Bernard publiceert een boek

Bernard Tuyttens
Bernard Tuyttens, die op deze en andere weblogs veelvuldig reacties post, heeft een boek gepubliceerd, getiteld "Sociaal-Democratie in al haar staten". Het boek handelt over Bernard's favoriete ideologie, de sociaal-democratie, en kan gratis (is dit copyrighted, public domain, open source, en waar staat de Creative Commons licentie?) gedownload worden op de website. Honderzestig pagina's over sociaal-democratie, de rol van de staat en duurzame ontwikkeling. Geen grijze saaie tekstbrij, maar rijkelijk geïllustreerd met foto's, illustraties en af en toe een pagina uit een stripverhaal. Veel citaten, ernstige maar ook humoristische. Qua vorm is het een kruising tussen een boek, een universiteitscursus en een kijkboek. In vergelijking met de soms fragmentarische, soms badinerende telegramstijl van Bernard's interventies op deze weblog, valt de schrijfstijl zeer goed mee: to-the-point, helder, met een duidelijke logische gedachtengang. Bernard is aanhanger van het Scandinavisch model, waarbij de overheid de kennis-economie op een gerichte wijze stimuleert en een sterk uitgebouwde sociale zekerheid handhaaft, en van het Rijnlandmodel, waarbij werknemers en werkgevers gezamenlijke doelstellingen nastreven. Hij werkt op het secretariaat van de Partij van Europese Sociaaldemocraten (PES). Wat ik apprecieer in het boek is dat hij geen "bijbel" geschreven heeft waarin de ultieme oplossing voor al onze maatschappelijke en economische problemen beschreven staat. Het is een boek dat uitlegt, voorstelt, maar ook duidelijk aangeeft waar de vragen nog open blijven. Wat beter kan: enkele typografische fouten (er zijn nogal wat overtollige spaties doorheen de tekst gezaaid, voor en na haakjes en streepjes bijvoorbeeld). En nee, ik heb het boek nog niet gelezen, alleen diagonaal doorgenomen. Over de rol van de staat zal ik het met sociaal-democraten wel oneens blijven. Hou die sossen maar in de gaten, want na de populistische oneliners van de cafébaas en de sexy verpakking van de reclameman, hebben ze nu ook iemand die inhoud en ideeëngoed op een begrijpelijke én intellectueel aantrekkelijke manier kan voorstellen voor een niet-VTM-publiek.

Reacties

#1236

Stevie

 

Wat de sossen nog nodig hebben:

- een pedant joenk (à la Verhofstadt)

- een megalomane loser (à la Somers)

- een Baas Ganzendonck in Rolls Royce (à la Delwaide)

- een olijke marktkramer (à la Bril)

- een zeurende twijfelaar met rotte tanden (à la Coveliers)

- een onmondige Nicole & Hugo (à la Keulen & Ceysens)

Dan zijn ze pas compleet!!!

(PS de sossen hebben reeds een paar babes...)

#1240

Outlaw Mike

 

Pfffffff.... wat voor babes. Kom me niet vertellen dat Freya of Maya of Willockx zijn dochter babes zijn. Ik zal je eens wat links geven naar echte babes.

#1241

JDV

 

"Qua vorm is het een kruising tussen een boek, een universiteitscursus en een kijkboek." Toch maar eventjes 160 blz. Dus niet evident om er dan ook maar 'eventjes' commentaar op te geven, wil je jezelf niet ongelooflijk belachelijk maken.

Op zijn minst iemand die er iets wil aan doen ... die geen schrik heeft om zijn persoonlijke mening eens op een rijtje te zetten. Ik ben al aan het lezen geslagen.