François van Hoobrouck d'Aspre

François van Hoobrouck d'Aspre

We zijn in een oorlog[s]toestand. Ik ben voorstander van het principe "oeil pour oeil, dent pour dent" [oog om oog, tand om tand], en ik zal in principe en in de realiteit al de maatregelen nemen en voorbereiden om dus ons [te] verdedigen met alle maatregelen die noodzakelijk zijn. Ik zie niet voor welke reden in dit geval moet ik ook respecteren de Vlaamse wetgeving op zichzelf.

François van Hoobrouck d'Aspre, burgemeester van Wezembeek-Oppem (MR-PRL-UF), in het nieuws op Radio 1, 8 november 2007, 17 uur. [audio MP3]

Reacties

#52841

LVB

 

"Wezembeek-Oppem is de enige faciliteitengemeente in de rand rond Brussel die niet aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest grenst, al ligt de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe op sommige plaatsen maar een paar honderd meter verwijderd. Tussen beide gemeenten ligt een smalle strook die tot het grondgebied van Kraainem behoort."

Niet dat het politiek relevant is, maar ik vind het wel een interessant weetje.

Die Van Hoobrouck is bijkbaar de fanatiekste van de zes burgemeesters. En hij is desondanks geen FDF'er.

#52842

tweaker

 

de ware aard komt boven

ik begrijp wel niet waarom geen enkel medium de moeite doet om de juiste versie van deze splitsin mee te delen... wat ik laatst las als vlaams voorstal was geeneens een splitsing gezien ze in ruil zouden voorzien in de mogelijkheid voor franstaligen om stemmen te ronselen in nederlandstalige gemeentes... en mag dit nu net het probleem zijn?

#52843

EricJans

 

Oeioei... daar krijgen we toch dat Belgicistisch vingertje van 1830 weer. Ik zie de Nederduytstaligen al zo sidderen en beven voor deze Francofone 'ware hoogstaande cultuurmens'.

#52845

eric

 

Moest dit van een vlaming komen was het voorpagina bij le soir.
Wedden dat deze uitspraak morgen niet eens in de krant komt.

#52848

New Statesman

 

Wat schattig, je ziet hem zo in een uniform de troepen dirigeren. Met Flahaut als tankbestuurder die compleet bezopen de kerktoren van Wezenbeek-Oppem aam flarden schiet.
Het operetteleger van La Peripherie in full swing.

#52849

EricJans

 

@ Traveller:

Inderdaad: het is een brutaliteit van de met Vlaams belastingsgeld gefinancierde omroep (en ook andere 'Vlaams' medegefinancierde media) dat die het voortdurend heeft over de Franstalige 'rechten' in de rand ipv de Franstalige 'voorrechten' of beter 'privileges' in de Vlaamse rand rond Brussel.

#52850

EricJans

 

Iedere journalist die het nog heeft over Franstalige rechten in de rand moet maar bijde rtbf gaan solliciteren. Eruit!
En wat die idioot uit W-O betreft: draai het geldkraantje naar de walen maar dicht: Vlaanderen Onafhankelijk en iinclusief Wezembeek-Oppem.
Of we sturen Lynn Wezembeek Oppem af! Stuk mislukte adel. Als hij zich zo graag 'Frans' profileert... dat hij dan die belachelijke kleine 'd' van z'n naam laat en zich aanpast aan de République. Een beetje normaal doen helpt.

#52852

Kevin

 

De VRT weet ons toch te melden dat Van Hoobrouck d'Aspre van de FDF is.

http://www.vrtnieuws.net/cm...
"We verkeren in staat van oorlog"
Ook de burgemeester van Wezembeek-Oppem François Van Hoobrouck d'Aspre (FDF, foto) kan de stemming van gisteren niet verkroppen. Hij nam vandaag de woorden "oorlogstoestand" en "vijand" in de mond.

#52853

Briggs

 

Staat van oorlog huh. Peeters stuurt uw 40 000 jagers!

#52855

Publius

 

Al één van de regimemediakanalen Flahaut zijn oplichtingen weten aan de kaak stellen ? Die Walen doen maar op, maar als de Vlamingen vragen dat de grondwet toegepast wordt, spreken ze van een oorlogsverklaring en van belangenconflict.

Als het toepassen van de grondwet een belangenconflict is, laat BE dan AUB ophouden met bestaan. Ieder zijn lusten en lasten... is niet teveel

#52858

Already Independent

 

Kan Keulen hem niet afzetten?

#52860

Skender

 

Los van de inhoud van dit interview, stel ik me vragen bij de mannier waarop de VRT dit soort interviews verknipt zonder dat te melden. Op http://www.vrtnieuws.net/cm... staat een meer volledige versie.

#52861

LVB

 

Van Hoobrouck is MR-PRL en geen FDF, en men kan dit nagaan op
http://www.fdf.be/spip.php?...
http://www.mr.be/Vos-Elus/F...

Foutje van de VRT, dus.

#52862

Koen Godderis

 

Journaal 20u00, zijn partijvoorzitter Mangain van het FDF ... VRT en correcte informatie, oei oei oei!

Vlaanderen heeft nood aan een echte nieuwszender. Zowel op radiovlak als tv-vlak. Zoals in Nederland dit door de private sector wordt ingevuld.

#52865

Leo Norekens

 

Ik vind het altijd vreemd dat niemand dat soort arrogant krapuul eens de vraag stelt: "Wie heeft U eigenlijk verplicht om naar Vlaanderen te emigreren?"

Afzetten lijkt mij een goed begin.

#52866

LVB

 

Afzetten?

Een deel van de herrie gaat precies over het feit dat deze man nog niet officieel benoemd werd als burgemeester. Hij is "waarnemend" burgemeester.

Ik hoop dat de Vlaamse regering 6 regeringscommissarissen aanstelt ter vervanging van de 6 incivieke burgemeesters.

De paradox is dat na een splitsing van BHV, deze man méér kans heeft om in plaats van in de gemeentepolitiek, in de nationale politiek terecht te komen.

Immers, nu kunnen zijn kiezers bij de parlemenstverkiezingen voor Maingain stemmen. Na de splitsing zullen zijn kiezers noodgedwongen voor Franstaligen uit de rand moeten stemmen: Van Eyken, Van Hoobrouck enz.

#52867

Briggs

 

Waarnemend burgemeester, awel nu zeker niet benoemen. Kgij moet respecteer de Vlaamse wetkgeving want de Europese Minerkheid verdrag is niet gke ratifiseer door Belgique. Kgij zij geen bourgemestre meer en kgij ga ni moeilijk te doen anders wij te stuur 10 000 chasseurs hein!

#52868

Briggs

 

LVB: Wja, maar ze zullen een gezamenlijke lijst moeten vormen met de verschillende franstalige partijen...dat ze onder elkaar uitvechten wie die zetel(s) mag innemen. Merk tevens op dat ze nu automatisch over heel Vlaams Brabant stemmen zullen kunnen ronselen...en dat ze dat eigenlijk al kunnen doen als ze zich in de overige provincies zouden inschrijven om mee te doen aan de verkiezingen alleen brengt dat electoraal niet op...hence het voordeel van een federale kieskring want daar zijn ze allemaal gecombineerd.

#52874

Leo Norekens

 

@Luc: Kan een waarnemend burgemeester dan niet afgezet worden?

Marino Keulen wilde na de Franstalige gemeenteraden van twee weken geleden niet meteen actie ondernemen: dat zou er een geïsoleerd feit van maken, hij wilde een heel dossier samenstellen, etc, etc..
Wel, hij heeft er een documentje bij om aan zijn dossier toe te voegen.

#52875

EricJans

 

Als burger 'V'an Hoobrouck den Asper denkt dat we ons hier gaan laten intimideren door het prototype van een franskiljon zoals hij er één is, dan kunnen we kort zijn:

als hij oorlog wilt kan hij oorlog krijgen.

Het is precies dit soort mensen dat nu langzaam uit z'n pijp komt:
De 'Grootsmoelen' met nauwe familiale 1830-banden - die hun ADELLIJKE privileges (waaronder de taalpriviges van de hardnekkigste waren!) in 1830 veilig stelden met de 'republikeinse idealen van de Franse Revolutie' als voorwendsel. Daarbij waren de voordelen voor francofonen, de nadelen van de Belgicistische repressiegolven voor de 'Vlomse boerkes': zo heeft het al die jaren gewerkt in hun koppeke met de verfransing als hoogste cultuurideaal!

@ Vlaamse Burger 'V'an Hoorbrouck den Asper
Als hij oorlog wil, kan hij oorlog krijgen.
En dat kleine lettertje in uw naam... laat het nou maar eens achterwege. Het is nog lang niet bewezen dat u hoger kunt kakken dan gelijk welke republikein in Vlaanderen of Frankrijk. Overigens: blauw blmoed is vuil bloed.
Niet onder de indruk dus en... leve de republiek!

#52876

EricJans

 

Voor alle duidelijkheuid nog maar eens: Van Hoobroek den Asper verdedigt geen franstalige rechten maar franstalige privileges. Dat moet maar eens gedaan zijn.

#52880

RP

 

De alchimist van Wezembeek: slaagt erin om van Belgen Vlamingen te maken.

#52881

melodius

 

De bal is aan het rollen jongens. Een teken aan de wand is de verklaring van de burgemeesters van alle Brusselse en faciliteitengemeenten. Door de stemming Vlamingen tegen Franstaligen is de inzet de onderhandelingspositie van elke gemeenschap geworden ingeval België uiteen spat. De Vlaamse politieke partijen hebben zichzelf in een positie gemaneuvreerd waarin ze alleen nog maar kunnen verliezen. En blijkbaar hebben ze dat nog altijd niet door, tenminste als ik de stoere verklaringen van Dewael mag geloven.

Separatisten, verheug u, een onafhankelijk Vlaanderen van Oostende tot Vilvoorde is in zicht !

#52886

Olav

 

@melodius : ik geloof niet echt in een onafhankelijk Vlaanderen, maar de franstaligen lijken er echt alles aan te doen om zoveel mogelijk vlamingen tegen zich op te zetten. Alleen al het kinderachtige gedoe om de zaal te verlaten als er een democratische stemming wordt gehouden ?!? Getuigt niet echt van een volwassen mentaliteit.
En uitspraken zoals deze hierboven doen me nu ook niet direct veel zin krijgen om met dit soort mensen in gesprek te gaan.

#52887

dendof

 

@Melodius

Welk deel van "jullie kwibussen zijn in de minderheid" heb je na 7/11 nog niet begrepen?

Bij het splitsen van België (als dat is wat je wilt, ik voor mijn part kan best leven met een Belgique Belgo-Flamande) zullen enkel de gewestgrenzen van tel zijn.

#52893

jsents

 

Als Vlaming woonachtig in Wezembeek-Oppem heb ik al wat ervaring met François van Hoobrouck d'Aspre. Als er één ding duidelijk is over de man, dan is het wel dat blaffende honden niet bijten. Waar hij samen met de andere Franstalige verkozenen onlangs nog een gemeenteraad in het Frans hield, zal de volgende allicht geheel in het Nederlands verlopen omdat er budgetten moeten verdeeld worden. De burgemeester en kompanen gaan dan geen enkel risico nemen en zullen zich -zoals ze dat trouwens al jaren doen- aan de taalwetgeving houden. Interessant is in deze ook het interview dat ik afnam van Jan Walraet, de lijsttrekker van de Vlaamse eenheidslijst Open in Wezembeek-Oppem...
http://jsents.blogspot.com/...
Wat onze burgemeester nu doet is niet anders dan provoceren. In de hoop dat hij alsnog benoemd zal geraken.

#52894

Leo Norekens

 

Dat is natuurlijk ook een visie: de man stuurt er alleen op aan om zijn benoeming tot een nationale kwestie te maken. Hem afzetten wordt door zijn provocaties, paradoxaal genoeg, met de dag moeilijker, want het zal hem tot een martelaar van de Franstaligen maken.
Wat mij betreft weze het hem *én zijn collega's* gegund: hun martelaarschap zal een voetnoot in de geschiedenis van het Belgische debacle blijven.

Alleen al om het plezier van dat soort virulente fossielen over de grens te kunnen zetten moet de taal/gewestgrens zo spoedig mogelijk staatsgrens worden.

#52904

Questing Beast

 

Ondertussen is het toch wel duidelijk dat die ganse kwestie weer op een typisch Belgische situatie neerkomt: veel hysterisch gekrijs, waarna er absoluut niets gebeurt. Zoals Shakespeare al zei: "much ado about nothing". Berg jullie onafhankelijkheidsdromen maar op tot minstens 2009, want er komt niets van. Elke staatshervorming, inclusief BHV, belandt eerst op de lange baan en aan het eind van die baan in de vuilbak. Leterme wordt premier van een roomsblauwe regering die de gebruikelijke wettendiarrhee + belastingsverhoging-politiek gewoon voortzet. Politici, hun kabinetten en het leger ambtenaren leven nu eenmaal van reglementitis. Steeds hogere belastingen, gepresenteerd onder de vorm van allerlei creatieve naampjes, zijn nu eenmaal nodig om ons stelsel van het belonen van inproductiviteit te kunnen blijven betalen. De rest is theater.

#52906

pepperjack

 

De man is aan het vechten voor zijn postje. Hij heeft zich verslikt in Keulen, en is duidelijk in de steek gelaten door zijn partij (ik vroeg me af of er iets geregeld was voor de stemming ivm de burgemeesters, neen dus).

Nu vind ik wel dat we zelfkritisch mogen blijven:
- Pira (Mortsel) heeft ook aangekondigd wat de wet voor haar waard is. Is zij benoemd?
- de faciliteiten zijn nooit tijdelijk geweest dan in de mondelinge uitleg van Vlse politici naar hun kiezers. Zoals voor BHV heeft men toen de problemen niet aangepakt.
- harde leuzen geklad op het Vla Parl, maar op een brug over de Ring (in Wezembeek) hing een grote "vlaanderen onafhankelijk"; proficiat voor de publ, maar vele Franstaligen in Vlaanderen kunnen gewonnen worden om inwoner in Vlaanderen te zijn, zeker in een Belgisch "kader", en dit evengoed in de faciliteiten. Ze zijn wel emotioneler dan Vlamingen, maar niet dom. Het zou helpen hen niet nodeloos te schofferen. Appeasement please.

#52979

Jurgen

 

Als Nederlander levend in het mooie Vlaanderen heb ik maar een gedachte bij deze situatie. Vlamingen wees eens niet zo tolerant naar dit soort militante Franstaligen zoals deze burgemeerster. Je geeft hem een vinger en hij neemt je hand. Stop met je tolerantie, jullie krijgen niets terug van de Franstaligen. Splits BHV en voorkom dat mooien gemeenten als Sterrebeek, Tervuren, Overijse ook op den duur wordt overgenomen door de Franstaligen. In Wezembeek wordt je als Nederlandstalige als parasiet aangekeken. De sfeer daar is echt triestig geladen. Naar mijn mening glijdt dit land af naar een bananenrepubliek waar chantage, continu gezeur en corruptie door de Franstalige politiek orde van de dag is. Ik ben geen hater van Franstaligen, maar jullie zijn water en olie. Het is jammer voor Belgie maar Vlaanderen en Nederland samen zou een natuurlijke partner zijn. Geen eeuwig gekibbel meer met de Franstaligen. Geen torenhoge belastingen om de Wallonen te financieren. Geen haat en nijd en godzijdank 1 taal (waar wij nog wat van kunnen leren).

#52990

Argusoog

 

De Vlaamse minister die dat pretentievol stuk vreten, dat de oerbevolking van zijn gemeente verwerpt durft benoemen verdient met pek en veren door de wetstraat gejaagd te worden.
Een man van adel.... (?) mooi voorbeeld! Waar blijven nu de van geboorte blauwbloedigen (die in hun wapenschilden zo graag willen opkomen tegen onrecht)om hier afstand van te nemen?

Moesten het nu inouits, immigranten, gehandicapten of minderheidsgroepen zijn stond politiek correct België al op zijn achterpoten. Nu zijn het toch maar Flamains

#53024

Jan Wolkers

 

Wat een lelijk oud fossiel is dat zeg. Ik als Nederlander heb echt een zware hekel aan Franstaligen en dit maakt weer duidelijk waarom. Deze probeert om Nederlandstaliggrond in te pikken, dump heel dat brutale achterlijke Franse deel. Het is niet eens een parasiet meer, maar een gijzelnemer.

#53026

traveller

 

De nederlanders beginnen Vlaanderen te begrijpen, goed zo, dat hadden jullie ook kunnen doen sinds 1830 in plaats van ons alleen te laten met die franse miserie. Sans rancune.

#53027

Leo Norekens

 

Traveller: Voorzichtig met dat Franse "sans rancune". Onze Noord-Nederlandse vrienden zouden wel eens kunnen denken dat het een oorlogsverklaring is.
:-)

#53028

raf

 

Als ik François van Hoobrouck d'Aspre zie en hoor, en de scheldpartijen in de Franstalige Assemblée, nadat ik al eerder van de gefakete kalmte van François-Xavier de Donnea in de wandelgangen van de Kamercommissie op woensdag had genoten, overvalt mij een ongewoon 'goed gevoel', iets zeldzaams in mijn persoonlijke politieke leefwereld. Hebt u dat ook?

#53056

Alain

 

Haha, nu vandaag doet onze vriend Flahaut er nog een schepje bovenop door die ex sabena piloot en kinder transporteur met Air Flahaut op te halen. Laat me raden, een Franstalige Belg? 37000 euro om een burger op te halen. Wat als het een Vlaming was.... In een woord is Belgie een bananenrepubliek. Onze noorderburen zouden ons met open armen verwelkomen, 1830 was te wijten aan een z*t van een koning. Iets waar we hier ook genoeg voorbeelden van hebben.

#53117

Luc V

 

Vlaanderen onafhankelijk. Politici, in vredesnaam heb ballen en verzet u tegen de franstaligen. Dit land is een product van een revolutie van franstaligen, niet van Vlamingen. Zij behandelden onze voorouders met minachting. Nu zijn de rollen omgedraaid en kunnen ze alleen met chantage, haat, nijd en veel drama vasthouden aan hun Belgie. Het is mijn Belgie niet meer. VLAANDEREN onafhankelijk.

#53125

EricJans

 

@ Alain:

<<37000 euro om een burger op te halen.>>
Kunnen we toch nog even de gave des onderscheids bewaren, ja? Ik wil Vlaanderen niet minder onder z'n problemen uit helpen (trouwens: ook Wallonië, al zal niemand dat van mij geloven) dan wie ook hier.
Maar we spreken hier wel over een piloot die vastzit in Tsjaad. Die man mag opgehaald worden, hé. Flahaut of geen Flahaut. In het belang van Vlaanderen, Wallonië, zelfs België, de Benelux, Europa: laten we het een beetje humaan houden. Ik vraag het beleefd. Meer kan ik niet doen.

#53165

Rick

 

Lieutenant Feldmaréchal Constantin Ghislain Charles, comte d'Aspre van Hoobroeck (1767-1850), d'origine flamande...

#53166

Briggs

 

Schoolvoorbeeld voor de gevolgen van de Verfransing. Belgicain tot in de kist, Franskijoner dan al de rest. Ik ken nog zo'n exemplaren.

#53170

Cogito

 

Net zoals Raf heb ik de voorbije dagen zitten g-e-n-i-e-t-e-n van de Francofone ontreddering cq furiositeit. één keer vormen de Vlamingen een front en de francofone eenheid wordt doorbroken met een dot van een ruzie, om weken van na te genieten. De haat zit aan hun kant, het egoisme, het opportunisme. Hun éénheid is ingegeven door de zekerheid dat ze zo allemaal uit de Vlaamse ruif kunnen eten.

Pak een troep hyena's hun vreten af en aanschouw hoe ze elkaar verscheuren.

#53175

Onthoud wie ik ben

 

@EJ in http://lvb.net/item/5629#53125

http://paracommando.com/com...

zoon - via verzekering - had al een vliegtuig geregeld. Interessante commentaar van de voormalige generaal in die paracommando-link: wat als die vliegtuigmaatschappij zich daar even in verdiept ? 37.000 + schadevergoeding ?

#53182

Rick

 

Off-topic, maar aansluitend op de laatste post: bij aankomst werd onze in verdenkinggestelde piloot opgewacht door A.M. Lizin, en per ambulance van het militair hospitaal van NOH weggevoerd...

#53183

Briggs

 

Euh ging die niet naar Ottignies?

#53186

EricJans

 

@ Onthoud wie ik ben:

Heb je link bekeken. Ik stel vast dat ik mijn mening niet alleen moet herzien; ik moet er me zelfs vor verontschuldigen. Mea Culpa. het is dus geen humanitaire noodzaak maar pure PS-geldverkwisting. Mijn excuses.

#53764

dendof

 

Discussieer vandaag vrijdag 16 November met François van Hoobrouck d'Aspre van 12:00 tot 13:00 uur op de chat van lesoir.be

http://www.lesoir.be/actual...

#53769

A.Rouet

 

'Discussieer vandaag'

als we dàt nu eens overlaten aan hen die net als François het "oog om oog, tand om tand" principe genegen zijn, dan kunnen wij het hier proper houden.

#53771

Leo Norekens

 

A.Rouet, hoe kunnen wij hetzelfde principe toepassen? Door Wavre/Waver, Jodoigne/Geldenaken en Nivelles/Nijvel stormenderhand te veroveren?

#53773

A.Rouet

 

@ Leo Norekens

Door, ik citeer één van de haviken hier, 'de ANDEREN dood te maken voor Linkebeek'.

#53774

Leo Norekens

 

De auteur van deze *boutade* antwoordde wel op de onnozele vraag "ga je sterven voor Molenbeek, of zelfs voor Linkebeek?", en liet daarbij na een smiley toe te voegen.
Zo heb IK dat gelezen.
http://lvb.net/item/5256#47777

#53775

A.Rouet

 

Leo: en IK heb dan weer geen zin om François hier te verdedigen, want hij verdient de mantel der liefde van het boutade-excuus niet.

#53776

dendof

 

"No bastard ever won a war by dying for his country.
He won it by making the other poor dumb bastard die for his country."

- George S. Patton

"Poor Dumb Bastards" is trouwens ook een treffende beschrijving voor die kwieten die mensen dat als ze maar met genoeg mensen Frans spreken in Vlaanderen, het ophoudt Vlaanderen te zijn.

#53777

dendof

 

... menen

#53780

melodius

 

Dendof, als het ooit zover komt, beloof ik je dat ik je met de glimlach zal neerknallen. :-) Zoals mijn grootooms deden met de VNV oorlogsburgemeesters tijdens WO2.

#53781

dendof

 

Melodius, je vergist je in wie de inciviek is in deze historie.

JIJ en de FDF-burgemeetsers zijn de slechte Vlamingen die collaboreren met een buurstaat, en die het opschorten van hun politieke rechten, of beter, riskeren.

#53785

Nicolas

 

Kom, kom, neerknallen en zoverder... Dat loopt uit de hand. Daarnaast konden de Vlamingen na WOII ook genoeg Waalse rexisten afknallen. Bovendien is er in de repressie ook zwaar onrecht verricht geweest.

#53786

melodius

 

Het zwaarste onrecht van de repressie is dat men mannen die tegen de bolsjewieken zijn gaan vechten zwaar heeft gestraft en gespuis dat thuis gecollaboreerd heeft, zonder evenwel het hachje te riskeren, min of meer ongemoeid heeft gelaten.

#53796

Nicolas

 

Wat bedoel je precies Melodius? Er zijn heel wat Vlamingen aan het Oostfront gaan vechten, niet alleen Waalse rexisten.

Eigenlijk was de repressie het spiegelbeeld van de Brugse metten (en neen de historische, niet de voetbalmatch). Skild en vriend tegen de Vlamingen. Toen zijn er veel rekeningen vereffend, los van de strijd die toen gevoerd werd.

#53809

melodius

 

Larie.

Vooreerst vergeet je gemakshalve dat het de zwetten zijn die een epuratie zijn begonnen. En de epuratie was helemaal niet gericht tegen "de Vlamingen" maar tegen de zwetten, en dan nog is men zeer halfslachtig te werk gegaan. In tegenstelling tot wat het Vloms moevement tracht te doen geloven waren zij ook in de collaboratie helemaal niet representatief voor heel Vlaanderen.

#53811

Nicolas

 

Ik krijg nog kop noch staart aan uw laatste post. Wat wel historisch juist is, is dat de colloboratie van beide kanten kwam, de repressie iedereen wilde treffen die meeheulde met de Duitsers, maar vaak meer trof dan alleen de "zwetten".

Daarnaast, vechten tegen de Commies,ja, maar samen met de nazi's, never.

#53820

dendof

 

Melodius, al je gezever dient enkel om de aandacht af te leiden van het feit dat jij en de FDF-burgemeesters de incivieken zijn die oproepen om de wet te overtreden en stukken Vlaams grondgebied te annexeren.

Als je volhardt in de boosheid moet je ook niet verbaasd zijn dat je met een ferme schop onder je kont over de taalgrens wordt gecatapulteerd komt de Vlaamse onafhankelijkheid.

#53822

melodius

 

De repressie is opvallend mild geweest en heeft, in tegenstelling tot een hardnekkige mythe die de belanghebbenden de wereld in hebben gestuurd, niet "de Vlamingen" of zelfs "de Vlaamse Beweging" getroffen maar de collaborateurs, langs beide kanten van de taalgrens. Het grote verschil tussen Vlaanderen en Wallonië is natuurlijk dat er aan Franstalige zijde niemand zich als de politieke erfgenaam van Rex beschouwt en dat er niemand tot op vandaag het grote eigen gelijk van de rexisten predikt. En dat de Légion Wallonie opvallend beter heeft gevochten dan de Stormbrigade Langemark.

#53824

traveller

 

@ melodius

Ik ken jouw ouderdom niet maar in de voorgaande posten bewijs je werkelijk van de repressie niets af te weten. Een waalse minister voelde zich toen zo verontwaardigd dat hij het "une justice des rois nègres" noemde. Dat zegt voor mij genoeg.
Mensen als Felix Timmermans, Ernest Claes, Filip De Pillecijn waren wel door en door Vlaams maar geen collaborateurs, Timmermans is er aan gestorven.
Willem Elsschot, een zogezegde "goede belg" was razend op het socialistisch en communistisch janhagel van de "witte brigade", anno 1945 nadat de laatste duitse soldaat was vertrokken. Het was zo erg dat na het vertrek van de laatste duitsers een tijgertank terugkeerde en niet over de brug in mijn stad kon, waarop hij in het wilde weg begon te schieten, waarschijnlijk uit frustatie. De "witte" helden kwamen toen "en masse" bij mijn vader gelopen om hun wapens weg te steken in het geval dat die tank toch via een omweg in de stad zou komen. Aub zeg, gene zever hé.

#53826

melodius

 

Voor de goede orde : ik heb het niet over de "witte brigade" (Vlamingen trouwens, in Vlaanderen) of over smeerlapperijen zoals het kaalscheren van vrouwen, maar over de processen voor collaboratie. En ik blijf erbij, het Belgische gerecht is opvallend mild geweest. Als men dan overdreven heeft is het naar mijn oordeel vooral in de strenge aanpak van mensen die op het Oostfront waren gaan vechten.

#53828

Nicolas

 

Ik heb nooit beweerd dat de Vlamingen harder aangepakt zijn dan de Walen, wel dat velen rekeningen vereffenden die niets te maken hadden met de oorlog op zich. Daarna wil ik hier en daar vraagtekens zetten bij de processen die niet altijd ksoojer verliepen. De Nederlanders hebben er boeken vol overgeschreven, in België durft men er niet over spreken.

Toch ervaar ik Melodius dat je vanuit je Franstalige achtergrond een ingeboren vijandigheid hebt ten aanzien van de Vlaamse beweging. Versta meniet verkeerd, je lijkt me een zeer verstandig mens, maar je houding ten aanzien van de Vlaamse Beweging is soms te agressief.

Daarnaast gewoon een kleine historische opmerking, geef eens wat bewijzen dat de ene brigade het beter deed dan de ander. Persoonlijk lijkt die opmerking me meer een misplaatst nationalisme.

#54027

Hollander

 

Vlamingen, hou toch eens op met praten en spierbalgerol. Je bereikt er niks mee. Feit is dat er in dit land niks veranderd en niks zal veranderen behalve dat er over 20 jaar op de lijn Leuven Mechelen en in de gehele rand frans wordt gesproken en de vlaming als een melkkoe wordt gezien van Belgie. Schoolvoorbeeld van hoe je niks bereikt met compromissen. Wordt het gvd niet eens tijd dat jullie voor een onafhankelijk Vlaanderen vandaag eens de straat op gaan? Maar zelfs het VB durft dat niet. Wat een farce!
En WWII heeft hier niks mee te maken, vergeet Vichy trouwens niet. Als Eisenhower ergens koppijn van kreeg waren het de fransen wel. De duitsers gooide je gewoon een bom op. Helaas kon dat niet met Frankrijk.

#64572

dirk claes

 

Er zitten in de psychiatrie veel minder zware gevallen dan deze burgemeester

#73030

Briggs

 

Alsof de Franstaligen de Vlaamse school in Komen niet koeioneren! Dweep!

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.