De mythe van het gastvrije Wallonië

(....) De bewering dat Walen warmhartiger en gastvrijer zijn, is een doorprikte mythe. Want de Waal, en de Franstalige in het algemeen, is minder taalhoffelijk omdat hij altijd verwacht dat de bezoeker Frans spreekt, en zich zelden aanpast of integreert. Daardoor zijn de huidige samenlevingsproblemen ontstaan en geëscaleerd in de Brusselse periferie. Dat 'unilinguïsme' is een oud politiek zeer.

Jonas Wille uiit Brussel in een lezersbrief in De Morgen, 3 april 2010

Reacties

#94724

Mike

 

Ik vind het in Wallonië meestal meer meevallen dan in Bxl, écht. Nu ja, in hartje Vlaanderen is de mogelijkheid om nog Frans te spreken ook niet meer wat het geweest is. Zelfs de kennis van het Engels is bedroevend laag geworden.

#94727

Herteleer

 

Erg eenzijdig om gastvrijheid enkel op gebied van taal af te rekenen... Op dat vlak zijn Walen niet anders dan Fransen, Spanjaarden, Italianen, etc. Ook die spreken nauwelijks meer dan hun eigen taal. Alleen Vlamingen voelen zich blijkbaar verplicht om iedereen in zijn respectieve taal te woord te staan.
Voor de rest lijken Walen me niet minder gastvrij dan andere Belgen, maar ik wil uiteraard zelfs uit talrijke persoonlijke ervaringen geen algemene regel afleiden. Kan dat trouwens over een subjectief gegeven als 'gastvrijheid'?

#94728

Neverbeendead Religion

 

Het maakt niet uit welke theorie men heeft over het iemand met een andere taal te woord staan in diens taal. Als je ze niet kent zal het er per definitie niet van komen.
De middenstand tijdens de werkuren redeneert dan volgens het roeien met de riemen die je hebt principe en dat werkt om, wat dan uiteindelijk het belangrijkste is of voldoende is, alles in de waggel te houden.
Ook een vlaming is niet alle talen machtig maar deze spreekt iedereen wel in de eigen taal aan omdat de vlaming niet op zijn strepen staat.
Als je daarin gelooft en de contradictie niet ziet kan je verder ijveren voor een vlaming die eens op zijn strepen gaat staan.
De realistische aanpak is nog altijd veel beter. Daarin erkent men dat de gebrekkige communicatie ( zoals in het machtige ill communication album van the beastie boys ) onderdeel is van de perfecte communicatie.
Een stad als new york leert dan in zekere zin hoe het moet. Je geeft alle mensen het recht om hun eigen taal te spreken in hun eigen wijk en je hoopt dat ze generatie na generatie automatisch de hoofdtaal machtiger worden in de crossover gebieden en dat heeft daar sinds het begin al zijn vruchten afgeworpen. Zo is men er in amerika dan ook niet vies van als er eens een spaanstalig gebied uitbreiding kent over een bepaalde periode. It's all hasta la vista baby, fogetaboutit, go with the fried chicken flow.
http://www.last.fm/music/Ic...
De meeste mensen zullen wel in hun graf blijven liggen behalve dan diegene die generaties later constateren dat hun eigen nakomelingen een andere taal zijn gaan spreken en daar nog mee omgaan alsof het hun eigen taal is.
Speedy fonzales why don't you come home
Speedy fonzales how come you leave me all alone
https://www.youtube.com/watc...

#94733

Rudyard Kipling

 

@ NbdR
of "Long time no see" wat een letterlijke vertaling uit het Chinees is. (ºÃ¾Ã²»¼û! h¨£o ji¨³ b¨² ji¨¤n ! hao3jiu3bu2jian3)
De invloed van het Chinees op het Engels wordt de laatste jaren steeds zwaarder.
Andere voorbeelden van Chinese woorden in het Engels:
typhoon, litchi, kowtow, ketchup,...
Heel binnenkort wordt wellicht ook "ayi" (a1yi2 °¢ÒÌ letterlijk: tante, in feite: schoonmaakster) opgenomen in Merriam-Webster.

#94734

Rudyard Kipling

 

@ Jonas Wille en Herteleer:

Het probleem met dat gebrek aan gastvrijheid blijkt specifiek en haast uitsluitend franstalig te te zijn.
Getuige daarvan zijn de talloze hevige reacties die de franstalige expats in de rest van de wereld veroorzaken. Die hebben uiteraard niks te maken met de Vlaams-waalse tegenstellingen.
Blijkbaar is veel meer aan de hand met de franstaligen, is er iets grondig fout met hun attitude, niet enkel in wallonie, brussel en frankrijk. Het is vooral wanneer zij in contact treden met andere nationaliteiten aan of vooral buiten de grenzen van hun eigen land dat er confrontaties ontstaan. Meestal enkel met scherpe woordenwisselingen, maar de laatste tijd vaak ook met vechtpartijen tot gevolg.

Overal ter wereld zijn er bijeenkomsten van expats. De formele clubs zijn meestal georganiseerd per land of cultuurgemeenschap maar daarnaast zijn er heel veel informele internationale bijeenkomsten. Het is opvallend hoe weinig de fransen buiten hun eigen kring (durven) komen. En als ze dan al eens doen, komen daar vaak conflicten van.
Het volstaat om de expat-blogs te doorlopen om zich een beeld te vormen van de problemen die de franstaligen veroorzaken zodra ze in een on-franse omgeving terechtkomen.

#94736

Benny Marcelo

 

Zeer juist R.K. al moet ik zeggen dat ook de Duitsers bvb weinig moeite doen om een andere taal te leren/spreken.
Over dat bedroevend niveau van het frans en engels in Vlaanderen wil ik ook wel eens wat zeggen: mensen die zoiets beweren willen volgens mij daarmee beweren dat hun kennis van een andere taal wel van niveau is en dat degene die geen teksten van Shakespeare kan aframmelen dan ook maar geen engels kent. Een taal is in de eerste plaats een communicatiemiddel en na een tien jaar in het havengebied gewerkt te hebben kan ik je wel vertellen dat wij ons helemaal niet hoeven te schamen voor onze talenkennis. Een doodgewone magazijnier moet hier al in staat zijn zich uit te drukken in vier talen. Weinig ervan zullen in staat zijn diepzinnige gesprekken te voeren maar ik vraag me af waarom dat dan ook nodig is.

Al bij al weet een vlaming zich goed te beredderen in het buitenland

#94750

New Statesman

 

Iemand daarnet de Panaroma reportage gezien? Wederom een fraai staaltje van tendentieuze VRT-journalistiek. Met de verborgen camera (ze zijn er DOL op aan de Reyerslaan) de Vlaamse gemeentehuizen rond Brussel afschuimen en een franstalige naar voren schuiven die -boehoe- nergens in het Frans bediend wordt.

Het is nu wachten op de reportage waarin een undercover VRT reporter de loketten in Waals-Brabantse gemeenten zoals Hamme-Mille en Beauvechain gaat bezoeken en overal consequent Nederlands spreekt. Er wonen immers een pak Vlaamse inwijkelingen. Het resultaat zou voor zich spreken, de Vlamingen accepteren namelijk dat ze in Wallonie wonen en passen zich aan.

Of even de camera meenemen naar Luikse ziekenhuizen en winkels en overal Nederlands spreken, daarna het tegenovergestelde doen in Leuven.

Mamma mia, dit was weer Panorama op z'n smalst. En dan nog een parallel durven trekken tussen Quebec en eentalig Vlaamse gemeenten, il faut le faire.

#94756

Tjerri van -t Fabourg

 

Die gedachte schoot mij gisteren ook spontaan door het hoofd. De VRT op zijn best. Ik kreeg gisteren het onzalige gevoel dat de VRT een offensief heeft ingezet dat zijn weerga niet kent. Vlamingen die opkomen voor hun Vlaamse identiteit probeert men systematisch te kakken te zetten. Gerechtvaardigde vragen en eisen worden gemarginaliseerd want er zijn uiteraard belangrijkere zaken aan het Belgische firmament. Welke dat dat zijn en waarom, laat men dan weer zedig onbenoemd. Gisteren kon de kijker tijdens het journaal zelfs vernemen dat er naast "Vlaanderen vlagt" een Belgische evenknie in het leven werd geroepen die het Vlaamsche tuig wel een poepje zal doen ruiken. Viel het verder iemand op dat het staatsvlaggen waren, zeg maar de militaire variant ?

Maar terug naar de Panorama uitzending. Mooi hoe die Italiaanse pizzaboer stond te kakelen hoe hij de klanten àltijd te woord stond in hun eigen taal. Dat hij de VRT en de fascist van dienst te woord stond in het Frans ontging hem blijkbaar.
Kers op de taart voor mij was dat stukje Belgisch verdriet, de edelman in oorlog die de term Rexist naar het hoofd werd geslingerd. Die ontzetting op dat gezicht !

#94771

D/C

 

Ik vraag mij af waar de V in VRT in godsnaam nog voor staat...
Dit volledig terzijde: Die vlaggen met een kroon in het kwartier zijn géén staatsvlaggen. De vlag voor staatsvaartuigen (géén militaire vaartuigen, deze voeren de krijgsvlag) is een driekleur met in de gele baan een zwarte gekroonde leeuw. Ze wordt door loodsvaartuigen, peilboten e.d. gevoerd. De variant die gisteren te zien was in de koers is een vlag die meestal door yachten wordt gevoerd. Het is geen officiele vlag.

#94784

mrtos

 

Ik was evenwel blij van de VRT te mogen vernemen dat het initiatief van de Belgische Alliantie 'niet politiek' was.

...wat dan wel? Ter proliferatie van de schromelijk onderschatte kleur rood in de Ronde van Vlaanderen? Ter ondersteuning van de Belgische vlaggenweversgildes?

#94786

defred1 (niet ingelogd)

 

@ D/C
VRT staat voor Verrot Rood en Tendentieus.

Nu op bepaalde plaatsen in Wallonië heeft men problemen met Vlamingen die inwijken omdat de rand niet meer betaalbaar is. Dan komt er een verkaveling te koop en dan worden op 1 dag tijd alle gronden opgekocht door Vlaamse gezinnnen (bv. Saintes). Hoe lost het gemeentebestuur dat daar praktisch op? Men stelt gewoon het aanleggen van de straten in die verkaveling telkens uit. Ooit de VRT al over die verdraagzaamheid horen berichten? Neen want het is de Vlaming die per definitie onverdraagzaam is.

#94789

New Statesman

 

De echte fascist in heel het verhaal, Herr Mangain, heeft de VRT al gefeliciteerd met hun reportage.

Nu is het wachten op de RTBF die de Waalse randgemeentes gaat bestoken met undercover reporters die absoluut Nederlands willen spreken in de gemeentehuizen.

De VRT heeft zichzelf weer eens een brevet van onbekwaamheid gegeven.

#94810

EricJans

 

En, vrienden... hoe zou het intussen toch maar staan met het dossier 'B-H/V'? Want laten we wel wezen, de BRT moet haar duit in het zakje doen, vandaar de reportage mét deze timing. De Dikke van Vilvoorde heeft nog een goeie week en dan moet-ie zijn konijn uit de hoed gaan toveren, hé.
En de BRT moet het Blaamse bolk in de juiste gemoedstoestand manipuleren om dat konijn van Den Dikke te berwelkomen. Daar gaat het natuurlijk over.

Maar nu blijkt den Dikke zich zélf aan allerlei screenings te hebben schuldig gemaakt om te checken of kandidaat-kopers van huizen in Bilboorde wel 'nazististisch' genoeg waren, om het eens met 'Le Soir-woordgebruik' te zeggen.

Ja, dus: nog iemand iets vernomen van B-H/V? Wanneer is die laatste Duitstalige alambel eigenlijk precies uitgerinkeld zodat de Nazi's kunnen overgaan tot de ultieme B-H/V stemming in de plenaire?
Wat is nou eigenlijk de ultiemme deadline van den Dikke?
Eéns moet die stemming er toch komen, hé?
Of kan de Ottomaanse Gemeenschap van Belgique ook nog zo'n alarmbel laten rinkelen? En de Berbers? En de Bulgaarde Gemeenschap van Brussel? En...

#94832

Pierre Saelen

 

@ Eric Jans

De timing van die reportage van de VRT kan inderdaad tellen.

Wat betreft jouw vraag: "Hoe zou het intussen toch maar staan met het dossier 'B-H/V'? ", zie wat er gebeurt in de saga rond het Antwerpse mobiliteitsvraagstuk.

Zolang de standpunten van SP.a en Open Vld er niet met elkaar te verzoenen zijn, bekleedt N-VA in de Vlaamse regering een positie waar ze alles kan blokkeren indien de evolutie in de zaak B-H-V haar niet zint: het zoveelste loodgieterswerk (scenario a) of nieuwe federale verkiezingen zonder splitsing van de kieskring B-H-V (scenario b). Het doet er niet toe of het loodgieterswerk nu wel of geen medewerking van het Vlaamse niveau vereist.
Met andere woorden: omwille van het Antwerpse mobiliteitsvraagstuk bestaat er voorlopig geen alternatief voor de huidige Vlaamse regeringscoalitie en kan N-VA op Vlaams niveau alle regeringswerk lam leggen. N-VA in de Vlaamse regering vervangen door Open Vld betekent immers nog meer tegenkanting tegen de tunnelplannen.
Binnen drie maanden weten we echter of die tunnelplannen "politiek te duur zijn of niet". Wanneer die te duur zouden zijn, dan zal SP.a van Open Vld een hoge sociale prijs kunnen eisen om het toetreden van Open Vld en het dumpen van de tunnelplannen aan haar achterban en aan Patrick Janssens te verkopen.
Kortom, de Vlaamse regering heeft met die nieuwe studie gewoon tijd gekocht in functie van het B-H-V dossier. De timing van de bekendmaking van de niet-benoeming van de drie burgemeesters door Geert Bourgeois past hier in, net zoals de voorwaardelijke versoepeling van de standpunten van N-VA en SP.a met betrekking tot de Oosterweelverbinding.

Even terzijde: Stellen dat alleen N-VA en FDF baat zouden hebben bij het uitblijven van de splitsing van de kieskring B-H-V (scenario b) is niet correct. Ook wanneer de kieskring zou worden gesplitst zonder of zonder noemenswaardige toegevingen aan de Franstaligen (scenario c) zou N-VA aan Vlaamse kant de grote overwinnaar zijn. Dit zou immers bewijzen dat de strategie van N-VA van in het begin de juiste was.
Om te bewijzen dat N-VA ongelijk heeft, hebben de drie klassieke Vlaamse partijen er in normale omstandigheden alle belang bij om toch enkele noemenswaardige toegevingen aan de Franstaligen te "moeten" doen (scenario a - light). Alleen zit N-VA nu in een positie waarbij ze dit kan en zal blokkeren. Daarnaast verlangen de traditionele Franstalige partijen meer dan een scenario a - light (scenario a - heavy).

Scenario a betekent op korte termijn vooral een politiek probleem voor de Vlaamse regering. Het hangt van de compromisbereidheid rond de Oosterweelverbinding af of dit politiek probleem kan worden opgelost door er N-VA te vervangen.
Op federaal niveau is men al langer gewoon van te beslissen (1) dat men niets zal beslissen, en (2) dat de federale regering niet mag vallen. Deze keer omwille van het Belgische EU-voorzitterschap tijdens hetwelke het duo "Yves en Herman" in onze media zal kunnen gloriëren. Noch scenario a, noch scenario b vormen op federaal niveau een politiek probleem dit jaar.

Even een hypothese: Na een voor de CD&V hopelijk succesvol EU-voorzitterschap kan CD&V in het voorjaar 2011 plots beslissen om dan toch nog de eenzijdige splitsing van B-H-V te forceren (scenario c op initiatief van CD&V).
CD&V kan dit dan politiek verantwoorden met de opmerking dat ze het land wel van de totale constitutionele chaos moet redden door er voor te zorgen dat er uiteindelijk toch nog grondwettelijke verkiezingen kunnen plaats vinden. CD&V kan dan nog eens haar refrein van "Verantwoordelijkheid opnemen" grijs draaien en tegelijk met de Vlaamse Leeuw zwaaien. Behalve Groen! kan geen enkele Vlaamse partij zich hier tegen verzetten.
CD&V kan zo proberen om N-VA alsnog electoraal de wind uit de zeilen te halen. Trouwens een Vlaamse regering bestaande uit CD&V, Open Vld en SP.a zou op dat moment naar de Franstaligen toe een eenzijdig teken van verzoening kunnen doen door de drie niet-benoemde burgemeesters kort na de splitsing plots wel te benoemen. Kwestie van de gemoederen te bedaren. "In het belang van de rust in het land en van haar voortbestaan, blablabla..."
Voorwaarde is wel dat N-VA dan al in de Vlaamse regering werd vervangen of dat dit dan nog vlug even gebeurt.
Voorwaarde is ook dat FDF op dat moment niet de totale revolutie predikt. Voor FDF (en MR) zou dit immers een electorale amputatie betekenen. En MR staat electoraal nu al op verlies. Het is dus helemaal niet zeker of MR haar FDF-vleugel in zo'n scenario zou willen temperen.

Conclusie: voor CD&V mag de loodgieter nu slagen, maar dit hoeft niet ten alle prijze.

PS: De juiste vraag is niet: "Quid N-VA?" Ook niet: "Quid FDF bij zo'n scenario?" Maar wel: "Quid de wereldwijde financiële markten voorjaar 2011?"

#94839

EricJans

 

@ Pierre Saelen:

Mooie hypothetische beschrijving van de onregeerbaarheid en dus overbodigheid van de staat België. Het land kan enkel bij elkaar gehouden worden door een roekeloze beginselloosheid. Ik hoop dus op de crash van het regime en dat zit er dik in. De Fransen beseffen dat zeer goed: aan de Franse parlementaire tv-keten moest den Dikke van Vilvoorde vragen beantwoorden die daar op Frans dyplomatiek topniveau kennelijk met een Frans visadempje en geknepen billetjes worden gade geslagen. Zij zien dit land inderdaad crashen.
Opmerkelijk toch 'aan wie' Dehaene voor het eerst uitleg geeft over het Belgische angstdossier. De broodheren van 1830. Zéér opmerkelijk, ja.