Het afscheidsinterview van Abou Jahjah

Nee, ik ga echt weg. Ergens in januari allicht. Mijn strijd is gestreden. Ik ben trots op wat ik hier met de AEL bereikt heb. Maar nu wil ik terug naar huis om er aan politiek te doen. Ik ben nu al politiek actief op Arabisch niveau in het Arabisch Nationaal Congres. Wij proberen op Arabisch niveau een tegengewicht te bieden tegen de verschillende corrupte regeringen die er zijn, maar ook tegen de fascistoïde takfiri -bewegingen zoals Al-Qaeda, zeg maar de extreme islamisten. In Libanon ga ik les geven, in Beiroet, en uiteraard ga ik ook daar aan politiek doen. Niet bij Hezbollah, omdat ik een linkse, socialistische, Arabische nationalist ben. Zij zijn te conservatief en te religieus voor mij. Waarmee ik niet wil zeggen dat het radicale islamisten zijn. Ze zijn moslim en democratisch. De partij waar ik me voor wil inzetten, moet alle seculaire, nationalistische Arabische krachten bundelen en moet links zijn van filosofie. Ze bestaat nog niet, maar dat komt nog wel. Ik schat over twee of drie jaar. (...)

Niemand wil de Vlamingen een manier van leven opdringen. Misschien wil tien procent van de extremistische moslims dat, maar dat is een marginale groep. De overige negentig procent, waartoe ik ook behoor, wil dat helemaal niet. Integendeel, zij aanvaarden westerse invloeden, ze willen alleen niet dat hun iets opgedrongen wordt. Ik heb het al zo vaak gezegd: er zijn spelregels - wetten genaamd - en daar moet iedereen zich aan houden. Alles wat niet verboden is, mag. Zo gaat het in een democratie. Dat heb ik toch op school geleerd. Maar in Vlaanderen komt men altijd maar terug met vage begrippen als 'waarden' en 'normen' waar wij ons aan moeten houden. Maar kan iemand me eens uitleggen waar in de grondwet staat dat wij moeten helpen om de waarden van christelijk Vlaanderen te behouden? Waar staat dat ik moet assimileren? Oké, Filip Dewinter zegt dat, maar ik vind dat in geen enkele wet terug. Ik vrees alleen dat de meerderheid van de Vlamingen de mening van Dewinter ondertussen deelt. (...)

Mijn stem gaat naar de PVDA en we roepen al onze leden en sympathisanten ook op om voor hen te stemmen. Omdat de PVDA de enige partij is die overtuigd niet-racistisch en anti-zionistisch is. (...)

Dyab Abou Jahjah, geïnterviewd door Mark Eeckhaut in De Standaard, 30 september 2006

Reacties

#28781

Briggs

 

Jahjah bij de groep die ons geen waarden wil opdringen...and I'm Santa claus!

#28783

maartos

 

Hehe, dat ze inderdaad maar allemaal voor de PVDA stemmen. Het vermindert alleen maar het politieke gewicht van Jahjah's sympathisanten.

#28791

Cogito

 

sommige problemen lossen zichzelf op. Eerst Steve Stevaert, nu DieAap Abou Jahjah.

#28795

Jöe

 

waarom noem je hem een aap, Cogito?

#28796

Cogito

 

Ik schrijf enkel zijn naam anders, de uitspraak blijft hetzelfde. Dyaab - dieaap (heddem?)

#28798

Jöe

 

kemmem, kemmem

#28799

Questing Beast

 

Dat Dhr Abou Jahjah ter plekke een tegengewicht wil gaan vormen voor extremistisch religieuze regimes en zo waarschijnlijk een einde hoopt te maken aan een religieuze dictatuur is lovenswaardig. Dat hij dat wil doen met een socialistisch/nationalistische beweging die (zeker als ze geïnspireerd is op de politiek van de PVDA) uiteindelijk zal leiden tot een linkse dictatuur is jammer. Als dit de enige alternatieven zijn die in het Midden Oosten voorlopig voorhanden zullen zijn, is vrijheid voor de bewoners van die regio nog veraf.

#28804

Cogito

 

Dat die dingen over 'normen en waarden' niet in de 'grondwet' staan heeft natuurlijk alles te maken dat dat ten tijde van het schrijven van die grondwet gewoon irrelevant was. Er staat ook niet in de grondwet: "aliens van andere planeten mogen geen mensen eten, zelfs geen lijken van mensen die een natuurlijke dood zijn gestorven en die hun lichaam aan aliens hebben verkocht, en ook geen juridisch aborteerbare foetussen." omdat dat - nu nog - irrelevant is - EN - belangrijk: VANZELFSPREKEND. We worden voortdurend gepakt op dingen die niet in de wet staan omdat ze VANZELFSPREKEND zijn - zoals dat een huwelijk exclusief tussen man en vrouw is, of dat wij hier een leitkultur hebben die baas is. De Amerikanen hebben zich in deze zin langs achter laten pakken door geen wet te hebben mbt de officiële taal - zo zien wij voortdurend onze bestaansvoorwaarden geschonden omdat we ze op voorhand niet geformuleerd hebben , wegens te vanzelfsprekend, zie mijn reactie http://lvb.net/item/2206#16974

#28806

Argusoog

 

Ik geloof pas dat hij weg is als hij weg is.(sarcastische mood)

Eerst alle illegale truuks uithalen om Belg te worden... Dan opkomen als politiek figuur... en nu de viool aan de kapstok hangen.
Gewoon effe zijn maatjes van PVDA plezieren met verkiezingsreklame (voor wat hoort wat), één week voor de verkiezingen en dan...
"...Ik denk dat ik toch maar blijf hier is nog werk aan de winkel..."

#28818

lvanc

 

Cogito, dat een huwelijk vanzelfsprekend tussen man en vrouw is, is misschien waar in Iran, maar duidelijk niet hier. Al over gedacht om een one way ticketje te boeken, de plaatselijke cultuur zal je misschien beter liggen?

#28827

Cogito

 

Ivanc, een one way ticket naar de States zal je bedoelen?. Zeker, bezorg me een Green Card en ik ben weg.

#28982

Avondlander

 

@ Edward: leg eens uit! Ben wel geïnteresseerd...