Oplossing prijsvraag (2)

Het woord dat we zochten was WAHABIET. Volgens de dikke Van Dale uit 1984 betekent dat:

naam van een aanhanger van een puriteinse sekte van de mohammedanen; hun leider stichtte de staat Saoedië

Wikipedia heeft een uitgebreidere definitie onder het lemma "Wahabisme". Het woord komt ook voor in de Algemene Nederlandste Spraakkunst als voorbeeld van het gebruik van het achtervoegsel -iet.

De antwoorden op de acht vragen:


  1. Dick Cheney bracht het grootste deel van zijn jeugd door in Wyoming;

  2. Abraham Verhoeven gaf de eerste Nederlandstalige krant uit;

  3. Daryl Hall is de blonde helft van het duo Hall & Oates

  4. Aloïs Gerlo was rector van de VUB en had naar het einde van zijn leven toe uitgesproken anti-socialistische standpunten;

  5. Boudewijn (Baldwin, Baudouin) IV, bijgenaamd "de lepralijder", was koning van Jeruzalem tussen 1174 en 1185, en wordt in de nieuwe bioscoopfilm "Kingdom of Heaven" uitgebreid in beeld gebracht, hoewel zijn naam er niet wordt vernoemd;

  6. Op het Indonesische eiland Flores vonden archeologen onlangs overblijfselen van een kleine mensensoort;

  7. Edingen (Enghien) is de Waalse faciliteitengemeente met faciliteiten voor Nederlandstaligen die het dichtst bij Brussel ligt;

  8. Paul Robinson, doelman van Tottenham, scheurde op 1 mei zijn kruisbanden

De meeste antwoorden konden via Google worden gevonden. Aloïs Gerlo kon het snelst gevonden worden met Google Groups, Tottenham met Google News.

Naast 1 foutief antwoord, kwamen er 13 juiste antwoorden binnen: van Robert Lingier, Filip Dedeyster, Tom Decouttere, Filip van Laenen, Leo Norekens, Tommy Thijs, Yves Blondeel, Michel Vuijlsteke, Johan Van Schelvergem, Dirk De Bock, Bruno Van Damme, Jos Branders en Peter Dirix. Sommigen vonden het te makkelijk, anderen vonden het moeilijk.

De uitloting van de winnaar gebeurde door de juiste inzendingen een chronologisch volgnummer te geven volgens tijdstip van inzending, en vervolgens door middel van www.random.org een willekeurig getal tussen 1 en 13 op te vragen. Random.org gaf het cijfer 3 terug, hetgeen betekent dat Tom Decouttere de winnaar is van deze week. Hij krijgt het boek "Groot Lexicon van Nutteloze Feiten, deel 2" toegestuurd.

Reacties

#8239

dof

 

"Naast 1 foutief antwoord".

Ik heb toch veel meer plezier van mijn woord dan van het Uwe :-)

#8245

Tom Decouttere

 

@Luc : thanks for the prize, maar het was het lot van random.org dat koos uit ("<brrr>"...) 13?

Ik hou me voor dat ik uit de nutteloze feiten toch het nuttige zal kunnen destilleren. Eens achterstevoren beginnen kan soms wonderen verrichten op sommige vlakken.

@The rest : alhoewel zaterdag niet gebruikt, hier een Google tip die velen kan helpen om sneller resultaat te bereiken :

Google Suggest op http://www.google...

Naargelang je meer trefwoorden bij tikt in het zoekveld, zie je ogenblikkelijk in de uitgerolde keuzelijst welke combinatie het meest aantal hits zal opleveren.

Dit laat toe om zeer doelgericht naar de juiste sites te gaan, en om flink wat surftijd te besparen.

Alhoewel, "trainen" op manuele Google-piloot kan ook interessant zijn.

Het leverde me een aantal sites op die buiten mijn onmiddellijke interessesfeer lagen, maar waar ik eens vaker een paar momenten op ga snuisteren. O.a. "geschiedenis", wel rijker dan ze tegenwoordig vermoeden na het volgen van de reeks "Xena, the warrier princess"...

Tom

#8249

Leo Norekens

 

Het was mij vorige week dinsdag tijdens het filmnieuws (Vrt middagjournaal) opgevallen dat Roel Van Bambost sprak over Baldwin IV (op z'n Engels), i.p.v. Boudewijn. Wellicht klakkeloos overgenomen uit de persmap (ik verneem hier dat zijn naam niet genoemd wordt in de film).

Speciale gast, die Boudewijn. Uit de verzamelde werken van Dhr. en Mevr. Google:

"Ondanks tekenen van melaatsheid op jonge leeftijd was hij tot koning gekroond, ondanks zijn latere blindheid, kreupelheid en andere misvormingen - die hem, door het ontbreken van voldoende controle over zijn armen, genoodzaakt hadden eerst te leren een volleerd ruiter te

worden met alleen zijn knieën om zijn paard te controleren en het later nodig maakten dat hij op een draagbaar aan het hoofd van zijn troepen ten oorlog werd gevoerd - was hij tot enkele dagen voor zijn dood nog aanwezig bij samenkomsten van zijn raad, en was hij tot op het laatst actief bij de politiek betrokken."

#8254

dof

 

Ter inlichting:

De hogervermelde Boudewijn IV (en V) kunnen verward worden met de gelijknamige graven van Vlaanderen die heel wat vroeger leefden (De Vlaamse Boudewijn V is de schoonpapa van Willem De Veroveraar, en was op een blauwe maandag (1060-1067) nog (co-)regent van Frankrijk voor de minderjarige Filip I.

#8281

Huug

 

..."als voorbeeld van het gebruik van het achtervoegsel -iet."

Mmm, een aanhanger van mooie vrouwelijke rondingen is dus een Tiet?

#8287

Bwana

 

Zeg Dof, wat was dat woord waar jij zoveel meer lol aan had dan aan dat van LvB?

#8289

dof

 

WAHLBIER

#8292

Bwana

 

Ah, heel mooi. Ik kwam uit op WAORBIER. Ook heel lekker!

3 onzorgvuldigheden bij mijn invuloefening:

1.In plaats van de t van Tottenham de r ingevoegd van Robinson.

2. Foute voormalige rector van de VUB. Roger van Geen.

3. Ik dacht op foto's te zien dat John Oates blond was. Niet lang genoeg vergeleken.

Waorbier moet uit een microbrouwerij in Waregem komen, met een naam die zowel verwijst naar Waregem (Waoregem?) als naar gegarandeerd écht bier.

Enfin, als LvB fouten mag maken bij z'n opgave, dan wij ook bij het invullen.

#8298

Laurent

 

Ik heb ook meegedaan aan de quiz maar ik had WALEPOOT. Ik heb miskien ook ene paar onzorkvuldiheid behaan. Ik dacht dat de voornaam van diene recteur Erasmus was in plaats van Aloïs. Zo had ik de laatste letter genoom in plaats van de eerste van de naam HALL. De koning van Jeruzalem ah dat was natuurlijk Simon Peres. De klein menskes zijn gevonden in Olland. De faciliteitengemeente waar men ook vlaams spreek is Ostende. Voilà, volgend keer beter.

#8305

een winnaar

 

Mensen, mensen, doe iets aan jullie PARATE kennis!!! Dan zouden jullie zich niet moeten te pletter googelen en interpretatiefouten maken.