Een rechter met gevoel voor humor

Op 10 maart 2006 zag een politie-agente in Oostende een auto rijden met vooraan in de passagierszetel een grote witte hond. De hond droeg geen veiligheidsgordel. De agente meende dat de aanwezigheid van de hond de bestuurder van de auto verhinderde om de auto normaal te besturen, en dat de hond een veiligheidsrisico vormde. Zij noteerde de nummerplaat, stelde een proces-verbaal op, en de zaak kwam voor de politierechtbank van Brugge.

Politierechter Peter Vandamme vond de aanklacht nogal belachelijk en sprak de beklaagde op 20 februari 2007 vrij. Hij stelde een vonnis op dat om te gieren is. Geniet even mee van drie citaten:Het volledige vonnis in PDF-formaat vind je op Dominiek.be.Reacties

#38181

an-ne-ke

 

..en dat 3 dagen na 1 april....woehaha

#38185

Tanguy Veys

 

Leve de gerechtelijke achterstand !

#38187

Cogito

 

Wat zou zijn verwenste collega Peter D'hondt uit Dendermonde daarvan vinden?

#38200

Rudy

 

Gelukkig dat de rechter dat schreef, anders zou het wel eens als smaad aan de magistraat kunnen aangekaart worden.

#38201

Rudy

 

Even dit gemist:was die agente soms een blondje ?

http://iris.bigfun.be/files...

#38202

Leo Norekens

 

Peter Vandamme (met wie ik 30-35 jaar geleden nog zandkasteeltjes bouwde in Zeebrugge) gaat niet meteen lachend door het leven, maar bewijst toch de speelse geest van zijn vader Fernand geërfd te hebben.
Die laatste (advocaat en CVP-volksvertegenwoordiger, en als student 2 jaar lang hoofdredacteur van "Ons Leven" (KVHV)) was vooral een begenadigd pleiter. Toen hij als jonge advocaat-stagiair zijn eerste "optredens" deed kwam het griffiepersoneel gezamenlijk naar de zittingzaal afgezakt om stiekem naar de spitante(*) pleidooien van Fernand Vandamme te luisteren...!

---
(*) Spitant: ja Luc, [Belg.] ;-)
----

@Tanguy Veys: de gerechtelijke achterstand wordt eerder veroorzaakt door nodeloos ingewikkelde en vertragende procedures, dan door belachelijke klachten en geestige vonnissen. Niet?

#38203

vtr

 

Ik heb het genoegen gehad om tijdens mijn periode als advocaat vele male voor politierechter Vandamme te pleiten en het moet gezegd: de man is streng maar rechtvaardig én ook zeer efficient. Gerechtelijke achterstand zal je bij de man wellicht niet aantreffen. Zijn ironie laat hij ook in de rechtzaal in overvloed blijken, maar als je voor hem moet verschijnen wegens rijden onder invloed dan zal je het geweten hebben: ironie wordt dan al vlug bijtend cynisme waar de beklaagden vaak even niet goed van zijn. Terecht overigens, want zo voelen de mensen vaak wat ze mispeuterd hebben en blijft het niet mij een weinigzeggend vonnis op een vodje papier.

#38209

Briggs

 

Haha die had beter meegedaan aan comedy casino.

#38222

ivanhoe

 

De eerste keer dat ik er u op betrap Luc, maar dit is oud nieuws, stond al op 20 maart in de standaard.... http://www.standaard.be/Art...

Maar blijft grappig natuurlijk.

#38223

LVB

 

De Standaard publiceerde niet het volledige vonnis, Dominiek.be deed dat wel. Vermits ik doorlink naar een blogartikel van Dominiek dat al op 19 maart verscheen, besef ik uiteraard dat dit oud nieuws was. De hamvraag is: hadden alle lezers van LVB.net al kennis van dit "oude nieuws", inclusief de volledige tekst van het vonnis?

#38225

ivanhoe

 

De Standaard had weldegelijk een link naar het volledige vonnis bij het online artikel. Maar je zet natuurlijk op je blog wat je wil, en wanneer je wil, daar heb ik mij niet mee te moeien.
Ik wou alleen maar een kleuterachtige "ik-wist-da-al-lang" in de groep gooien, iets waar ik meestal op dit blog de tijd/gelegenheid niet toe krijg.

#38262

Willy

 

Humor mag herhaald worden, er wordt zo al weinig genoeg gelachen. Fijn van die rechter, ik vrees alleen dat zoiets eenmalig is, want wat als de verbaliserende agente haar vakbond aan 't werk zet wegen het "belachelijk maken van haar ambt".

#38264

raf

 

@Willy:

Humor mag zeker, ook in een uitspraak van een rechter (als het onderwerp er zich toe leent). Hier proef ik toch ook iets van een overshoot, een overdrijving die zou te maken kunnen hebben met een zekere arrogantie van de rechterlijke macht tov de politie. Ik stel mij voor dat links en rechts politiemensen rondlopen die zwaar gefrustreerd zijn door de niet zo zeldzame lichte vonnissen en seponeringen.

#38788

Bart

 

Ik weet het, ik weet het! Het was een Aibo! De ERS-7, die bestaat in witte uitvoering :)

#38868

trucido

 

Super! En oud nieuws blijft ook grappig.

Ik pleit ervoor om deze rechter het volgende assisenproces toe te wijzen.