Tragically ironic

Tom Mertens herinnert mij via een blogpost aan een filmpje dat ik online plaatste in juni 2001, toen deze weblog nog niet bestond. Het gaat om een reclamefilmpje, geproduceerd in opdracht van de Belgische regering, met als bedoeling de Belgen meer chauvinisme bij te brengen. Je ziet een man die in Amerikaans Engels enthousiast over zijn land staat op te scheppen. Je ziet wolkenkrabbers, wijdse landschappen, een drukke haven, een overvliegende jet. Iedereen denkt aan een Amerikaan in Amerika, tot je in de slotscène het Atomium en de Leeuw van Waterloo ziet, je vervolgens de Belgische vlag boven het koninklijk paleis ziet wapperen, en de man hoort uitschreeuwen "God Bless Belgium!". "Een beetje trots kan geen kwaad", luidt de slotslogan.

Het filmpje:
Windows Media (1,9 megabyte)
MPEG (9 megabyte)

Enkele screenshots:
Ik vond het filmpje bijzonder grappig. Ten eerste is er het verrassingseffect, een noodzakelijke voorwaarde voor geslaagde humor. Ten tweede zorgt de pompeuze muziek aan het einde en de wapperende Belgische vlag als symbool van macht, voor een enigszins karikaturaal effect. Het is niet denkbeeldig dat het netto-resultaat van het filmpje erop neerkomt dat de kijker elke vorm van chauvinistisch nationalisme belachelijk gaat vinden, eerder dan zich een fiere Belg te gaan voelen. Marcel Van Nieuwenborg ontwaarde in het filmpje zelfs enige zelfspot.

Ten derde is er het leuke detail dat de uitroep "God Bless Belgium!" in de ondertitels vertaald werd als "Lang Leve België!". Een terechte en correcte vertaling, me dunkt. Net zoals een vrijzinnige hier ook wel eens "in godsnaam!" kan uitroepen als uitdrukking van frustratie, zo is in de Angelsaksische wereld de term "God bless..." niet noodzakelijk een uiting van diep geloof, maar eerder een geijkte uitdrukking. Wie zich ergert aan het feit dat Amerikaanse presidenten vaak de term "God Bless America" in de mond nemen, houdt dit beter in gedachten. Als vrijzinnige erger ik mij daar alvast niet aan. De Angelsaksische wereld heeft ook nooit een Franse revolutie gekend, waarbij publieke uitingen van geloof uit het openbare leven weggezuiverd werden. Zo komen we tot de enigszins paradoxale situatie dat de dochters van de Turkse premier Erdogan in de VS studeren omdat ze daar een hoofddoek mogen dragen. In Turkije zelf, waar 99,8% van de bevolking islamitisch is, mag de hoofddoek niet in het openbaar gedragen worden, een verbod dat 80 jaar geleden uitgevaardigd werd door Ataturk. Scheiding tussen kerk en staat houdt ook godsdienstvrijheid in. Maar we dwalen af.

Tom Mertens noemt het terecht "tragically ironic" dat er in het filmpje een lijnvliegtuig overvliegt, waarbij de Belgische Amerikaan uitroept: "hier ben ik zo trots op!" Jawel, toen het filmpje gemaakt werd bestonden Sabena, Sobelair en Citybird nog, en was the sky nog the limit voor DHL in Zaventem.

Reacties

#2241

JVS

 

Je kan ook trots zijn op het feit dat een land ook ijvert voor de levenskwaliteit van de mensen, en aldus lawaaimakers als DHL inperkt....

#2242

Edwin

 

Als ik ergens trots op ben i.v.m. België, dan is het onze fantastische Horeca. Waar ter wereld kan je om 1 uur 's nachts (of om 3!) aan een nog fatsoenlijke prijs een stevige maaltijd krijgen? Daarvoor kun je best hier blijven.

Maar zoals met alles in dit land is dat in de eerste plaats de verdienste van de bevolking, niet van het beleid, dat overigens ook geen goed horeca-beleid voert, tenzij dan dat er geen sluitingsuur wordt opgelegd.

Ik hou er niet van dat Hollandse of Britse politici willen bepalen wanneer het volk naar huis moet.

Voila... ik ben eens positief geweest over 'La Belgique', Belgium', 'België', 'Belgien' (let op de volgorde).

#2243

LBO

 

Als ondernemer ben ik steeds minder geneigd nog te investeren in een land waar bedrijven eerder als lawaaimakers, dan als belangrijke werkgevers worden gekenmerkt.

De levenskwaliteit van de duizenden laaggeschoolde werknemers en hun gezin die hierdoor hun job verliezen zal niet echt verhoogd worden.

Ik schaam me als ik besef hoeveel mensen er ontslagen zullen worden en ben zeker niet trots over het Belgische imago in het internationale bedrijfsleven.

Als we al iets hebben om trots op te zijn, is het juist de internationale uitstraling van Brussel. We moeten al het mogelijke doen om dit te behouden. Groei eist altijd haar offers en van een verhoogde levenskwaliteit is geen sprake zonder groei. Is dat nu zo moeilijk?

#2247

Wolf

 

Daarnet stelde ik in het postkantoor de vraag of het mogelijk was om mijn verzending zelf te gaan oppikken in een centrale kantoor, aangezien de ACOD momenteel leveringen in Antwerpen probeert te blokkeren. Antwoord: je kan altijd proberen maar ik denk dat ze op je gezicht zullen slaan. God bless the Belgian economy!

#2254

Reagens

 

De horeca is ook langzaam maar zeker aan het uitsterven in ons land. Steeds meer café's zijn niet langer "vrij" dwz ze kunnen niet kiezen wat ze verkopen hetgeen een veel te grote macht geeft aan de brouwers en distributeurs. Vrij initiatief wordt eens te meer ingeperkt ten voordele van ne nest sjoemelaars en profiteurs. België hoeft al lang niet meer voor mij. Trouwens zijn er andere landen die ook dergelijke filpjes gebruiken/ hebben gebruikt??? Eigenlijk wel frappant dat ons belastingsgeld is gegaan naar dergelijke intiatieven...

#2255

Quattro

 

Chauvinisten in België? Misschien door een aantal randdebielen en extremisten van het Blok. België is waarschijnlijk een van de minst chauvinistische landen ter wereld (zeker de Vlamingen dan). Kijk maar eens hoe sterk alles hier geglobaliseerd wordt.

Neem nu gewoon al het taalgebruik, mensen, ik kom groen van al het Engels waarmee we rond de oren geslagen worden. Vorige week was het interieur in Kortrijk. Het reclamespotje is ingesproken door een of andere Brit (hm, en onze eigen ontwerpers?), er komen misschien 6 woorden Nederlands in... Dit weekend naar de cinema geweest, en Kinepolis is digitaal gegaan; een reclamefilmpje daaromtrend van 5 minuten: in het plat Amerikaans, en NIET ondertiteld, mijn liefste oma kan echt niet meer mee hoor...

En ben je dan eens chauvinist, dan wordt je al snel als een Vlaams Blokker bestempeld.

Chauvinisme mijn botten!

#2275

Francis

 

De mensen die mij kennen weten dat België mij niets zegt.

Maar soms zie je dingen die je verrassen. Zoals deze spot.

Ik heb nog altijd zoiets als: dit is iets meer dan zomaar knap gemaakt. Dit is echt.

Leve Elio! Leve la Belgique à Papa! Vive la Belgique, le Congo etcétéra etcétéra.

(j'ai oublié le Roi)

#2282

tinker

 

Het filmpje is een interessante illustratie van "nation marketing" (cfr. Dieter Lesage in zijn "zwarte gedachten over België"), maar dan wel voor een keer naar de inwoners toe ipv naar mogelijke buitenlandse investeerders. Ik heb het een paar jaar geleden in de cinema gezien, en het verraste me wel, zo'n zeldzame pub voor België, terwijl er (toen toch), kweetnie hoeveel pub was voor Vlaanderen, de gestilleerde leeuwtjes vlogen langs onze oren en jongeren kustten geel-zwart geverfde stoplichten. Voor de meneer die het over belastingsgeld had, reken dat ook maar eens uit...

#2283

Reagens

 

Het maakt niet uit of dat geld naar Belgische of Vlaamse vlaggetjes gaat. Het is weggegooid geld. Tenzij men in het buitenland België/ Vlaanderen gaat promoten met een commercieel doel voor ogen (toerisme/ investeringen), omdat dat een meerwaarde kan zijn (en dan liefst niet met vlaggetjes graag).

#2287

dries

 

Belgie heeft inderdaad dringend nood aan wat chauvinisme.... wat het is inderdaad een van de beste landen ter wereld, en dat apprecieer je alleen maar als je er niet meer woont.

Over "God Bless...": ik erger me daar ongelooflijk aan. Vooral in een land als Amerika, waar miljoenen anders-gelovigen (of atheisten) wonen vind ik dat gebruik een flagrante inbreuk op het principe van de scheiding tussen kerk en staat die de Amerikanen zo heilig vinden.

Je moet trouwens als je getuige bent in een rechtszaak zweren op de bijbel, de president moet als hij de eed aflegt dat ook doen.

"God bless" is gewoon een manifestatie van de rijke blanke angelsaksische cultuur in Amerika die eigenlijk al decennia lang in de minderheid vertroeft.

#2288

Edwin

 

@ Dries:

1. 'Scheiding tussen kerk en staat' is oorspronkelijk een Bijbels beginsel. (Geef God wat God en de keizer wat de keizer toekomt)

2. 'Scheiding tss kerk & staat' hoeft niet te betekenen dat we er moeten van uit gaan dat er géén God zou bestaan. Het betekent nog veel minder dat een politicus in staatscontext niet luidop mag zeggen 'ik geloof in God'.

Bewijzen dat 'God' bestaat kan niemand maar dat betekent niet dat het 'niet-bestaan van God' bewijsbaar zou zijn.

Anders dan bij ons gaan de Amerikanen ervan uit dat er wél een God is maar dat de staat zich niet te bemoeien heeft bij de organisatie van gebedshuizen.

Bovendien vrijwaart de staat ieders recht om iets anders te geloven.

Dat is een ander - maar daarom niet minder eerbaar - standpunt.

#2310

bernard

 

Maar, Francis, wat zit jij daar op een federaal canet te doen ( tenzij ik me vergis ) als België je niks kan schelen?

Eén van de meer aandoenlijke kanten van België beleef ik één morgen op drie. Dan kom ik voorbij de nbederlandstalige basis naast het ST Jan Berghmanscollege voorbij , op stap naar het werk. Om 8h 21.

Wat gebeurt daar? Prins Filip stapt uit de auto, neemrt kleoine Elisabeth bij de hand en brengt haar de schoool binnen.E. heeft een broek aan waarvan de rekker niet deugt. Zakt dus zo goed als altijd af. Filip trekt die op voor de schoolpôort.

#2311

bernard

 

canet moet vanzelfsprekend gelezen worden als cabinet.

#2312

Francis

 

Bernard,

Ik werk niet op een federaal kabinet.

Ik werk op een partijsecretariaat.

Waar mijn politieke mening trouwens niet veel wordt gesolliciteerd :-)

http://www.vld.be/DesktopDe...

#2333

Joe

 

België is een geforceerd en kunstmatig land. Alle chauvinisme is dan ook geforceerd en kunstmatig....

Bernard, wat betreft Filip en de rekker van Elisabeth: ik zie daar niet echt het aandoenlijke van in. Tenzij je het even aandoenlijk vindt dat hij een boer of een wind laat.

En de kandidaat-ontvoerders zullen je dankbaar zijn: om 8:21 aan St. Jan Berghmans!!!!

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.