De Blackberry en de blinde vlekken van Leterme

Sinds de dag dat hij in 2003 de scepter van Stefaan De Clerck moest overnemen, heeft hij zijn netwerken in versneld tempo uitgebouwd. Sinds hij minister-president werd, staat er geen maat meer op. Mede dank zij de opkomst van de BlackBerry: Leterme sms't sneller dan zijn schaduw.

"Hij belt graag en hij wordt graag gebeld", zucht een van zijn 'slachtoffers'. "Hij is extreem benaderbaar. Dat werkt in twee richtingen. Als je iets doet wat hem niet zint, weet je het ook snel." Een ander: "Ik weet niet hoe hij het doet, maar vaak zit je naam nog maar op de radio, is de krant nog maar uit of hij sms't je al." Niet alleen volksvertegenwoordigers, ook militanten in de verste uithoeken van Vlaanderen zien nu en dan de naam 'Leterme' op hun schermpje oplichten. En journalisten ook. Zeker als het artikel hem niet zint.

Maar als het eropaan komt advies in te winnen of ideeën af te toetsen, en dus macht uit te oefenen, is het netwerk beperkter. Tot zijn inner circle behoren dan vooral kabinetslui. In de eigen partij is het kringetje van mensen wier mening er echt toe doet wellicht op twee handen te tellen.

Letermes netwerk vertoont volgens waarnemers blinde vlekken die hem als machtspoliticus met federale ambities na 10 juni parten kunnen spelen. Zijn BlackBerry heeft amper bereik over de taalgrens. Elio Di Rupo is nog niet wat André Cools voor Wilfried Martens was maar gewoon Letermes Waalse collega.

Ook contacten met andere Vlaamse partijen blijven, op één uitzondering (sp.a-voorzitter Vande Lanotte) na, beperkt tot werkcontacten die te maken hebben met zijn functie als Vlaamse regeringsleider. Met de Open Vld blijven de contacten, behalve met de vakministers in zijn regering, beperkt. Hoewel. "Het contact met Guy Verhofstadt blijft beperkt tot het strikt formele", zegt een blauwe waarnemer, "maar Leterme onderhoudt wel contacten met Verhofstadts entourage. Met Bart Somers en Karel De Gucht maar ook met Patrick Dewael."

Een derde blinde vlek vormt de civic society. Contacten zoals de CVP had met Vaast Leysen ontbreken. Volgens intimi is Leterme moeilijk te overtuigen om te tafelen met captains of industry als baron Paul Buysse. "Hij luistert liever naar de mensen in café De Reisduif in Koekelare." Ook in de academische wereld heeft Leterme niet echt vertrouwensfiguren of raadgevers. En, detail, ook in kerkelijke of anderszins levensbeschouwelijke kringen houdt hij zich amper op. Zelfs voor een vrijblijvend gesprek met kardinaal Danneels deinst hij terug. Ex-sp.a-voorzitter Steve Stevaert had en heeft meer contacten in die kringen.

Filip Rogiers in De Morgen, 8 mei 2007


Reacties

#39961

ivanhoe

 

"En journalisten ook. Zeker als het artikel hem niet zint."

Blijft blijkbaar een plaag bij politici...Ergens is het natuurlijk logisch dat mensen reageren wanneer ze aangevallen worden, en zo lang er geen dreigementen komen mag de politicus zijn mening uiten, maar de grens wordt zo wel dun.

#39999

yupie

 

"Ook contacten met andere Vlaamse partijen blijven (...) beperkt tot werkcontacten die te maken hebben met zijn functie als Vlaamse regeringsleider."

Sta mij toe hier niet treurig om te zijn. Daarvoor en daarvoor alleen betaal ik hem mijn belastingen. De mate waarin politiek intrigantisme (eufemistisch "networking") als een moreel goed wordt voorgespiegeld, stoort mij een beetje in dit artikel.

#40002

Cogito

 

De indruk die bij me opkomt bij het lezen van dit citaat: Leterme, een mediokker man.

#40014

Joe

 

Ik denk ook niet dat die geitenstrelende huichelaar federaal eerste minister wordt, en als het per ongeluk toch gebeurt (het TV-kijkend gepeupel stemt ook massaal af op de arrogante losers in Temptation Island en de gedopeerde hypocrieten in Gent-Wevelgem, dus waarom zouden ze ook niet stemmen op die volksverlakker) zal het wellicht geen lang leven beschoren zijn.

#40015

Joe

 

Zopas een advertentie gezien van Knack over de man die zijn bril weggooide.
Iemand enig idee wie die schaduwman zou kunnen zijn? Wimmeke Schamp?

- - - - - -
Het brein achter Yves Leterme

Yves Leterme heeft vorige zondag met een ongezien mediaoffensief de verkiezingscampagne op gang geschoten. Zijn getreuzel begon vriend en vijand op de zenuwen te werken. Maar was Leterme wel zo besluiteloos of onzeker? Niet dus. Achter hem staat een schaduwman, een meester-marketeer die al maandenlang in de luwte de CD&V-campagne tot in de puntjes voorbereidt. Knack onthult niet alleen zijn naam, maar had een lang gesprek met hem.
- - - -

#40016

Cogito

 

Schamp? Die doet de campagne van Dedecker!

#40041

LVB

 

De schaduwman van Leterme is Jan Callebaut, tevens de man die met Censydiam de VRT in marketingtermen leerde denken.

#40044

Nicolas Raemdonck

 

Euh, stond Callebaut al niet eens in de Standaard bij de verkiezingen van 2004 waarbij hij de verkiezingscampagne voor de CD&V uitwerkte? Of was dat iemand anders, want dit zou immers beteken dat Knack met valse primeurs afkomt.