SABAM maakt databank beschikbaar

In januari of februari wordt de databank van Sabam beschikbaar voor het grote publiek. De Belgische auteursrechtenbeheerder is al een poosje met het project bezig, in het kader van zijn programma om transparanter te gaan werken. 'Wij krijgen vaak praktische vragen, genre: is Will Tura bij u aangesloten? Is zijn 'Eenzaam zonder jou' bij Sabam gedeponeerd?', zegt Thierry Dachelet van Sabam. 'Het ligt voor de hand de interne databank, waar die gegevens instaan, dan open te stellen voor het grote publiek. Alleen kan dat niet zomaar: in onze databank staat ook informatie die valt onder de wet op de privacy, en waar het grote publiek, zelfs de gebruikers van Sabam, geen zaken mee hebben - de verdeelsleutel die de auteur en componist hebben afgesproken, bijvoorbeeld.' (...)Straks is de database beschikbaar, op onze volledig vernieuwde website, en kan iedereen van vijf miljoen buitenlandse liedjes, 650.000 Belgische en 175.000 literaire zelf gegevens als auteur, componist, uitvoerder(s), uitgever, ... opzoeken. Dat zal weer een deel van de kritiek wegnemen.'

Inge Schelstraete in De Standaard, 6 december 2007 [zie ook]

Reacties

#55746

joe

 

Zou Dewinter's "Oh nee, alweer een moskee" ook bij Sabam geregistreerd zijn?

#55752

EricJans

 

Sabam moet niet alleen transparanter worden, het moet Vlaamser worden. En het moet vooral op zijn website niet campagne voeren voor de eenheid van het anti-Vlaamse Belgique.
Johan Verminnen... dat neem ik u kwalijk.

#55753

EricJans

 

Sabam moet trouwens 'nv VLAM' (nv Vlaamse Auteurs & Muzikanten) gaan heten.
Vele Vlaamse cultuurdragers storen zich aan dat cultuurvreemde letterwoord voor een organisatie die hun cultuurproducten zegt te willen beschermen. Sabam ruikt naar Belgique à Papa, de Belgicistiosche bezetter vond dat goed genoeg voor de Vlamen... weg ermee. Weg met dat ergerlijke Franco-paternalisme dat tot in de naam van zo'n cultuurorganisatie opgedrongen blijft.

Wij Zuid-Nederlanders hebben geen Franstalige bezetter nodig om onze symbolen te benoemen. Onze cultuur heeft namelijk nooit onder gedaan voor de hunne. Integendeel.

nv VLAM, dus... of iets nederlands, dus.