Logo

Ja, sinds gisteravond staat er een logo op deze blog. Het is intussen twee jaar geleden dat hier nog eens een logo stond, en dat zag er toen zo uit:




In december 2004 veranderde ik de layout en de naam van deze blog. Het logo verdween en maakte plaats voor een tekst.



Maar enige tijd geleden vond ik dat het tijd werd voor een logo. Even dacht ik eraan om een wedstrijd te organiseren en een tweede iPod Shuffle weg te geven, maar één is al welletjes. Via Google Blogoscoped kwam ik op het spoor van GotLogos.com, een bedrijfje dat voor een habbekrats logo's ontwerpt. Hun eerste ontwerp voor LVB.net zag er zo uit:



Ik vond het LVB-gedeelte wel goed, maar de .net zou bij kleinere versies van het logo nauwelijks leesbaar zijn. Dus vroeg ik een revisie aan, en toen zag het er zo uit.



Ik vond de .net nog altijd wat klein, en ben toen zelf maar aan de slag gegaan. Met Corel Draw, jawel. De letters wat dichter in elkaar schuiven, de witte randen wat dikker maken (ook met het oog op kleinere versies van het logo) en wat meer kleur in het geheel brengen.



Tenslotte: wat animatie. De punt rood laten pinken, en de golfjes die uit de V komen echt laten golven:



Dat deed ik door eerst in Corel Draw de objecten in lagen te organiseren, het geheel vervolgens te exporteren naar Photoshop (met behoud van de lagen), en eens in Photoshop is het makkelijk om animaties te maken.

Animatie in een weblogo moet subtiel zijn, vind ik. Het zou eigenlijk maar mogen opvallen als je er een tijdje naar blijft kijken.

En kijk, achteraf gezien kan je er enige symboliek in zien. Het rode lampje dat knippert, dat is het "REC"-lampje van een videocamera die aan het opnemen is, met andere woorden: LVB die één en ander in zijn geest registreert. En af en toe komen er wat golfjes uit de V, dat is LVB die een blogstukje schrijft. Heel af en toe, en daarom blijft de schuine schoorsteen meestal in rusttoestand, en komen er maar af en toe golfjes uit. Blauwe golfjes.

O ja, voor die animatie gebruik ik gewoon een goeie ouwe animated GIF. Flash zou ook kunnen, maar dat is nergens voor nodig. Kijk, in Flash (en die is zelfs transparant, maar dat kun je hier niet zien):



Zonet kreeg ik al een mail met wat commentaar:

dat rode punt doet me aan de SP.A denken

Nee hoor, niks SP.A, maar een opname-indicator van een camcorder.
en door het feit dat de L achter de V staat, komt de VB precies beter uit - wat me dan weer aan het Vlaams Belang doet denken.

Oeioei. Zou ik dan beter de L helemaal vooraan plaatsen? Even kijken...



Nee, dat ziet er toch minder uit, vind ik. Wat denken jullie?

Reacties

#32986

Huug

 

Dat met het rode bolletje dat zit te "pinken" vind ik echt wel, eh, onnozel. Precies reclame. Voor een nachtwinkel of hoerenshop. Zonder dat vind ik het wel ok. Die zgn. radiogolven zelfs heel tof.
Mijn eigen bescheiden mening, natuurlijk.

#32987

ewildiers

 

Mmm het eerste logo dat ik er in zie is niet de SP.a noch het Vlaams Belang, maar wel VB.NET, de programmeertaal/virtual machine van Microsoft. Maar dat zal ongetwijfeld wel aan mij liggen :-)

#32989

Steve0

 

logo op zich is ok... maar 1995 wil zijn animated gif terug.

#32991

Cogito

 

Goed Logo, gewoon goed. Je moet maar denken dat dat rood republican red is, en dat VB verhaal lijkt mij al te overgevoelig. die golfjes maken van een heel gewoon logo toch iets unieks en eigens. Misschien valt het wat groot uit bovenaan deze pagina, mag het iets kleiner. Ipv zwart en grijs zou je ook nog kunnen kiezen voor donkergrijs-lichtgrijs, maar zwart is ook goed.

#32993

Leo Norekens

 

Gewoon goed zoals het er nu staat. de "LVB" komt er een tikkeltje zwaarlijvig uit, maar dat is slechts een persoonlijk gevoel.
Wel bestaat er een licht onevenwicht tussen de naar links gerichte schotelantennes en de naar rechts uitgezonden radiogolven. Dat maakt het nogal "druk"... (Maaar zelfs dàt stoort niet hoor.)

#32994

LVB

 

Ja, het komt nog niet echt ideaal uit bovenaan op deze pagina, maar het is de bedoeling om de layout van de site begin volgend jaar te veranderen.

Dus graag een beoordeling van het logo, los van de plaats waar het nu staat in de hoofding.

#33000

Raoul THEEUWS

 

In mijn optiek: de letters LVB tè vet!

#33002

BJP

 

Laat gewoon het rode puntje grijs en de radiogolven golven.
My humble opinion.

#33003

I am NoName.

 

Was mij gisteren al opgevallen. Maar goed. Je moet af en toe veranderen. Ik vind het best te pruimen. Maar vrees je niet dat het na een tijdje teveel "gedateerd" zal zijn ? Hangt natuurlijk af van hoe je de opmaak van je blog volgend jaar (nogmaals) verandert. En "weblog" valt weg, maar eigenlijk is het meer een webstek geworden ... met veel citaten, en niet uitsluitend eigen gepende posten. Het logo volgt dus de realiteit, de evolutie.

#33007

Willy

 

Okee Luc, houden zo. De befaamde Paul Ibou zou het niet beter kunnen. Het geeft een stukje van uzelf, en dat mag. Die blauwe golven (liberaal) dat rode punt, niet te groot, want het moet een punt blijven. Een punt voor Luc, te vinden op het net. Als ik (persoonlijk) mocht kiezen tussen het rood van de punt, of het groen van de advertentie hieronder, dan verkoos ik het groen. Groen is zachter, minder agressief.

#33015

Outlaw Mike

 

Cool logo Luc! Nu nog die L wegdoen en Outlaw is tevreden.

#33018

Jöe

 

logo doet me erg aan dat van een politieke partij denken. als dat je bedoeling is zit je volgens mij goed.
en de animated gif vind ik persoonlijk "er over". maar over smaken van ijskreem etc etc etc...

#33031

Katrien

 

Ik vind de L voor de V beter. Waarom moet de V op de voorgrond? Ze staat voor het minst belangrijke deel van je naam.
Waarom hoofdletters? Als ik lvb.net intyp in mijn browser doe ik dat met kleine letters.

#33032

bram

 

Ik zou die animatie weglaten. Op die manier kan je het logo ook gebruiken op plaatsen die geen animatie mogelijk maken (papier bv).

De golven zou ik ook weglaten. Is wel speels, maar is niet echt iets dat ik op jouw blog verwacht.

Een rood of grijs puntje... dat moet je zelf weten.

De letters zou ik ook wat minder zwaar maken en strakker.

Hou de L achter de V. Misschien kan het tweede steeltje van de V (hoe noemen zo'n dingen? 't is niet echt een schreef) doortrekken zodat het de radiogolven kan vervangen.

En als laatste punt: de witruimte rond de letters (zie logo in rechterbovenhoek) zou ik minder dik maken. Nu komt jouw logo wat te log over, vind ik. Maar ik heb een zwak voor soberheid.

#33033

ivanhoe

 

Ach, mensen komen naar hier voor de inhoud, niet voor het logo...doe gewoon wat je zelf het beste vindt (maar dat was je wellicht zelf ook wel van plan). Niet te veel over nadenken.

#33035

Blauwbaard

 

Rood en Blauw, het gehate paars ?

#33110

Bart

 

Ik vind het maar een bijzonder slecht logo. Ook spijtig dat Coreldraw hieraan gekoppeld wordt. Coreldraw gaat gebukt onder het slechte imago dat het enkel door amateurs wordt gebruikt en dit logo bevestigt dit nogmaals. Wat me stoort aan het logo is de cheesy animatie, slechte anti-aliasing en de kleuren. Het logo straalt niets uit en over de positionering en grootte is ook niet (lang) nagedacht. Suggestie: maak het logo iets kleiner en lijn het uit met de linkerzijde van het woordje "Nederlands" of de linkerzijde van de rechterkolom die eronder komt. Ook al heeft de rode dot eerder een "record" betekenis, ik had dit niet door en m'n eerste reactie was ook dat dit blauw had moeten zijn.

#33113

raf

 

Nu kan ik niet achterblijven, hoewel het mijn materie niet is. De letters minder dik, het linkerbeen van de V inkorten (de Van is vrij onbelangrijk) en de foto spiegelen. Vervolgens het logo links plaatsen. Voordeel: de golfjes lopen parallel met de schotelantennes.

#33120

Kris

 

Die golfjes doen me sterk denken aan de golfjes die TomTom gebruikt bij de buttons om hun navigatiestemmen voor te beluisteren. (Wie TomTom Home geïnstalleerd heeft weet wellicht wat ik bedoel) Misschien omdat LVB de navigator in het medialandschap wil zijn?

#33165

LVB

 

@bart: Goede anti-aliasing gecombineerd met transparantie is enkel mogelijk met PNG, niet met GIF. In PNG heb je dan weer geen animatie mogelijkheid.

Zoals ik al zei: de positionering van het logo in de huidige hoofding is niet belangrijk, vermits de layout over enkele weken verandert. Zonder foto op de achtergrond zou je misschien niets van de slechte anti-aliasing gemerkt hebben.

Maar gezien de negatieve reacties op de animatie, lijkt het me beter dat ik voor PNG ga.

#33178

raf

 

Ik ben nooit te oud om te leren en dus zocht ik bij Wiki op wat anti-aliasing is:

Anti-aliasing (soms ook anti-kartelvorming genoemd) is een techniek die wordt toegepast in diverse computer-programma's (met name grafische) om het zogenaamde karteleffect dat voorkomt bij het tekenen van figuren en tekst op het computerscherm. Als je namelijk een schuine lijn of ander afgerond figuur zou tekenen op een computerscherm, dan wordt deze lijn afgebeeld met vierkante pixels. Hieronder krijg je een trappetjes-effect. De oplossing is om de pixels rond de rand van een afgerond figuur iets te vervagen, zodat het karteleffect minder opvalt.

Toch wel grappig dat je zelfs bij het een technisch onderwerp als het uitzicht van een logo, op politieke connotaties stuit.

#33183

Cogito

 

Ik vind die animatie nu juist goed gevonden...

#33225

Bart B. Van Bockstaele

 

Alle versies van je logo hebben gemeen dat ze eenvoudig ogen, leesbaar zijn en herkenbaar zijn. Het zijn met andere woorden stuk voor stuk goede logo's.

Groetjes vanuit 061212-1729EST 7C Toronto

#33240

zus

 

'k vind de schotelantennes mooi, ze zijn origineel. En als ik me niet vergis, zelf ter plaatse gefotografeerd, ja toch? 't zou jammer zijn ze te verwijderen. Maar idd, dat nieuwe logo komt wat zwaar over, gewoon wat lichter/kleiner maken? of half uit de foto halen...

#33241

zus

 

'k vind de schotelantennes mooi, ze zijn origineel. En als ik me niet vergis, zelf ter plaatse gefotografeerd, ja toch? 't zou jammer zijn ze te verwijderen. Maar idd, dat nieuwe logo komt wat zwaar over, gewoon wat lichter/kleiner maken? of half uit de foto halen...

#33250

Sam Fayoumi

 

Ik vind de aangepaste versie er wel strakker uitzien op een witte achtergrond, zoals in de post zelf. Je kan daar misschien wel rekening mee houden wanneer je LVB.net in een ander jasje gaat steken :)

#59218

gert

 

Kijk eens even op http://www.logo-ontwerp.net Goeie service aan betaalbare tarieven.