Laat Brussel heel Brabant opslokken

Ik suggereer om in een gemeente [taalfaciliteiten] toe te kennen indien 15 à 20% van de Franstaligen [sic] dat vragen. Dat veronderstelt uiteraard een ratificatie van de kaderovereenkomst over de rechten van de minderheden, een daad die de Vlamingen natuurlijk weigeren te overwegen. (...) Maar als in een gemeente van Waals-Brabant, 15 à 20% van de inwoners, die Vlaams spreken, vragen dat men hen een tweetalige dienstverlening aanbiedt... geen probleem voor mij. Maar ik denk dat we nog veel verder moeten gaan. (...) Ik stel voor om Brussel uit te breiden met Vlaams-Brabant en Waals-Brabant. (...) Het hele grondgebied zou een tweetalig statuut hebben. (...)

[Wat als men Brussel laat zoals het is en BHV wordt gesplitst?] Dan denk ik dat het volgende scenario zich zal afspelen: alle Franstaligen uit de periferie, 140.000 tot 150.000 mensen, zullen geïntegreerd worden in Vlaanderen en vervlaamst worden in de komende tien jaar. Intussen zal men Brussel laten verrotten: Vlaanderen zal alles uit Brussel gezogen hebben wat het kan om het compleet te verzwakken. (...)

Als men over BHV discussieert met een eenvoudige meerderheid, dan zullen de Franstaligen niets krijgen, en ze zullen op termijn hun rechten verliezen. Het is in het belang van de Franstaligen om over compensaties te onderhandelen met een tweederde meerderheid. (...)

Damien Thiéry, burgemeester van Linkebeek, geïnterviewd door Francis Van de Woestyne in La Libre Belgique, 5 september 2007

Reacties

#48262

Publius

 

De Vlaams Brabanders zullen dat ongetwijfeld heel enthusiast zien zitten....

#48267

New Statesman

 

Up yours!
Hier in Leuven hebben we ze niet voor niets buitengewerkt.
Over mijn lijk dat ik een Brussel+ moet wonen.
Pure nazi-propaganda, dit: Anschluss, Lebensraum. Alle elementen zijn er.

#48271

dendof

 

"op termijn hun rechten verliezen"

Het arrest zegt juist dat een aantal van die rechten "voorrechten" zijn. Dat ze die verliezen is dus eigenlijk maar normaal.

Wat de faciliteiten zelf betreft, die kunnen inderdaad maar bestaan in het kader van België, zonder België worden de Waalse immigranten immigranten gelijk een ander.

"de rechten van de minderheden"

Het gaat hem voor het overgrote deel niet om een minderheid, maar om immigranten. Slechts een marginaal percentage van de franstaligen kan een historische band met Vlaanderen aantonen voor de taalgrens werd vastgelegd.

#48290

Briggs

 

Ik heb nu een 'told you so' moment. Alleen gaat de splitsing van BHV die Franstaligen niet ineens gaan 'vervlaamsen in 10 jaar' het enige verschil dat ze zullen meemaken is dat ze voor een UF-kartel zullen moeten stemmen ipv gewoon Franstalige partijen (tenzij die Franstalige partijen voldoende handtekeningen kunnen verzamelen ofzoiets om in VL Brabant op te komen).

#48296

Eddy Wally

 

Een schitterend artikel is vandaag te lezen op...

http://www.tijd.be/krant/ar...
Hup Holland, hup!

#48297

Björn Roose

 

Eén antwoord: laat Vlaams-Brabant heel Brussel opslokken.

Wat dat uitzuigen en integreren betreft, zouden we volgens de opvolger van Christian Van Eyken (die intussen z'n Fransdolle koers voortzet in de prachtige, maar ook ernstig in gevaar verkerende, Vlaamse gemeente Tervuren) bij een splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde precies het omgekeerde meemaken van wat nu het geval is. Alleen dáárom al zou B-H-V moeten gesplitst worden. De faciliteiten zijn er gekomen omdat ze zogezegd goed waren voor de integratie van de Franstaligen en Vlaanderen heeft het récht ook iets te hebben aan z'n hoofdstad.

#48298

Briggs

 

BHV splitsen om te voorkomen dat BHG Brabant opslokt. En dat gaat hoe helpen? Niet.

#48299

traveller

 

Ik zie dat de franstalige politiekers akkoord zijn met mijn stelling dat Brussel alleen zal verrotten en dat ze er daarvoor gans Brabant bij willen, dan zal het 25 jaar langer duren. Hallo melodius, ik heb niet te lang moeten wachten hé???

#48321

melodius

 

Pfff, hij probeert gewoon de mensen schrik aan te jagen door de situatie zwarter voor te schilderen dan ze is om zijn waanzinnig programma aannemelijk te maken.

Brussel heel het oude Brabant opslorpen, dat is gewoon belachelijk.

Maar ja, we zitten in een tapijtenkloppernegociatie, dus moet je beginnen met ridicuul hoge prijzen.

#48361

VH

 

"alle Franstaligen uit de periferie, 140.000 tot 150.000 mensen, zullen geïntegreerd worden in Vlaanderen en vervlaamst worden in de komende tien jaar"

Dat is pertinent onwaar. Een onafhankelijk Vlaanderen zal de minderheidsrechten respecteren, en voor de Franstaligen in de Rand komt er een statuut dat beter zal zijn dan de huidige faciliteiten, en uiteraard *betaald* door Vlaanderen. En dat is geen loos geklets want het VB heeft dat al ettelijke malen gezegd.

Als men bovendien de democratische reflex heeft om in Vlaanderen een heelvlaamse kieskring in te voeren, en de ondemocratische kiesdrempel afschaft, dan kan de UDF een behoorlijke fractie worden in het Vlaams parlement.

#48362

A.Rouet

 

'En dat is geen loos geklets want het VB heeft dat al ettelijke malen gezegd'.

-die 'want'!
-die evidentie dat in een onafhankelijk Vlaanderen het VB in een 'uitvoerende positie' zal komen te zitten!

en wat met die frustratie als zal blijken dat men zijn wensen voor werkelijkheid heeft genomen?

#48369

VH

 

@Rouet: ik heb het ook uit de mond van een VB-mandataris bij pot en pint. Mijn argumentatie is eigenlijk de volgende. Als het VB als "uiterste" (ivm Vlaamse onafhankelijkheid) dit al zegt, des te meer het gros "gematigder" partijen.

Of het VB ooit in een uitvoerende positie komt weet ik niet, en het is irrelevant ivm de rechten van de Franstaligen. Persoonlijk vind ik dat geen "voorrechten" zoals DenDof, maar essentiële democratische rechten.

Uitgezonderd een kleine fractie neofascistische Bloed-en-Eer fanaten is niemand er op uit om de Franstalige of Fransminnende minderheid in Vlaanderen te jennen, integendeel.

Voor de splitsing van BHV moet m.i. wel degelijk een prijs worden betaald, want de Franstaligen in Vlaanderen gaan er op achteruit. Maar het moet de juiste prijs zijn, dat is, een compensatie voor de "schade", niet zoals die 25M$ die McDonalds moest ophoesten in de VS voor een kopje hete koffie.

Die compensatie kan er in bestaan om het UDF (of een andere partij) te laten apparenteren over heel Vlaanderen inclusief de Rand, en die ondemocratische kiesdrempel af te schaffen. Op die manier worden alle Franstalige stemmen optimaal gevaloriseerd zonder discriminatie in deze of gene zin, en krijgt het UDF gegarandeerd zitting in het Vlaamse parlement, als waakhond over de (terechte) minderheidsrechten.

Watcha think? ;-)

#48379

melodius

 

That you are dead wrong.

"Franse ratten, rol uw matten", dàt is het programma en niets anders.

#48382

VH

 

@Melodius: ik kan ook niet meer doen dan beargumenteerd aanreiken dat het *niet* zo is (zie hoger bericht). Maar als je graag in je eigen fobiën blijft geloven, ga je gang. Tegen fobiën en paranoia helpt geen rede.

Da's toch brute pech he, als zelfs het Flamingant uitschot de Franstaligen in Vlaanderen hun rechten wil opdringen. Daar gaat je martelaarsrol ;-)

Maar gezien ik van jou nog nooit enig (tegen)argument heb gehoord behalve schelden en loze kreten, neem ik logischerwijze aan dat je een provocateur ofte troll bent, die niet geïnteresseerd is in een discussie. Bijgevolg laat ik je maar.

#48384

melodius

 

"Kluisters en geschreeuw", sorry.

Voor de rest heb jij je persoonlijke mening gegeven, en je hebt inderdaad helemaal gelijk, dat zou een stap in de goede richting zijn. Maar de werkelijkheid zijn de omzendbrieven Peeters en de unanimiteit van de Vlaamse politieke klasse om de faciliteiten te doen "uitdoven". De logica die de bovenhand heeft is dus die van het matten rollen. Sorry.

Ah, en voor het Blok, in die partij zijn er evenveel verschillende meningen als er ratten zijn in de Schelde, en ze zijn sowieso niet aan zet, dus totaal onbelangrijk.

#48393

traveller

 

@ melodius

Als de franstaligen zo ruimdenkend zijn en een voorbeeld voor de Vlamingen, waarom hebben ze dan nog altijd geen cent betaald voor het schooltje in Komen, terwijl de Vlamingen alle "faciliteitenscholen" in Vlaanderen betalen?
Gewoon een klein eenvoudig voorbeeldje van het franstalige imperialisme.

#48396

melodius

 

Geen flauw idee, wat dacht je, dat wij Franstaligen allemaal samen een grote wekelijkse vergadering houden om te bespreken hoe we de Vlamingen kunnen nekken de week daarop ?

Hoeveel leerlingen zijn er daar eigenlijk in de Nederlandstalige school in Komen ? Mijn Fingerspitzengefühl zegt mij dat dit pertinente informatie zou kunnen zijn.

#48397

dendof

 

"Hoeveel leerlingen zijn er daar eigenlijk in de Nederlandstalige school in Komen ? Mijn Fingerspitzengefühl zegt mij dat dit pertinente informatie zou kunnen zijn."

Ach, zo kennen we de franstaligen: eerst weigeren en tientallen jaren dwarsliggen en pesterijen uitvoeren en bouwvergunningen weigeren, en als iedereen weggepest is dan is het opeens geen probleem, maar iedereen stuurt zijn kinderen reeds in Vlaanderen naar school.

Zielig, Melodius, echt zielig.

#48401

traveller

 

@ melodius

Jullie hoeven niet te vergaderen, jullie Vlamingenhaat is nu genetisch geprogrammeerd.
Dat schooltje heeft alleen moeilijkheden en tegenkanting gekend en overleeft amper door de tegenkanting.
Een francofone vorm van multicultuur, speciaal voor Vlamingen. Aan Noord-Afrikanen mag daarentegen niet geraakt worden, dat is kiesvee.
Je bent normaal niet dom, melodius, maar die Vlamingenhaat is jullie doodvonnis in Brussel en het zijn niet de Vlamingen die de requiem-mis zullen zingen maar jullie nieuwe vriendjes.

#48408

Briggs

 

VH:
"Die compensatie kan er in bestaan om het UDF (of een andere partij) te laten apparenteren over heel Vlaanderen inclusief de Rand, en die ondemocratische kiesdrempel af te schaffen. Op die manier worden alle Franstalige stemmen optimaal gevaloriseerd zonder discriminatie in deze of gene zin, en krijgt het UDF gegarandeerd zitting in het Vlaamse parlement, als waakhond over de (terechte) minderheidsrechten.

Watcha think? ;-)"

Ik denk dat 'mijn oplossing' (stink) met subnationaliteit in te voeren beter gaat werken :)

#48410

VH

 

@Briggs: doet Frankrijk dat dan met zijn Bretoenen, Occitanen, Basken? Bovendien zet je met de subnationaliteit de deur wagenwijd open voor de Marokkanen (die trouwens nu al een dubbel paspoort hebben).

De meeste Fransminnenden in Vlaanderen spreken trouwens heel goed Nederlands. Voor de anderen, en indien in voldoende aantal (vooral in de Rand) moeten faciliteiten worden voorzien in hun betrekkingen (bah!) met de overheid. Vlaanderen moet ook Frantalig onderwijs subsidiëren en Franstalige gezelligheidsverenigingen steunen in dezelfde mate als Vlaamse.

Dat is... als de Franstaligen de territoriale integriteit van Vlaanderen erkennen, dus *na* Vlaamse verzelfstandiging, in of buiten een belzieke confederatie.

#48411

Briggs

 

VH: Eigenlijk niet. Deelstaten beslissen over de invulling van de criteria om de subnationaliteit te bekomen. Taafaciliteiten enkel voor diegene die kiezen voor de andere subnationaliteit in een beperkte geografische regio voor een bepaalde duur. Het probleem van territoriale integriteit zou opgelost moeten zijn.
IFF.

#48412

VH

 

@Melodius: "Maar de werkelijkheid zijn de omzendbrieven Peeters en de unanimiteit van de Vlaamse politieke klasse om de faciliteiten te doen "uitdoven"."

Eindelijk een argument, ik had je bijna opgegeven ;-)
Dat de faciliteiten moeten "uitdoven" is niet maakbaar, maar een sociologische werkelijkheid. De Vlamingen in Brussel zijn immers ook "uitgedoofd"? Simonet zaliger zei het 20-30 jaar gelden al, tegen de realiteit kan geen maakbaarheid op.

Maar de Rand is inderdaad een speciaal geval, omdat de Franstalige expats daar wellicht niet permanent willen blijven, of alleszins de noodzaak niet inzien van integratie omdat de Francitude maar een boogscheut rijden is.

Politiek heb ik natuurlijk niks te zeggen, maar ik kan je, als notoir "Flamingant uitschot", wel vertellen dat een garantie van de minderheidsrechten van de Franstaligen of -minnenden in (een autonomer) Vlaanderen voor mij een absolute must is. Dat is niet eens een "toegeving", dat is elementaire democratie en respect.

Vlaanderen is me lief, maar de democratie nog meer. Het lijkt me dus vanzelfsprekend dat bij een splitsing van BHV de minderheidsrechten van de Frans-minnenden in de Rand op een andere manier structureel worden gegarandeerd zonder dat ze er democratisch op achteruit gaan.

Ik ken er niks van, maar misschien zou ipv arrondissementeel kiezen, de kieskringen moeten worden verruimd tot de provincie?

#48413

VH

 

@Briggs: de Vlaamse territoriale integriteit erkennen is natuurlijk een voorafgaande must. En daar wringt het schoentje bij vele rabiate Fransdollen (French dolls?). Ik heb op een ander forum hel, bliksem en verdoemenis, van Adolf tot Milosevitz, over mij gekregen omdat ik vroeg waarom Frankrijk en Wallonië dan wel recht hadden op hun heilige grond, en Vlaanderen niet.

Dat vinden zij dus ongehoord, extremistisch en fascistisch. Ik vrees dat veel French dolls gewoon in een ander melkwegstelsel leven, tenzij ze Vlaanderen nog altijd als een leen van de Franse kroon zien.
In zo'n geval kan je veel palliatief gaan palaberen, maar de goeie ouwe electroshock kan wonderen doen. Al vrees ik dat Herman-de-oudere aka Tsjeef Gevaara liever de vaselinepot gebruikt dan de electroden.

#48414

Briggs

 

VH:Ik weet het. Daarom dat ik ook van mening ben dat er een noodzaak is aan een staatshervorming van een topdown federale naar een bottom up federale met het invoeren van een secessieclausule in de GW, ontbinding BHG en subnationaliteit :) Soit, belangrijker nieuws te volgen: Israëlische gevechtsvliegtuigen beschoten boven Noord Syrië (Turkse grens).

#48425

melodius

 

traveller : "jullie Vlamingenhaat is genetisch geprogrammeerd". Mwahahahahaaaaaaa!

Hoe meer zotten hoe meer vreugd ! Tiens, waar is Polleke ? Of is zijn pootje al afgekapt en kan hij niet meer meetokkelen ?

#48502

EricJans

 

@ Melodramaticus:

<<Mwahahahahaaaaaaa!>>
Is dat je beste tegenargument of is het je enige? Want ook dáárvan druipt de Francofone koloniale pretentie zó af, hé.

In de zin van: "Mwahahahahaaaa... je denkt toch niet dat 'ik' mij ga verlagen tot een inhoudelijk argument tegenover een Vlaamse argumentatie?!"

Ik ken het énige correcte Vlaamse antwoord: in eer en geweten een flinke politieke trap onder je Franco-koloniale reet.
Dat helpt... zonder twijfel. In Leuven heeft dat ook gewerkt, weet je nog? Vraag maar aan Tobback!

Even geduld... we gaan je helpen. Komt dik voor mekaar!

#77641

keno

 

moesten de Vlaamse media op dezelde wijze haat gaan verspreiden zoals da Franstalige media - uiteraard héél vanzelfsprekend - al jaren bezig zijn, er zou hier snel een Franse, excuseer Europese commissie, duchtig met het vingertje staan zwaaien.

Zie eerst dat bijvoorbeeld alle wetteksten in dit apenland ook in het Nederlands beschikbaar zijn en kom dan misschien eens over minderhedenrechten lullen!

En hoe lang denken ze in Brussel dat wij die zever nog gaan pikken?

Vlamingen, wakker worden, jullie worden geminacht, uitgescholden, gehaat, ... door een door de sossen gebrainwashte anderstalige, chagrijnige, valse imperialistische, gefrustreerde, wanhopige, haatdragende, onverdraagzame bende georganiseerde gangsters genaamd: pseudo - Fransen. "La Belgique sera Latine ou elle sera pas." Ik kan het niet helpen, maar ik vind dat het tijd wordt ... Geef mij de naam van een ander Westers land waar zoiets vandaag de dag nog mogelijk is.

Er zijn 2 soorten mensen: zij die bij Europa wat gaan janken en zij die - wanneer het er op aan komt - naar het Oosten fronsen. Rip, mates, and it was not in vain, you'll see ;)

We zitten generaties lang te werken in geschifte ploegensystemen, bekijk de "merci" even op het forum van LeSoir ...

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.