Altijd en overal online met UMTS en GPRS

Op 1 augustus jongstleden bezorgde een koerierdienst me een aangename verrassing: een Vodafone Mobile Connect PC-kaart (gemaakt door het Leuvens Option), inclusief drie maanden gratis abonnement op de UMTS- en GPRS-diensten van Proximus.

Het bleek dat ik maanden geleden had meegedaan aan een kwis op de website van Proximus. Ik was al Proximus-klant ben en maak gebruik van hun GPRS-dienst. Als ik aan zee zit, gebruik ik deze "Mobile Internet" dienst om mijn mail te checken en te surfen. Voor 20 euro per maand kom je met een maandelijks GPRS-datatrafiek-budget van slechts 10 megabyte niet ver. Bijkomende trafiek kost 2 euro per megabyte. Met GPRS ben je aan een tergend trage snelheid van 56 kbps verbonden met het internet.

Het nieuwe Proximus-product, "Vodafone Mobile Connect", combineert UMTS (in die gebieden waar het al beschikbaar is) en GPRS, komt met een eigen SIM-kaart, en biedt 100 megabyte aan datatrafiek per maand voor 54,96 euro per maand (4,96 euro voor het abonnement en 50 euro voor de trafiek). Bijkomende trafiek kost 0,5 euro per megabyte. UMTS, ook wel "3G" genoemd, biedt snelheden tot 384 kbps. Qua snelheid is dat behoorlijk, maar omwille van de limieten op het maandelijkse volume, blijft surfen op internet oncomfortabel. Om megabytes uit te sparen, schakelen we in onze browser het tonen van beelden uit, tenzij het echt nodig is. Proximus heeft overigens een soort proxy geïnstalleerd die de binnenkomende webbeelden extra comprimeert en overtollige spaties uit HTML verwijdert. Dit laatste geeft (vooral in Firefox) soms foutenboodschappen omwille van slecht gevormde code. Optimaal is het niet, en Vodafone-gebruikers uit Nederland, Engeland en Duitsland kloegen eerder al over dit fenomeen.


Bij de modemkaart zit ook een externe antenne, die met velcro aan het deksel van de notebook kan worden bevestigd. In Waregem is er al UMTS-dekking, in Knokke nog niet. Opvallend: hier in Knokke (zeven hoog) ontvang ik momenteel volgende netwerken uit België, Nederland en ... Groot-Brittannië:

GPRS: Proximus, Vodafone NL, Vodafone UK, Base, KPN NL, O2 UK, Orange UK, T-Mobile UK, Mobistar, Orange NL, T-Mobile NL, Telfort NL.

UMTS: Vodafone NL, Vodafone UK, O2 UK, T-Mobile UK, 3UK, Orange UK.Dat ik Britse operatoren ontvang, is wellicht te wijten aan uitzonderlijke atmosferische omstandigheden, want vorige week ontving ik die niet. Overigens betekent "ontvangst" nog niet dat er een goede connectie mogelijk is, wel dat de aanwezigheid van het netwerk gedetecteerd is.

De dekking van het UMTS-netwerk van Proximus is er in vier maanden tijd fel op vooruitgegaan. Vergelijk de situatie eind april...... via die van begin augustus ...... met die van eind augustus:UMTS staat inzake dekking, toepassingen en tarifering duidelijk nog in de kindeschoenen. Ook de allereerste internetproviders hadden tariefformules waarbij belachelijk lage datavolume-limieten golden. Ik geloof echter wel in de toekomstkansen van UMTS. Bij Wifi blijft de dekking laag is en het gebruik bij de meeste operatoren duur. Wimax, een soort Wifi met grotere dekking, is in België al beperkt beschikbaar via operator Clearwire, maar lijkt zich enkel op stedelijke centra te zullen richten.

UMTS sluit inzake business model naadloos aan bij de GSM-operatoren. Dat ik mij niet naar een Wifi-hotspot hoef te verplaatsen, maar op internet kan waar ik mij ook bevind, is een niet te onderschatten voordeel van UMTS.

Reacties

#13188

Jonas Riemslagh

 

Ook ik heb begin augustus zo'n pakketje ontvangen en heb het product al enkele keren getest. Onder andere in een (rijdende) trein en auto.

Ongetwijfeld leuk speelgoed, en de combinatie van UMTS met 'no images' is behoorlijk aangenaam surfen, naar mijn gevoel.

#13189

Peter Dedecker

 

Ik denk dat EDGE toch iets meer potentieel in zijn mars heeft, zeker omdat de kostprijs ervan veel lager is en de tarieven voor de eindgebruiker dan waarschijnlijk ook lager zullen liggen dan die voor UMTS.

#13194

Κrist

 

EDGE of UMTS zou eigenlijk wat kostprijs betreft niks moeten uitmaken. Je betaalt voor de MB, en maakt altijd een verbinding met het beste beschikbare netwerk.
Swisscom Mobile (mijn werkgever) heeft een vergelijkbaar product in de aanbieding, met een kaart die naast WIFI, GPRS en UMTS ook EDGE ondersteunt. 1GB per maand kost 79 SFR (circa 55 Euro), ongeacht het netwerk dat je gebruikt.
Zelf maak ik veel gebruik van mobiel internet, echter niet met een kaart, maar gewoon met een GSM die ik met Bleutooth met mijn laptop verbind. Mijn GSM onderteund EDGE, maar de UMTS dekking is in Zwitserland al vrijwel kompleet. EDGE had ik alleen maar nodig toen ik laats in een berghut eens het ontvangen van TV op de GSM aan verwanten uit België wou demonstreren...

#13198

Erik Evrard

 

Ik was net nog in Finland. Daar kan je voor 5 euro per maand GPRS krijgen (alleen voor grote bedrijven weliswaar) met ongelimiteerde bandbreedte...

Krist: ik wist niet dat jij voor SCM werkte... Ik heb in 2004 enkele directeuren van SCM 8 maanden lang geadviseerd (als externe consultant) betreffende mobiele zakelijke toepassingen. Ik zat meestal in Bern (soms Zürich). Waar zit jij precies? Mobile Unlimited is inderdaad een heel mooi product - ik wou dat het in België te koop was.

#13215

koen

 

sorry voor de off topic, maar misschien is hier nog wel iemand wakker en geïnteresseerd

... of is dit geen nieuws ? ;-)

ligt taxonweb.be bij jullie momenteel ook plat ? pagina onbereikbaar ...

#13221

koen

 

taxonweb nog steeds plat !?!

uitstel tot september, en dan werkt het ding nog niet !

http://www.belgium.be/eport...

geeft mij vannacht (0u30 en tot nu 9u) een onbereikbare pagina ...

*een minister die zijn (huwelijks)contracten niet nakomt
en nu
*een minister die zijn job niet uitvoert (belastingen) ...

zou Guy niet beter de handdoek meteen in de ring smijten ?!

#13223

Briggs

 

LVB: Klein probleempje te melden. ik kan maar beperkt naar beneden scrollen (tot de titel 'Horse parade') en de tabs Nederlands - citaten - English enz.. verplaatsen mee naar beneden. Any ideas ? Misschien is het omdat ik Firefox het geupdate.

#13227

Briggs

 

hmm probleem doet zich niet meer voor

#13233

Luc...

 

Luc,

Ik heb zo'n ding... maar het is (inderdaad) duur in "verbruik" zulle..

Ik schrok me een eitje toen ik de factuur kreeg van mijn internetverkeer uit Oostenrijk.

Die vrije markt kan wel voordelen bieden, als je de kleine lettertjes van het contract en alles wat ze je erbij aansmeren, alles wat ze er NIET bij zeggen, er wel bij kan denken, dan verrassen ze je niet...

#13254

Peter Dedecker

 

EDGE en UMTS maken wel een verschil in kostprijs. Doordat EDGE gebruik maakt van de bestaande masten en een pure softwarematige upgrade is, zijn de kosten van het uitrollen van dergelijk netwerk voor een provider een pak lager. Als hij die kosten (of eerder het uitsparen ervan) zou doorrekenen aan zijn klanten, zouden de tarieven van een EDGE provider dus een pak lager moeten liggen dan die van een UMTS provider. Voor een provider die beiden aanbiedt, maakt dit natuurlijkj geen verschil. Als providers als BASE en Mobistar zich wat UMTS betreft zouden beperkten tot de wettelijk verplichte minimumdekking (of beter: gewoon geen veel te dure UMTS-licentie gekocht hadden) en de rest zouden afdekken met EDGE, dan zouden de (netwerk)kosten voor hen en hopelijk dan ook voor de consument een pak lager liggen.

#13255

Roger Bouvrie

 

Gewoon ter info:
Deze UMTS - GPRS oplossing is uniek en wij hebben al enkele profpersonen lopen bij Puratos, die deze technologie gebruiken.
Gelukkig blijft het bij proefpersonen want onze GPRS data kosten exploderen natuurlijk.
Hadden wij onze 300 GSM gebruikers deze technologie aangeboden, dan zou ik hier niet meer werken.
2 dagen Griekenland kan u BVB 600 ¤ kosten.
Natuurlijk kan men dan terug komen met de ROI, maar onze oude technologie, minder snel, minder toegankelijk, deed hetzelfde, maar aan 1/10 van de kost.
Kom eens terug als Proximus zijn kosten met 3 verlaagt.
Tot dan.

#13256

LVB

 

@Roger: bedankt voor uw interessante bijdrage. Maar wat bedoelt u met "onze oude technologie ... aan 1/10 van de kost"?

#13267

VH

 

UTMS-GPRS bestaat al lang in de Filipijnen - aan 1/10 van de kost. Mijn abo op francofiele Proximus-Skynet-Belgacom is trouwens al jaren geleden opgezegd. En technisch - ach - het debacle van Skynetblogs was echt geen goeie reclame voor deze Oostduitse staatsonderneming. Belgacom cs, nein danke. Too little, too late. Ik heb een GSM van 80 Euro en daar bel ik mee. En een paar digcams (wo een 8MP Oly 300) en daar fotografeer ik mee. En als ik wil surfen gebruik ik mijn laptop. En als geen van de 3 gaat, wel dan geniet ik gewoon van het leven. Wanneer wordt de telecom-markt in Belgie nu eens echt opengegooid?

#13268

VH

 

@Luc, @Roger: 1/10 van de kost = 1/10 van de kost. Het ICT-olygopolie op de Balgische markt kost ons handen vol geld. Laat me toe niet mee te juichen over dit Belgacom initiatief. Dat ze hun torens in Brussel Noord en hun duur Waals-gepistonneerd personeel moeten afbetalen is mijn zorg niet.

#13269

Steve0

 

Ik vind die prijzen ook niet te doen. Neem nu die sms: 15 cent voor ocharme 144 bytes aan data.

#13348

Philippe

 

Duur in verbruik en niet zo optimaal voor alle toepassingen. Een toepassing die een continue stroom van data nodig heeft, functioneert niet met UMTS of GPRS. Een probleem met de codering van de datapakketjes.

Bijvoorbeeld: een online trader die op Nasdaq of de futuresmarkten wenst te traden is niet gebaat met UMTS. Cela ne marche pas.

#13360

Neverbeendead Religion

 

Stuur mij eens een mailtje wanneer altijd en overal online een standaard product uitbrengt met prijs voor iedereen waarover men niet meer klaagt.
[email protected]
Dank bij voorbaat.

#13392

Niko Keldermans

 

Iemand enig idee hoe en waar je je huidig verbruik kan bekijken. De meegeleverde software toont wel wat logs maar heel nauwkeurig zijn die niet en helemaal niet bruikbaar als je de kaart op verschillende PCs gebruikt en dan bvb. nog eens via GSM en PDA erbij. Ze hebben me reeds 2 keer goed liggen gehad met de rekening. Allez, enige troost, het bewijst alvast dat ik geen ezel ben.

#13522

[email protected]

 

Hoe staat het met de ontvangst in de omgeving van Lommel?
Ik sta namelijk op het punt umts aan te schafen, maar twijfel nog.

#35775

Dimitri

 

in Italië (ik kom van daar, dus, sorry voor mijn nederlands ^^) woonde ik in een klein dorpje zonder ADSL, en wij hadden allemaal GSMs... dus, om op internet te gaan met mijn vaste pc, ik gebruikte mijn GSM via bluetooth (om de beste ontvangst te hebben ik het huis) en EDGE (er was nog geen UMTS bij mij). Operator TIM (Telecom Italia Mobile)
Het koste mij 25 ¤ per maand voor 9 GB !!!!!!!!!!!!!
Het is tijd dat ze in België ook lagere prijsen maaken, anders zal ik het hier nooit gebruiken... :)
(en, ja, er bestaan ook geen ADSL download/upload limieten... -_- )

Ciao, Dimitri

#52601

JP CLAEYS

 

ik heb een vodafone card via proximis gekocht en ondanks beloftes is de ontvangst heel slecht,dus tergend traag op GPRS want UMTS ontvangst is uiterst zeldzaam in Reningelst by Poperinge.Ik woon op een hoogte maar dat maakt blijkbaar niet veel uit.
Gezien ik geen antenne bijgeleverd kreeg ging ik op zoek naar UMTS antennes en vond deze in OOSTENRIJK.
Bestelde twee modellen,één magnetisch tafelmodel en één richtantenne.
Zodra ik ze heb hou ik jullie op de hoogte.

#86449

JP Claeys

 

De UMTS antenne is uitvoerig getest maar het resultaat van de ontvangst op UMTS of GPRS was amper beter te noemen en mijn laptop uitgerust met de vodafone card van proximus ( internet every where )blijkt dus niet werkbaar.
Na enkele aangetekende brieven naar proximus ( ja ik voel me echt bedrogen) geraakte ik met veel moeite af van mijn abonnement.
Ze doen een geste....( dixit proximus )met het akkoord gaan van de vroegtijdige opzegging.
Bedriegers noem ik dat.

#103303

willy verslyppe

 

Jean Pierre,

Ik heb gezien dat U sedert 2008 TV kijkt met DVB-t en had hierover  graag wat meer info o.a. over de gebruikte antenne, ontvangen kanalen en hoe de situatie in het ieperse thans is. Ik vind uw telefoonnummer niet in het telefoonboek...

Kunt u mij een mailtje sturen met uw telefoonnummer ? Dank bij voorbaat

Willy Verslyppe (ex Verdata...)