Ronald Reagan, 1911-2004

Ronald Reagan
Vandaag overleed Ronald Reagan op 93-jarige leeftijd. Zijn aantreden als veertigste president van de VS in 1981 luidde een periode in van belastingsverlagingen, deregulering, en economische bloei, waarin het vrije ondernemerschap opnieuw gewaardeerd werd. Later ging men spreken van "The Reagan Revolution". In een toespraak in 1981 noemde Reagan zes personen die zijn denken het meest hadden beïnvloed: Russell Kirk, Friedrich Hayek, Henry Hazlitt, Milton Friedman, James Burnham, en Ludwig von Mises.

Reagan was en is in de VS enorm populair. Omwille van zijn redenaarstalent noemde men hem "The Great Communicator". Bij links en in Europa was hij eerder een bron van hilariteit, omwille van zijn acteursverleden, zijn conservatieve denkbeelden en zijn lapsussen.

Merkwaardig toch hoe in Europa straten, pleinen en tunnels genoemd worden naar Democratische presidenten (Kennedy-tunnel, Rooseveltlaan, Clintonpark), maar hoe zuinig men is om diezelfde eer te bewijzen aan Republikeinse presidenten. Wanneer een Reaganplein?

Geen Amerikaanse president in de twintigste eeuw was zo doordrongen van economisch-liberale en libertarische principes. Volgens The International Herald Tribune was Guy Verhofstadt in de jaren '80 een bewonderaar van Ronald Reagan. Tegenwoordig schrijft zijn broer Dirk kritische stukken over het beleid van de voormalige president, dat conservatief en anti-sociaal genoemd wordt. Annemie Neyts vindt dat Reagan mee aan de basis ligt van de verzuring van de maatschappij.

Enkele treffende citaten van Ronald Reagan:
  • "De geschiedenis maakt het overduidelijk dat regeringen, tenzij we hun macht beperken, hun invloed uitbreiden tot op het punt dat hun kostprijs de mensen bankroet doet gaan en hen van hun vrijheid berooft".

  • "Het is ouderwets, zelfs reactionair, om de mensen eraan te herinneren dat het vrije ondernemerschap meer bijgedragen heeft tot het terugdringen van de armoede, dan alle regeringsprogramma's die de democratie zich bij elkaar kan dromen".

  • "De knapste koppen zitten niet in de regering. Als dat wel zo zou zijn, zouden de bedrijven hen wegkapen".

  • "Soms vragen studenten mij of er echt zo'n groot verschil is tussen ons en het Sovjet-systeem. Ze vertellen me dat ze de Sovjet-grondwet gelezen hebben, en dat de woorden vrijheid en rechtvaardigheid er veelvuldig in voorkomen. Het verschil is zo subtiel dat we het soms over het hoofd zien. Hun grondwet zegt dat de overheid die rechten toekent. Onze grondwet zegt dat wij, het volk, met deze rechten geboren worden, en dat geen regering hen van ons kan afnemen".


Reacties

#948

Oliver South

 

Ik geloof niet dat Ronnie 1 regel van Russell Kirk, Friedrich Hayek, Henry Hazlitt, Milton Friedman, etc... heeft gelezen. Alles wat Reagan zei was ingegeven door spin doctors (behalve zijn lapsussen natuurlijk, bijvoorbeeld Mallorca ipv Morocco). En natuurlijk noemde men hem "the great communicator". Als je dat genoeg blijft herhalen dan blijft dat wel hangen bij de mensen!

Reagan was een marionet, wiens taak erin bestond populair te zijn, en op die manier Joe Sixpack (en de hele westerse wereld) de anti- communistische politiek te verkopen, ondermeer door hen bang te maken voor het zogezegde communistische gevaar, de USSR zijnde de "evil empire". Bush doet nu hetzelfde ("axis of evil") maar met andere boemannen.

Een heldendaad van Reagan, toen hij nog "acteur" was, die we zeker niet mogen vergeten was zijn getuigenis in 1947 als "friendly witness" aan de McCarthy commissie en The House Un-American Activities Committee (HUAC), waardoor vele Hollywood producers, acteurs en scenaristen wegens vermeende communistische sympathieën op de blacklist terecht kwamen.

#949

bernard

 

Wel, zelf heb ik o a mijn pol. jeugd beleefd door alom in VL , BXL en WALL discussies te gaan voeren over de installatie van de US raketten in een reeks Eur. landen.

Nu luidt het motto : Reagan heeft de ( toen reeds noodlijdende ) USSR plat gekregen door ze te verplichten tot een onbetaalbare bewapening.

Zou kunnen. Wat ik écht geloof is dat het de informatietechnologie is die de USSR naar haar laatste azdem heeft doen snappen.

#953

Outlaw Mike

 

O, ik heb genoeg lapsussen gehoord maar ik trap er niet in. Hoeveel lapsussen maken we zelf wel? De Europese debiliteit on de man enkel daarop te beoordelen is hemeltergend.

En Dirk Verhofstadt, Annemie Neyts en ja, zelfs onze premier...Ik ben diep ontgoocheld in de VLD. Het is een linkse partij geworden. Ik ben er dan ook uitgestapt zo'n drie maanden geleden. In hemelsnaam, wat doen idioten zoals Borginon, Gatz, Van Krunkelsven en Van Hecke bij de VLD???

Dat gezegd zijnde, ok, mijn oprechte christelijke deelneming bij het overlijden van Ronald Reagan. Hij was een groot President. Bedankt voor deze post, hij getuigt van respect.

#955

Kvl

 

In bv. Nicaragua en Grenada zal het waarschijnlijk nu niet zo stil zijn.

Hij is waarschijnlijk 1 van de slechtste na oorlogse presidenten van Amerika

(samen met die andere 2 die als "puppet" werkten voor de "PNAC" mannen).

Op economische vlak was er natuurlijk het "deficit" (1) als resultaat van

het "Military Keynesianism" (waarop eigenlijk de na-oorlogse Amerikaanse

economie is gebaseerd en ook het altijd zoeken naar een vijand verklaard,

hebben ze mooi afgekeken van Hitler) en de "tax cuts" (die er vooral zijn om

het sociale stelsel onderuit te halen en te privatiseren). Dit wordt nu

verder gezet door de huidige Bush regering, bijna dezelfde mensen als onder

Reagan.

Ook werd de Reagan periode gekenmerkt door protectionisme. Om even het ultra

rechts kapitalistische Cato instituut te quoten "Words are not deeds.

Unfortunately, a look at the record leads to the question: With free traders

like this, who needs protectionists?" (2)

(1) http://www.cbo.gov/showdoc....

(2) http://www.cato.org/pubs/pa...

#959

Respect!

 

Laat ons allemaal in onze eigen gemeente een petitie opstarten voor het hernoemen van straten, pleinen, etc.. in:

Ronald Reaganplein

Richard Nixonsteeg

Augusto Pinochetbeek

Jozef Stalinlaan

Adolf Hitlergracht

Jorge Videlabaan

Alfredo Stroessnerpad

Pol Potweg

Saddam Hoesseinstraat

Jerry Lewisbrug

Donald Duckboulevard

Doen!

#962

Outlaw Mike

 

Dear Miz Reagan, or should I rather say Nancy, thank you so much for your kind words. They are like balsam on my wounded soul. I am indeed having a hard time here in the Glorious Workers Paradise of Belgovakia with all those heathens and loonylefties around, so thank you very much for the support.

As you can judge from the posts above, this terrible illness of the mind which caught your late husband is not confined to the US alone. Indeed, probably as much as 90% of the population suffers from the syndrome, as evidenced by some recent polls conducted in the wake of Mr. Bush's daring endeavour in Iraq.

Like you said, we all make lapsusses, your servant included: the names of these fine gentlemen (they are two) are in fact Sven Gat and Patrick Van Kronkelven. My bad!!!

And if you permit me, Nancy, is it possible I just caught you making a lapsus of yur own? With regards to that coffin show you will participate in, you surely must have meant not Mr. Bush but that weird-looking, long-faced nutcase from Massachusetts. Hahahahaha, maybe you caught it too!!!!

#965

Visual Ronald

 

Some politicians claim they are the new Thomas Jefferson. But I *knew* Thomas Jefferson.

#969

Stijn

 

Ik ken er zelf te weinig van om goed te kunnen oordelen, maar kwam toevallig dit tegen:

"The burden and the scope of government intervention under Reagan has increased, not decreased. Reagan's rhetoric has been calling for reductions of government; his actions have been precisely the reverse. Yet both sides of the political fence have bought the rhetoric and claim that it has been put into effect."

http://www.mises.org/fullst...

#970

tim

 

Hier wordt een iets onvriendelijker beeld geschetst van Ronny's ambtsperiode:

http://www.gregpalast.com/d...

#972

Former Belgian

 

Reagan schreef zijn eigen toespraken niet, en wat hij vertelt gaat tegen de mening van de sociokraten in --- nog erger, hij is een "self-made man" en een afvallige Democraat --- dus moet hij wel een randdebiel zijn. (Zucht.) Reagan zelf kon destijds fijntjes lachen met zulke pseudo-progressieve "bigotry" (kwezelarij).

Dit terzijde: ELKE Amerikaanse president sinds Calvin Coolidge had voltijdse officiële speechwriters, zelfs JFK (die in zijn pre-presidentieel verleden bewees dat hij aardig om den brode kon schrijven). Ironisch genoeg was Nixon de enige die routineus voor de vuist sprak. En zelfs hij liet zijn speechwriters tot 14 kladjes maken voor belangrijke formele toespraken (bv. de jaarlijkse "State of the Union").

Voor meer details zie:

http://entre_nous.typepad.c...

#974

Marc

 

Beperk u tot de feiten. "Cow-boy" Reagan was nog maar enkele maanden president of de Russen schoten een uit de koers geraakte Japanse lijnvlucht neer. Reagan zweeg en deed niets. Waar zaten dan de cow-boys? In Afrika waren Cubaanse soldaten aan een oorlog bezig in Angola. Ethiopië voerde oorlog met Erithrea met steun van de Sovjet-Unie. Jimmy Carter had niets beters gevonden dan zijn ambassadeur "Mohammed Ali" naar Afrika te sturen tot hilariteit van gans de wereld. De Russen installeerden hun SS-twintigs in Europa en vielen Afganistan binnen...

Na zes jaar Reagan viel de Berlijnse muur en ging de Sovjet-Unie ten onder. Een ongeëvenaarde Amerikaanse groei ontstond die tot op vandaag voortduurt.

Maar ja, hij schreef zijn toespraken niet zelf...

#980

Joe

 

Vergeet ook niet hoe Ronnie president geworden is in 1980. Jimmy Carter's verwoede pogingen om de Amerikaanse gijzelaars in Iran vrij te krijgen haalden niets uit, dus arme Jimmy verloor de verkiezingen en Reagan werd president. En net na zijn inauguratie: de gijzelaars kwamen plots vrij!!! Blijkt dat Reagan met de CIA ervoor had gezorgd om de gijzelaars te laten vasthouden tot na de verkiezingen.

http://www.welfarestate.com...

#981

Stevie Donder

 

In tegenstelling met reagen: waar ik nu wel om rouw is om de dood van Ray Charles. Die was puur, en KON iets. Reagan kon enkel wat speeches aflezen en gemeenplaatsen uitkramen.

Ik denk dat Ray's webmaster door zijn dood zodanig is aangeslagen dat hij de website nog niet heeft aangepast. Je kan Ray nog altijd boeken op:

http://www.raycharles.com/d...

#983

Kevin Vally

 

Stevie, niet getreurd, er is nog altijd Jo Vally. Die kan zingen, charmeren, grappige humor vertellen, en zelfs biertappen! En die heeft minstens nog een paar jaar te gaan.

#986

Bill Clinton

 

We could use Ray Charles' song for the last words to Reagan:

Hit the road, Ron, and don't you come back no more no more no more no more...

http://www.clinton.net/~sam...

#987

Outlaw Mike

 

Hé Mr. Van Braekel, ik merk dat er heel wat loonylefties uw site frequenteren. Speciaal deze idioten zou ik willen aanraden eens een kijkje te nemen op de Egyptische blog "Bigpharaoh" (http://http://bigpharaoh.bl...), onder de titel "They thought he was crazy" (10 juni).

In elk geval doet het mij plezier dat de linkse rakkers - ook die die godbetert bij de VLD binnengesijpeld zijn - een flinke pandoering gekregen hebben vandaag. Ikzelf heb voor het Front National gestemd, daar woonachtig in Wallonië, maar kom, het Blok had mij blijkbaar toch niet nodig.

#52799

de sarkozylovers

 

ik vind persoonlijk dat onze geliefde president niet tot een humanitaire conotatie behoort waarbij gemotoriseerde vehiculen op een rijbaan racen.

dank u wel bush!

xxx

#74248

mellissa laviolette

 

ronald reagan was cool because i was just a little kid when he was president and he made me feel safe.he always included everyone in activities and it was sad when he died because nancy was left all alone.