Officiële 0110-charters

0110-Charter

Op 8 Oktober 2006 zijn het gemeenteraadsverkiezingen in heel Vlaanderen. Extreemrechts wil de macht in de stad, dat is geen geheim. dEUS organiseert één week voor de verkiezingen een spetterend feest op hun verkiezingsnederlaag of, als ze nog groeien, op het graf van een vrij en democratisch Antwerpen. De meerderheid heeft het immers niet begrepen op hun simplistische slogan-politiek en het is ondermeer voor hén dat het leeuwendeel van de grootste Belgische artiesten ten dans spelen. Er wordt niet gespeeched, niet betutteld, niet veroordeeld. Iedereen is welkom. Maar de boodschap is duidelijk: Vlaanderen verdient beter dan extreemrechts . Zo vieren we de complexiteit van het leven met een simpel feest van muziek. Wees erbij in Antwerpen Gent of Brussel! Stop racisme. Kleur je stad.

Tom Barman

Charter Gent - Stem Vree Wijs

'Wat jammer dat die Turkse vrouw ook niet dood is!', klinkt het in een jeugdhuis een paar dagen na de gruwelijke schietpartij in Antwerpen. Een jongen van 18 jaar komt thuis en is triest dat zijn beste vrienden waarmee hij samen in de jeugdbeweging zit, elke week samen voetbal speelt en elk jaar met de tent naar Rock Werchter gaat, zoiets grof durven zeggen. Maar ze zeggen het wel.

Een paar maanden eerder wordt Joe Van Holsbeek neergestoken omwille van zijn mp3-speler. Een zinloze daad omwille van een stom gadget. Zinloos maar wel realiteit.

Een paar weken geleden wordt een man doodgeslagen op een bus. De man komt tussenbeide en wordt zelf het slachtoffer. De omstanders reageren niet. [...]

Gent is tegen zinloos geweld, voor verdraagzaamheid.
Gent is tegen racisme, voor een multiculturele samenleving.
Gent is tegen extremisme, voor vrijheid van mening, godsdienst en cultuur.
Gent is tegen onverschilligheid, voor een muzikaal feest!

Sioen

[Brussel en Antwerpen: geen afzonderlijke charters...]Reacties

#22849

LVB

 

Ik heb die eventjes letterlijk geciteerd om de opvallende verschillen aan te wijzen.

Barman: tegen extreem-rechts en stop racisme. Het woord "verdraagzaamheid" komt er niet in voor.

Sioen/Gent: Hier is het vooral de bevolking die geviseerd wordt. Het jeugdhuis zit vol racisten, de omstaanders op een bus zijn lafbekken. Hier zijn ze ook tegen van alles, maar ook voor van alles. Voor verdraagzaamheid en zelfs voor de vrijheid van meningsuiting.

#22850

ivanhoe

 

"vooral de bevolking die geviseerd wordt"

Dat lees ik toch niet...Guido De Moor was toch ook een deel van de bevolking? Idem voor Joe

#22853

LVB

 

@ivanhoe: Met "de bevolking" bedoelde ik niet "de autochtonen". Anders zou ik wel "de autochtonen" geschreven hebben.

De essentie van Barmans tekst is dat het racisme bij de extreemrechtse politici zit. De essentie van Sioens tekst is dat 'de mensen' fout zijn met hun racisme hun onverschilligheid.

#22855

dof

 

"De omstanders reageren niet"

Wacht maar tot 08 oktober.

#22859

Briggs

 

Dan nog is het Charter van Sioen een politieke uitspraak...voor de multiculturele samenleving. Ik dacht dat enkel Links voor de Multicul is, misschien de VLD (steek).

#22871

ivanhoe

 

@ Luc
wie zegt dat ik de autochtonen bedoelde? Deed ik ook niet, maar soit, over de essentie heb je natuurlijk gelijk.

@Briggs

Rechts heeft bij mijn weten ook niets tegen een multikul zolang de leitkultur maar gerespecteerd wordt.
Als mijn gebuur zijn offerfeest houdt of den Jood om den hoek zijn besnijdenis laat uitvoeren, who cares!

#22885

Briggs

 

Valt te zien hoe je Multicul definieert. Multicul gaat ervan uit dat alle culturen gelijk zijn, dat zij naast elkaar leven op gelijke voet en op termijn een 'smeltkroes' tot stand komt.
Bij Leitkultur heeft men één dominante cultuur en moeten de anderen er zich naar schikken of een compromis vinden tussen de leitkultur en hun eigenste.

#28824

Jöe

 

Proficiat, Tommy!
Heb niet alles kunnen zien maar heb erg genoten van de Laatste Showband op de achtergrond in Brussel, Zita Swoon in Antwerpen en 't Hof Van Commerce in Gent.
Freddy Nieuland van de Wallace Collection zag er niet al te gezond uit, eerder als een ontpakte mummie; ik vond het een rare keuze van Arno om Daydream als Brusselse afsluiter te nemen. Misschien voor die allemaal-samen outro "laa laa lala laaa lala laaa...." die als doel had de massa tranen te doen pinken... bij mij waren het mijn tenen die krulden.
Helmut Lotti deed weer naar alsoude gewoonte goed zijn best om met zijn communiekostumeke de memetjes en pepetjes te behagen, die zullen met kerstmis nu allemaal zijn nieuwe CD kopen/krijgen. En weer met dat OTT orkest, brrrr.... Iets in mij zegt dat die knaap niet deugt, misschien heb ik gelijk.
Axelle Red heeft ook een nieuwe CD uit, dus die zag de kassa ook goed rinkelen. Ik had toch compassie met dat mens als ik haar gezicht vol siliconen, collagenen en andere ingespoten brol van dichtbij zag, en ze heeft nu ook geen kont die paste in die strakke broek. Tijdens het interview sloeg ze geregeld in heur rood haar alsof er str*ntvliegen in zaten, maar het bleek een tic te zijn.
Geike Arnaert blonk weer uit met haar imago van een stokstijf kalf. Wellicht een braaf meiske, maar er is niets aan haar dat swingt, zelfs niet haar scapuliertje van de heilige Rita.
Ialma & Urban Trad & N'Faly Kouyaté vond ik muzikaal goed bij mekaar klinken, en een aantal zwarte en ander kleurigs huppelend op dat Brusselse podium mochten er ook wel zijn.
Willy Willy heb ik gemist, tenzij tijdens die potsierlijke "we are the world" afsluiter met Wallace Collection, maar hij doet nog altijd goed zijn best om op Keef te lijken al heb ik niet gezien of ie weer zijn sigaretje vooraan tussen zijn snaren stak.
deus zelf heb ik maar flarden van gezien, want ik zapte dikwijls weg toen ze begonnen te vervelen. Maar dat heb ik ook bij platen van Captain Don Van Vliet, waar ze toch een flinke portie mosterd gehaald hebben.
Een initiatief voor veel herhalingen vatbaar!!!

#28828

Cogito

 

pffff...geef mij maar Idomeneo van Mozart.

#28838

Jöe

 

ja, die waren ook goed gisteren, maar hun bassist leek een beetje verkouden.