Twitter-gebruikers in België

Twitter is een dienst die instant messaging en microblogging combineert. Om het enigszins vulgariserend en dus onvermijdelijk onnauwkeurig uit de drukken met behulp van enkele bekende vergelijkingspunten: Twitter is een kruising tussen een group chat in Windows Live Messenger, en een weblog. Voor meer uitleg, zie Wikipedia.

Sinds enige tijd ontvang ik via een experimentele API op basis van Jabber/Pubsub een constante stroom van alle publieke Twitter-boodschappen. Op basis van de locatie (voor zover ingevuld) en de web-domeinnaam (voor zover ingevuld) heb ik 660 actieve Twitter-gebruikers in België geïdentificeerd. Daarvan hebben er 435 een locatie gespecificeerd die voldoende specifiek (dus niet zomaar "Belgium") en ondubbelzinnig (dus niet "op kot in Antwerpen en in Gent in het weekend") is om op een kaart weer te geven. De precieze plaatsing van een Twitter-gebruiker binnen een gemeente is willekeurig bepaald om de verschillende punten visueel uit elkaar te kunnen houden. Het inladen van de kaart duurt wel even, dus enig geduld is geboden.
Overname van deze kaart is toegestaan door het copiëren van de iframe-code, mits het leggen van een link naar deze blogpost .

Update voor wie er nog bij wil: in je Twitter-instellingen bij "Location" je gemeente en je land invullen, van elkaar gescheiden door een komma. Die land-aanduiding maakt het voor mij makkelijker om de Belgische Twitter-gebruikers te selecteren. Je mag ook een straatnaam vermelden, dan zal je nauwkeuriger op de kaart geplaatst worden. Om zelf te checken of wat je ingevuld hebt door de beugel kan: copieer je volledige locatie-aanduiding naar de zoekbox van Google Maps - als het geocoding-algoritme van Google de locatie op de kaart kan plaatsen, zal je vroeg of laat ook hier op deze kaart opduiken, tenminste als je intussen ook af en toe twittert.

Reacties

#63144

traveller

 

@ luc

Is de taalgrens een twittergrens?

#63145

Tom Bernaerd

 

Is het mogelijk mijn locatie exacter door te geven? Ik woon in Sint-Michiels, niet in Brugge

#63146

LVB

 

@Tom Bernaerd: Als je in je Twitter-profiel je locatie exacter invult, dan zal, als ik ooit deze kaart eens zal updaten, jouw locatie exacter worden weergegeven.

Ja mensen, je mag zelfs je straatnaam ingeven in je Twitter-profiel, en dan zal jouw locatie zelfs tot op de straat nauwkeurig gevisualiseerd worden.

Het leuke is dat in die Jabber/Pubsub stream bij elke Twitterboodschap ook zowat de helft van de velden van het Twitterprofiel van de auteur van die boodschap wordt meegegeven, dus na het updaten van je Twitter-profiel volstaat één keer twitteren om die wijziging ook bij mij in de database te updaten...

Alleen het genereren van dit kaartje verloopt (nog) niet automatisch, daarvoor moet ik manueel een scriptje opstarten en het resultaatbestand via ftp overbrengen van een server naar een andere.

#63147

Steven Verbruggen

 

Nice one, locatie toegevoegd!

#63154

Huug

 

Wat mij toch een beetje ontgaat bij het getwitter is wat de meerwaarde is aan boodschappen dat bijv.: <a href="http://huugendruug.eu/2008/...">de kinderen het hele huis ondergekotst hebben</a> of dat je net een tram gemist hebt. Nuja, er is een publiek voor blijkbaar. Ik volg het uit nieuwsgierigheid via rss maar de meestal denk ik dan: pfft, moet je al die techniek ontwikkelen voor dàt mààr?

#63165

Denis

 

Kei goed :)
Gemakkelijker om dicht twitter te ontdekken.

Kwa gebruik, is twitter echt zo laag in Wallonië ?

#63166

Bruno

 

Mooi initiatief, verschillende Twitterusers staan wel (ver) buiten Belgie, zelfs tot in de VS, Canada en Japan.

In het totaal heb ik reeds meer dan 1800 Twitter users uit Belgie gevonden.

#63167

Thomas

 

Leuke mashup.

#63168

LVB

 

@Bruno: Die 'Belgische' twitteraars in het buitenland zijn meestal mensen die een website met een .be-domein hebben en dat zo ingevuld hebben in hun Twitter-profiel. Als je genoeg uitzoomt kan je hen inderdaad zien. Meestal hebben ze met België niets te maken maar hebben ze een .be-domein genomen dat goed klinkt, zoals "may.be" ...

Het aantal Belgische twitteraars groeit hier nog ieder uur aan, ik zal proberen de kaart een paar keer per week te updaten.

#63170

Christophe

 

Location updated *bliep* ;-)

#63171

Christophe

 

Oeps mijn T stond verkeer in mijn webadres. Mijn excuses.

#63172

Charlo

 

Ook een locatie-update gedaan, bedankt voor de heads-up

#63173

LVB

 

En voor de flaminganten: wie als land "Vlaanderen" intikt, komt terecht in de buurt van de straat "Vlaanderen" in Doetinchem Nederland, en wie "Flanders" als land opgeeft komt in Flanders, New Jersey terecht. Niet bij mij klagen, maar bij Google (of bij zijn leverancier Tele Atlas).

#63183

Cogito

 

@Luc: een voorbeeld van "goed klinkende" .be domeinnamen is Tatertoten in Wisconsin. Zijn website is pickelhau.be ofte pinhelm.
Ik heb overigens nog nulkommanul interessants ontdekt op die twitterprofielen en websites, sorry hoor jongens.

#63262

hans

 

nogal grappig dat het hoopje brusselaars op de kaart eigenlijk niet op brussel(-stad) staan, maar op het grondgebied van de gemeente elsene

#63268

VH/FD

 

Er is idd iets mis met de kaart of de Geopos offset. "Bunker" op de Naamsesteenweg in Leuven wordt getoond vlak naast de Voer op 500m afstand West in het Arenbergh Park, en Steven Verbruggen uit Kessel-Lo wordt getoond ter hoogte van het Notarishuis op de Bondgenotenlaan. Een opgevoede gok: de overlay van de kaart zit er 4-600m naast in Oostelijke richting. De observatie van Hans bevestigt dit.

#63288

chateaubrys

 

Fijn, die kaart. Zo zie ik mijn Twitterburen eens.

#63294

Amedee

 

Tiens, ik heb mijn locatie nauwkeurig ingegeven, maar mijn marker staat nu in de akkers tussen de Sparrenhofstraat en de Olmenstraat ipv de Lepelhoekstraat. Nochtans dezelfde locatie ingeven in maps.google.com geeft mij wel de juiste locatie, met huisnummer zelfs met een nauwkeurigheid van minder dan 10 meter!

#63303

LVB

 

@VH, @Amedee: Om te vermijden dat iedereen die dezelfde locatie opgaf, op één en hetzelfde punt wordt getoond (waardoor er slechts één enkele zichtbaar wordt), werd er een random bias toegepast op elke locatie. Dat is de verklaring. En ik schreef "als je je straatnaam opgeeft, zal je nauwkeuriger op de kaart gezet worden", ik schreef "nauwkeuriger" en niet "nauwkeurig".

Naar aanleiding van jullie klachten heb ik het algoritme nu verfijnd. De bias wordt alleen toegepast wanneer er effectief meerdere twitteraars identieke coördinaten hebben. In dat geval blijft één willekeurige twitteraar op zijn exacte locatie, de anderen worden lichtjes ad random verschoven.

Amedee blijft nu voorlopig wel geblokkeerd op zijn oude, random verschoven, coördinaten omdat zijn woonplaats in Twitter nu als "Sint-Nikl" staat ingesteld, waardoor de geocoding faalt. Ook die "Naamsesteenweg, 3001 Hever" (zonder -lee) faalt uiteraard. Ga maar na op de Twitter-website, hun locatie is getrunceerd. In dergelijke gevallen ga ik niet manueel ingrijpen.

#63519

Renzo

 

Dan gaan we Gent eens rap naar Mariakerke veranderen zie!

#63541

Leo Norekens

 

Pas maar op dat je niet in Mariakerke-Oostende belandt, Renzo.. (zoals de verhuizer van m'n broer. Ts..) :-)

#64307

lrenzo

 

neenee, ik ben mooi als enige Twitteraar in Mariakerke Gent te zien nu! :-)

#89528

jerrel

 

In de sportwereld is het wel handig.
Enkele leuke twitters zij:

http://twitter.com/Mcewenro...
http://twitter.com/vanmalderen
http://twitter.com/Vannieuw...

#90468

SANTOS

 

TWITTER.COM/SANTOS1MUSIC

#90706

jaap

 

Ik vind twitter leuke om sommige sporters te volgen.
Aanrader: twitter.com/vanmalderen

#112120

rvanpeteghemAnonymous

 

twitteren in het nederlands,alles is in het engels, dat is vervelend!!!