België houdt niet van echte journalistiek

Ik kwam in de jaren zeventig van nergens, ik was een Hollandse, ik keek op een Hollandse manier naar persvrijheid en had een grote sympathie voor Vrij Nederland, in die jaren een schitterend blad met reportages die vandaag in Vlaanderen nog steeds nergens gemaakt worden. Met daarenboven stevige onderzoeksjournalistiek als klapper. Als ik zie wat er nog te doen is in Vlaanderen. Jullie maken het er niet naar. Yves Desmet op twee bladzijden in De Morgen, je voelt zo zijn bandopnemertje met een tekst uitgetikt door een secretaresse en dat wordt er zo in gesmeten. Ik ben opgegroeid met Bibeb (nvdr. die jarenlang topinterviews maakte voor Vrij Nederland), die maakte minstens een week vrij voor haar interviews. Men houdt niet van journalistiek in België; ik bleef steeds een stoorzender. In Nederland en in Engeland is de journalistiek geïntegreerd in het publieke leven, wordt zij aanvaard en is zij volwassen. De echte journalistiek gaat altijd uit van een slecht karakter en dat wordt hier gesmoord. Ik zit bij de persconferenties van de VRT met uitgeblust journaille, gerecupereerde veteranen die onder één deken kruipen met Aimé Van Hecke en dus nabrouwen wat hij wil dat zij schrijven. Dan komt er een jochie binnen van Gazet Van Antwerpen, die stelt zich journalistiek op, zegt tegen Van Hecke, vertel eens iets ernstigs, zit niet te mekkeren. Die jongen is over vijf jaar kapot. Het instinct van die man, ik zat ernaast, als ik nog een blad zou hebben zou ik hem opkrikken, koesteren. Men geeft hier de voorkeur aan een gemakkelijk leven en daar betaal je een prijs voor. België is ook een meer beschut land door zijn heuvels en valleien, Holland is vlak en de wind waait forser, bitser.

Josephine Overeem, geïnterviewd door Frans Crols en Piet Depuydt in Trends van 8 december 2005Reacties

#16897

Eric Jans

 

België kan geen dag blijven bestaan met echte journalistiek. Zoals België ook geen objectieve geschiedenislessen in scholen zou overleven.
België is zélf het bedrog, hoe zou 'bedrog' de harde waarheid van de naakte feiten kunnen aanvaarden en overleven?

Maar het voelt goed om het diplomatisch uit het vrije Nederland te horen. Stel je voor: een echte democratie!

#16898

Willy

 

Om met uw hoofd tegen de muur te lopen. Om iets van te krijgen, geen hartinfarct aub. De laatste 9 citaten, gewoon hemeltergend. Ik heb het al tot vervelens toe herhaald, overal waar ik daarvoor de gelegenheid krijg. Echte journalistiek in bij ons onmogelijk, laat staan onderzoeksjournalistiek.

We hebben ze in huis, bekwame, vakkundige en talentrijke mensen die niets liever vragen dan journalistiek volgens de regels van de kunst te beoefenen. Met inachtname van ethiek en fair-play. Maar ze mogen niet ! MOGEN NIET, anders vallen ze zonder inkomen en dus zonder brood.
Alle media, geschreven, gesproken, vertoond, zijn afhankelijk van hetgeen ze van overheidswege als steun toegestopt krijgen. Er zijn er zelfs die enkel voor en van die toelage leven, ongeacht of hun product gelezen, gehoord of bezien wordt. Die steun is er in vele gedaantes : benoemingen her en der, milieusubsidies, allerlei kunstensteun, waarin de kunst zich alleen manifesteert in het zich in alle bochten wringen om aan die subsidies te geraken. Hebben is hebben, en krijgen is de kunst.
Waarom denk je dat er zoveel gevochten wordt om toch maar binnen de politiek te geraken ? Omdat men, eens daarbinnen, makkelijker de weg naar de vetpotten kan vinden. Eens zo een stoeltje daarrond, kan het graaien beginnen. Eerst voor oompje, dan voor oompjes kinderen, en dan voor neven, nichten en al diegenen die met het wierrookvat staan te zwaaien. Voor de zoveelste keer : in de sport heb je de "cocktail-belge", in de perswereld "la presse belge".
Uniek, omdat alles beheerst wordt door de politiek.
Een partij, vakbond, of eender wat van een partij afhangt, hoeft niet met zijn geld naar het buitenland. Ze kopen zich gewoon ergens binnen, plaatsen hun eigen directeuren, kiezen hun eigen opstellers. Want dat worden de journalisten uiteindelijk : opstellers die volgens hun bureauchefs teksten in een vorm moeten gieten, laten nalezen, en uiteindelijk mogen verspreiden.
Maar mijn vraag blijft altijd dezelfde :wie kan daar iets aan doen ? Wie durft daar iets tegen inbrengen. Wie riskeert zijn hachje...?

#16900

Leo Norekens

 

Je zegt daar zo wat, Eric: "objectieve geschiedenislessen"... Het internet zou ook hier het achterpoortje kunnen bieden: iets als geschiedenisvoorkinderen.nl maar dan over onze "vaderlandse" geschiedenis, zonder de obligate tricolore bril van op school.

Ter zijde: een juffrouw op de school van onze kinderen had laatst een lumineus idee: op de dag van de dynastie werden de kinderen "aangespoord" om in zwart-geel-rode kleren naar school te komen. Mijn vrouw heeft uiteraard geen rood gevonden. 's Avonds kwam ons meiske toch tricoloor beschilderd naar huis. Allemaal voor een groepsfoto die nu ongetwijfeld de slaapkamer van Albert en/of Paola siert. (Gelukkig was het afwasbare verf).
Albert, maak U vooral geen illusies, vent. Ze was ertoe gedwongen.

#16901

John Fleming

 

@Luc:Vier citaten in 15 minuten van dezelfde vrouw! Zou ze bij jou een gevoelige snaar geraakt hebben. Bij mij in elk geval. Dit is pas een 'schaars goed' dat moet gekoesterd worden.
Leve Trends! En hup, Holland, hup!
P.S.:En de naam van dat jochie van Gazet Van Antwerpen zou ik ook wel eens willen kennen, misschien kunnen wij wel helpen opkrikken en koesteren.

#16902

Joe

 

Radio 1 houdt niet van het echte lied.

Ik kom uit Holland, ik ben grootgebracht met Chiel Montagne. Die wist tenminste wat muziek betekende, die Chiel nam tenminste tijd om zijn artiesten te evalueren en airplay te geven. Zo konden we uitgebreid genieten van Jacques Herb, Hepie & Hepie, De Heikrekels, Frank & Mirella, Ben Cramer, Mieke, Gert & Hermien, Herman Van Keeken, Ronny Tober, Manke Nelis, Willy Alberti, Johnny Hoes, etcetera.

Als ik nu luister naar Radio 1 wordt ik niet goed van de snobistische en slordige muziekkeuze. Waar halen ze toch die losers vandaan als Antony and the Johnsons, Captain Frisbee, Lou Reed, Coldplay, Steely Dan, Carly Simon en andere Van Morissons. Je voelt zo dat die Jan Hautekiet botweg zijn privé-platenverzameling in de ether gooit, alles doorspekt met slechte smaak en zonder rekening te houden met kwalitatieve smaak van de luisteraar.
Daarom doe ik mijn hoed af voor Geert Bourgeois. Ik zeg altijd: "mannen met een koltrui en een jacket can't be wrong!". Hij breekt tenminste een lans voor meer Laura Lynn op de radiozenders, en gelijk heeft hij. Weet je, in Nederland en in Engeland is het levenslied geïntegreerd in het publieke leven, wordt het aanvaard en is het volwassen.

VRT-topman Tony Mary is in mijn ogen een bekwame man, maar hij wordt teveel in de tang gehouden door die zogenaamde progressieve muzieksnobisten die Radio 1 gijzelen. Vandaag hoorde ik in een programma genaamd "Het Reyerscomplex" John Terra met "De dag dat het zonlicht niet meer scheen", een schok van innerlijke warmte ging door me heen, ik wist niet wat ik hoorde. Bleek het om te lachen te zijn zeker!! Nou wat eng, wat kleingeestig. Bah!

Josephine Overgeef, geinterviewd door Joeri Van Vlaanderen en Wesley De Groot op Radio Riola.

#16905

Eric Jans

 

@ Joe: je reactie hoort hier gewoon niet thuis. Bovendien moet Bourgeois zich bezig houden met de splitsing van B-HV en met niets anders.
Al heeft hij een punt in wat hij zegt, ik moet kotsen bij dat soort afleidingsmanoeuvres-pr.

Bourgeois was tot voor kort de man die aankloeg dat politici te vaak aan madie-spelletjes deelnamen omdat dat slecht is voor het 'image' de politiek.

Wat doet hij nu? Een plat-opportunistische pr-stunt, verpakt met een sociologisch cadeau-papiertje eromheen!
Zum kotzen!

En dat allemaal omdat die Bourgeois zijn Vlaamse draai niet kan vinden bij die belgicisten van cd&v! Pseudi-nationalist Bougeois moet via de publiekrectelijke (gesubsidieerde) zender zoet gehouden worden met wat (vooral onschuldige) stemmingmakerij om zich als 'Vlaming' te kunnen profileren... want alles is beter dan dat he Vlaams Belang als énige overblijft met zo'n 'Vlaams imago'.

WAL-GE-LIJK doorzichtig.
Bourgeois: u bent als Vlaams republikein feestelijk gebuisd!
Het kan me namelijk geen reet schelen of Laura Lynn op de radio te horen is.
Eerst Vlaanderen en de Vlamingen onafhankelijk... daarna zullen we wel zien hoe de Vlamingen hun (eventuele) publieke omroep tot stand zullen brengen.

First thing first, Boureois!

Wat u hier aan het doen bent kan alleen in een voor Vlaanderen (culturele) bezetting als België.
Hielenlikker! Je bent de ergste soort: would-be Vlaming!

Vandaar dat journalistiek hier onmogelijk wordt gemaakt.

#16906

Benny Marcelo

 

Wat journalistiek betreft wil ik toch een woordje doen voor Luk Van Der Kelen. Het enige wat ik spijtig vind aan hem is dat hij belgicist is, maar hij is tenminste geen kontenlikker gelijk nen Desmet of Molenaere of Bracke.

#16907

Benny Marcelo

 

Bij de weg Eric: ben het volledig met je eens.

#16909

Eric Jans

 

Dank je, Bema: ik denk dat het onze bijdrage aan Vlaanderen is om - ieder in de eigen omgeving of op het publieke forum - de Belgische ballonnetjes te doorprikken.
Ik aanvaard geen verdoken belgicisme meer. Wie Belgicist is - om welke reden dan ook, of het nu opportunisme of overtuiging is - die moet daar maar voor uitkomen, die moet het maar verdedigen met rationele of emotionele argumenten.

Maar 'Vlaamsgezindheid' uitstralen en tegelijk belgicistisch handelen... daarop moeten alle Vlamingen met het hart op de goede plaats maar eens hard beginnen te reageren. Het moet maar eens uit zijn met dat kiezersbedrog.

Dat is mijn wens voor 2006 aan alle Vlamingen: assertiviteit. En dat we onze voeten mogen vegen aan wat onder de linkse intellectuelen als 'bon ton' wordt gezien.

WIJ zullen hier de journalisten zijn die de lastige vragen stellen.
Steeds meer, steeds luider!

#16910

LVB

 

@Eric Jans: ik begreep de reactie van Joe als volgt: volgens hem is de Belgische vorm van journalistiek superieur aan die van onze buurlanden, net zoals hij de muziek van Lou Reed superieur vindt aan die van Johnny Hoes. Hij vindt dat de kritiek van Josephine Overeem niet fundamenteel is, louter een kwestie van smaak, en dan nog de verkeerde smaak, want Belgische journalistiek is gewoon superieur. Aldus nog steeds Joe in zijn parodie. Geert Bourgeois vertolkt in zijn verhaal slechts een figurantenrol.

#16912

Joe

 

Luc, nee hoor, ik beweer zeker niet dat wij hier in B zo'n superieure journalistiek hebben.

Ik stel me wel die juffrouw Overeem voor, die omringd door pateekes en koffie en de sigarendamp van Crols gratuit zit te kakken op DM en VRT, terwijl de Frans van dat gefundenes fressen zijn vette vingers zit af te likken. Heeft ze dat interview ook gekleurd met haar astrologisch gezwans en strijdkreten tegen lawaaivliegtuigen in de noordrand?

En dank je Eric Jans voor de reactie, ik kan je nu eindelijk definitief klasseren.

#16916

Benny Marcelo

 

Joe heeft Hollandse roots; fandaar dat opgestoken fingertje.
Al moet ik toegeven Joe, dat je interventies het debat hier dikwijls kleur geven. Dikwijls blijkt dat mensen met zin voor humor ook voldoende zelfrelativering hebben en ik ben er van overtuigt dat enkel dat het samenleven in verdraagzaamheid mogelijk maakt. (schone preek hé :o)
Wat hier zo poëtisch ''het levenslied'' wordt genoemd, werd door ons vroeger ''smartlappen'' genoemd, of volkser ''kleine bleiteliedjes''. De reden waarom ze niet zo hoog worden aangeslagen is omdat ze aan de lopende band geproduceerd worden.
Iets dat in Vlaanderen meer wortels heeft is fanfare- of harmoniemuziek. Niet dat ik daar zo een grote fan van ben; al heb ikzelf ooit nog trombone gespeeld in een harmonie. Er bestaat geen enkel programma meer, noch op radio, noch op TV dat handelt over dergelijke muziek. Nochthans is het samen musiceren toch eigen aan zowat ieder volk.
Uniformen, marcheren, marsmuziek (alhoewel dat maar een onderdeel is van fanfaremuziek); het zal voor onze BRT-ers allemaal wat te fascistisch zijn.

#16919

Leo Norekens

 

Het zal je toch maar overkomen, dat je serieuze tussenkomsten als een parodie geïnterpreteerd worden. :-)

#16922

Joe

 

Zwijg stil, Leo! Had ik met verschillende fonts kunnen werken zoals in het artikel zelf, hadden ze het dan gezien denk je?

Bema en Eric Jans, hou jullie vast aan jullie bretellen: ik heb ook nog frans-canadese roots! Jawel. Mijn grootvader heette namelijk William J. Le Petomane. Als ik in form ben en met een paar pinten op loop ik af en toe nog eens in zijn voetsporen om zijn naam alle eer aan te doen. Dan kan ik misschien eens aan Bema's harmonie bijschuiven? Of zegt hij: tarara! ?

#16932

Benny Marcelo

 

Komt er gerust bij Joe, de harmonie zat vol plezante mannen.

#16941

Joe

 

mmmmm.... en geen vrouwen?

#16949

Eric Jans

 

Beste Joe,

graag gedaan hoor. Mag ik je er op wijzen dat ik en honderdduizenden andere Vlamingen allang geklasseerd wáren voor jij hier opdaagde?

Niettemin: ik zal jou niet klasseren. Het behoort niet tot mijn denkpatroon. Ik blijf met je discussiëren, je desnoods een hoop verwijten naar het hoofd slingeren en vooral bevachten met vragen en ergumenten, maar klasseren? Neen, dat is me iets te definitief voor de 'journalistiek'.

#16950

Eric Jans

 

Enne... waarom moet ik me vasthouden omdat jouw opoe een Frans-canadees is? Was je bang dat ik dat niet zou aankunnen of zo?

@ Luk: heb dank voor je poging om duidelijkheid te verschaffen maar zelfs bij het herlezen vat ik niet waar onze Nederlands-Frans-Canadese vriend met z'n hele uiteenzetting naartoe wil.
Maar gezellig is het wel. En ach... dat mag uitzonderlijk wel eens, zo kort na de feestdagen, niet?