Vrije meningsuiting in Nederland (1)

Dit jaar zijn elf beheerders en deelnemers van extreemrechtse forumsites aangehouden of veroordeeld wegens discriminatie van allochtonen en haat zaaien.

Drie extreemrechtse sites zijn van het internet verdwenen. De site pim-fortuyn.nl voorkwam vervolging door discriminerende uitlatingen te verwijderen. Dat blijkt uit onderzoek door deze krant. Volgens goed ingevoerde bronnen bij justitie worden meer aanhoudingen verwacht. Nu lopen nog strafrechtelijke onderzoeken tegen de twee grootste extreemrechtse forumsites: Holland Hardcore (10.000 deelnemers) en Stormfront Nederland-Vlaanderen. Van die laatste site zijn twee moderators aangehouden.

Sinds vorig jaar geeft het Openbaar Ministerie prioriteit aan internetdiscriminatie, op verzoek van de Tweede Kamer. Eerder had het het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) geklaagd dat justitie met veel aangiften niets deed. Het MDI zegt nu "blij" te zijn. "Vooral het aanpakken van Stormfront en Holland Hardcore kan een doorbraak betekenen", aldus MDI-directeur Niels van Tamelen.

Justitie heeft de bestrijding van discriminatie op het internet in 1998 in handen gegeven van het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie (LECD). Dat leverde afgelopen negen jaar niet veel zaken op. De bronnen melden dat het LECD nu extra capaciteit heeft. "Nooit eerder zijn zoveel zaken aangepakt." Justitie wil officieel geen toelichting geven: "We zijn nog met onderzoeken bezig", zegt een woordvoerster. In mei verdween rechtser.com van het internet nadat in het Gelderse Epe de moderator van de extreemrechtse site was opgepakt. In april is een Amsterdammer gearresteerd voor het plaatsen van antisemitische teksten op het extreemrechtse forum polinco.net. Sindsdien is ook dat forum gesloten.

NRC Handelsblad, 25 augustus 2007

Reacties

#47194

Herteleer

 

Is dat het vrijzinnige, liberale, democratische Nederland van vrije meningsuiting waar sommigen politieke aansluiting bij wensen?

#47206

traveller

 

Nederland was vrijzinnig, liberaal en democratisch en is door de linkse kerk nu in de CGKR strekking terecht gekomen.
Er is reactie tegen, maar of het voldoende zal zijn???