La Libre en de ontbossing door palmolie

Het gelobby en het gestook tegen palmolie gaat verder. La Libre Belgique publiceerde maandag een artikel waarin de vermeende nadelige milieu-effecten van de palmolieteelt worden belicht. La Libre begint zijn betoog met een aanval op de Amerikaanse multinational Kellogg's, die de palmolie voor zijn producten inkoopt bij Wilmar, een bedrijf uit Singapore dat palmolie uit Indonesië en Maleisië verwerkt. Newsweek noemde Wilmar vorig jaar het "minst groene bedrijf ter wereld", omdat de palmolieteelt voor een aanzienlijke ontbossing zou zorgen.  Die milieueffecten zouden volgens organisaties als Greenpeace en Friends of the Earth al een reden moeten zijn om het gebruik van palmolie te beperken, te belasten of te verbieden. 

Een nadere studie van de palmolieteelt leert echter dat er van ontbossing geen sprake is. Volgens cijfers van de VN (FAO) bestaat nog steeds 60% van de oppervlakte van Maleisië uit bos en slechts 24% uit landbouwgebied. Ter vergelijking: België gebruikt 45% van zijn oppervlakte voor landbouw en beschikt slechts over 22% bos. Belgische politici en ngo's moeten Maleisië dan ook niet de les lezen over ontbossing. Volgens dezelfde cijfers van de FAO is 70% van de ontbossing in Maleisië te wijten aan uitbreiding van bewoning en infrastructuur, en slechts 30% aan uitbreiding van landbouwgebied.

Palmolieteelt levert per hectare 4 ton plantaardige olie op, dat is meer dan vijf keer de opbrengst van raapzaadolie en zeven keer de opbrengst van zonnebloemolie. Palmolieteelt vereist dus weinig oppervlakte voor een hoge voedingswaarde, en springt op die manier zuinig om met het land.  Initiatieven vanuit de Europese politiek, onder druk van de Europese landbouwlobby, om het gebruik van palmolie aan banden te leggen, zouden voor een omschakeling zorgen naar andere gewassen die meer oppervlakte vereisen voor eenzelfde opbrengst.

De campagne tegen palmolie is een perceptie-oorlog, bedoeld om de Europese producenten van raapzaadolie (Duitsland), zonnebloemolie (Spanje) en olijfolie (Spanje, Italië) een oneerlijke concurrentievoorsprong te geven.

Reacties

#119081

JDB

 

De volgende fase in de brainwashing.  Nu wordt palmolie wel duidelijk genoemd.

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/130909_Palmolie

#119084

Karl (ni)

 

Het is goed dat men focust op die produkten: taartjes, pizza's, bereide gerechten nutella... die dingen zitten vol geraffineerde suiker (met korte suikerketens), de echte oorzaak van hart-en vaatziekten, suikerziekte en zelfs reuma. Je zult mij niet horen zeggen dat teveel vet in het bloed dat stroomt door een door suiker opgevreten vatenstelsel niet verder zal detoriëren.

Het is in eerste instantie niet de palmolie, maar blijkbaar is de suikerlobby machtiger dan de palmolie-producenten.

#119088

Marc Huybrechts

 

@ Doctoor Karl

Wat bedoel je met "korte suikerketen"?

Is dat trema teken noodzakelijk in "detErioreren"?

Zouden mijn huidige reuma en vaatproblemen kunnen toegeschreven worden aan mijn suiker-rijke Vlaamse jeugd (confituur, talloze pasteitjes en kermisvoedsel, enz...)?

Zouden vegetarische Indische en Thaise curries een 'tegengewicht' kunnen vormen tegen al die suikerrijke producten?

#119091

Karl (ni)

 

Wel mijn beste Marc,

2 observaties;

Korte suikerketens worden heel snel na het verorberen in het bloed opgenomen waardoor je een suikerpiek krijgt en dus op termijn een overwerkte pancreas. Je hebt ook sneller weer honger want de energie wordt vrij snel verbruikt. Typisch met pasta. Als je voedsel eet met langere suikerketens, en dat zijn ook koolhydraten, is de vertering trager en de suikeropname trager. De meeste geraffineerde produkten bevatten korte suikerketens; het meeste graan, pasta, (bieten) suiker.

Bovendien is het zo dat overmatig suikergebruik in de context van hierboven op termijn voor inflammatie van de aders zorgt. Daar heb je de CV problemen. Nogmaals, de rol van vet hierin zal ik niet bevestigen of ontkennen, maar te veel suiker speelt zeker ook een rol en misschien wel de meest belangrijke. Reuma is ook een inflammatoire aandoening; ik heb het ook opgedaan na een periode van noeste arbeid waar ik mijn eigen lijf geforceerd heb. Ben al een jaar van de pillen af met een ander dieet (o.m. speltbrood, lekker!)

Welk dieet dan wel? Ach, matig zijn met alles, maar vooral met suikers, want de hedendaagse voeding off the shelf bevat eigenlijk te veel suikers om 'matig' genoemd te worden... maar een mens eet wat hem aangeboden wordt.

Tegen inflammatie kan curcuma helpen, je vindt dat wel terug in je uitheemse gerechten.

Iemand die bij ons werkt met reuma volgt nu ook een graanloos dieet en de bloedwaarden zijn aan het verbeteren... 

Ik stel vast dat maar heel weinig mensen bewust bezig zijn met wat ze in hun mond stoppen. De kookboeken van Pascale Naessens (mvr. Jambers) zijn wel een goede en smakelijke leidraad in hoe gezond en lekker te koken, zonder dik te worden.

#119093

Marc Huybrechts

 

Bedankt voor al die opinies. Inflammatie blijft mijn groot probleem, maar een volkomen "graanloos dieet" gaat onbereikbaar blijven.

Goede "bloedwaarden" zullen wel belangrijk zijn, maar er zijn ook andere consideraties die van tel zijn omdat er vele vormen van chemische/biologische onevenwichten in het menselijk lichaam kunnen bestaan. Wat denk je bijvoorbeeld van dat "vele vlees" van Parmenides? Ik lees regelmatig in medische journals dat dat statistisch geassocieerd wordt met verschillende kankers.

#119096

Karl (ni)

 

Ja, vooral rood vlees is ongezond, al wat vliegt of daar een poging tot doet is dan beter. Je krijgt wel veel antibiotica binnen, maar dat krijg je sowieso binnen als je vlees eet.

Er zijn ook andere factoren uiteraard. Gisteren gehoord van iemand die nog in de veevoeders heeft gewerkt... hij wist dat daar (vroeger?) afval van kwikbatterijen in vermengd werd. Een klein beetje zodat het slecht traceerbaar was, maar iemand moest van dat afval af. Kun je je afvragen wat ze nog allemaal ongevraagd erin draaien. Op de duur eet je niet meer en dat is ook geen optie.

De medische wetenschap doet alsof haar neus bloedt, maar er zou al lang een oorzaak van kanker gekend zijn, ttz hoe de cel een kankercel wordt. Kort samengevat zou een cel, die een tekort aan zuurstof krijgt, proberen te overleven door suiker te beginnen fermenteren. Daarmee keert de cel terug naar een vroeger stadium in de evolutie, uit een tijdperk dat er minder zuurstof beschikbaar was. Nadeel van dat gebeuren is dat de cel dommer wordt en geen specifieke lichaamsfuncties meer kan uitoefenen, bv. levercel of hersencel. En als die dan niet correct wordt opgeruimd door het immumsysteem en gaat woekeren binnen een soort van kettingreactie krijg je tumoren. Het zgn uitzaaien zou daarmee niet echt 'uitzaaien' zijn maar gewoon een reactie van cellen ergens in het lichaam in een algehele conditie van zuurstoftekort. Herval na chemo kan daarmee ook verklaard worden, want het maakt zwakke kankercellen kapot en verzwakt goede cellen die dan weer slecht zuurstof opnemen plus een verzwakt immumsysteem.

Uiteraard is deze theorie te zot om los te laten binnen de big buisiness van de chemo-zakken. Ik weet ook niet of de oncoloog mij hierin zou volgen. Ik heb al hier en daar van hem opgevangen (met mijn befaamde voelsprieten) dat hij ook niet tevreden is met de manier waarop hij mensen telkens weer moet op een onmenselijke manier moet zien aftakelen.

#119098

Ivan Janssens

 

Bewerkt rood vlees is ongezond (hamburgers, hot-dogs, curryworsten etc..), maar puur rood vlees, is het helemaal niet ongezond. De paar studies die een verband tussen rood vlees en kanker en/of hartziekten hebben laten zien, maken nooit dit onderscheid. Eet bij voorkeur wel grasgevoederd vlees en/of orgaanvlees (lever, niertjes...).

Overigens de reden waarom bewerkt rood vlees ongezond is, heeft helemaal niets met het vlees zelf te maken, maar met alle rotzooi die werd toegevoegd. Er is in een aflevering van Yes Minister een leuke scéne waarin de minister alle ingrediënten van "the British sausage" opnoemt. Wat er vooral NIET in zit is rood vlees. Fictie natuurlijk, maar wel akelig realistische fictie.

#119114

Berend

 

Ik vrees dat hotdogs/curryworsten vrijwel geen rood vlees bevatten.  Plantaardige vulsel, separatorvlees, vet , etc.

#119099

Ivan Janssens

 

En aangezien de oorzaak van kanker inderdaad al lang gekend is, is ook de oplossing al lang gekend. Géén koolhydraten. Kankercellen floreren op glucose en insuline, als die niet aanwezig zijn, sterven ze af. Gezonde cellen daarentegen kunnen ook overleven op basis van ketonen.

http://www.cbn.com/cbnnews/healthscience/2012/december/starving-cancer-ketogenic-diet-a-key-to-recovery/

#119100

Karl (ni)

 

Dat van die koolhydraten is juist. Maar ten eerste moet je maar eens proberen een dagelijks regime op te stellen compleet zonder koolhydraten en ten tweede, het is maar een deel van het verhaal. Mijn vrouw eet ook koolhydraat-arm en toch is dit voorjaar een gezwel in haar dijbeen ontdekt (uitzaaiing van borstkanker).

Maar de consumptie van koolhydraten minderen is zeker aan te raden, want we eten er te veel: 's morgens brood, 's middags pasta, 's avonds weer brood en tussendoortjes op basis van suiker en graan (gezond zegt men). Hier is het 's morgens fruit (en speltbrood voor de noeste arbeiders), 's middags groenten + aandappelen en 's avonds groenten + vlees. Zo veel mogelijk biologisch gekweekt en geen processed foods, geen faat foods, alles zelf klaarmaken, dat is twee keer genieten.

Dit is een voldoende evenwichtig dieet waarmee je in een klap je risico op welvaartsziekten drastisch verlaagt: diabetes, hart-en-vaat, kanker, reuma en overgewicht (je vermagert tot je ideale BMI).

Is dit nu een wondermiddel? Nee, maar het is een goede start en als je creatief bent in de keuken kun je zo heel smakelijk smikkelen.

#119103

Ivan Janssens

 

Het is niet alleen de suiker , ook insuline speelt een rol.  Insuline is een groeihormoon, dus ook voor kankercellen. Als je insulineresistent bent, produceer je veel insuline om je bloedsuikerspiegel enigzins op het juiste niveau te houden. Veel insuline betekent dus groei van kankercellen. Als je daarentegen insulinegevoelig bent, heb je veel minder van dat hormoon nodig. Hoe insulinegevoelig blijven? Gewichtheffen, voldoende slapen, ontstressen en zeker geen Westers voedingspatroon.

http://melchiormeijer.wordpress.com/2012/11/25/kanker-een-insulineafhankelijke-neolithische-suikerziekte/

#119104

Karl (ni)

 

Zit iets in;

"Gewichtheffen, voldoende slapen, ontstressen en zeker geen Westers voedingspatroon."

Dus een bureaujob met stresserend overwerk en onregelmatig eetpatroon is een risicofactor.

Als ik dus de ganse dag met hout loop rond te sleuren, probeer correct te eten, een ritmisch en vrij lang slaappatroon aanhoud, moet ik enkel nog de stress uit mijn leven proberen te bannen. Dat zal niet eenvoudig zijn maar ik doe mijn best.

Die overproductie van insuline kun je ook linken aan een te grote en onevenwichtige inname van suiker, niet?

#119105

Ivan Janssens

 

Ja, door het eten van te veel suiker worden je lichaamscellen insulineresistent. En dus is er almaar meer insuline nodig om dezelfde hoeveelheid glucose in de cellen te brengen. De glucose die niet kan gebruikt worden als energie wordt omgezet in lichaamsvet. Insulineresistentie is de belangrijkste oorzaak van diabetes type 2. Vandaar ook dat veel diabeten kampen met overgewicht.

#119106

Karl (ni)

 

En dat buikvet zou dan weer een rol spelen in de vorming van oestrogenen, wat voor borstjes zorgt bij mannen. Verstoorde oestrogeen-niveau's zijn een risicofactor voor borstkanker bij vrouwen, waarom dan ook niet bij mannen?

#119107

luk Vanhauwaert

 

Ivan,

Wil dat dan zeggen dat ook fruit uit den boze is?

 

Luk 

#119108

Ivan Janssens

 

Het suiker in fruit is niet glucose maar fructose en die heeft een heel andere metabolische werking. Fructose omzeilt onze spijsvertering en wordt direct verwerkt door de lever. Het leidt bijgevolg niet tot een stijging van de bloedsuikerspiegel en dus ook niet tot de productie van insuline. Dit betekent evenwel niet dat fructose schadeloos is. Fructose wordt door de lever omgezet in VLDL en die VLDL kan dan weer omgezet worden in geoxideerde kleine LDL-deeltjes, de enige vorm van cholestorol die werkelijk schadelijk is voor hart en bloedvaten. Wanneer zal dat laatste gebeuren? Door overmatige consumptie van suiker (alsook glucose-fructosesiroop, een variant op suiker met iets meer fructose die men aantreft en cola en andere frisdranken) en polyonverzadigde vetten (onverzadigde vetten oxideren snel, verzadige vetten vrijwel niet, bak dus ALTIJD met verzadigde vetten zoals boter of kokosolie). Dus af en toe een stuk fruit kan geen kwaad, omdat fruit ook anti-oxidanten bevat en dus oxidatie tegen gaat. Maar overdrijf niet. Rood vlees bevat overigens veel meer vitaminen en mineralen dan fruit, geen suiker en weinig polyonverzadigde vetten. 

#119101

Karl (ni)

 

Ik wil hier nog eens op inpikken: "Inflammatie blijft mijn groot probleem, maar een volkomen "graanloos dieet" gaat onbereikbaar blijven."

In het begin van mijn reumaverhaal vertrouwde de specialist mij toe dat er meer en meer gevallen waren van jonge mensen met reuma. Vroeger was dit een oude-mensen-ziekte, nu niet meer.

Oorzaken?

Volgens Davis (Wheat Belly) kan het weren van alle graanprodukten uit je dieet de inflammatie doen verbeteren. Ik vond het alleszinds het proberen waard en het helpt. Door geen tarwe meer te eten heb ik praktisch geen ontstekingen meer. Maar ik eet wel speltbrood, moet je eventueel even naar zoeken of zelf bakken, is geen moeite met een keukenrobot en een oven.

Hoe zou tarwe dan een negatieve inpact kunnen hebben? Het is onwetenschappelijk giswerk, maar tarwe is een graansoort die de vorige eeuw het meest gekruisd en geselecteerd werd waardoor het eigenlijk geen echt natuurlijk gewas meer is in evolutionaire termen. Het is geen GMO maar blijkbaar verdraagt de mens het slecht. Daar tegenover staat dan wel dat tarwe heel populair is, want het is super gemakkelijk te groeien en door zijn 'gedwongen evolutie' is de opbrengst fabuleus. Verdere industriële verwerking is ook prima wat het als bron van energie in voedsel zeer geschikt maakt. Als je je tegen tarwe uitspreekt heb je te maken met een hele industrie, die zo sterk is dat ze zelfs Monsanto en GMO-Co op de knieën heeft gekregen rond een poging om GMO-graan te introduceren.

Nog een anecdote; paard van dierenarts zat met hoefproblemen; oud gerimpeld boerke: 'geef het spelt'... hoefproblemen opgelost. Spelt is een oud en nog origineel graan.

#119102

Karl (ni)

 

Excuses: gekruisT

#119090

Patiënt X

 

Ik ben geneigd Karl te volgen. Het is beter koolhydraatrijke voeding te laten dan verzadigd vet. Ik eet momenteel magere platte kaas,vrij veel vlees met groenten, en drink sloten groene thee en cola light. Mijn bloedwaarden zijn nog nooit zo goed geweest.

#119092

Karl (ni)

 

Je bent goed bezig, allen zou ik die cola light wisselen voor de cola van de bio planet. Dat aspartaam heeft ook zo zijn nevenwerkingen; formaldehyde, suikerspiegel...

Water is ook verfrissend.

#119117

Patiënt X

 

Bedankt voor je advies Karl. Ik ben enkele dagen gestopt met cola light. Ik heb nu geen last meer van etterende ogen, wat ik vroeger wel had. Het lijkt ook rustiger in mijn hoofd. Vroeger was ik soms zo verzonken in flitsende gedachten dat ik niet merkte wat iemand zei die me aansprak. Mijn hersenen zijn nu rustiger en ik kan me beter concentreren. Ik denk dat aspartaam absoluut een effect heeft op de hersenen, relevant voor de ADD-problematiek. Ik dronk vroeger wel 3 liter cola light per dag, nu drink ik in de plaats spuitwater, soms met een scheutje citroensap.