VLD-congres, dromen of daden?

Marc Reynebeau, in De Standaard van vandaag:

Er is een troost. Radicale besluiten van liberale congressen halen toch nooit de Wetstraat.

Die bedenking van Reynebeau ligt in dezelfde lijn als wat lezer Raoul Theeuws in een reactie op deze weblog schrijft:
Ik krijg de indruk dat de VLD prachtige plannen en uitgekiende programma's kan schrijven maar dat ze er niet in slaagt die enigszins uit te voeren!

Reynebeau en Theeuws hebben ongelijk, tenminste als je bereid bent het op iets langere termijn te bekijken.Zowel de media als de publieke opinie hebben een bijziende focus: ze hebben de neiging om overdreven verwachtingen te koesteren op korte termijn, maar ze onderschatten tegelijk de langetermijn-evolutie. De voorbije tien jaar werden een niet onaardig aantal thema's voor het eerst geïntroduceerd op VLD-congressen, de blauwdruk voor een oplossing werd uitgetekend op VLD-congressen, in een aantal gevallen werd de naam voor de oplossing zelfs uitgevonden naar aanleiding van VLD-congressen, en de thema's werden intussen gerealiseerd. Enkele voorbeelden:
  • Het neutralisering van het belang van de lijststem bij verkiezingen (gedeeltelijk gerealiseerd)

  • De verplichte inburgering van migranten (gerealiseerd)

  • De oprichting van een Hoge Raad voor Justitie waardoor rechters niet langer politiek benoemd worden (gerealiseerd).

  • De mogelijkheid om referenda te organiseren (gedeeltelijk gerealiseerd)

  • Startende ondernemers melden zich aan bij private ondernemersloketten, in plaats van bij het handelsregister (gerealiseerd).

Toegegeven, een aantal andere thema's die ook voor het eerst in Vlaanderen door de liberalen op de agenda werden gezet, zijn niet gerealiseerd:
  • De rechtstreekse verkiezing van de burgemeester.

  • De afschaffing van de opkomstplicht.

Afspraak binnen een jaar of tien. Wedden dat van de "fair taks", de "fiscale Maastrichtnorm", het "fiscale en sociale rugzakje", de "ondernemerschapstest" (waaraan niet de ondernemers, maar alle nieuwe wetten moeten onderworpen worden), de afschaffing van vestigingswetten, er minstens een paar zullen gerealiseerd zijn en nog een paar andere in de programma's van andere partijen zullen opgedoken zijn? En neen, niemand heeft beweerd dat de voorstellen die afgelopen weekend op het VLD-congres werden goedgekeurd, tijdens deze legislatuur gerealiseerd moeten worden. Niemand heeft ook beweerd dat ze per se in een coalitie met socialisten moeten gerealiseerd worden. Hoewel de verklaring van premier Verhofstadt dat hij voor een paarse Verhofstadt III gaat, hier wel wat wenkbrauwen doet fronzen.

Reacties

#8927

Eric Jans

 

1. Het neutralisering van het belang van de lijststem bij verkiezingen (gedeeltelijk gerealiseerd)

In zoverre het het neutraliseren van 'het Belang' betrof.

2. De verplichte inburgering van migranten (gerealiseerd)

UITGEVOERD door Sauwens (in z'n eigen gemeente heeft ie zelfs een inburgeringscursus voorzien). Verplichte inburgering ALS ANTWOORD op electoraal VB-succes kwam dit idee uit de bus. Aan de grondslag van dit idee ligt een discussie die het VB als eerste heeft aangekaart.

3. oprichting van een Hoge Raad voor Justitie waardoor rechters niet langer politiek benoemd worden (gerealiseerd).

Gevolg van Dutroux-commissie. De politiek zit nog sterk vertegenwoordigd in die commissie, trouwens. Verwilghen heeft er alvast niet mee gescoord, als justitieminister.

4. mogelijkheid om referenda te organiseren (gedeeltelijk gerealiseerd)

Oh ja? Interessant.

5. Startende ondernemers melden zich aan bij private ondernemersloketten, in plaats van bij het handelsregister (gerealiseerd).

Eén positieve realisatie die ik ten volle toeschrijf aan de VLD. Al is die maatregel onvoldoende.

En copernicus? Een liberale Sp.a-idee? Afgevoerd!

Sorry, Luc... maar zélfs indien dat allemaal ontstaan zou zijn op VLD-congressen (wat ik betwijfel) en volledig gerealiseerd zou zijn door de VLD (wat ik formeel ontken); dan nog noem ik dat een onwaarschijnlijk mager beestje na 6 jaar beleid.

Wat een zwaktebod.

#8929

Freak

 

@LVB

ze hebben wél gelijk, zolang de VLD zo dom is de schutskring rond het Vlaams Belang in stand te houden zijn ze gedoemd samen te werken met de socialisten die op de VLD pissen!

het is echt lachwekkend hoe ze na een reeks prachtige liberale ideeën terug de linkse rakker gaan uithangen, dat doen ze telkens opnieuw

die congressen zijn gewoon een lapje voor het bloeden, maar het gulpt! het gulpt binnenkort onder de kiesdrempel

als de VLD écht in zijn liberaal programma zou geloven dan doorbreekt het morgen het cordon en kan het in 1 legislatuur alles verwezenlijken wat ze voor mogelijk hielden, het economisch programma van het Belang is namelijk net 't zelfde als dat van de VLD (maar Somers zegt o zo graag dat ze politieke tegenpolen zijn, goed geprobeerd, Bartje)

en als we de burgermanifesten van verhofkloot mogen geloven dan is het volledige programma van VLD en 't Belang 100% gelijk, inclusief standpunten over migranten, islam, criminaliteit, walen, ... noem maar op!

veel beloven en weinig geven... die VLD-kiezers moeten nogal grote zotten zijn aan't tempo dat de VLD de vlamingen elke keer opnieuw rolt

#8930

deekodiver

 

Sorry Luc, maar Eric Jans heeft gelijk.

punt 2 : in theorie gerealiseerd, in de praktijk niet

bij punt 3 galmt bij mij nog altijd " Wij (de politiekers) zullen zoeken tot we een rechter vinden die het VB wil veroordelen " (Belgicistische Logebroeder gevonden)

punt 4 : referenda? je meent het niet

punt 5 : OK

wapenwet, francorchampswet,vreemdelingenstemrecht, snel-belg-wet, sabena, dhl, bhv,200000 jobs, record aantal faillesementen in 2004,...?

Enkele weken terug in de Kulak te Kortrijk kon JMDedecker gemakkelijk debateren." mijn partij zegt dit, maar ik als liberaal mag zeggen dat...." Blijkt nu dat ook hij als liberaal netjes in de pas moet lopen...

deekodiver

#8931

Egidius

 

Vlaams liberalisme anno 2005 blijkt iets te zijn wat in het hoofd van Bart Somers zit:

,,Waar de grens ligt, is duidelijk'', stelt Somers. ,,De grens zit in mijn hoofd. Wie wil weten wat die is, moet maar even telefoneren voor hij verklaringen aflegt. Zo moeilijk is dat toch niet.''

http://www.standa...

#8932

Egidius

 

@Luc: Mag ik van jou vernemen wat je bedoelt met je aankondiging dat het referendum gedeeltelijk gerealiseerd is?

#8934

seneca

 

sorry Lukske,

maar de VLD implementeert geen liberaal programma. Als grootste partij van Belgie (vorige verkiezing) zou ze toch een deel van haar programma moeten kunnen doorvoeren. Het feit dat dit niet gebeurd toont aan de ze (de meeste leden) een bende losers zijn en dat ze geleid worden door een bende klote logebroeders wiens logebelangen dikwijls tegengesteld zijn van wat de VLD verkondigt. De reacties hierboven verduidelijken eveneens dat jouw 5 puntjes, die de VLD zogezegd verwezenlijkt zou hebben, enkel in jouw fantasierijke wereld bestaan. Vergeet niet, dat ideologie de realiteitszin niet zou mogen beinvloeden!!

Als we dan het dan toch over een partij willen hebben die het beleid beinvloed door het goedkeuren van punten op haar partijvergaderingen, laten we het dan hebben over het VB.

#8935

Publius

 

Weet je,

Wat mij eigenlijk triestig maakt, meer dan boos, want wat kan ik als kleine kiezer daar hier en nu aan doen, is dat de VLD echt geschiedenis had kunnen schrijven op een positieve manier. De verwachtingen waren hoog toen Verhofstadt aantrad en rondom mij zag ik mensen terug hopen. Het merendeel van die mensen stemt ondertussen VB en is diep ontgoocheld in Verhofstadt en Co.

Hij had het nochtans gekund: het VB terugdringen, problemen echt aanpakken, misschien werkgelegenheid beter in stand houden of verhogen (maar niemand, dus ook Verhofstadt niet is een goochelaar). Veel VB stemmers stemmen niet VB omdat ze echt zo voor het VB zijn, maar voor de simpelen in de VLD: VB kiezers afschilderen als 'verzuurden' is kinderlijk en gaat voorbij aan het echte signaal, het is immers vooral over de VLD dat zij verzuurd zijn. Verzuring is een door de VLD uitgevonden woord om zelf niet in de spiegel te moeten kijken.

Voor SP.A is het cordon een godsgeschenk(Niet te verwonderen dat S.S. als vos de passie preekt rond de kerk).

Door de vele zetels die de VB heeft en de vijandige omgeving bestaat die partij uit een goed geleide top met zelfs bekwame mensen (cfr. Annemans) maar het merendeel stelt niet veel voor, maar ze hebben nu eenmaal de zetels (nu, hetzelfde kan een beetje van alle partijen gezegd worden, als ge Vautmans en sommige anderen bezig ziet...)

VLD moet echt dat Cordon afwerpen en de uitdaging van zijn eigen kiezers die naar het VB overgelopen zijn, opnemen. Die stemmen VB om de VLD een geweten te schoppen en niet omdat ze zo hoog oplopen met het VB. De PS is de gemeenschappelijke 'vijand' van de Vlamingen, niet het VB. Dat Slangen daar zijn poer eens op verschiet.

Doe dat en het VB zal niet doorgroeien, misschien zelfs verminderen. Verdwijnen zal het niet, dat is een illusie. Akkoord, het zal een 'fatsoenlijke' (precies of de andere wel fatsoenlijk zijn, jeezes, PS is een bende criminelen) partij worden, bekwame mensen aantrekken die nu liever de kat uit de boom kijken, maar VLD zal meer kunnen realiseren dan wat het met PS/SP.A ooit zal kunnen. Het zal geven en nemen zijn ook met VB, maar ook VB zal veel water in zijn wijn moeten doen. Dat zou pas een rem zijn op het VB. Nu krijgen die gasten het (terecht) in hun schoot geworpen.

Als dat niet gebeurt is het op termijn met de VLD gedaan en mag ze minstens een decennium in de oppositie.

Nu, één of andere dag zie ik nog wel kopstukken van het VB vermoord worden. Wat dan ? Als ongeveer 25% van de Vlaamse kiezers gemarginaliseerd, zelfs gecriminaliseerd wordt, is er iets mis met de democratie.

We hebben iemand nodig als Verhofstadt in zijn jonge jaren, maar dan iemand die als hij aan de macht komt, zijn eigen principes niet verloochent, die visie weet te koppelen aan staatsmanschap en niet de loopjongen van de PS wordt.

#8936

Kauwgum

 

Onze Groote Leiders ... En zeggen dat zovele bekwame mensen zonder werk zitten.

Dit congres was een schertsvertoning en de teksten staan vol van holle en amper te verwezenlijken prietpraat. Bovendien veel te kapitalistisch en miskennend naar de werknemer toe. De VLD mag niet vergeten dat uiteindlijk iedereen, ook zogenaamde werkgevers, werknemer is. Alleen kan een individueel benaderde werkgever veel dieper vallen, net als de top van de VLd trouwens die aan de rand van de afgrond hangt te bengelen aan een heel dun, bijna verduurd touwtje...

#8937

Raoul THEEUWS

 

Beste Luc,

Ik zal me maar onthouden om te reageren op je analyse van mijn tussenkomst, zeker?

Anderen hebben het grotendeels in mijn plaats gedaan!

Toch nog dit: ook vind ik dat je nogal vlug het woord "realisatie" in de mond neemt...wanneer het louter een "begin van uitvoering" betreft!

In het verleden werden al vele VLD-plannen gesmeed, die een begin van uitvoering kenden maar niet werden afgewerkt; noemt U dàt dan een "realisatie"???

Doet me toch even denken aan de beruchte GV-filosofie!

#8938

Evert

 

Wat is er aan de hand Luc ?

Verplichte inburgering van migranten ? Hoe verplicht is een inburgering als er geen sancties staan op de weigering om inburgeringscursussen te volgen ?

Oprichting van de Hoge Raad voor Justitie waardoor rechters niet langer politiek benoemd worden ? Die Hoge Raad voor Justitie zit zelf vol met mensen die politiek benoemd zijn.

De mogelijkheid om referenda te organiseren ? Laat me niet lachen !! Verhofstadt roept deze ochtend de Nederlanders op om voor de Europese grondwet te stemmen en hij voegt eraan toe dat het Europees grondwettelijk project sowieso wordt voortgezet, zelfs als de Nederlanders 'tegen' stemmen. Waaruit onmiddellijk zijn respect blijkt voor de uitslag van referenda.

Wat is er aan de hand Luc ? Gisteren een beetje afgedreigd geweest door je partijvoorzitter ? Mag je hier niet meer schrijven wat je denkt en wat je wil ?

#8940

Karel de Jazz Jansens

 

Toch even overlopen hoe de realiteit zich spiegelt aan al die belangrijke "liberale" verwezenlijkingen:

* Het neutralisering van het belang van de lijststem bij verkiezingen (gedeeltelijk gerealiseerd)

En heeft de VLD niet mee het geheime akkoord ondertekend tussen de Vlaamse partijen dat hun mandatarissen verbiedt om een onafhankelijk standpunt in te nemen in het Vlaamse parlement?

* De verplichte inburgering van migranten (gerealiseerd)

En de VLD heeft het migrantenstemrecht gewoon doorgelaten.

* De oprichting van een Hoge Raad voor Justitie waardoor rechters niet langer politiek benoemd worden (gerealiseerd).

Juist ja. Iedereen gelooft dat rechters niet langer politiek worden benoemd of gepromoveerd.

* De mogelijkheid om referenda te organiseren (gedeeltelijk gerealiseerd)

En dat van de partij die vervolgens het referendum over de Europese grondwet gewoon weigerde.

* Startende ondernemers melden zich aan bij private ondernemersloketten, in plaats van bij het handelsregister (gerealiseerd).

Nog zo'n goei. Ge blijft u blauw (haha!) betalen aan belastingen, maar ge moogt nu naar een trendy loketje komen.

Nee, de liberalen zijn niet liberaal meer. Dat ze zo eerlijk zijn om zich gewoon socialisten te noemen.

#8941

Egidius

 

Haha, de Sjarel heeft ook de weg gevonden naar lvb.net.

Egidius

#8942

Egidius

 

De volgende liberale verwezenlijking:

(Bron: http://www.vrtnie...)

"Somers zet Patricia De Waele uit partijbestuur

di 24/05/05 - VLD-voorzitter Bart Somers zet Patricia De Waele uit het partijbestuur en start de procedure om haar uit de partij te zetten. De aanleiding is een interview in de krant De Standaard.

De Waele is eerste schepen in Evergem, in Oost-Vlaanderen. Ze was kandidaat bij de vorige VLD-voorzittersverkiezingen."

Allé hop, op naar de volledige leegloop van de VLD. Het VU-scenario is begonnen.

Egidius

#8944

Dominiek

 

"De mogelijkheid van referenda te organiseren" ? Zo heb ik er nog niet veel meegemaakt, integendeel : hét punt waar in onze buurlanden een referendum over loopt, de Europese Grondwet, werd op een drafje er door gejaagd, zonder dat de burger om zijn of haar mening gevraagd werd.

Inderdaad, omdat de P.S. er tegen was...

Rechters niet politiek benoemd ? Is een lachertje uiteraard, want ze zijn nog steeds even politiek gebonden als ooit tevoren. En zelfs indien er niet genoeg naar de politieke pijpen gedanst wordt, gaat men manoeuvreren en verhuizen tot men tóch krijgt wat men wenst. Of is het nog steeds toeval dat het VB-proces pas "het gewenste resultaat" opleverde toen het in een Gentse rechtbank werd voorgelegd ?

En was er niet één of andere politica (schiet mij dood, ik weet de naam niet meer) die een rechter schriftelijk verzocht om uitspraak x of y te doen in een echtscheidingsprocedure ?

Zeer mooie woorden, steevast, bij de VLD. Zeer weinig realisaties, even steevast. Ik moet beamen wat Marc Reynebeau zo mooi verwoord heeft.

#8945

Quattro

 

Misschien komt er nu een echte blauwe splinterpartij die kan doorbreken. Hoge pieten hebben ze al: Patricia De Waele en Hugo Coveliers; Dedecker zal naar alle waarschijnlijkheid hun rangen snel vervoegen en met hem nog wel een aantal.

...en waarschijnlijk is dit ook de schuld van de sossen.

#8946

Egidius

 

Coveliers, Goovaers, Patricia De Waele en binnenkort waarschijnlijk ook Wiily (burgemeester van Lennik): ze moeten maar met hun armen open onder de VLD-boom gaan staan. Dank zij Bart "ze mogen mij testen" Somers vallen de rijpe vruchten er zonder schudden uit.

Egidius

#8948

Briggs

 

Na Der Untergang - The Verhofstadt Version.

Der Untergang - VLD version.

Sorry Luc, maar ik sluit mij aan bij de rest. VLD heeft maar mager gepresteerd. Een "ondemocratische" partij uitsluiten is alles behalve democratisch, een marionet als voorzitter & vazal van het triumviraat is ook alles behalve democratisch. Die Vazal dan nog eens volmachten geven om IEDEREEN de mond toe te snoeren indien hij dat wenst...is alles behalve liberaal & democratisch.

Gaat de VLD nu een Cordon Sanitaire rond zichzelf leggen ?

Zal Groen! discrimineren door geen Cordon aan te leggen rond die ene partij die ondemocratisch lijkt te zijn geworden (VLD)?

-----------------

* Het neutralisering van het belang van de lijststem bij verkiezingen (gedeeltelijk gerealiseerd)

Daar lag de burger echt wakker van !

* De verplichte inburgering van migranten (gerealiseerd)

Verplichte inburgering, 30 jaar na de eerste feiten. Gerealiseerd zou ik toch maar tussen "" zetten.

Die verplichte inburgering, is dat federaal of enkel Vlaams ?

Ik meen mij te herinneren dat het Vlaams was,...dat zou ook maar mager zijn want Brussel zit er niet tussen.

Welke bestraffing is er tov de Niet-inburgering ? (louter e vraag). Dat is een mager beestje, de VLD faalde echter op het gebied van immigratie bij het stukje Vreemdelingenstemrecht. Wat helemaal onaanvaardbaar is.

* De oprichting van een Hoge Raad voor Justitie waardoor rechters niet langer politiek benoemd worden (gerealiseerd).

HAhahahaha haha ROFLMAO. Gelooft gij dat nu werkelijk ?

Rechters niet langer politiek benoemd, dat is een goeie.

Wat doe je dan met al de anderen die wel politiek benoemd werden...gerust laten ? Tiens klinkt als een halve maatregel.

Sorry Luc, maar ik hoor heel andere dingen op het terrein: Der is just niks veranderd.

* De mogelijkheid om referenda te organiseren (gedeeltelijk gerealiseerd)

De mogelijkheid....daar ligt de nadruk. Spijtig dat het niet gebruikt wordt, wat is een maatregel als je ze niet toepast ?

Idd die maatregel is maar mager & eigenlijk weinig waard (tenzij ze wordt gebruikt).

* Startende ondernemers melden zich aan bij private ondernemersloketten, in plaats van bij het handelsregister (gerealiseerd).

Ja, das al goed. Dat is al iets. Zeg mij nu eens, als ondernemer...waar lig je het meeste wakker van : de Papierberg of de belastingen die je moet afdokken ?

Toegegeven, een aantal andere thema's die ook voor het eerst in Vlaanderen door de liberalen op de agenda werden gezet, zijn niet gerealiseerd:

* De rechtstreekse verkiezing van de burgemeester.

* De afschaffing van de opkomstplicht.

Ahuh daar liggen de burgers niet echt wakker van, meen ik.

Nog een aantal dingen waarin de VLD verzuimde in haar taken:

* Degelijke hervorming van het ABL.

* De toepassing eisen van de grondwet

* Beschermen van de basisrechten : Vrije meningsuiting

* Splitsen van BHV

* Depolitiseren van de hogere politionele hiërarchie

* ....

#8953

LVB

 

@Dominiek: "En was er niet één of andere politica (schiet mij dood, ik weet de naam niet meer) die een rechter schriftelijk verzocht om uitspraak x of y te doen in een echtscheidingsprocedure?"

Dat was Anne-Marie Lizin, en haar pogingen hebben niets uitgehaald maar zijn integendeel aan het licht gebracht.

@Eric Jans: kan best zijn dat de Hoge Raad voor Justitie er zonder de affaire Dutroux nooit zou doorgekomen zijn, maar het concept werd wel degelijk uitgedacht naar aanleiding van een VLD-congres over justitie. Soms is er een katastrofe nodig om bepaalde verziekte toestanden op te kuissen. En denk jij dat er ons de komende tien jaar geen sociaal-economische of finaciële katastrofes te wachten staan? De fair taks en/of de vlaktaks komen er vroeg of laat wel, uit noodzaak. Maar het zal wel de VLD zijn die het op de agenda heeft gezet en bespreekbaar heeft gemaakt.

#8954

Evert Gruyaert

 

Idd Luc, het belangrijkste wat ik op het congres onthouden heb is dat het debat over de vlaktax eindelijk kan starten. Het is een concept dat binnen liberale middens nu al zo lang leeft en in het buitenland zijn sterkte reeds bewezen heeft. Geef het een faire kans om de komende jaren door te groeien, waarna de coalitiepartners wel (uit economische noodzaak) zullen bijdraaien.

Een ander punt, dat in de media amper is aangehaald (vandaag wel artikel in De Standaard), is de afschaffing van de landbouwsubsidies en het daarbij horende landbouwbeleid. Misschien moet je daar op je weblog wat aandacht aan besteden.

#8955

Quattro

 

De VLD is zichzelf compleet aan het vastrijden.

Ze beloven veel, dat wordt door alle partijen gedaan, maar de ideeën van de VLD kunnen enkel maar botsen op een muur van onbegrip van de andere partijen.

De VLD is stilaan de term liberaal aan het vervangen door kapitalistisch. Hun vlaktaks is hierbij een schrijnend voorbeeld. De laagverdieners zijn hierbij weeral de dupe en de rijken worden rijker. Onze aardkloot is naar verdeling van rijkdom al zo oneerlijk verdeeld, wil men het nog schever trekken.

Er wordt gezegd dat de vakbonden teveel macht hebben, maar het omgekeerde is waar; in de verzekeringssector weigert de top pertinent om een loonsverhoging door te voeren naar hun werknemers. De winsten worden wel doorgestort naar de (rijke) aandeelhouders, de gewone man blijft in de kou staan.

De vakbonden klagen dit aan, maar krijgen maar weinig steun.

Wantoestanden bij Ryanair, het schoolvoorbeeld om aan te tonen waar kapitalisme naar leidt, ben je bij de vakbond? Spijtig, dan geen opslag voor jouw, je zou beter wat flexibeler worden als je bij ons wil blijven.

Hierbij wil ik wel zeggen dat de vakbonden zelf soms ook over de schreef gaan, maar toch...

De bedrijven en de financiële top kunnen zich blijven verrijken en de werknemers blijven al te vaak in de kou staan.

De VLD schaart zich met hun nieuwe standpunten duidelijk achter deze kapitaalkrachtigen en beschermen op deze manier hun eigen belangen.

Nu is er ook een lichtpuntje; de VLD slaagt er maar moeilijk in om sommige zaken door te voeren met als gevolg dat ze nog extremere en meer kapitalistisch geöriënteerde beslissingen wil opdringen. Wat maakt dat ze zich nog meer de poten onder hun stoel zijn aan het wegzagen.

Het feit dat de 'o zo heilige vrije meningsuiting' flagrant wordt geschonden door één persoon volmachten te geven die de kop in te drukken met represaille is een schrijnend voorbeeld hoe machtsbelust de VLD is geworden.

Ik ben voorstander van een systeem waarbij socialisme en liberalisme wat door elkaar verweven zitten, niet de kille, op geld gerichte samenleving die de VLD nu preekt. Ze zeggen het enkel in mooiere woorden.

#8956

Bart Vanhauwaert

 

@luc : de eerdere posters hebben gelijk om bij heel wat van je punten grote vraagtekens kan plaatsen. Maar waarom haal je niets uit de economische-fiscale sfeer, toch de liberale core-business?

De privatisering van Belgacom en verzelfstandigen van andere overheidsbedrijven, dat zijn toch beter verdedigbare VLD verwezenlijkingen. Net zoals een aantal lastenverlagingen (inclusief de belastingsamnestie wat een de facto lasten verlaging met terugwerkende kracht was/is). Hetzelfde geld rond de verjaringstermijn voor bouwmisdrijven.

#8957

LVB

 

@Bart Vanhauwaert: de privatisering van Belgacom dateert van 1995 en is uitgevoerd door een roomsrode regering. En de minister die op dat ogenblik bevoegd was voor Belgacom, heette ... Elio Di Rupo.

De liberalen hebben uiteraard privatiseringen al altijd op de agenda gezet, maar ik zou de privatisering van Belgacom geen liberale 'verwezenlijking' durven noemen.

#8963

confucius

 

Waar het bij de privatisering van Belgacom om ging, was om een tekort in de begroting op te vullen met het pensioenfonds van Belgacom. Die spaarpot werd door Di Rupo in samenwerking met Verhofstad onmiddelijk opgesoupeerd. Het was gewoon een andere vorm van schulden maken die door onze kinderen gaan moeten betaald worden.

Ik kan dat moeilijk een vooruitziend beleid noemen. Het spijt mij om het te moeten vaststellen, maar de VLD lijkt de laatste jaren een beetje op een thermometer die aangeeft hoe verrot het Belgische gedrocht wel is.

#8966

LVB

 

@Confucius: Belgacom werd geprivatiseerd in 1995, de VLD kwam in de federale regering in 1999. Dus ofwel is jouw "onmiddellijk" fout, ofwel is jouw "in samenwerking met Verhofstadt" fout.

#8970

Bema

 

Over die fairtax dan nog: OF die er binnen tien jaar komt, daar durf ik zeker niet op wedden. Dat voorstel moet eerst nog voorbij de PS-SPA-groen geraken; en dat zal niet voor binnen tien jaar zijn, tenminste als het cordon behouden blijft.

Voor de rest treed ik E.J. volledig bij.

#8974

Pieter Cleppe - www.cleppe.blogspot.com

 

- Radicale besluiten van VLD-congressen halen wel degelijk de wetstraat. Ze dragen bij tot het veranderen van de fundamentals. Zelfs de socialisten zijn voor minder belastingen nu, sinds 1 mei 2003. Reynebau is een onvoorwaardelijke cryptocommunist. Hij heeft nog steeds niet door dat zijn collectivistische illusies ideologisch dood zijn.

- @Quattro: de VLD is de term liberaal helemaal niet aan het veranderen naar kapitalistisch. Kapitalisme is de econonische component van het liberalisme, wat niet betekent dat het liberalisme daartoe beperkt zou zijn.

Wat alleszins onmogelijk is, is om in ideologie liberalisme en socialisme te verzoenen. Ofwel gelooft men in het individu, ofwel gelooft men in geweld. In de praktijk zullen beide ideologieen natuurlijk wel een compromis vinden.

- de verplichte inburgering van migranten is misschien wel een VLD-standpunt, het is allesbehalve liberaal. Men heeft het recht om zich niet in te willen burgeren, zoals de Joden at in Antwerpen al zo lang doen.

Geloven dat inburgering verplichten kan werken, is trouwens de illusie koesteren van de maakbaarheid van de samenleving. Iets wat alleen kinderen en de socialistische ideologie doen. Een taal verplicht laten aanleren? Is de realiteit totaal zoek misschien? Vlaamsche stoverij maken aanleren?

Wat niet wegneemt dat de Belgische overheden een zware verantwoordelijkheid hebben in de niet-inburgering van migranten, die natuurlijk ook wel uit een totaal andere cultuur komen. Kindergeld, excessieve uitkeringen, kortom de hoge werkloosheid onlosmakelijk verbonden met de welvaartstaat zorgen ervoor dat migranten zich niet inburgeren. De werkloosheidsval is in het geval van migranten daarom nog zoveel keren dramatischer. Die mensen verrijken onze samenleving, als die niet door een welvaartdestructieve ambtenaren- en uitkeringseconomie zou worden geplaagd.

#8975

Willy

 

Het gaat hem in deze kolommen toch over het VLD-congres hé.

Al wat daar gezegd werd, al dan niet met een academisch tintje, is prachtig om aan te horen, zelfs om te lezen. Maar diende dat alles niet als rookgordijn ? Zoals de Vlaamse Olympische Spelen ?

Wat zijn de congresbesluiten waard ? Nog dezelfde dag werden ze afgeschoten, en dus kunnen ze in de archieven verdwijnen. Misschien binnen 10 jaar eruithalen. Wat blijft er nog over van het Manifest van Kortrijk, van de andere burgermanifesten ? De SP weet wat goed is voor de mensen, beter dan die mensen zelf. De VLD weet wat goed is voor de burger, en veel veel beter dan die burger zelf. Niet tegenspreken aub. Hoor ik u nog ? Waar werkt die ? Gooi die buiten. Zeg mij vanwaar de centen komen, en ik zal u zeggen waarom u zo schrijft, of... zou moeten schrijven.

#8976

LVB

 

@Pieter Cleppe: In een ideale liberale samenleving zou de culturele inburgering niet verplicht hoeven te zijn. Anderzijds: als migranten beroep doen op overheidssteun, zoals uitkeringen, mag de overheid dan niet eisen dat ze zich integreren, ook op cultureel vlak?

Een taal verplicht laten aanleren vind ik verantwoord, omdat die taal de enige manier is om te kunnen communiceren met de overheid, en dat is een essentiële voorwaarde voor burgerschap. Het zou onverantwoord zijn dat de staat elke migrant te woord staat in zijn/haar eigen taal. De kosten die dit met zich meebrengt, zouden in het nadeel zijn van de meerderheid van de burgers. Het is dus verantwoord dat de overheid één of een beperkt aantal officiële bestuurstalen hanteert, en het is verantwoord dat de overheid van elke burger eist dat hij/zij in één van die talen met de overheid communiceert. Allochtonen die geen beroep doen op een uitkering, mogen voor mijn part zelf een tolk betalen, maar allochtonen die wel van een uitkering genieten kunnen hun tijd tenminste nuttig gebruiken door de officiële streektaal aan te leren.

#8985

cauwenbergh

 

Hoe geloofwaardig de VLD congresbesluiten zijn ?

Flat Tax : goedgekeurd. Antwoord van SPA bij monde van de befaamde economiste GENNEZ ? ONBESPREEKBAAR

#8986

LVB

 

@cauwenbergh: herlees eens de derde laatste en de voorlaatste zin van mijn posting. Het gaat niet om een programma voor de huidige legislatuur. Als principeel voorstander van roomsblauwe coalities ben ik dus blij als ik de socialisten hoor zeggen dat de flat tax voor hen onbespreekbaar is.

#8987

Wim

 

@LVB: waarom ben je eigenlijk principieel voorstander van roomsblauwe coalities? Rooms staat toch op levensbeschouwelijk en ethisch vlak mijlenver af van blauw? En economisch rechts zijn ze nou ook niet echt te noemen.

#8989

Pieter Cleppe

 

@lvb: ik geloof vooral dat het onmogelijk om mensen verplicht talen aan te leren, wanneer men daarover nadenkt. Ik denk ook dat het ongelooflijk is dat mensen de taal van hun omgeving niet vrijwillig aanleren. Het verdient aanbeveling om de achterliggende redenen daarvoor te onderzoeken, en ongetwijfeld speelt het feit dat hangmatuitkeringen hen niet motiveren om te participeren in de lokale economie daar een grote rol in.

Het argument dat men plichten kan opleggen in ruil voor uitkeringen, wordt ook gebruikt voor regels die scholen en religies opgelegd krijgen, in ruil voor subsidies. Het is mijns inziens een verkeerd argument, omdat men helemaal de keuze niet heeft al dan niet geen belastingen te betalen. Er gaat zoveel belastingsgeld naar onderwijs, en als men de keuze niet heeft om zich daaraan te onttrekken, moet men ook geen plichten opgelegd krijgen. Liever enkel subsidies, dan subsidies en regulering, en nog liever geen subsidies uiteraard.

#8991

Briggs

 

Bezoekers 2 - LVB 1 ?

Dudes, waar gaan wij naartoe moeten voor een artikel over de zwijgplicht bij de VLD ? LVB zal geen artikel mogen schrijven, anders vliegt hij uit de Vlaams? Liberale? Democratische? Partij.

#8992

LVB

 

@Briggs: ik mag schrijven wat ik wil, de "zwijgplicht" geldt maar voor leden van het partijbestuur en nationale mandatarissen. En het is hier geen match.

#8996

Cogito

 

Om met BB te spreken:

It's the delivery gap, stupid!

Nog nooit zijn de liberalen zo uitgelachen door de socialisten.

Dat is ook niet te verwonderen: Stel dat Groen! in een of ander cordon zat, en Rood! absoluut niet met Groen! zou willen samenwerken. Haha wat zou Blauw! terecht in zijn vuistje lachen!

en om met JM af te ronden:

It's the Cordon, Stupid!

#8997

Koen

 

@luc, vergis ik mij of heeft niet de VLD maar Dr Colen en Dr Belien de vlaktaks op de Vlaamse politieke agenda gehesen ?

#8999

LVB

 

@Koen: Alexandra Colen was inderdaad de eerste in België om de vlaktaks in het parlement aan te kaarten, nu ongeveer 10 jaar geleden. Ze kreeg daarop prompt verbod van haar partij om nog over sociaal-economische thema's te spreken. Allez, ik geef het grootmoedig toe, het VB was zijn tijd ver vooruit, vooral als het op het instellen van een spreekverbod aankomt...

Je begrijpt dan hopelijk ook mijn standpunt dat, vooraleer ik geloof dat het VB er op economisch vlak "liberale" standpunten op nahoudt, er méér zal nodig zijn dan 2 economisch-liberale politici (Annemans en Colen), méér dan een paar toespraken en een paar teksten die naar één bepaalde doelgroep gericht worden, maar die men stilhoudt naar de eigen achterban (waartussen nogal wat ex-socialisten zitten) toe.

#9000

voicelesscharlie

 

De vlaktaks werd reeds door Dr.Colen en Dr Beliën op de agenda gezet in het VB.

Wil de VLD dat realiseren zal ze met het VB moeten samenwerken.

Op de sossen en zuilen moeten ze in deze niet rekenen.

#9001

voicelesscharlie

 

@LVB

Op het VB congress van november komt de vlaktaks ongetwijfeld ter sprake.

Het economisch-liberalisme heeft geen patent op de vlaktaks.

#9002

ivan

 

Uit het programma van het Vlaams Belang:

Om de bedrijfsvlucht of de zogenaamde 'delokalisering' te stoppen stelt het Vlaams Belang dat een eerlijke vrije handel slechts mogelijk is met landen met gelijklopende sociaal-economische inzichten.

Het Vlaams Belang vraagt niet meer of minder dan het stopzetten van de globalisering, want dat is per definitie toenemende handel tussen landen met verschillende inzichten en ontwikkeling. Het Vlaams Belang is op economisch vlak geen liberale partij. Punt.

#9004

Eric Jans

 

@ Luc:

1. Eerst en vooral: dit is niet het moment om over tqksatie beginnen te leuteren.

2. Je weet dat ik er - afgezien van punt 1 - niet noodzakelijk iets tegen heb en er zelfs eerder voor gewonnen ben

3. De eerste die ik in de recente geschiedenis hoorde pleiten voor de vlaktaks was Paul Beliën en zijn VB-madam Alexandra zal er niet tegen zijn, neem ik aan.

4. De Vlaktaks is een Bijbels beginsel dat je in boeken als Leviticus en Numeri nauwkeurig beschreven ziet staan.

Nu weet ik wel dat de liberale drievuldigheid bij gebrek aan godsgeloof zichzelf al eens tot godheid dreigt te verklaren, maar om het Origineel in snelheid te pakken met hun 'vlaktaks' (die zijzelf als idee misschien dan ook nog uit de diepchristelijke U.S. zijn gaan lenen!) gaan ze toch nog wat sneller en efficiënter moeten zijn en vooral een paar duizenden jaren vroeger moeten 'opstaan'.

Neem me niet kwalijk, Luc.

#9005

Jan

 

@ LVB

Ik begrijp het idee om mensen die de VLD schade toebrengen aan de deur te zetten.

Spijtig geneog zijn het de kleine garnalen (De Decker is slim genoeg om zich net niet over de lijn te begeven)

Ik heb alvast een suggestie: Guy Verhofstadt

Wat die man de laatste maanden allemaal uitkraamt.

Eerst ging hij het DHL-varkentje eens wassen ...

Een paar weken na het opstellen van de begroting beseft

hij plots dat de economische groei 1% te hoog geschat is !

Vandaag beweerde hij op TV dat BHV de economische groei in Belgie met 1% naar beneden haalt.

In dezelfde zin zei hij ook dat BHV definitief geregeld was !

De uitspraak dat zijn succes omgekeerd evenredig is met het

succes van het VB horen we ook niet meer.

Nu stort hij zich op de eindeloopbaan... Amai amai

Denkt die nu echt dat wij allemaal een IQ van 20 hebben ?

#9006

FD

 

Ik heb spreekverbod.

#9007

Eric Jans

 

Vande Lanotte moet toch gemerkt hebben dat er - zélfs bij de Vlaamse socialisten! - stront aan de knikker zit. Als je hoort wat die dezer dagen aan hey vertellen is?!

Je krijgt écht de indruk dat er iets staat te gebeuren in dit land. FDF sprak over 'het vuur aan de lont' steken, i.v.m. Vdlntt z'n uitspraken.

Die Maingain is écht wel een gek, hoor. Een aan de leberalen gelieerde gek.

Om het eens in het duits te zeggen: 'realpolitisch' kan ik de schrik van Guy Verhofstadt wel begrijpen. Zijn angst voor die FDF-gekken is véél groter dan voor het VB. Reken maar.

Maar zoiets verkoop je niet als 'argument', natuurlijk. Het IS ook geen argument, natuurlijk.

Verhofstadt moet gaan begrijpen dat de greep van een gangster als Maingain op de regering er niet kleiner op gaat worden, natuurlijk.

Vande Lanotte en Verhofstadt lijken me koortachtig op zoek om dat FDF te kunnen treffen waar het hen wérkelijk pijn doet. Maar hoe raak je - liefst elegant - het FDF in het hart?

Ik kan echt niet geloven dat Guy nog één seconde kan genieten van zijn functie als premier.

@ Guy:

Guy, ben jij zo een windbuil?

Ik kan dat écht niet geloven. Écht niet.

#9008

LVB

 

Over Vandelanotte gesproken, een aantal opmerkelijke citaten uit zijn interview met Humo staan op http://lvb.net/it...

#9009

Misnoegd parlementslid

 

>> Ik heb spreekverbod.

De opstand wordt georganiseerd!!

#9010

FDW

 

@ FD:

ik ook.

FDW

#9011

Misnoegde senator

 

@ Misnoegd parlementslid:

Hoe en waar kan ik me aansluiten en... ben jij tenminste een VLD-er?

#9012

Eric Jans

 

@ LVB:

Heb het juist gelezen, je citaten van Vande Lanotte. Wat hij hier doet is twee-voudig:

1. de liberalen voor Paars in het zadel trachten te houden. Het boeltje staat immers op instorten bij de VLD.

2. Tijd winnen. Vandaag vertelt hij over 2007, maar in 2007 vertelt hij over 2011. Let op mijn woorden.

Federale verkiezingen vóór 2007, dus?

Trouwens: zijn analyse is vals. De burgemeesters van H/V hadden hun actie gericht op de Vlaamse verkiezingen van 2005!

Met alle macht en met bloed zweet en tranen hebben blauw en rood toengezwoegd om de splitsing van B-H/V over de verkiezingen van 13 juni 2005 te kunnen tillen.

Dat is enkel en alleen kunnen lukken door de zéér dure eden die toen gezworen werden: zwart op wit op papier.

Vande Lanotte had toen ,oeten zeggen dat de strategie fout was, als hij dat toen vond. Maar hij vond dat toen niet en dus WAS ze ook niet fout. En ze was niet fout omdat de Vlamingen van alle partijen samen die wet zouden stemmen. Alléén zó moest dat niet vóór 13 juni 2005 (zwarte verkiezingszondag) gebeuren.

De analyse die Vandela nú maakt, kende hij toen ook: er zijn immers geen nieuwe elementen bijgekomen.

De Vlaamse politici hebben toen doelbewust hun kiezers bedrogen en daarom - en daarom alléén, mr. Vandelanotte! - was de strategie fout.

De strategie stond zwart op wit op papier: geen resultaat in onderhandeling? Dan zou er gestemd worden met Vlaamse meerderheid. Een perfecte Vlaamse strategie.

Nu wordt het probleem voor de Vlamingskens in 2007 in het vooruitzicht gesteld. En dan zullen we eens zien wat we zullen zien!

Meneer Vandelanotte: u bent het Vlaamse volk in de HUMO 'opnieuw' aan het bedriegen.

Uw enige strategie bestaat erin om - Belgicist als u bent - tijd te winnen.

Het is om dit soort Belgicistische ontsporingsmanoeuvers en leugens en bedrog dat u ooit carrière hebt kunnen maken als Vlaming in de Belgische politiek. Dit soort 'zachte bijsturingen richting Belgische normaliteit en dagjespolitiek' zijn de alfa en de omega van uw Belgische 'postje'. U betaalt daarmee uw broodheren terug, opnieuw op kosten van de Vlamingen.

In essentie komt uw hele uiteenzetting neer op schijn-Vlaamsgezindheid om de Vlamingen te paaien. En ,aar tijd rekken, tijd winnen.

Wat houdt u tegen de wet ter stemming voor te leggen? Een uitstekende strategie: want perfect legitiem en democratisch.

#9013

Eric Jans

 

Correctie: in 2005 was er zelfs sprake van 'géén onderhandeling' in de belofte aan de burgemeesters!

Nu afkomen met 'slechte Vlaamse strategie'?

Andermaal een leugen!

Als zijn huidige analyse al gelogen is, wat moet ik me dan voorstellen bij het vooruitzicht op het magische jaar 2007?!

Al de Vlamingen die zwijgen over B-H/V mogen dan een postje hebben. LOOP NAAR DE MAAN, meneer Vande Lanotte. Ik geloof u niet meer!

#9014

Outlaw Mike

 

1° Het neutralisering van het belang van de lijststem bij verkiezingen (gedeeltelijk gerealiseerd)

0,5

2° De verplichte inburgering van migranten (gerealiseerd)

Luc, speel je met onze voeten? Die zgn. "verplichte inburgering" geldt alleen voor NIEUWKOMERS, niet voor de massa vreemdelingen die hier al geruime tijd is. Bovendien zijn er zoveel achterpoortjes en uitzonderingsmaatregelen dat het een farce wordt. Hier zie, laat ze eerst in Molenbeek maar een inburgeringscursus organiseren:

"Volgens journaliste Hind Fraihi is Molenbeek de kweekvijver van een hele generatie moslimterroristen. Fraihi is zelf moslim. "Er zijn er genoeg die naar Afghanistan vertrekken. En als vrouw werd ik ook aangesproken, dat ik een burka moest dragen in een moskee. In een moskee heb ik gehoord hoe er door een imam werd opgeroepen tot de jihad." Ze weet vandaag zeker dat Belgen er niet meer welkom zijn. "Dat zijn mijn woorden niet, maar van verschillende mensen die ik gesproken heb. Vooral de straatcriminaliteit heeft de Belgen weggejaagd, dat wordt door de Marokkanen zelf gezegd."

0

3° De oprichting van een Hoge Raad voor Justitie waardoor rechters niet langer politiek benoemd worden (gerealiseerd).

Moest die HRJ volgens het Octopusakkoord geen Vlaamse en Waalse Kamer hebben? Dat gedrocht is duidelijk federaal. Bovendien: gedaan met politieke benoemingen van magistraten? BELACHELIJK.

0,1

4° De mogelijkheid om referenda te organiseren (gedeeltelijk gerealiseerd).

Luc, je bedoelt natuurlijk "gerealiseerd in het buitenland"

0

5° Startende ondernemers melden zich aan bij private ondernemersloketten, in plaats van bij het handelsregister (gerealiseerd).

Een dooie mus. Wat kan mij dat bommen. In 2001 ging ik gewoon naar de Bekstraat in Oudenaarde en dat was dat. Fluitje van een cent. Waarom zouden er in godsnaam private loketten nodig zijn.

0

TOTAAL: 0,6 op 5. Proficiat VLD.

#9015

Outlaw Mike

 

Hoe zit dat met die 200.000 jobs?

#9018

voicelesscharlie

 

@The Outlaw

Toch niet moeilijk.

Tel alle kuisvrouwen,WC-madammen,valizedragers en potootventers mee.

#9019

voicelesscharlie

 

@The Outlaw

Toch niet moeilijk.

Tel alle kuisvrouwen,WC-madammen,valizedragers en potootventers mee.

#9021

Eric Jans

 

@ VoicelessCharlie:

Wat heb jij tegen wc-dames en kuisvrouwen?

Zoek maar eens een bekwame kuisvrouw... zo simpel is dat niet.

Zelf zou ik geen goeie kuisman zijn. En hygiëne en orde stellen we toch allemaal op prijs?

Sorry, maar ik vind dat een vak als een ander. Het vraagt een zekere fierheid en vaardigheid.

#9023

Outlaw Mike

 

voicelesscharlie: "Tel alle kuisvrouwen,WC-madammen,valizedragers en potootventers mee."

(slaat zich met het plat van zijn hand op het voorhoofd) Maar natuurlijk!!!! Dat ik daar niet zelf op gekomen was!!! Zeg vergeef me he, ik ben nu eenmaal niet van de slimste. Het beste bewijs: ik ben bij het veebee.

#9024

Koen

 

@luc, VB spreekverbod ? heb ik niks van gemerkt in de affaire Deman-Annemans noch in de affaire FDW-Colen noch in de clash Vanhecke-Beliën ... laat staan over al de stommiteiten die een kieken als Verstrepen allemaal mag uitkramen ;-)

maar idd ik ga ook niet ontkennen dat het VB een aantal capabele mensen zou kunnen gebruiken die het VB economisch op een sociaal-liberale manier bijsturen, ambitie ? t is volgens mij een tanker die sneller bijgestuurd kan worden dan dat je vat krijgt op de junta die nu de VLD beheert ...

#9028

Briggs

 

Luc: Ah maar de wereld draait rond strijd. Voetbal is een strijd :). Allez dan moet ge voorlopig nog niet zwijgen, hoe lang zal dat nog duren ?

Koen : jup.

#9030

ivan

 

@Michael:

"5° Startende ondernemers melden zich aan bij private ondernemersloketten, in plaats van bij het handelsregister (gerealiseerd).

Een dooie mus. Wat kan mij dat bommen. In 2001 ging ik gewoon naar de Bekstraat in Oudenaarde en dat was dat. Fluitje van een cent. Waarom zouden er in godsnaam private loketten nodig zijn."

Als je navraag gaat doen bij zelfstandigen en zelfstandigenogranisaties zal je merken dat dit wel degelijk een heel belangrijke realisatie is.

#9032

cinefiel

 

Suggestie voor liberalen die iets te zeggen hebben maar niet mogen van de voorzitter:

ik denk aan de prachtige scène uit de film Spartacus, geregisserd door Stanley Kubrick.

Wanneer Spartacus en zijn slaven eindelijk verslagen en gevangen genomen zijn, vraagt een Romeinse generaal wie nu eigenlijk dei fameuze Spartacus is. "Sta op, Spartacus, of jullie gaan er allemaal aan!" Kirk Douglas, die Sparatacus vertolkt, komt naar voren, zich wel bewust dat dit zijn dood maar misschien de redding van zijn companen kan betekenen, en roept: "I am Spartacus!". Waarop zijn mede-opstandelingen één voor één opstaan en zeggen "I am Spartacus!"

Hoeveel helden telt de VLD?

http://people.cs....

#9033

Briggs

 

Darth Vader (Somers), Lord Sidious (Verhofstadt), Darth Maul (De Gucht)...hmm wacht even ik vergis mij van realiteit :).

Dit is de echte wereld.

#9034

Michael

 

Nog een: Jar Jar Binks (De Croo)

#9035

Verdrukte Vlaams Liberaal Democraat

 

Ik denk dat Verafstoot liever aan 't hoofd staat van een eenmaanspartijtje dan dat hij een deel van zijn macht zou afstaan.

Iemand al een naam voor de nieuwe vlaamse liberale partij? Als we tegen de volgende verkiezingen met een goed liberaal alternatief will komen, gaan we moeten voortmaken.

#9036

Herman

 

Er moet dringend een cordon sanitaire rond de VLD georganiseerd worden. Die partij is ondemocratisch en staatsgevaarlijk.

We kennen allemaal de volgende stap: de wet Somers: elke kritiek op overheidspartijen is strafbaar (met terugwerkend karakter). Guy kent wel enkele rechters die met plezier deze wet zullen toepassen.

#9043

Jan

 

Luc, je bent de allerbelangrijkste verwezenlijking van de VLD vergeten :

HET VERNIETIGEN VAN SABENA en daarmee 20.000 parasieten jobs.

Met dank aan Daems !

#9044

Dopper 177

 

@Kauwgum: Onze Groote Leiders ... En zeggen dat zovele bekwame mensen zonder werk zitten.

Bedankt. Nu hoor ik het ook eens van een ander.

#9047

Johnny

 

Dat de VLD maar gauw uit de regering verdwijnt. Vergeet niet dat ze destijds aan de macht gekomen zijn door het dioxineschandaal dat "uitbrak" net voor de verkiezingen, en vergeet daarbij Verhofstadt rol niet.

Bartje doet me denken aan dat pietluttig leraartje zonder gezag, dat blozend met opgestoken vingertje roept : "200 regels straf tegen morgen! 300 !! 400 !!!" en als dat nog niets uithaalt er de grote directeur bijhaalt. Walgelijk, zo'n omhooggevallen pretentieus vierderangs pensenkermispolitiekertje dat nu op een podiumpje mag staan en denkt dat hij zo machtig als Stalin is.

#9049

Egidius

 

'k Heb het al een paar keer gevraagd, maar nog geen antwoord gevonden : kan iemand aanduiden op welke manier het referendum door de VLD gerealiseerd is, zoals Luc ergens in zijn beginpost beweert? Over welke wet gaat het precies?

Mijn dank voor een positief antwoord zou zeer groot zijn.

Egidius

#9052

Briggs

 

Morgen stemt de Commissie voor de Herziening van de Grondwet en de Hervorming van de Instellingen over het wetsvoorstel van Rik Daems dat een volksraadpleging moet mogelijk maken over de Europese Grondwet. Het VLD-partijbestuur rekent erop dat het voorstel wordt goedgekeurd en dat er dan snel werk kan worden gemaakt van de organisatie van de volksraadpleging.

http://www.belg.b...

#9053

Kauwgum

 

@Johnny ge weet het precies! Bart Somers is een opposant, niet geschikt voor beleid en leiding. Hij jaagt ierdereen van de stoel, praat voor de vcaak en heeft een slechts oppervlakkige dossierkennis. Bovendien heeft hij niet het charisma van een leider. Bovendien is de vergelijking met Stalin meer op zijn plaats dan ge denkt! In zijn studententijd stond hij samen met de Marxistisch Leninistische Bond in Leuven te betogen tegen de mannen van KVHV en NSV in een betoging tegen het imperialisme. Bart Somers is een links manneke en heeft bijzonder weinig voeling met het liberalisme tenzij het linkse karakter ervan. Nog even en dan zijn er verkiezingen. Het einde van Somers en de rest vande VLD is in zicht, joepie !

#9062

Johnny

 

Euh, Kauwgum, natuurlijk weet ik het precies, maar niet helemaal volgens jou redenering. Ik vind Bartje helemaal geen links mannetje. Bartje is noch links, noch rechts, noch centrum. Bartje is gewoon niets, een lege doos, tenzij gevuld met pretentie, arrogantie en holle sloganeske betweterigheid.

Dat hij in zijn studententijd met links stond te betogen was dat omdat dat in die tijd "cool" was. Rechts lag ook niet goed bij de progressieve studentinnen die altijd zin hadden in een wilde wip.

Nu, als voorzitter heeft hij geen enkele grip op zijn mensen, en wat doet hij, aan de "echte bazen" volmachten vragen. Je kan het zo gek niet bedenken. Je zou nog sympathie voor De Decker gaan krijgen.....

#9065

koen

 

Johnny, dat cool zijn bij de progressieve studentinnen kan het niet geweest zijn, de conservatieve studentinnen hadden daar namelijk ook wel altijd zijn in !

#9066

Benoit

 

>>?'k Heb het al een paar keer gevraagd, maar nog geen antwoord >>gevonden : kan iemand aanduiden op welke manier het >>referendum door de VLD gerealiseerd is, zoals Luc ergens in >>zijn beginpost beweert? Over welke wet gaat het precies?

>>Mijn dank voor een positief antwoord zou zeer groot zijn.

De enige keuze de we hebben kunnen maken was of we een douchekop of een spaarlamp wilden.

#9075

pepperjack

 

Beste LVB en libs in de eerste plaats,

allereerst proficiat met deze blog, die ik via de electronische DS leerde kennen nav de bosting tussen de Amerikaanse veiligheidsdiensten en de Belgische *** bij het bezoek van Bush: puik onderoekswerk van LVB ivm hiermee!

Deze topic daarentegen verwondert mij, omdat uw kritische geest plots wat verdampt - natuurlijk ook niet gemakkelijk om een stroming te loven die zo wordt tenietgedaan door de eigen partijtop. Het ondermijnt wel uw eigen "moreel gezag". Het heeft mij altijd gefascineerd hoe mensen van binnen het politiek systeem anders kijken en een zekere (tot enorme) realiteit(szin) verliezen die elke met gezond-boerenverstand-behepte burger wel heeft. Da's volgens mij de enige kloof tussen burger en politiek: de niet-waarheid voor waar verkondigen.

Over de "verwezenlijkingen" is al genoeg gezegd, toch nog even over 2 puntjes: 1. Het "hoge raad" principe en het objectiveren van benoemingen is een tendens die al bestond, los van de VLD, en dus niet meer dan een algemeen gedragen tendens, mogelijk met een versnellende verdienste van de VLD, maar ik denk eerder onder druk van de publieke opinie die de walgelijkheid beu was, en het VB dat de vinger als geen ander op de wonde legde. Mijn idee: "Soit ma bon" ivm de VLD verdienste;

2. referenda zijn vooral belangrijk als je ze uitvoert. Volksraadplegingen zijn al sinds jaar en dag mogelijk (bv al in jrn 70 in gemeente Nijvel), daar is niet in de eerste plaats een wet voor nodig, maar wel politieke moed om het te DOEN en rekening te houden met de uitkomst. Na de tsskomst van Vrhfst in Nederland (en zijn radicaliteit "pro" referenda op papier) zou ik me als VLD-er eerder stil houden. Dus daar ook in mijn idee "bof" tot "haha" voor wat de VLD deed; mi staan we juist verder van de referendumcultuur dan ooit. De belachelijk lange sperperiodes in het nieuw Gemeentedecreet zijn trouwens gehandhaafd gebleven, vernam ik.

Over de vlakttax: pak de standaard-encyclopedie van de jrn 70, "bealstingen" en wat blijkt? De discussie bestond natuurlijk al.

Mi wil de VLD eerder strategisch meesurfen in een debat dat er sowieso komt in de media, en waarbij ze zonder haar kiezers te hard te raken - dus very safe - zich opnieuw wat duidelijker scherp kan profileren naar haar klassiek beeld, want dat is wel wat zoek. Helaas doet VLD het weer op een holle wijze, waarmee ze direct haar bloemen in de woestijn zaait.

Ik heb de congresresoluties niet gevonden, maar blijkbaar gaat het om een 3-tarieven tax, waarbij GEEN forfait VERPLICHT wordt bij aftrek bij inkomsten. Vereenvoudiging voor de burger of controleur: nul komma nul. Het is immers niet het aantal schijven dat tijd vergt of tax ingewikkeld maakt - da's louter een computerprgr toepassen - maar de samenstelling en controle van inkomsten, zowel voor taxplichtige als controleur. Tenzij je dus een heel deel aftrek werkelijke kosten verbiedt (let's laugh), vereenvoudig je niet echt iets. Daarenboven bepleit je - begrijpelijk met VIVANT - een verschuiving naar indirecte belastingen (BTW vnl), en laat nu net die belasting de meest corrumpteerbare, moeilijk controleerbare zijn... Jullie verhogen trouwens de aantrekkelijkheid om BTW te frauderen: makkelijker dan inkomenstax, meer de moeite (gezien de hoogte) en direct resultaat ipv pas bij de aanslag. Hallo, is dat een verbetering? Pleit veeleer voor afschaffing van BTW, zoals de VS, en ik ben zelfs aanspreekbaar voor vermogensbelasting als enige belasting - en watch, ik ben geen vakbonder maar eerder een rechtse zak - (met een zeker vermogen!).

Trouwens, *effectief* verlagen is belangrijker dan schijven verminderen. In het VLD-voorstel doen de modale mensen op eerste zicht niet echt veel (tax)voordeel met de overschakeling naar vlak-tax op zich, en blijven fiscale constructies exact even aantrekkelijk voor hogere verdieners. Met de logische besparingen die uit het VLD voorstel voortvloeien in de SZ doen de modale mensen wschl zelfs een slechte zaak. Mij allemaal niet gelaten hoor, ik verdien er graantjes mee. Maar hoe kun je na -toch bewezen- intelligentie zo goedkoop "het licht" zien schijnen? Ik blijf het vreemd vinden.

Gezien de enorme verlagingen in SZ en Tax die de VLD daarenboven voorstelt in dezelfde teksten, is de vraag terecht zoals De Grauwe ze stelt: waar verminder je de staatsuitgaven?

Tot nu toe is het enkel en alleen Leterme die de administratie afvet - na 5jr Paars-Groen - en dan nog marginaal.

Enfin, ik denk dat de klassieke VLDstemmer en "gewone mensen" vooral aangetrokken was door het idee "vrijheid" wat van nature goed voelt, en de ethische nadruk op het individu, wat ook mij juist lijkt om de "hoofdtoon" te zetten. En de geowne mensen zouden de gevolgen voor de SZ en de niet-gevolgen van de tax voorstellen best niet te grondig onderzoeken. Dat is m.i. ook de natuurlijke scheur binnen de VLD: zij die aangetrokken worden door vrijheid-ethiek, en zij die echt economisch-liberaal willen zijn en geloven in de onzichtbare hand en werking van de private markt. Als er 2 liberale partijen zouden zijn, zou er minstens 1 vd 2 meer respect en effectiviteit hebben, dan de kwantitatief grotere groep die de VLD nu vormt. Denk ik, maar het is blijkbaar de grote vrees van alle VLD'ers die ik ken.

Enfin, alle eer aan de auteur van de site, ook al vind ik hem hier raar. Maar het maakt hem wel menselijk natuurlijk. :-) En laat mijn fascinatie leven.

groetjes, en nog veel succes ermee!

#9077

koen

 

http://members4.b...

zie nu ! Fons Borginon bij Le Pen op bezoek ;-)

#9078

LVB

 

@Pepperjack: ik ga graag tegen de stroom in en ontkracht graag ongenuanceerde dooddoeners.

De uitspraak van Reynebeau, "radicale besluiten van liberale congressen halen toch nooit de Wetstraat" is zo'n ongenuanceerde dooddoener, zo'n cliché.

Let wel: ik heb nooit beweerd dat radicale besluiten van VLD-congressen ALTIJD de Wetstraat halen. Ik heb gewoon enkele tegenvoorbeelden gegeven.

Ik was in vorige artikels de eerste om toe te geven dat er bij de VLD een "delivery gap" bestaat, en ben nog steeds die mening toegedaan. Maar wie van de realiteit een karikatuur maakt, zal af en toe een reactie uitlokken.

#9082

Outlaw Mike

 

Johnny: "Ik vind Bartje helemaal geen links mannetje. Bartje is noch links, noch rechts, noch centrum. Bartje is gewoon niets, een lege doos, tenzij gevuld met pretentie, arrogantie en holle sloganeske betweterigheid."

Mja... hij had het bij mij nog enigszins kunnen goedmaken als hij tegenover de Walen met evenveel voortvarendheid was opgetreden als tegenover Dewaele. Nee dus. In feite kan men stellen dat hij de tegenstrever gevonden heeft die hij aankan, of eerder, aandurft.

#9083

Briggs

 

Fons Borginon lijkt wreed veel op Bart de Wever.

#9101

koen

 

@briggs, de man die over de schouder van Le Pen hangt te kwijlen ;-)