Wegwijs in weblogsystemen

Wouter Demuynck
Dit weblog draait op Nucleus-software. Nucleus is een open source weblog-softwaresysteem dat geprogrammeerd is door Wouter Demuynck (bijgenaamd Karma, naar zijn weblog Karma Universe) uit Izegem. Naar aanleiding van de lancering van versie 2.0 van Nucleus, publiceren we bij dit artikel als primeur een foto van de maker. Nucleus is, samen met het Nederlandse Pivot, één van de twee weblog-systemen uit het Nederlandse taalgebied. Grosso modo kunnen weblog-systemen in drie categorieën worden ingedeeld. De eenvoudigste manier om met een weblog te starten, bestaat in het openen van een account bij een weblog-provider. Het aanmaken van je teksten doe je op de server van die weblog-provider, via je browser. Deze eerste categorie van weblog-systemen zouden we de weblog-service kunnen noemen. De meest bekende weblog-service is Blogger, gecombineerd met de gratis weblog-hostingservice BlogSpot. Wie meer mogelijkheden wil en de reclameboodschappen van de gratis BlogSpot-service kwijt wil, kan upgraden naar Blogger Pro en BlogSpot Plus. De tweede categorie van weblogsystemen werkt op basis van specifieke client-software. Met andere woorden: je moet een speciaal programma op je eigen computer installeren, om je weblog te onderhouden. Het meest verspreide systeem in deze categorie is Radio Userland. Het is beschikbaar voor Microsoft Windows en Apple Macintosh. Ook CityDesk is gebaseerd op client-software. De derde categorie wordt gevormd door de server-gebaseerde weblog-software. Het meest verpreide systeem is Movable Type, maar ook pMachine, GreyMatter, Coranto, Nucleus en nog een paar anderen, behoren tot deze categorie. Je kunt deze server-software zelf aanpassen en fine-tunen, maar je hebt wel wat technische kennis nodig om het te installeren en te configureren. Een handig hulpmiddel om de mogelijkheden van verschillende weblog-sytemen met elkaar te vergelijken, is BlogComp. Als vuistregel kan je stellen dat de eerste categorie interessant is voor wie goedkoop en eenvoudig wil starten, de tweede categorie vooral voordelen biedt op het vlak van gebruiksvriendelijkheid voor niet-techneuten, en de derde categorie het neusje van de zalm is voor wie het uitzicht en de structuur van zijn weblog volledig naar eigen inzichten wil kneden. Nucleus biedt hierbij nog het bijkomende voordeel dat het volledig object-gericht ontworpen werd, en een zeer flexibel systeem van plugins biedt voor het uitbreiden van de functionaliteit. Een uitgebreide bespreking van verschillende weblog-systemen is beschikbaar bij MicroContentNews.

Reacties

#82

Morgaine

 

Een interessant artikel Luc maar toch... ik BLIJF maar twijfelen tussen Movable Type en Nucleus. Ken (nog) niets van PHP en al niet veel meer van Perl (Movable Type) maar het is ook niet direkt de bedoeling plug-ins te gaan schrijven. Daarvoor zal eerst nog heel wat water naar de zee moeten stromen vrees ik. Maar och, ik knutsel in ieder geval graag... ;-)

#83

Sproet

 

Hoi Luc, een interessant artikel, waardoor ik bijna Nucleaus naast MT zou willen draaien om beiden grondig te kunnen vergelijken. Maar dat zal wel problemen opleveren vrees, dus toch maar niet.

Ik heb nu voor diverse van mijn categorieen, ook TrackBack aangezet. Een ervan is Weblogs (alles omvattend dus ook de tools). Zou je dmv deze post over de verschillende weblogsystemen, een TrackBack willen sturen naar http://www.sproet.com/cgi-b... alsjeblieft? Mensen die vervolgens in mijn Category Archive neuzen, zien de verwijzing naar dit bericht dan vanzelf staan.

Mocht je vaker willen Trackbacken; dat kan natuurlijk per bericht naar een bericht van mij, maar ook naar mijn weblog in het algemeen ( http://www.sproet.com/cgi-b... ) of naar een van mijn Categorieen. Op mijn log aan de rechterkant vind je het kopje Links In, daaronder vind je de link naar alle TrackBack urls voor mijn categorieen. Bedankt alvast.

#84

bernard

 

Dus we leren: Karma heeft een te korte bovenlip , upperlip area= too small. Ik ook overigens.

#86

verbal jam

 

Toch leuk om nu eens een foto van hem te zien. Dank Luc!

#157

Sofie

 

Ik ben toch voorstander van Nucleus names ik eerst MT wou installeren maar men servertje het blijkbaar niet al te graat luste.

Nucleus is gewoon MEGA simpel om aan de praat te krijgen.. en met de mooie toch wel gave plugins kan je echt wel leuke dingen maken.

Met een extra snuifje html kennis en voila... een blog zoals de deze is dan ook het ultime voorbeeld van een mega nucleus artikel :)))

#2308

ban

 

kleine correctie:

er is nog een hele grote (open source) blogging software uit het nederlandse taalgebied die jullie blijkbaar over het hoofd zien : Drupal http://www.drupal.org

kan ook met blogger/ movable type overweg.

#3778

zeebeest

 

Interessant stukje!

MovableType is er tegenwoordig ook in een Nederlandse versie te krijgen. Gebruik zelf MovableType (heb ook Mambo Server gecheckt en PostNuke) en ben er erg tevreden over qua gebruik. Ben inmiddels begonnen met het aanpassen van het programma. Gebruik momenteel meerdere versies: 3.14 en 2.66x. Beide zijn goed te doen.

#3781

Leonieke

 

tsja, ik heb een lange tijd mijn blog op MovableType gedraaid, maar ben overgestapt op <a href="http://www.wordpress.org">WordPress</a> toen MovableType overstapte op hun nieuwe download-voorwaarden.

Pivot en Nucleus heb ik slechts als een proef gedraaid.