar de winkel.

En dan heb je nog altijd invloed van externaliteiten zoals indertijd Tsjernobyl, fijn stof, pcb's en andere rotzooi die niet of veel te traag afbreekt.

#118980

Anonymous

 

en zo creeren de 'apen' van CD&V hun eigen 'kopie' van de Nutella-wet

 

http://www.ladepeche.fr/article/2012/11/08/1484424-la-loi-nutella-adoptee-au-senat.html

 

oud nieuws, afvoeren, die politiekers!

#119140

Marianne

 

Hoe dom kan je zijn om je mee te laten trekken door de Mensen die je betalen om het af te keuren???

Zeeeeeeeeeeer DOM!!!!!!!!!!!!

Dus al die Mensen waar de KOKOS bomen groeien....en al die Mensen in die landen die de olie gebruiken zouden het aan hun hart krijgen??

Laat je zelf eens na kijken!!!!!!!!

Daar komen de minste hart gevallen voor!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Het wordt tijd dat je je zelf niet voor de gek laat houden!!

Of....blijf jij lieve bij Becel die al heel wat rechtzaken achter de rug heeft??!

Af bij de rotzooi die ze in al die boter en olie gooien zodat er niets meer van voedingswaren over blijft???

Dat is jouw zorg...maar laat de Mensen vrij om goede producten te eten!!

Die Man ...!zogenaamde Wetenschapper ! die in 1960 beweerde dat je meer linolzuren moest nemen, heeft op zijn sterfbed toe gegeven dat hij een zware fout had begaan....en iedereen trapte er in !

Nu zijn ze er EINDELIJK ACHTER dat er veeeeeel meer Mensen het aan hun HART hebben gekregen van die ROTZOOI!!!en....alles flink BEWERKT !!!!!

Ze zeggen WTENSCHAP :-(((( De WETENSCHAP =WETEN-LIGT OP HET SCHAP !!!!

Schrijf eens de waarheid....en doe niet mee met die ZGN alles weters!!!

#119141

Bert

 

Amai, precies een stevige consumptie van psychotrope paddestoelen!