Nokia N95, een impressie

Nokia liet mij drie weken lang het meest geavanceerde model uit de Nseries, de N95, uitproberen. De N95 is een GSM, een GPRS- en UMTS-modem, een fototoestel met flits, een videocamera, een webcam, een muziek- en videospeler, een podcatcher (ontvanger van podcasts), een FM-radio-ontvanger, een webbrowser, een mailclient én een GPS in één toestel, en dan vergeet ik waarschijnlijk nog een paar andere functies, zoals de spelletjes die je ermee kunt spelen, de Bluetooth-, Wifi-, USB- en infrarood-communicatiemogelijkheid, of de video-uitgang naar je televisie. Indrukwekkend is de manier waarop al deze functies werden samengebracht in een doosje van 10 bij 5 bij 2 centimeter dat slechts 120 gram weegt.

Naargelang de manier waarop je het scherm uitschuift, werk je met het beeldscherm in portretmodus met een GSM-toetsenbord, of in landschapmodus zonder toetsenbord.


BEDIENING
Als bedrijfssysteem wordt Symbian gebruikt. In het begin is dat even wennen, en vooral de overeenstemming tussen de keuzemogelijkheden in de hoeken van het scherm en de (twee of vier) keuzetoetsen naast het scherm lijkt soms onlogisch als je het niet gewoon bent. Symbion werkt echter razendsnel. Als "muis" gebruik je een vierkante ring die je op de vier zijden kan indrukken en waarmee je een pijltje laat bewegen over het scherm. Na een paar dagen krijg je de gebruikersinterface van dit toestel helemaal onder de knie. Wel is het niet altijd evident in welke toepassingen (programma's) alle hardwaremogelijkheden van het toestel (zoals de kleine webcam vooraan op het toestel, die vooral voor video-telefoongesprekken nuttig is) benut worden. Sommige programma's zijn terug te vinden op het bureaublad, andere onder het pictogram "applications". Voor wie eraan zou twijfelen: meerdere applicaties kunnen tegelijk in werking zijn. Naar een podcast luisteren terwijl de GPS je positie aan het bepalen is en intussen ook nog je e-mail lezen, het kan dus.

FOTO EN VIDEOAls fototoestel en videocamera presteert dit toestel schitterend, met een Carl Zeiss-lens en een resolutie van 5 megapixels. Van de ingebouwde flits moeten geen al te sterke prestaties worden verwacht. Er is een digitale inzoommogelijkheid.

 

Om de fotokwaliteit te beoordelen laat ik hier een foto zien, genomen met de N95 tijdens een eerste kennismaking met het toestel in de buurt van het Poelaertplein in Brussel. De man op de foto is Peter Forret.Deze foto werd uiteraard verkleind om hem op deze weblog te laten passen. Om de resolutie en de optische kwaliteit te beoordelen, laat ik twee stukjes uit de foto zien in hun natuurlijke resolutie, waarbij één beeldpunt van de foto overeenstemt met één beeldpunt op uw scherm:


MUZIEK EN RADIO
Bij het afspelen van muziekbestanden is de geluidskwaliteit uitstekend via de twee ingebouwde miniatuurluidsprekers waarmee je duidelijk het stereo-effect kan horen zonder met oortelefoontjes te moeten werken. De FM-ontvanger heeft het nadeel dat die alleen mogelijk is als je de meegeleverde hoofdtelefoon aankoppelt. De kabel van de oortelefoon dan namelijk als antenne, en zonder deze antenne is er geen ontvangst mogelijk. Pech voor wie gewoon is om via een draadloos bluetooth-handsfree-setje te werken. Het afstemmen op de juiste zender wordt vergemakkelijkt door een directory van zenders en frequenties. Kies de naam van je gemeente, en je kan afstemmen op alle VRT-zenders, op 4 FM of op Q-Music zonder een frequentie te moeten ingeven. Het ontvangen FM-geluid kan ook worden weergegeven via de ingebouwde luidsprekers, maar dan is de geluidskwaliteit wel een stuk minder dan via de oortelefoon of bij het beluisteren van muziekbestanden via de luidsprekers.GPS
Dat dit kleine toestelletje ook een ingebouwde GPS-ontvanger met routeplanner heeft, lijkt bijna niet te geloven. Bij het gebruiksgemak van de GPS vallen wel wat kanttekeningen te maken. Vooreerst is GPS-ontvangst alleen mogelijk in open lucht. Binnenshuis mag je het vergeten, tenzij je het toestel op een vensterbank bij het raam legt. In de auto kan je proberen om het toestel tegen de voorruit op dashboard te leggen. Na het activeren van de GPS-functie duurt het enkele minuten voor de signalen van de satellieten gevonden en geïnterpreteerd zijn. In de praktijk lijkt deze GPS-functie vooral nuttig bij een wandeling door een stad die je niet kent. Alle landkaarten kunnen gratis gedownload worden via de website van Nokia, en ook de softwarematige routeberekening zit ingebouwd. Alleen voor de optie van gesproken navigatie-instructies (nuttig tijdens het autorijden) moet betaald worden. Voor het autorijden verkies ik een in de auto geïntegreerde oplossing met volwaardige GPS-antenne, maar de GPS-mogelijkheid van de N95 lijkt me vooral nuttig bij verblijf in het buitenland.WEB EN MAIL
Ik heb het toestel vooral gebruikt om mijn e-mail te checken, om af en toe te kijken naar nieuwe commentaren op mijn blog, en om te twitteren. Internet altijd en overal bij de hand, zelfs in de wachtkamer bij de tandarts, in de file of tijdens een wandeling, het is iets wat je niet meer wil missen als je er eenmaal van geproefd hebt. Een website bekijken op een klein scherm is niet erg comfortabel, maar de N95 heeft een ingenieus systeem waarbij je je snel kunt verplaatsen over de pagina, en waarbij je in een inzetbeeld een totaaloverzicht krijgt van de volledige pagina met daarop je huidige vensterpositie aangegeven.

LVB.net altijd en overal, via de Nokia N95


e-mail via gmail op de N95


Twitteren op een toestel dat nauwelijks groter is dan een credit card.


Na een dag van intensief gebruik via Wifi en UMTS (3G) is de N95 al snel aan een nieuwe oplaadbeurt toe. Het opladen gaat evenwel razendsnel: van leeg naar vol in minder dan anderhalf uur.

Lichtjes vervelend vond ik het feit dat het overbrengen van foto's of video's tussen de N95 en laptop of PC via een speciale applicatie, Nokia PC Suite, moet gebeuren. Zonder deze applicatie zie je na het opzetten van een USB-verbinding wel het bestandensysteem van de N95 verschijnen, maar na het copiëren van een bestand via de Windows Verkenner blijkt dit bestand niet het juiste formaat te hebben. Er is blijkbaar een gegevensomzetting nodig en die wordt door de PC Suite uitgevoerd.

 

Tot zover, in een notedop, mijn indrukken over de Nokia N95. De technische specificaties vind je op Nokia.com. Straks komt Nokia mijn testexemplaar weer ophalen. Ik weet nu al dat ik het toestel zal missen. In de handel betaal je voor dit toestel 700 à 750 euro inclusief BTW.

Reacties

#40513

RP

 

Probleem met dit soort dingen is dat als het kapot gaat (en het zal kapot gaan, want met al die verschillende features ga je zo'n ding intensief gebruiken), je waarschijnlijk weken zonder telefoon, agenda, gps, mp3-speler etc) zit - als het op een paar weken al gerepareerd geraakt.

(PS : typo - symbian ipv symbion)

#40518

Joe

 

goeie recensie. heb je nooit gedacht aan een website als http://www.dcresource.com of http://www.dpreview.com (laatstleden door amazon overgekocht voor veel geld, jawel meneer), maar dan over machientjes als deze?

verder vind ik dat er veel distortion op de lens zit, bijna niet te geloven dat Carl Zeiss die gemaakt heeft. misschien in een afgelegen hangar.

#40520

Marnik

 

Dat die GPS binnenshuis niet werkt lijkt mij normaal, de satellietsignalen geraken niet (of zeer moeilijk) door beton. De GPS-ontvanger zal wel standaard gerief zijn, dus niet beter of niet slechter dan andere GPS-toestellen denk ik. Zijn er GPS-ontvangers die ge binnen wél aan de praat gekregen hebt?

#40522

Briggs

 

LVB: probeer eens uw vinger op de GPS ontvanger te plaatsen en uw ander hand omhoog te steken :) Werkt in de auto ehehehe. 700¤ is wel een beetje teveel voor een GSM. Dan liever eentje die deftige foto's en filmpjes kan maken met een SD kaart zonder conversie, geen verbinding PC nodig :). GPS en al dat internet gedoe moet van mij niet. Ingebouwde radio...that's interesting samen met de twee luidsprekers, spijtig van de antenne.

#40523

Leo Norekens

 

@Briggs: "probeer eens uw vinger op de GPS ontvanger te plaatsen en uw ander hand omhoog te steken".
Wat staat die Peter Forret op de foto te doen, denk je? Antenneke spelen. :-)

#40526

LVB

 

@Marnik: binnenshuis is er inderdaad nooit GPS-ontvangst mogelijk, met geen enkel toestel. Bovenstaande tekst was dan ook niet zozeer als een vergelijkende test bedoeld voor ervaren gebruikers, maar een beschrijving van wat een gebruiker kan verwachten van het toestel. De boodschap was dus: het is niet omdat dit toestel GPS aan boord heeft, dat je moet denken dat dit binnenshuis zal werken of dat je dit probleemloos zal kunnen gebruiken binnen in de auto.

Overigens wist ik tijdens het schrijven van het artikel niet zeker of je een externe GPS-antenne kunt aansluiten op het toestel, maar nu heb ik het opgezocht in de handleiding, en het blijkt niet mogelijk te zijn.

#40527

Tom

 

Luc,
als je een foto trekt met the N95 and de GPS staat aan, is er dan een mogelijkheid om de huidige locatie in het fotobestand te bewaren? Dit zou heel interessant zijn voor websites die fotos op een kaart plaatsen (zoals bijvoorbeeld, ahem, http://www.mtbguru.com of Flickr).

Indien dit mogelijk is, zou je dan evt. zo'n foto kunnen doormailen naar mijn email adres? Kwestie van er eens wat mee te experimenteren...

Tom

#40528

Inferis

 

Hela, mijn comment wordt als spam aangezien?

[LVB: sorry Inferis, ik copy/paste je vorige om god-weet-welke-reden weggefilterde comment manueel hieronder:]

Ik heb de mijne nu een goeie 2 weken, en ben bijzonder content van. Vooral de 3G connectiviteit is bijzonder handig voor als je met de laptop op de baan bent.

GPS ontvangst is inderdaad het zorgenkind van dit toestel: vooral initiele zoeken naar satellieten duurt te lang. Maar eens de verbinding er is, werkt het verbazend goed. Ik heb het toestel al als navigatiehulp gebruikt, en toen lag het niet aan de voorruit, maar gewoon onderaan het dashboard.

Dik 700 euro is idd veel, maar dit is het beste toestel wat ik al gekocht heb in die prijscategorie (en het is niet het eerste...)

[LVB: en de blog van Inferis is: http://blergh.wordpress.com - ik vermoed dat de spamfilter tilt sloeg omwille van die URL, maar ik snap niet waarom]

#40532

corneel

 

Binnenkort kun je misschien de iPhone van Apple testen? Die zou ik toch verkiezen boven dit toestel.

#40545

LVB

 

@Tom: Goeie vraag en goed idee, ik veronderstel dat het mits een aanpassing van de firmware wel mogelijk moet zijn, dit is dus een hint voor Nokia voor een potentiële killer application.

Maar ik heb het zonet geprobeerd en in de EXIF-data is geen spoor te vinden van een geografische positie. Ik mail je de (afgrijselijke, want het regent en het is donker, en ik moest buiten staan om de GPS te doen werken) testfoto toch door.

#40546

LVB

 

@Joe: ben je er zeker van dat die "lens distortion" waar je het over hebt, geen artefacten zijn van de JPEG-compressie? De camera slaat zijn beelden namelijk op in JPEG-formaat.

#40550

joe

 

luc: met distortion bedoel ik niet zozeer artefacten, maar een afwijking van de rechtlijnige projectie. vooral op de foto's met gebouwen heb ik de indruk dat je de distortie ziet. maar van zo'n all-in-one mag je natuurlijk niet de perfectie verwachten op alle vlakken.

#40553

Inferis

 

Die distortion zou wel eens kunnen: de lens heeft een focal length van 5.6mm, en da's behoorlijk breed. Ik vind dat het eigenlijk goed meevalt, trouwens.

#40559

bram

 

Interessant stuk, Luc. Klein schoonheidsfoutje, bij de bediening schrijf je ergens Symbion ipv Symbian.

Die Nokia PC Suite is inderdaad niet het meest snelste product ter wereld. Maar als je laptop of PC bluetooth ondersteunt, kan je de foto's ook via bluetooth uploaden (of via infrarood als die N95 infrarood heeft). Zo doe ik het toch met mijn N73.

Hét grote voordeel van Symbian, vind ik, is dat je extra programma's kan inladen, zoals de mobiele applicatie van Gmail of Opera Mini of een RSS-lezer of zoiets.

Mijn N73 heeft geen GPS-ontvanger, maar ik heb een externe gps-ontvanger die ik met bluetooth met het toestel verbind. Ook dan kan je gebruik maken van de kaarten van Nokia (Smart2Go) en die zijn inderdaad vooral bruikbaar als je in de goede omgeving bent, maar net niet in de juiste straat ;)

#40560

Neverbeendead Religion

 

Kan men met deze N95 geen internetradio beluisteren?

Ondertussen gaat lvb een telefoon operator bedrijfje oprichten waar de klanten constant gratis mee kunnen bellen omdat hun gsm scherm laat zien welk produkt met een 10 second reclame het inkomende gesprek aanbiedt.
De kwaliteit van de reclame hangt af van de kwaliteit van de gsm zodat het netwerk automatisch de juiste kwaliteit van een gsm bepaalt want wat kan bv. de laatste nokia zoal vandaag.
Belt men trouwens enkel met een gsm in het draadloze tijdperk van vandaag.

#40562

LVB

 

@Neverbeendead religion: "Kan men met deze N95 geen internetradio beluisteren?"

Goeie vraag, je doelt dus op het beluisteren van streams in plaats van podcasts.

Wel, als je de RealPlayer opent kan je er alleen maar bestanden mee afspelen en geen streams mee openen.

Maar elders op in het toestel, onder "gallery", vond ik wel "streaming links". En daarmee kun je rtsp-streams beluisteren, in de praktijk vooral Realmedia-streams, die dan via realplayer worden gespeeld.

Het probleem is dat de meeste radiostations niet zomaar de link naar hun rtsp-stream publiceren, maar via een eigen radioplayer werken, of Windows Media of MP3-streaming doen.

rtsp://live.citr.ca:5540/broadcast/live.ram zou in theorie moeten werken, maar in de praktijk lukte het niet.

#40563

LVB

 

Over realmedia en realplayer gesproken, die heb ik eigenlijk al lang afgezworen en afgeschreven op PC, sinds de freeware-versie van Realplayer om de haverklap allerlei popups laat zien.

#40569

Neverbeendead Religion

 

De toekomst ligt natuurlijk in reversed wireless.
Hoe dichter je bij een beeldscherm komt met de ogen, hoe beter je de afzonderlijke beeldpunten ziet, dit totdat ze zo klein gemaakt zijn, dat je ze niet ziet wanneer ze bv. in de glazen van een bril verwerkt zijn.
Dan is het scherm van de gsm surround panoramic high definition met voordeel dat teveel buitenlicht volledig afgeschermd kan worden of dat het scherm in transparant mode gezet kan worden.
In eerste instantie worden de muis en keyboard dan een handapparaatje dat in wireless contact staat met de bril die een speaker heeft aan elke arm die in het oor gaat.
In tweede instantie worden het keyboard en de muis de ogen zelf omdat het hd cameratje in de bril het focus punt van het oog registreert en dat in realtime laat zien op je scherm. Klikken doe je dan bv. door het pijltje in 1 oogopslag op een spacebar te brengen terwijl de laatste positie van het pijltje op een link dan wordt uitgevoerd. Enige oefening en kalibratie van het ingebouwd programmatje van het cameratje vereist.

Moraal van het verhaal:
Waarom een alomgekende applicatie invoegen
als klanten van de industrie niet hoeven te verwachten waar ze alomgekend om vroegen.

http://www.digitaleradio.be...

Lvb houdt alvast een oogje in het zeil ivm met deze nanotechnologie toepassing want nanotechnologie is maar de reversed filosofie van de zonnestelsels zijn molecules filosofie die een eikpunt elimineert.
Want als elke uitzooming met de lens een zicht geeft op een kleinere realiteit van de eigen realiteit, bestaat een eikpunt niet, net zoals dat dan voor elke inzooming opgaat. Lineaire 3D vergrotingen zijn grenzeloos net zoals dat voor lineaire 3D verkleiningen opgaat. In de wiskunde zegt men ook dat tussen elk paar verschillende punten een oneindigheid van punten ligt.
Tussen 0 en 1 ligt 0,5 en tussen 0 en 0,5 ligt 0,25 en zo grenzeloos kleiner. Daarom is het in de wiskunde ook zo mooi dat je van punt 0 naar punt 1 kan gaan in de realiteit en zelfs verder ook al heeft men dan tussen punt 0 en 1 een oneindigheid overbrugd in de wetenschap dat oneindigheden niet be-eindigd of overbrugd kunnen worden.

Met daar dan het gegeven van de versterker bij die nanotoepassingen naar het eigen menselijke eikpunt in perfecte staat levert en brengt zoals bv. de gegevensoverdracht van de besturing van een wireless nanoschroevedraaiertje.

Zoals lvb ondertussen zijn bedrijf ook een bank applicatie opdracht heeft gegeven.
voor klant en leverancier via internet.
De klant betaalt op een vaste tijdelijke rekening zodat het geld op het geslaagde einde via codes enkel door beide partijen naar een definitieve rekening kan doorgestort worden.
In een ander geval kan de klant bv. via gerecht zijn geld terug op eigen rekening laten plaatsen.

Voordeel voor de klant:
De klant betaalt pas wanneer die ziet dat alles volgens contract in orde is.

Voordeel voor de leverancier:
Geen last meer van klanten die achteraf niet blijken te kunnen betalen.

#40576

Stefaan

 

Zo eentje zou ik ook wel eens willen uittesten.

#40681

daand

 

Hoezo? Mag je het toestel niet houden als je het, weliswaar naar hun wensen, getest en gerecenseerd hebt?

Mooie review! Het ziet er inderdaad een fantastisch toestelletje uit.

#40905

Dominiek

 

Luc, 2 vraagjes :
- hoe makkelijk is het om te "bloggen" met dit toestel? (klavier? via de GSM-toetsen? view on het scherm?)
- heb je het automatisch verzenden van foto's naar Flickr getest?

#40912

LVB

 

@Dominiek:
- Ik heb de GSM-toetsen gebruikt. Je kan een bluetooth-keyboard als optie kopen.
- Ja, ik heb het verzenden van foto's naar Flickr getest, dat ging zeer vlot.

#40953

kevin

 

ik zou er niet mee op straat durven lopen zo iets duur het is allemaal mooi maar als ze het pikken niet meer

#41608

amine mocro

 

he laat die infrarood zien man

#43854

Jonas

 

Hey, ik ben momenteel aan het zoeken achter een nieuwe GSM.
Deze lijkt mij zeer goed.
Maar is hij gemakkelijk in gebruik en gaat hij lang mee?
Stevigheid?

#44792

bvds

 

stel, ik ga op reis naar een bepaald land en ik download de kaart(en) op voorhand via m'n pc en MapLoader. Ik bevind mij op punt A en wil naar punt B. Ik bepaal dus mijn positie en bereken de route naar punt B. is er dan dataverkeer, m.a.w. gaat het me geld kosten? (want ik lees veel tegenstrijdige berichten hierover). ik heb het hier over het standaardpakket: d.w.z. ik neem geen abonnement op de gesproken instructies en ik koop ook geen extra hard-of software.

indien er geen dataverkeer is, hoe verloopt de route dan verder? bepaalt het toestel steeds opnieuw je nieuwe positie? berekent het nieuwe routes? nog steeds gratis en zonder dataverkeer uiteraard

alvast bedankt

#45996

philippe

 

Is die GPS nu handig ofni? Kan ik hem bv gemakkelijk in de auto gebruiken om van hartje Antwerpe naar hartje Brussel te rijden? Of als k bv opreis ga, kan k dan van waar ik sta tot bv Lissabon GPSe? Of is het beter een aparte GPS te kopen?
Philli

#46144

Stijn

 

mag ik eens vragen wat de kosten zijn voor op internet te gaan via dat toestel ? gewone beltatief of meer ?

#49709

jan van den berge

 

kun je de taal van dit toestel ook in het nederlands zetten?

#50714

Jelmer

 

Een korte vraag.
Bestanden worden bij overdracht naar pc dus geconverteerd maar als je nu de sd kaart in je kaartlezer van je pc doet, is converteren dan nog steeds nodig?

#50751

Kristof Jacobs

 

@ Waiting on response over die laatste 3 wel interessante vraagjes, btw ik werk voor mcdso, distributeur in allerlei pc onderdeel en tv's, mijn vraag, is het met dit toestel niet mogelijk aangezien het toch WIFI heeft niet mogelijk draadloos te connecten naar een wireless router die VOIP heeft en zo Voice Over IP Calls te plegen, gratis dan weliswaar?

#51642

raymond haenen

 

Hoop dat memorymanagement verbeterd is tov de N80 want dat is niet vooruit branden als je er een 2 GB kaartje in stopt.
Power consumption is ook om te huilen bij dat toestel.

#66350

joop

 

ONTZETTEND KUT APPARAAT.

scherm is al 2 x gebroken en dat kost 80 euro om dat te laten maken. NOOIT KOPEN. NOKIA IS KUT

#66351

joop

 

ONTZETTEND KUT APPARAAT.

scherm is al 2 x gebroken en dat kost 80 euro om dat te laten maken. NOOIT KOPEN. NOKIA IS KUT

#67250

Koopse de man

 

Hoi heeft iemand al een geheugen kaartje van 8gb werkend gekregen?

#67291

PPP

 

Ik heb zelf een N95 en ik ben er erg tevreden over. Natuurlijk, schermpjes kunnen stuk, maar dan moet je 'm niet bij je steeksleutels of nijptangen in je broekzak stoppen maar gewoon daar waar hij wat minder snel stuk gaat. Immers, alles kan stuk, dat weet je vantevoren.

Philippe: GPS werkt altijd en zonder dataverkeer, zowel in het meegeleverde Nokia Maps als in Google Maps, dat ik zelf heb gedownload. Google Maps heeft alleen wel telkens dataverkeer nodig om de kaarten in te laden, Nokia Maps kan vantevoren de kaarten laden en dan heeft het verder geen dataverkeer meer nodig. Ik merk alleen wel dat het vaak erg lang kan duren voordat de juiste positie bepaald is, en huizen zijn niet het enige obstakel waar het apparaat last van heeft. Ook bomen of zware bewolking haalt het machientje uit koers.

Jan van den Berge: Uiteraard spreekt het toestel ook Nederlands.

Jelmer: Als je je Micro-SD kaart in je computer steekt zijn de JPG-bestanden aldaar ook leesbaar. Overigens moet ik zeggen dat ik het euvel dat door LVB wordt beschreven (dat bestanden niet leesbaar zijn bij USB-overdracht tenzij via Nokia PC suite) niet herken. Omdat Nokia PC suite niet voor Linux verkrijgbaar is, gebruik ik altijd een 'normale' USB-overdracht, waarbij ik het toestel als externe harde schijf mount, en als ik dan bestanden overdraag, zijn die gewoon te openen. Ook andersom, als ik software op die manier op mijn telefoon zet, werkt dat perfect.

Kristof Jacobs: De telefoon heeft zelf ingebouwde mogelijkheden voor b.v. Voipbuster, waardoor je VoIP kan gebruiken via wifi of UMTS (als je een flat-fee internetaansluiting erop hebt). Daarnaast kun je ook Fring installeren. Dit programmaatje is ook een VoIP-client en ondersteunt tevens Skype. Bovendien kun je daarmee voorgekauwde WiFi-punten gebruiken waarmee het automatisch verbindt als je erbij in de buurt komt. Heb zelf inmiddels zo'n 60 (veelgebruikte) essids ingevoerd, waardoor ik in een groot deel van Utrecht wel WiFi-bereik heb en daar goedkoop kan bellen zonder mijn telefoonmaatschappij te spekken. :)

#70447

henkoegema

 

Wie kan mij helpen voor de juiste SIP instellingen, om met een Asterisk server verbinding te maken?

#83781

Piet

 

Zeer fijn toetsel allen na 3 weken al retour voor reparatie scherm bleef zwart. Toestel gaat wel aan (knopjes lichten op). Na 16 dagen weer terug, nog steeds zelfde probleem. Momenteel weer/nog bij repateur (Dynafix). Heeft iemand dit vaker meegemaakt?