Sloddervossen werken efficiënter dan nette mensen

Ziet uw bureau eruit als een ontplofte papierfabriek, dan zou u wel eens de meest efficiënte kracht van de werkvloer kunnen zijn. Dat beweert Eric Abrahamson, professor aan de prestigieuze Amerikaanse Columbia Business School en auteur van het kersverse boek "A Perfect Mess". (...) [Nederlandse vertaling: De wet van de stimulerende wanorde]

Uit zijn onderzoek blijkt dat nette Jannen in de praktijk 36 procent meer tijd nodig hebben om documenten of verslagen terug te vinden dan collega's wiens werkpost behoorlijk rommelig is. Volgens de professor schuilt achte zo'n ogenschijnlijke rommel in werkelijkheid een bijzonder gesofistikeerd, zij het informeel systeem van documentenbeheer dat meer flexibiliteit en doeltreffendheid biedt dan een dossierkast. (...)

Het Laatste Nieuws, 19 februari 2007Reacties

#36318

ivan janssens

 

Ik ben zelf een sloddersvos en wou soms toch dat ik alles wat beter op orde zou houden. Soms moet ik behoorlijk lang zoeken hoor. Dus ik heb zo mijn twijfels bij dit verhaal.

#36330

linda

 

Luc, daar ben je zeker trots op?
Zuster Vera zei altijd: Orde leidt tot God!
De fysica zegt: Entropie geeft energie.

#36332

Thomas

 

@ivan

Hoe durf je te twijfelen aan de waarheid die door een professor verteld wordt !

#36333

Cogito

 

Ik heb het altijd geweten en probeer het mijn omgeving al tientallen jaren aan het verstand te brengen, met wisselend succes :-)

Iets dat op jezelf van toepassing is, Luc? (zal wel, vanwaar anders dit citaat :-)

Ook ik ben een verwoed beoefenaar van het big bang principe op mijn bureau. Je wint tijd bij het klasseren, je verliest tijd bij het zoeken. Maar het saldo is positief, mits voldoende ervaring!

Ik had eens een erg nette Collega. Hij heette inderdaad Jan. Zijn lijfspreuk was: rubriceren of weggooien. Hij vond niets rapper terug dan ik maar als je 'm zag was hij aan 't ... rubriceren.

#36335

vuurland

 

Eerlijk gezegd vind ik dat een heel geloofwaardig verhaal: volgens mij werkt het net als een cache van een processor. De dingen die je het laatst gebruikt hebt liggen (zo goed als) bovenaan de rommel, en waarschijnlijk heb je die ook binnenkort weer nodig. Dus altijd sneller dan mooi wegbergen en daarna weer gaan zoeken. Maar als het al langer geleden is, dan ligt het onderaan de stapel, of erger nog, in een schuif, en dan kan het lang zoeken zijn (wat dat laatste betreft: ik ben ervaringsdeskundige).

#36339

LVB

 

Update: in Trends van vandaag stond een recensie van de Nederlandse vertaling van het boek.

Ik heb de links naar het Engelstalige (Amazon.co.uk) en het Nederlandstalige (Azur.be) boek toegevoegd in het citaat.

#36344

Olav

 

Je hersenen zijn geen dossierkast waar alles mooi op orde staat. Als je bureau meer op je hersenen lijkt dan op een dossierkast is het logisch dat je efficiënter gebruik maakt van je tijd : je hoeft niet te switchen van intern systeem (gedachtenassociaties etc...) naar aangeleerd systeem en terug. Of zoiets...

#36362

Joe

 

Luc, misschien eens een fotootje publiceren van je desk.

#36363

Leo Norekens

 

Ben absoluut overtuigd van het gelijk van deze geleerde professor. Ik heb poetsvrouwen (m/v) altijd al als de vijand beschouwd. Als er eentje gepasseerd is vind ik niets meer terug. Er moest eens iemand een spuitbus tegen poetsvrouwen (m/v) uitvinden.