'Vroegtijdige' kerstsfeer in Singapore

Een lezer uit Singapore stuurde mij deze foto's toe die hij daar vandaag nam in het warenhuis Takashimaya in Ngee Ann City op Orchard Road. Hij schrijft mij ook welk geluid je je daarbij moet voorstellen: "Frosti The Snowman en religieuze kerstmuziek in muzakarrangement op de achtergrond". De reusachtige kerstboom (zie foto 2) staat er sinds gisteren, 5 november, in de trappenhal.

Hij schrijft verder:

Geen ambtenaar die daar in dit groenbewust, multicultureel, corporatistisch, flink autoritair, flink betuttelend en van oorsprong links systeem enige graten in ziet. Integendeel, de overheid doet wat ze kan om Singapore te positioneren als shoppingparadijs voor toeristen.


De plaatselijke Peetersen en Pichallen beperken zich daar naar het schijnt tot oproepen om geen kauwgum op de grond te spuwen. Singapore is helaas niet vrij van betutteling, maar verzuring zal je er met een vergrootglas moeten zoeken. De Kerstman is er dan ook al welkom.

Reacties

#52664

Maartje

 

Daarvoor moet je niet tot in Singapore, de Ikea is ook al helemaal gepimpt alsof het 24 december is.

#52682

bernard

 

Kerstmis? Anderen weten ongetwijfeld méér dan ik.

Het was oorspronkelijk - ten onzent - het Feest van het Licht in duistere maanden. Dat was een heidens gebruik.

Later heeft het christendom dat overvleugeld & ingenomen door het uit te roepen tot de geboorte van J. Christus ( die in werkelijkheid wellicht in februari geboren is).

Nu? Strictly commercial. Mensen hebben dat door en vieren dat elk op eigen manier.

#52683

LVB

 

@bernard: Inderdaad Bernard, we hoeven Kerstmis niet noodzakelijk als iets christelijks te zien. Enkel het woord "kerst", het stersymbool en de meeste kerstliederen verwijzen naar Christus. De kerstman, de kerstboom, de kerstballen, de hulst, allemaal heidens. Er is dan ook geen enkele reden om het kerstfeest minder ostentatief of minder uitgebreid te vieren omdat dit zogezegd de aanhangers van bepaalde godsdiensten zou ergeren. In een multireligieuze stadsstaat als Singapore (15% christenen, 15% moslims, 15% agnostici/atheïsten, 40% boeddhisten en verder nog wat taoisten en hindoes), hebben ze dat zeer goed begrepen.

#52694

bernard

 

Jaja.

Er moeten feesten zijn, mensen hebben dat nodig. Bekijk Bruegel's "Feest & Vasten". De strijd tussen het feest ( = het volk) en de beperkenden ( de heersende macht). Uitzonderlijk goed. Zoek in http://www.pieter-bruegel.c... . Altijd zoveel groter geweest dan bijv Rubens.

Mensen schrijven hun eigen geschiedeis, nietwaar.

Inmiddels heeft het current day Kerstfeest iets vreemds. Bijv in Zuid Afrika. In december ( warme periode ginds) is er - met alle paraphernalia inbegrepen - het Kerstfeest. Wij denken : not done.
Nooit al te erg hovaardig zijn, wij, ( noordelijke) westerlingen.

Loontje komt om zijn boontje.

#52697

bernard

 

Ter illustratie,ook nog in het nederlands:

De strijd tussen Bleek & Gloed, tussen Carnaval en Vasten:

http://www.fine-arts-museum...

Ter lering van 't algemeen, zeker.

#52698

bernard

 

Nu even weg van huidig BE / VL en van Bruegel & co.

Je kan ook de wereld beluisteren. Muziek is in een aantal gevallen het spiegelbeeld van the shape of things to come.

Neem bijv de grootste BE componst ooit: Orlando Di Lasso ( geboren in Bergen / Mons). Plaats je een stel eeuwen terug: in ODL tijd.

De ernst én luim van die man.

-Ernst : gewoon luisteren. Hij beheerste vier talen. Begon er maar in te componeren wanneer hij absoluut zeker was die te beheersen. Ernst.Bijv. nu http://www.amazon.com/Lassu...
- Ernst & luim: beluister bijv gewoon zijn Prophetiae Sybillarum. Uitzonderlijk goed. Ze zingen gewoon een tekst die zegt ( in het latijn) : " En nu gaan we beginnen zingen". Lees ok zijn uitzonderlijk grappige brieven aan de Vorst. Je lacht je te pletter.

Een echte grote.

Je zal het merken : dat dit voor de huidige NY avant garde een interessepunt is.

#52699

Johan B

 

@Luc: "Er is dan ook geen enkele reden om het kerstfeest minder ostentatief of minder uitgebreid te vieren omdat dit zogezegd de aanhangers van bepaalde godsdiensten zou ergeren."

Volgens mij is er wél een reden om het kerstfeest minder uitgebreid (in de tijd) te vieren en wel omdat het heidens kerstfeest de 'geboorte van het licht' viert, nl. het tijdstip waarop de dag zichtbaar langer wordt dan de nacht.
Wie kerstmis dus al op eind oktober wil vieren of op "alle dagen" lijdt volgens mij aan een vorm van intellectuele armoede.

Mijn kritiek gaat dus niet uit naar de handelaars die aanbieden waar vraag naar is, maar naar de sukkels die niet het geduld kunnen opbrengen om alles op zijn tijd te vieren. Iedereen zijn vrijheid, natuurlijk, maar dit betekent evenzeer dat Humo mensen mag aansporen om van dit ongeduld af te zien, hoe afschuwelijk sommigen onder ons dat ook moge vinden.

#52700

LVB

 

@Johan B: Natuurlijk "mag" Humo dergelijke campagnes voeren. Net zoals wij ons daar "mogen" tegen verzetten (wat niet betekent dat we dergelijke campagnes willen verbieden).

Alleen al de anti-consumptiemaatchappij-sfeer die uit de hele campagne afstraalt is voor mij een reden om tegengas te geven.

En hoe je het ook draait of keert, zij (Humo en VRT) zijn begonnen met zich te ergeren aan iets, met zich (verbaal) te bemoeien met het gedrag van andere mensen.

#52704

Johan B

 

@Luc:
Ach ja, "zij zijn begonnen". Dat is een argument waar ik geen rekening mee gehouden had, natuurlijk.

#52705

LVB

 

@Joahn B:
Ach ja, Humo "mag" campagnes organiseren. Had ik dat geweten, ik had er niks over geschreven. Niks aan de hand met die campagne. Het mag, dus we moeten erover zwijgen.

#52707

joe

 

Ik vind dat je toch een beetje te hard blaast Luc. Maar ja, alles wat ook maar riekt naar het tegengaan van consumptie, commercie, "vrij initiatief" en "vooruitgang" moet het hier verduren :-)

Verder: Takashimaya is mijn favoriete department store in New York. Gelegen op 5th, op een paar blokjes ten zuiden van central park. Vooral de cosmetica en de theeselectie zijn om u tegen te zeggen. Allen daarheen voor de perfecte kerstcadeau voor jezelf en je dierbaren!

#52708

LVB

 

@Joe: En wat Peeters en Pichal doen, dat is niet "hard blazen"?

#52710

joe

 

nee, dat is - volgens mijn perceptie - met de guitige glimlach en knipoog.

#52712

Rick

 

Juist, Luc.

En, volgende week in uw krantenwinkel: HUMO!

Tot na de Kerst zonder kapitalistische reclamebijdragen van C&A, Foxfilm, NMBS, Nikon, Sony, Château d'Ax, Philips (je weet wel: die van de kerstverlichting), Carrefour, Verelst, Ethias, Bose, Electrabel (zaterdagavond de voetbalstadions verlichten, da's mijn job), straf spul van Bio, Royco, Nintendo (voor onder de kerstboom), Acer (ideaal nieuwjaarscadeau), de AB (kerstgala?), de Spaanse dienst voor toerisme (kerst onder de zon!), Dr. Oetker (uw kerstcake geslaagd), de Post (vergeet uw kerstkaarten niet tijdig te versturen), Buitoni, 4FM (eindejaars top 100), Monopoly, Dexia, Extrazone, Boek+Film, Mediamarkt en Mini.

Deze week nog lekker bol van de inkomsten, vanaf volgende week afstevend op het failliet: HUMO!

Gisteren nog op tafel bij Radio 1, morgen verwezen naar de prullenmand: HUMO!
Helemaal gortig is de reclame op pag 147: "Dit jaar komt de kerstman vroeger!" van Carrefour...

#52714

A.Rouet

 

@ Rick

Jouw afkeer voor humo belet je niet hem al op dinsdag in huis te halen? Voor hun uitstekende televisiebladzijden kan je de aankoop uitstellen tot vrijdag. Ideetje?

#52717

Johan B

 

@Luc: "Ach ja, Humo "mag" campagnes organiseren. Had ik dat geweten, ik had er niks over geschreven. Niks aan de hand met die campagne. Het mag, dus we moeten erover zwijgen."

Eerlijk gezegd, zo'n zielige reactie had ik van jou niet verwacht. "Iedereen zijn vrijheid" heb ik hierboven geschreven, dus ik snap niet waar jij vandaan haalt dat "we erover moeten zwijgen."

Op mijn vragen blijf je me natuurlijk het antwoord schuldig. Ik zal ze dan maar zelf geven.
Waar heeft deze actie zich afgezet tegen de consumptie, zoals jij beweert? Nergens.
Waar heeft deze actie de vrije keuze van consumenten en handelaars beperkt, zoals jij beweert? Nergens.

#52719

Rick

 

@ A. Rouet:

Ik erger me liever op dinsdag dan op vrijdag :-)

#52721

LVB

 

@Johan B: Als je met "ieder zijn vrijheid" niet bedoelt dat we erover moeten zwijgen, waarom schrijf je dan "dat betekent ook dat Humo mensen mag aansporen om..."? Heeft iemand Humo die vrijheid ontzegd misschien?

#52722

LVB

 

@Johan B: "Waar heeft deze actie zich afgezet tegen de consumptie, zoals jij beweert?"

Het vervroegen van de kerstsfeer gebeurt onder impuls van bedrijven en handelaars die op die manier niet alleen de kerstaankopen willen vervroegen of uitspreiden, maar ook verhogen. Wie de kerstperiode in de tijd wil beperken (door vrijwillige acties van consumenten via campagnes, of door dwang, dat doet er niet toe), zal als resultaat bereiken dat de consumptie lager ligt dan bij een onbeperkte kerstperiode.

"Waar heeft deze actie de vrije keuze van consumenten en handelaars beperkt, zoals jij beweert?"

Ik heb nergens beweerd dat de campagne de vrije keuze "heeft beperkt", wel dat ze de vrije keuze "wil beperken". De campagne zet zich af tegen een situatie die ontstaan is door de vrije acties van handelaars en consumenten.

#52725

joe

 

@ Nicolas: ik meen het echt, geen sarcasme. Mijn uitspraak heeft immers niets met de inhoud van het citaat te maken.

#52726

joe

 

die tekst hierboven hoort hier niet thuis, wel ergens anders.

#52736

serge bergmans

 

Ik heb niks tegen de commerciële uitbuiting van Kerstmis, ik erger me daar ook niet aan, het is gewoon erg moeilijk om na te denken wanneer na zo'n dag *verplichte* shopping nog urenlang 'Jingle Bells' door uw hoofd blijft spoken en de vieze geur van artificiële kaneel-aromaten in uw neus blijft hangen. Kortom, het blijft een hele opgave om de hele zooi cadeautjes voor vrouw, kinderen, nichtjes, neefjes, schoonouders, ouders, ... te verzamelen en onderweg elk aanbod voor gratis warme glühwein (zie boven: kaneel) beleefd met de glimlach af te slaan. Lang leve de consumptiemaatschappij, net zoals democratie: het minst slechste van allemaal zeker...

#52746

New Statesman

 

@Leo Norekens

Dank voor de uitleg!
Will Tura anno 1073 is het alvast met je eens ;)

#52747

New Statesman

 

anno 1973 is al voldoende, trouwens.
Anders was het zijn hoog-middeleeuwse voorvader, de bard Wilhelmus Turelaert.

#52749

Leo Norekens

 

Die plaat ("Alle dagen Kerstmis") maakte destijds deel uit van de kerstsfeer ten huize van mijn ouders. "Want Kerstmis is toch voor de kinderen" zong Tuur. Ja, ik had het niet makkelijk in mijn kindertijd.

#52757

joe

 

ik winkel bijna uitsluitend in de US en andere buitenlanden (eh, ik ben geen snob maar als ik in B ben heb ik gewoon geen tijd), en waar ik me in de US shopping malls aan erger zijn "moderne" versies van traditionele kerstliederen, met een totaal ander ritme en een kut-arrangement: vb Jingle Bells in een opgefokte Justin Timberland versie, of Winter Wonderland door Mariah Carey die zingt als een koe met barensweeën, etc. Na een half uur gedwongen luisteren naar zulk pseudo-zoet gejangel moet je dan niet verschieten dat een muziekliefhebber op prozac (wat ik nota bene niet ben) uit zijn dak gaat en de geweren bovenhaalt.

#52760

A.Rouet

 

koop je er dan Timberlake-schoenen?

#52765

joe

 

ja, of sandalen. hangt af van mijn stemming.

#52769

A.Rouet

 

Spears-sandalen?

#52797

joe

 

hoe zien die er uit?

#52813

A.Rouet

 

die zien er niet uit, meer zelfs, evenmin als Justin Timberland, bestaan ze niet.

#52856

joe

 

dat meen je niet!
Maar je hebt gelijk, Justin Timberland heet eigenlijk Justin Torfs. Zoals Will Tura eigenlijk Arthur Planckaert heet.

#53369

Johan B

 

@Luc: "Wie de kerstperiode in de tijd wil beperken (door vrijwillige acties van consumenten via campagnes, of door dwang, dat doet er niet toe), zal als resultaat bereiken dat de consumptie lager ligt dan bij een onbeperkte kerstperiode."

1) Of er nu een campagne is of niet, dat verandert niets aan de onbeperktheid van de kerstperiode.
2) Wie zegt dat de consumptie lager zal liggen door deze campagne? Er wordt bij mijn weten nergens gepleit voor het uit de rekken halen of het niet kopen van kerstartikelen. Er wordt alleen gepleit voor het minder vroeg opdringen van de kerstsfeer in het straatbeeld. Er is dus nergens sprake van "zich afzetten tegen consumptie".

"Ik heb nergens beweerd dat de campagne de vrije keuze "heeft beperkt", wel dat ze de vrije keuze "wil beperken". De campagne zet zich af tegen een situatie die ontstaan is door de vrije acties van handelaars en consumenten."

Je bewering dat de campagne de vrije keuze "wil beperken" deugt al evenmin. Je lijkt hier wel op een marxist die klaagt dat consumenten door reclame van hun vrije keuze beroofd worden. Welnu, een campagne zoals deze is niets anders dan reclame, nl. het aansporen van mensen om iets anders te doen dan ze gewoon zijn.

P.S.: nog even een correctie van een fout die ik wél maakte: de 'geboorte van het licht' betekent dat de dagen zichtbaar beginnen te lengen, niet dat de dag langer wordt dan de nacht. Dit laatste is de 'overwinning van het licht', wat gevierd wordt met Pasen.

#53376

dendof

 

"wat gevierd wordt met Pasen"

Het equivalent van de vernal equinox in Christelijke feestdagen is de Annunciatie (winter solstice minus 9 maanden)

#53378

joe

 

Vanmorgen in P&P een leuke reportage met interviews van kinderen die het jammer vinden dat de Kerstman al in de winkels is voordat Sintniklaas gepasseerd is. Er zou meer naar kinderen moeten geluisterd worden.